Bulgária

Kelet és nyugat találkozása a Fekete-tenger partján: a félszigetekre épült ódon városkák, a jellegzetes balkáni gasztrokultúra, a török és bizánci épületek, na és persze a változatos strandok miatt a bolgár tengerpart évtizedek óta változatlanul népszerű nyaralóhely.

Mintegy 400 kilométernyi partszakasz jelenti Bulgária keleti határát a Fekete-tengernél: ezen a határsávon találhatók a több generáció által már sok évtizede közkedvelt bolgár nyaralóhelyek. A legismerősebben talán a Napospart és az Aranyhomok nevek csengenek mindenki számára. Az Aranypart 4 kilométer hosszú, aranyszínű homokkal borított, 100 méter széles strandjához dimbes-dombos háttér társul. A Napospart ezzel szemben sík terep, és kétszer olyan hosszú, mint az Aranyhomok: lassan mélyülő, langyos vize miatt a kisgyermekes családok kedvence. A Napospart és Burgasz közötti keskeny kis félszigeten lévő csendes település, Pomorie strandja a fentiekhez képest nem túl hivalkodó, viszont a „szent tó”, azaz a sós Pomorie-tó gyógyító iszapja miatt ide is sokan járnak szívesen. Jó strandokkal és hangulatos óvárossal büszkélkedhet Szozopol (a „bolgár St. Tropez”), a klasszikus hangulatra vágyók pedig az egykor Druzsbának nevezett Sveti Konstantin felé vegyék az irányt. Burgasz az ország legforgalmasabb tengeri kikötője; egyszerre modern ipari város és történelmi műemlékek tárháza. Fő természeti érdekességét a város határában lévő tavak és azok madárvilága, illetve a tengerpart rendkívül sötét színű, gyógyhatású homokja jelenti.

Bulgária

Neszebar, a festői műemlékváros egyértelműen a bolgár tengerpart ékköve. A tengerbe nyúló félszigeten fekvő, városfalakkal határolt óvárost muszáj meglátogatni; 1983 óta a Világörökség része. A bizánci stílusú, díszes Pantokrator templom és a török időkből megmaradt szélmalom mellett még számtalan csodás épület vár itt ránk, a legkülönbözőbb történelmi korokból. Alig 20 kilométerre fekszik az Aranyparttól Bulgária tengeri fővárosa, Várna. A városlátogatás itt strandolással is egybeköthető, hiszen a Balkán legszebb közparkja, a hatalmas Tengeri Kert (Morska Gradina) közvetlenül a tengerparton húzódik; a parkban delfinárium, állatkert, planetárium és élménypark is kapott helyet. A számtalan műemléképület közül a legimpozánsabb az ortodox Szűz Mária Mennybemenetel Katedrális, és érdemes egy sétát tenni az örmény negyedben is. Ha belefér az útba egy kis kitérő, Várna és a tengerpart között különleges látványba lehet részünk az Aladzha sziklakolostornál. Aki kedveli a török, görög és szerb konyhát, az a bolgár ételekben sem fog csalódni. Sok bárányhús, rengeteg zöldség, valamint sajtok és tejtermékek alkotják a helyi gasztronómia gerincét. Nyáron a joghurtos hideg leves (tarator) és a joghurtos üdítőital (ayran) mindig jó választás, az igazán bátrak pedig kipróbálhatják a rózsasziruppal készült édességeket is.

Ha felkeltettük érdeklődésedet, keresd szállásajánlatainkatBULGÁRIA AJÁNLATOK