Hová utazzunk májusban?

Május az egyik legideálisabb hónap a külföldi kiruccanásokhoz: az igazi turistaszezon zsúfoltságával még sehol nem kell számolni, az időjárás pedig a legtöbb vidéken pont optimális az élvezetes utazáshoz. Természetjárók és városi turisták számára Európa nagy részén ez a legkedvezőbb utazási időszak, de a tengerentúlon is akad néhány ország, amit érdemes ilyenkor felkeresni.

Kontinensünkön májusban már a legtöbb régióban kellemesen meleg az idő, az iskolai szünetek viszont még nem kezdődtek el, így nyugodtabb körülmények között – és a főszezonhoz képest olcsóbban – látogathatunk el számtalan gyönyörű helyre. Az európai városok felfedezésére május az egyik legjobb választás, főleg a mediterrán vidékeken. Barcelona remekbe szabott modernista épületeinek alapos megismerésére talán nincs is ennél alkalmasabb időszak, Rómában sem kell a Colosseum árnyékába vonulni a nyári forróság elől, Toszkána változatos növényzete és domborzata pedig ebben az évszakban játszik a legszebb fényekben és színekben. Nápoly és Szicília környékén a bátrabbak a tengerbe is bemerészkedhetnek, akár 19 fokos is lehet a víz. Hasonló a helyzet Máltán és a Kanári-szigeteken is, de Görögország és Portugália szépségei is jobban befogadhatók késő tavasszal, mint a turistákkal zsúfolt, forró nyári hónapokban.

Párizs ilyenkor mutatja a legromantikusabb arcát, Isztambul klímája pont most a legjobb a városi barangoláshoz, és Londonban is nagy esély van arra, hogy szép időben etessük a St. James Park kacsáit. Amszterdam és egész Hollandia májusban borul teljesen tulipánokba – a hónap közepéig látogatható, 32 hektáros Keukenhof virágszőnyegének látványát kár lenne kihagyni. A szomszédos Horvátországban az Adriai-tenger hőfoka fürdőzésre mostanában még nem igazán alkalmas, de tökéletes az idő egy-egy csodás túrához például a Plitvicei-tavaknál vagy a Krka-vízeséseknél. Az Alpok ölelésében fekvő Szlovénia hegyvidékei, tavai és várai is bámulatos képet nyújtanak ilyenkor – azzal ugyanakkor nem árt számolni, hogy déli szomszédainknál május végétől megkezdődnek az iskolai osztálykirándulások is.

A távolabbi tájak közül májusban már körültekintőbben kell válogatni, mint télen. Izraelben és Jordániában kifejezetten kellemes a levegő és a tenger hőfoka is, így egy közel-keleti látogatáshoz most a legideálisabb az idő. A lenyűgöző Közép-Amerika trópusi vidékein – például Dominikán, Mexikóban, Kubában, Costa Ricában – ez a hónap már csapadékosabb az átlagosnál, az időjárás viszont még mindig nem olyan fülledt-forró, mint a nyári hónapokban, így nem feltétlenül rossz választás. A kedvelt ázsiai célpontok közül Thaiföldön ilyenkor van a legmelegebb, ráadásul a levegő páratartalma is most a legmagasabb, ami nem teszi kimondottan komfortossá a májusi üdülést, az indonéziai Balin viszont ez már az esős évszak vége, így arrafelé bátran elindulhatunk.