Isztambul - Egy város, két kontinens

Sok szép várost láttam már, de Isztambul lenyűgöző. Igazi meglepetés! Nem erre számítottam. Egy kis káoszt vártam a 16 milliós metropoliszban, e helyett azonban egy kifejezetten tiszta, rendezett várost, jól öltözött embereket és rengeteg virágot láttam. Egy olyan városban sétáltam, ahol szemmel láthatóan megbecsülik a történelmi múltat és vigyáznak a műemlékekre. 

Isztambul - egy város, két kontinens

Isztambul - egy város, két kontinens

Közhelynek tűnik, hogy Isztambul a Nyugat és a Kelet kapuja, pedig valóban érezni hogy itt találkozik Európa és Ázsia, a keresztény és az iszlám kultúra. Isztambul vásárló utcájában megtaláljuk a legújabb, legdivatosabb nyugati cuccokat, gyönyörű bőrtermékeket, ihatunk olasz cappuccinot és megkóstolhatunk egy finom osztrák süteményt, pár percet sétálva azonban a mesés, nyüzsgő Keleten vagyunk. Rövid repülőutunk során egy városba utazunk el, de mégis két kontinenst, két különböző kultúrát fedezhetünk fel! Hajókázás a Boszporuszon Európa és Ázsia között, a Bazár, az igazi török kebab és a baklava kihagyhatatlan! Ne feledjük el, a török kávé nagyon erős, érdemes megfogadni a helyiek tanácsát és vízzel elfogyasztani - egy korty kávé, egy korty víz.

IMG_3336 IMG_3383

Isztambulban egész egyszerűen megcsapott a történelem szele. Csoportunk a belvárosban sétált. Felpillantok, egy hatalmas oszlopot látok. Egy egyiptomi obelix. 3000 éves. Bal oldalon Ibrahim pasa palotáját renoválják. Meglátogatjuk a VI. században épült Hagia Szophia egykori bizánci bazilikát. Hihetetlen, hogy az 1500 évvel ezelőtt élt művész 3 dimenziósan rakta ki a mozaik kép szemét! Bárhova állok, akár jobbra, akár balra, Jézus mindig rám néz. Miközben idegenvezetőnk magyaráz, egy pillanatra becsukom a szemem. Érzem, hogy Bizáncban vagyok. Konstantinápolyban. Szinte hallom a lódobogást...Megérkeztek a keresztes lovagok.... A Tokapi palotában magam előtt látom, ahogy Szulejman a csaphoz lép és kinyitja a vizet. Vastagok a falak, de a vízcsobogás egész biztosan elnyomja a hangot és senki nem hallja miről beszélget Ibrahim pasával. Akármilyen úti beszámolót is olvasunk vagy szép fényképeket látunk egy városról, az utazás olyan élmény, amit nem lehet leírni. Az utazást csak érezni lehet!

A törökök nagyon barátságosak és vendégszeretőek. Ha megkérdezik honnét jöttünk, nem kell törni a fejünket, hogy mit is válaszoljunk, Hungary vagy Ungarn, elég ha magyarul mondjuk, hogy "magyar" . Magyarisztán? - kérdezi majd újdonsült török ismerősünk és még jobban mosolyog, hiszen - ahogy megtudtam - rokonok vagyunk. Igen-igen, a magyarok és a törökök ugyanis a hunok leszármazottai és az Urál-Altáj nyelvcsaládhoz tartozunk... Este a szállodában bekapcsolom a tv-t, látom, hogy az egyik nyilatkozó férfi keresztneve Attila.

Persze egy rövid hétvége alatt nem ismertem meg Isztambult. Törökországban is vannak problémák, a csoportos utazás során én pedig csak a szépet és a jót láttam. De nem is akartam mást. Szerettem volna egy kicsit kiszakadni a mindennapokból, látni egy másik kultúrát, megkóstolni a finomabbnál-finomabb török ételeket, kortyolgati az alma teát, hajókázni a Boszporuszon. Sikerült! És micsoda szerencse, sirály nézegetés közben még két delfint is megpillantottam!

Idegenvezetőnk azt mondta, hogy ha valaki egyszer elutazik Isztambulba, visszavágyik. Igaza volt! Mikor indulunk?