Lisszabon

A fado bölcsője, Európa egyik leghosszabb hídjával és a legcsodásabb csempékkel: a portugál főváros az óceán partján kellemes klímája, zegzugos utcácskái és egyedi stílusa miatt télen-nyáron tökéletes úti célt jelent.

A legendák azt tartják, hogy a Tejo-folyó jobb partján lévő Lisszabont Odüsszeusz alapította, az viszont biztos, hogy már 1255 óta Portugália fővárosa. 1775-ben erős földrengés döntötte romba a város egy részét, az újjáépítések következtében azóta a látkép érdekes egyvelege a réginek és újnak. A város hét hegyét, keskeny, meredek utcácskáit, gazdag történelmi múltját és építészeti különlegességeit a legjobb gyalogosan és a dombokra kapaszkodó villamosokon utazva felfedezni.

Lisszabon későn fekvő és későn ébredő város, az igazi élet az esti órákban zajlik, így délelőttre érdemes a múzeumlátogatásokat időzíteni. Az egész város épületein szinte mindenütt látható jellegzetes azulejo csempékről még többet tudhatunk meg a gyönyörű kolostorban lévő Csempemúzeumban. A Fado Múzeumban a szomorkás portugál népzene gyökereivel ismerkedhetünk meg, a Gulbenkian pedig négyezer év művészettörténeti kincseit gyűjtötte össze.

Az elefántcsont színű, gazdagon díszített, lenyűgöző méretű Jeromosok kolostora a portugál gótikus építészet kihagyhatatlan remeke, a királyi szarkofágok mellett Vasco da Gama felfedező sírja is itt található. Lisszabon jelképe, a hajdan erődként szolgáló Belém-torony a nagy földrajzi felfedezésekre emlékezteti a látogatót, míg a városközpontban, az egyik dombon álló Szent György várból az egész városra remek panoráma nyílik. A kulturális kincseken kívül Lisszabonban maga az élet a látnivaló – a legjobb, ha puszta nézelődés helyett aktívan részt is veszünk benne. A belvárosi vastoronyból, az Elevador da Santa Justa tetejéről gyors áttekintést nyerhetünk a város felépítéséről. Az óvárosi negyed, az Alfama rengeteg lépcsőjével, szűk utcáival, bájos kis tereivel és díszes épületeivel a régi Lisszabon esszenciája, itt a Tolvajok piaca nevű bolhapiacra is érdemes ellátogatni. A Bairro Alto szórakozónegyedben reggelig nincs megállás, a Chiado a bohém művészek élettere, az elegáns, belvárosi Baixa negyed pedig sugárutakkal és luxussal ad újabb arcot a fővárosnak. A pastel de natát (vaníliás krémmel sütött leveles tészta) és a tradicionális bacalhaut (sózott, szárított tőkehal) bárhol megkóstolhatjuk, nem lesz csalódás. Aki egy kis pihenésre vágyik, áthaladhat a Tejo folyó felett 17,2 kilométer hosszan húzódó, viaduktokkal szabdalt Vasco da Gama hídon: a túlparton bájos városkák, csodás strandok és Lisszabon legszebb naplementéi várják Az 1998-as világkiállításra rendbe szedett területen, a Nemzetek Parkjában az Óceanárium is megér egy látogatást, de maga az óceán, a Costa da Caparica tíz kilométernél is hosszabb homokos partszakasza sincs messze a várostól. Aki pedig Lisszabonig elutazott, nem teheti meg, hogy ne látogassa meg a közelben Európa legnyugatibb pontját: ez a mindig szeles Cabo da Roca, „ahol a szárazföld véget ér, s kezdődik a tenger”.

Ha felkeltettük érdeklődésedet, keresd a körutazásunkat:  LISSZABONI KÉPEK - UNESCO VILÁGÖRÖKSÉG EMLÉKEKKEL