Mikor utazzunk a trópusokra?

Logikusnak tűnhet, hogy melegebb éghajlatra akkor vonuljunk el, mikor itthon tombol a téli hideg, de a kép ennél árnyaltabb. Mikor utazzunk hát Mexikóba, Dominikára, Balira vagy Kubába?

Dominika

A csodálatos fotók alapján hajlamosak vagyunk azt hinni az egzotikus nyaralóhelyekről, hogy arrafelé mindig szép az idő, tökéletes a hőmérséklet, és az év minden napja álomutazást ígér. Az tény, hogy sosem fogunk megfagyni Balin, és Kubában sem jellemző, hogy egy egész héten át felhős és esős legyen az idő, de fontos tudni, hogy arrafelé is vannak évszakok – ha nem is olyan szélsőségesen, mint nálunk. Attól függően tehát, hogy nászútra, túrázni, nyaralni vagy várost nézni indulunk, más és más lehet az ideális időpont.

Dominika

Kuba

Májustól októberig tart az úgynevezett esős évszak: ez voltaképpen azt jelenti, hogy szinte minden nap érkezik egy bőrig áztató, nagyobb zápor, de közben meleg a levegő és napfényből sincs hiány. Ebben az időszakban kevesebb a turista és gyakran a repülőjegyek, szállások árai is alacsonyabbak, így nem rossz választás ilyenkor utazni. A fő turistaszezon decembertől áprilisig tart, viszont a kubaiak nagy része július-augusztusban megy szabadságra és a strandokra.

Kuba - Havanna

A Karib-térség harmadik gyöngyszeme, a Dominikai Köztársaság november végétől április-májusig, a száraz évszakban mutatja a legszebb arcát – ráadásul ilyenkor van a legnagyobb esélyünk bálnaszületést látni a Samana-félsziget partjainál. Június és október között többször fordulhatnak elő záporok és hurrikánok, de ettől függetlenül ilyenkor is jó lehet a nyaralás. Általánosságban elmondható, hogy Dominika északkeleti részén kicsit párásabb és csapadékosabb az idő, mint a szélcsendesebb délnyugati partoknál.

Kuba - Havanna

Mexikó

Kubára és Mexikóra is igaz, hogy hurrikánokra főleg augusztusban és szeptemberben lehet számítani – kalandvágy kérdése, hogy inkább elkerüljük-e ezeket a hónapokat. Mexikót időjárás szempontjából több térségre oszthatjuk. A Csendes-óceán partvidékén és a Karib-tengernél egész évben meleg van, az ország középső része viszont nyáron inkább esős. Acapulcóban és a Yucatán félszigeten még télen is 18-20 fokos a tenger, ennél azonban kellemesebb az összhatás tavasszal és ősszel – hasonló az időjárás, mint nyáron, csak a viharok nélkül. Aki főként kirándulni szeretne, annak a december és január lehet az ideális: ilyenkor kellemes, tavaszias az idő napközben, bár éjszaka egészen hideg is lehet.

Bali

Az indonéziai Balin az év minden szakában legalább 20 fok van napközben. Júniustól szeptemberig száraz időt foghatunk ki, ám megesik, hogy bizonyos részeken éjszakára ilyenkor komolyabban lehűl a levegő. Jóval párásabb és melegebb a monszun időszaka, decembertől márciusig; szerencsére ezek a gyors záporok főként este csapnak le, így a napközbeni strandolást nemigen zavarják, ráadásul a sziget déli parti részén mindig kevesebb a csapadék. A száraz és az esős évszakok közötti hónapokban változó az időjárás, a hegyvidéki részeken viszont egész évben több esőre, felhőkre és hűvösebb estékre számíthatunk, így ha errefelé kirándulunk, elkel egy melegebb pulóver.

Bali