Panama és Costa Rica

Közép-Amerika két, viszonylag kicsi, de látványosságokban igencsak bővelkedő országa tökéletes helyszín, ha kalandokban bővelkedő kikapcsolódásra vágyunk. Két óceánt összekötő csatorna, kaszinók és indián falucskák, fehér homokos strandok és vulkáni kráterek, esőerdők és kávéültetvények – mindez csak néhány abból a számtalan dologból, amit Panama és Costa Rica kínál.

Közép-Amerika legdélebbi köztársaságáról, az apró Panamáról elsőre szinte biztosan a híres átkelő jut eszünkbe. Az Atlanti- és a Csendes-óceánt összekötő mesterséges Panama-csatornát épp egy évszázada nyitották meg; a zsilipekkel tagolt, 80 kilométeres rendszeren évente mintegy 15 ezer hajó úszik át. A Miraflores-zsilip látványa felejthetetlen élmény, akár hajóról nézzük a működését, akár a szárazföldről. Panama azonban sokkal több az építészeti bravúroknál, vonzereje a hihetetlen ellentmondásaiban és a lenyűgöző természeti csodáiban rejlik. Míg vidéken a bájos indián falvak és a gyarmati városkák egy messzi múltba repítenek, Panamaváros színes felhőkarcolói a jövőt vetítik elénk – majd újabb kontrasztként előtárul a koloniális óváros, a Casco Viejo. A fővárosban 29 kaszinó várja azokat, akik szeretnek kockáztatni, akiknek pedig a vásárlás okoz örömet, azoknak a világ második legnagyobb vámmentes övezetét, Colón városát ajánljuk. Az egyenlítői éghajlaton az esőerdők, a vízesések, az öblökkel és lagúnákkal szabdalt trópusi tengerpartok is számtalan kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak. A Coiba Nemzeti Park területén például 39 sziget található a Csendes-óceánban, a Chagres Nemzeti Parkban a folyón kenuzva pedig az őslakos indián törzsek hagyományaival is megismerkedhetünk.

Természeti csodákban még Panamát is felülmúlja nyugati szomszédja, a világ állítólag legboldogabb országa, Costa Rica. Nyugatról a Csendes-óceán, keletről a Karib-tenger határolja, közepén pedig a Kordillerák vulkanikus hegylánca húzódik, vagyis rendkívül változatos az érintetlen környezet. A főváros, a vulkánokkal körülvett San José kifejezetten kozmopolita stílusú: a gyönyörű koloniális házak mellett modern épületekkel és bevásárlóközpontokkal van teli. A hangulatos piacokon kívül érdemes a Nemzeti Múzeumba is ellátogatni, ahol a gyarmati időkből származó tárgyakon kívül érdekes régészeti leletek is akadnak, illetve a Jáde Múzeumba, ami a világ legnagyobb jádeszobor-gyűjteményét őrzi. Costa Rica trópusi dzsungelei közül a felhőkben úszó Monteverde esőerdő az egyik legizgalmasabb, ezen a párás vidéken él a világ legtöbb orchidea faja. A dúsan zöldellő őserdők az egyedülálló állat- és növényvilágon kívül számos vulkánt is rejtenek. Az Arenal Nemzeti Parkban található a világ legnagyobb gejzíre, a smaragdszín katlanú Poás; ugyanitt az Arenal tűzhányónál akár drótkötélpályán is átsuhanhatunk a tájon a bőgőmajmokat és oposszumokat rejtő lombkoronák fölött. A térség híres kávé- és cukornád-ültetvényeiről is: egy ilyen látogatás nem csak a koffein szerelmesei számára lehet érdekes. Costa Rica nem csak a természetbarátok, de az extrém sportok rajongói számára is igazi édenkert. Akár vadvízi evezésről, búvárkodásról, canyoningról, vízesésen mászásról vagy canopy drótkötélpályás csúszásról van szó, ebben az országban minden adott ahhoz, hogy az izgalmas kalandokat lélegzetelállítóan gyönyörű helyeken éljük át.