Polinéz ökoszentély – fenntartható luxus a Keresztapa szigetén

Marlon Brandóról csak kevesen tudják, hogy korát meghaladó szellemiséggel viszonyult a természeti értékek megőrzéséhez. Ennek egyik kiemelkedő példája az a Tahititől 30 mérföldre lévő szigetcsoport, amely a színészóriás nagy szerelme volt élete végéig – és amely Brando elképzeléséhez hűen ma is őrzi ezt az ökotudatos gondolkodást, bizonyítva, hogy a luxus és a környezetvédelem nem egymást kizáró fogalmak.

Brando-a fenntartható luxus szigete

Tetiaroa

Az egzotikus csengésű polinéz név annyit tesz: távoli, különálló. A 13 szigetecskéből álló atoll a hatvanas években, a Lázadás a Bountyn című film forgatása során rabolta el Brando szívét. 1967-ben ha nem is megvásárolta a korábbi tahiti királyi üdülőhelyet, de szinte tulajdonosi jogokat sikerült rá szereznie. Nem mellékesen itt találkozott élete másik nagy szerelmével, a polinéz szépség Taritával, aki a harmadik felesége lett. A fehér homokos part, a türkiz tenger és a buja növényzet paradicsomi érintetlenséget és romlatlanságot sugalló összhatása egyszerre nyújt lélegzetelállító és megnyugtató látványt. Brando rengeteg időt töltött itt (igaz, leggyakrabban Jim Ferguson álnéven), és mindig is célja volt, hogy Tetiaroát, beleértve annak hagyományait és élővilágát a legtisztább, legtermészetesebb állapotában őrizze meg. Ennek érdekében a Keresztapa maga is egy egyszerű kunyhóban élt, és mikor a megújuló energiáról és a fenntartható fejlődésről a világ még alig-alig beszélt, Brando már napenergiát, bioüzemanyagokat és tengervíz alapú légkondicionálást használt a szigeten.

Brando sziget

Tíz évvel a halála után végül megvalósult az önfenntartó luxusszigetről szőtt álma: a 2014-ben megnyílt The Brando egy koncepciójában és látványában is egyedülálló nyaralóhely a „környezetbarát luxus” szellemiségében. Az atoll fő szigetén összesen 35 polinéz stílusú – 1, 2 és 3 hálószobás – bungaló várja a vendégeket; a mesei környezetben álló spa a hagyományos polinéz masszázson és a holisztikus kezeléseken felül pedig számtalan egyéb wellness-lehetőséget nyújt. Tetiaroán a környezetvédelmi kutatások mellett oktatás is folyik, így nem véletlen, ha búvárkodás, evezés vagy túrázás közben nem csak tengeri teknősökkel, mantarájákkal és egzotikus madarakkal, de korunk legnagyobb tudósaival is összefutunk.