Szilveszteri szokások a világ körül!

Összegyűjtöttük, hogy a Világ néhány pontján hogyan ünneplik a Szilvesztert. Ételek, italok, babonák, szokások és hagyományok európai városokban és távoli, egzotikus helyeken!

Szicília: Zárja az évet egy felejthetetlen élménnyel a festői szigeten, Szicílián, és köszöntse az Újévet a helyiek hagyományai szerint. Ünnepelje a Szilvesztert egy szabadtéri rendezvényen a szicíliaiak társaságában, vagy válassza a hotelek és éttermek által kínált zenés-táncos show-val egybekötött bőséges vacsorát. Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a lencse, mely a szicíliaiak szerint szerencsét és gazdagságot hozn a jövő évre. Éjfélkor tűzijátékkal és pezsgőkoccintással üdvözlik az Újévet, majd hajnalban közösen megnézik a napfelkeltét. Az év első napján komolyzenei koncerteket tartanak Szicília szerte, melyek garantáltan emlékezetesebbé teszik az ott tartózkodást.

Londoni Séták: Töltsön el egy varázslatos Szilvesztert a brit fővárosban, Londonban és garantáltan nem megy haza élmények nélkül. Csatlakozzon a hagyományos szilveszteri visszaszámláláshoz a Big Ben-nél, vagy gyönyörködjön az éjféli tűzijátékban a London Eye-nál. Ha még különlegesebbé szeretné varázsolni az év utolsó napját, akkor a Temzén való sétahajókázás közben is csodálhatja a fellőtt rakétákat. Az ünneplés másnap sem marad alább, így feltétlenül látogasson el a nagyszabású Újévi parádéra, amin több százan vesznek részt. Az eseményt táncosok, dobosok, akrobaták és zenészek színesítik, melynek mesés hangulata Önt is biztosan magával ragadja.

Hétvége Párizsban: Látogasson el a szerelem, a divat, a kultúra városába, Párizsba, és töltsön el egy felejthetetlen Szilvesztert szeretteivel. A Szilveszter, vagy ahogy franciául hívják a Saint-Sylvestre az egyik legnagyobb ünnep Párizsban, így számtalan lehetőség nyílik az óév búcsúztatására. A hagyományos ünnepi asztalról nem hiányozhat az osztriga és a libamáj sem, melyet egy jó francia fehérbor vagy pezsgő kíséretében fogyasztanak. A gyerekek körében pedig a papillotes nevű édességek a népszerűek, melyek úgy robbannak ki a csomagolásból, mint az apró tűzijátékok. Az ünneplés az Eiffel torony és Champs-Élysées köré összpontosul, de a Sacre Coeur Katedrális környéke is népszerű helyszín. Mesés kilátás nyílik a városra, így nem csak az Eiffel toronynál lévő tűzijátékot vagy fény show-t csodálhatjuk meg innen, hanem a kisebb rakétákban is gyönyörködhetünk. Csatlakozzanak a párizsi forgataghoz, vagy hajókázzanak a Szajnán, majd töltsék meg poharaikat és indulhat is a visszaszámlálás. Szilveszter Párizsban

shutterstock_90091402

Római Séták: Garantáltan emlékezetes ünneplésben lesz része azoknak, akik az Rómában, az „Örök városban” töltik a Szilvesztert, hiszen az ókori város falai között búcsúztatni az óévet és köszönteni az újat nem mindennapi élmény. Róma utcáin pezsdítő hangulat uralkodik, koncertek, fesztiválok, bulik szórakoztatják az ünnepelni vágyókat egészen az éjféli tűzijátékig. Ami az ünnepi vacsorát illeti, elmaradhatatlan a tradicionális olasz cotechino (sertéshúsból készült kolbász), és lencse, melyek gazdagságot és jólétet hoznak az Újévre. A hagyományokhoz híven érdemes pár szem mazsolát is megenni, és pirosba öltözni a jó szerencse érdekében. Az est megkoronázása képpen pedig ízlelje meg az olasz pezsgőborokat, mint a prosecco vagy a spumante, melyek kiválóak az éjféli koccintáshoz. Szilveszter Rómában

Málta: Málta rendkívül gazdag szilveszteri programot kínál a szigetre látogatóknak. Már a két ünnep között, december 28-án kezdődik az Őrsereg Parádé, amely során hagyományos módon, ünnepi keretek között újraválasztják a Málta és Gozo erődítményeiben szolgáló őrsereget. A parádé Birgu városában tekinthető meg. Szilveszter éjszakáján Vallettában, a Szent György téren ingyenes programsorozatot tartanak koncertekkel, vígjáték bemutatókkal és egy feledhetetlen audiovizuális visszaszámlálással, amelyet az elmaradhatatlan tűzijáték követ!

Nápoly: Mint az olasz ünnepek többségén, a "La Festa di San Silvestro" éjszakáján, azaz Szent Szilveszter ünnepén is fontos szerepet játszik Olaszországban a gasztronómia. Ahogy itthon, úgy az olasz nép körében is hagyomány a lencse és a malachús fogyasztása. A nagyvárosokban, így Nápolyban is koncerteket és utcabált rendeznek, amelyet rendszeresen közvetít a televízió is. Nápolyban a város központjában, a Piazza del Plebiscitón klasszikus és pop-rock koncertek is lesznek, de él még néhol az a hagyomány is, hogy kisebb utcazenekarok járnak házról-házra, és aprópénzért zenélnek az embereknek. Nápolyban a mai napig tradíció még, hogy Szilveszter éjjelén az emberek a megunt, régi használati tárgyaikat egyszerűen kidobálják az ablakon keresztül az utcára. Úgy tartják, hogy Olaszország-szerte Nápolyban látni a legszebb tűzijátékot.

Barcelona: Barcelonában a Szilveszter, azaz a "la nochevieja" egy hagyományosan családi ünnep. A család tagjai kora este találkoznak, hogy együtt vacsorázzanak és várják az éjfélt. A szilveszteri menü sokféle halételből és zöldségekből áll, de itt is jellemző a malachús. A vacsora, a közös beszélgetés és borozás után az emberek az utcára mennek ünnepelni, ekkor a fiatalok általában búcsút intenek a családjaiknak és barátaikkal találkoznak. Barcelonában ezen az éjjelen is a legnépszerűbb találkozóhely a La Rambla. A város sajátos módon ünnepli a Szilvesztert: nincsenek óriási tűzijátékok és nagy koncertek, az emberek inkább az együttlétet, a közös programokat kedvelik ezen az éjjelen is.

Indonézia - Bali: Az ezer templom és az istenek szigeteként is nevezett Balin szilveszterkor a nemzetközi szokások keverednek a rendkívül gazdag ezer éves tradíciókkal. Így a messziről jött utazó egy valóságos kulturális kavalkádban találja majd magát, ahol éppúgy megtalálható lesz az általunk is a szilveszter elválaszthatatlan részét képző tűzijáték, az utcabálok, karneválok, ahol természetesen a főszerep a balinéz táncoké lesz. A helyiek a táncokkal fejezik ki az életérzésüket, a tánccal mesélik el történelmüket és hiedelmeiket. A tánc természetesen magában foglalja a bábuk és maszkok készítését, a jelmezek tervezését és viseletét is, így az idelátogatók egy színekben pompázó, balinéz tradíciókkal és művészetekkel átszőtt felejthetetlen ünnepség részese lehet.

Kuba: A kubaiak Szilveszterkor szeretik megtudni kilátásaikat a jövőre nézve, ezért éjfélkor 12 szőlőszemet esznek meg. Amelyik édes ízű, az szerencsés hónap lesz. Töltse az év utolsó napját családjával és barátaival Kuba fehér homokos partján, és garantáltan szerencsésen fog indulni az év. A malacok itt is a jó szerencsét szimbolizálják, így a sült, töltött malachús nélkülözhetetlen az ünnepi asztalnál. A lakoma után Kubában a hagyománynak megfelelően egy vödör vizet locsolnak ki az ablakon, hogy elűzzék a rossz szellemeket, és hogy még emlékezetesebbé tegyék a napot. A szilveszteri csoportnál is lehet Buena Vista Social Club koncertre jelentkezni, tehát a szilveszteri hangulat megalapozásához nagyszerű alkalom egy ilyen koncerten való részvétel.

egzo szilveszter

Mexikó: Mexikóban azt vallják, ha szilveszter éjjelén tesz egy sétát a bőröndjével a kezében, jövőre nagy eséllyel látogathat el messzi tájra nyaralni. Az emberek szívesen bújnak sárga ruhába a szilveszteri bulikon. Ugyanis úgy hiszik, ez az árnyalat, amelynek tónusa a legközelebb áll az aranyéhoz, a következő évre gazdagságot hoz nekik. Az utóbbi években divatba jött, hogy piros alsóneműt viselnek remélve a nagy szerelmet. Dél Mexikóban rongyfigurát eszkábálnak és pontban éjfélkor nagy tüzet raknak és elégetik. Így búcsúznak el az Óévtől! Riviera Maya-n tartózkodó utasainknak lehetősége nyílik Xcaret night show műsorán részt venni, ahol a fellépők egyedülálló ruha költeményekben, ősi kultúrákhoz kapcsolódó táncokkal szórakoztatják vendégeinket.

Dominika: A hagyomány szerint a dominikaiak úgy vélik, minden új év egy új életet hoz, ezért megfelelő módon kell üdvözölni. Nincs is szebb módja ennek, mint egy csodálatos utazás a Dominikai Köztársaságba. Ajándékozza meg magát és családját a Karib-tenger gyöngyszemével, és töltse a Szilvesztert a türkizkék óceán homokos partján. Kapcsolódjon be a helyiek hagyományaiba: tárja ki az ablakokat, gyújtson füstölőt, öltözzön színesbe, éjfélkor pedig jósolja meg jövőjét a szőlőszemek segítségével. Ünnepelje az év utolsó napját bőséges vacsorával a vendégszerető helyiek társaságában tánc, zene és egy hamisítatlan dominikai rum kíséretében.