Biztonsági előírások

Utasbiztonság

2001. szeptember 11-e óta világszerte fokozott biztonsági előírások vannak érvényben a repülőtereken, így a Ferihegyi Nemzetközi Repülőtéren is. A komoly követelményeknek eleget téve nemcsak biztonsági ellenőrzések szigorodtak meg, hanem bizonyos tárgyak, anyagok szállítása is csak korlátozottan – például feladott poggyászban – illetve egyáltalán nem lehetséges.
Az intézkedések az utasok és a repülés biztonságát szolgálják, nemzetközi szabályokhoz igazodnak és kötelező jellegűek mindenki számára.

Biztonsági ellenőrzés

A repülőjárat indulása előtt minden utas, illetve feladott- és kézipoggyász biztonsági ellenőrzésen esik át. Az utasok ruházatának és kézipoggyászának átvizsgálására a jegykezelés és az útlevél ellenőrzés után kerül sor. Az utasok egy mágnes kapun mennek át, kézipoggyászuk pedig egy röntgen berendezéssel világítják át. Az eljárás célja az, hogy semmiféle szúró-vágó eszköz, fegyver, vagy más, a repülés biztonságát veszélyeztető anyag, tárgy ne juthasson fel a gép fedélzetére.
Amennyiben az utasnál ilyen tárgyat találnak, azt az utasbiztonsági ellenőrzésnél elveszik. Az elvett tárgyakat - amennyiben szállítható – lezárt speciális borítékba teszik és a csomagtérbe viszik. Az elvett tárgyról jegyzőkönyv készül. Mivel ez az ellenőrzés általában az útlevél-ellenőrzés, vagyis az ország elhagyása után történik, nincs mód arra, hogy az utas visszamenjen a fel nem vihető tárgyat ismerősének átadni.

A poggyászokat átvilágítják, és ha szükséges az utas jelenlétében felnyitják.
A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében fontos ügyelni arra, hogy az alábbi tárgyak a feladandó poggyászba kerüljenek és ne a kézipoggyászba vagy a zsebbe:
bicska, kés, olló, manikűrkészlet, tű, reszelő, dísztőr, bármilyen szúró-vágó eszköz vagy dísztárgy, önvédelmi eszközök (gázspray, elektromos sokkoló készülék), fegyver, lőszer, savas akkumulátorok (pl. elektromos tolószékben ), hőfejlesztő eszközök.
Ha Önnél ilyen tárgyat találnak, azt az utasbiztonsági ellenőrzésnél elveszik.

A szeptember 11-i események óta bizonyos légitársaságok a biztonsági szolgálat által elvett tárgyakat egyáltalán nem szállítják. A jegykezelésnél erről is kérhető felvilágosítás, érdemes az esetleges bizonytalanságokat itt tisztázni, a szúró-vágó eszközöket a feladandó poggyászba tenni.

Nem szállítható tárgyak

Néhány veszélyes tárgyat, anyagot a feladott poggyászban sem lehet szállítani. Ezek például a következők:
hegesztő pisztoly, szódásszifonba helyezhető patron, Scripto View típusú öngyújtó, camping gáz, dörzsgyújtós gyufa, stb.

Veszélyes anyagok

Veszélyes anyagnak minősül a festék, az alkohol, a gázolaj, az öngyújtógáz, illetve minden olyan folyékony anyag, amelynek gyulladáspontja 150 F (65 °C) alatt van, gyúlékony folyadék, búvárpalack, vagy bármilyen nyomás alatt álló palack, stb. Ezek szállítására különleges szabályok vonatkoznak, részletekért az egyes légitársaságokhoz kell fordulni. A jegykezelőnek jogában áll visszautasítani minden tárgyat, amely nem felel meg a veszélyes áruk szállítására vonatkozó követelményeknek.

Fegyver és lőszer

Fegyverszállításra csak olyan fegyvertáska használható, amelyen jól látható FIREARMS UNLOADED címke látható. Megfelelő csomagolású – ütésálló - dobozban legfeljebb 5 kg lőszer adható fel poggyászként. Minden olyan további tárgy, amely nem felel meg a veszélyes áruk szállítására vonatkozó követelményeknek visszautasítható. A légitásaságonként eltérő szabélyokról érdemes előzetesen érdeklődni az ügyélszolgálatnál.

Kérjük, hogy az utasbiztonsági vizsgálatra várva ürítsék ki zsebeiket, vegyék le a felsőruházatukat (zakó, blézer, kabát, mellény stb.) és helyezzék a tárgyakat, ruhákat a műanyag tárolókba. Külön kérésre a derékszíjat és a cipőt is le kell venni (utóbbi esetben lábzsákok állnak rendelkezésre). A tárgyakkal teli tálcákat a kézipoggyásszal együtt helyezzék a röntgengép szalagjára. Ezt követően fáradjanak át a mágneses kapun. A biztonsági személyzet adott esetben kérheti a kézipoggyászok kinyitását, valamint a ruházat kézi átvizsgálását is.

Előfordulhat, hogy a személyzet kéri a laptopok és egyéb nagyobb elektronikai készülékek bekapcsolását, hogy meggyőződhessenek azok rendeltetésszerű használatáról.

A személyek ellenőrzésekor használt korszerű röntgenkészülék nincs káros hatással az egészségre, a pacemaker-re és a celluloid fotóra sem.

2008 nyarán a Budapest Airport teljesen lecserélte utasbiztonsági rendszerét. Ennek eredményeként gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb lett az utasbiztonsági ellenőrzés.

További információ
Telefon: 296 7000
info@bud.hu

Kedvencek

Hírlevél feliratkozás

Irakozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legfrissebb és legkedvezőbb ajánlatainkról!

Kattintson ide a feliratkozáshoz

kék szám: 06 40 428 794

IBUSZ katalógusok

Tekintse meg vagy töltse le aktuális katalógusunkat!

Prémium utak ( 2016 és 2017 utazóinak)
További katalógusok
Elfelejtett jelszó