Hova utazhatunk útlevél nélkül?

Alább olyan információkat olvashat, amelyek a cikk megjelenéskor pontosak ugyan, de azóta változhattak! Mindig ellenőrizze az adott ország beutazási feltételeit utazás előtt!

A nyaralási szezon előtt érdemes újra átismételni és ellenőrizni, hová utazhatunk személyi igazolvánnyal, és mi a teendő, ha sürgősen szükségünk van útlevélre. Az uniós állampolgárok útlevél nélkül, érvényes személyi igazolvánnyal is beléphetnek az Európai Unió bármely országába. Szintén beléphetünk személyi igazolvánnyal néhány olyan európai országba is, amelyek nem tagjai az Uniónak, de nemzetközi külön egyezményeknek köszönhetően mégis lehetőséget nyújtanak erre. Íme, a teljes lista azon országokról, amelyeket csak személyi igazolvánnyal is meglátogathatunk: Albánia, Andorra, Ausztria, Belgium, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia, Horvátország, Izland, Írország, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Málta, Monaco, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia.

14 év alatti gyermekek esetében szintén elegendő útlevél helyett személyi igazolványt csináltatni, ha a fenti országokba utazunk. Fontos tudni, hogy a jogosítványok és bankkártyák nem számítanak érvényes úti okmánynak, személyazonosság igazolására nem használhatók. A schengeni zónán kívül már mindenhová szükséges útlevél, sőt, több ország azt is kiköti, hogy az útlevélnek a belépéstől számít hány hónapig kell még érvényesnek lennie, ezt utazás előtt mindenképp ellenőrizni kell. Ha útlevélre van szükségünk, normál eljárásban 20 napon belül kapjuk kézhez az okmányt. Felnőttek számára (18-70 éves kor között) az 5 évre érvényes útlevél jelenleg 7500 forint, a 10 évre szóló 14.000 forint. Ha ennél gyorsabban van szükségünk az úti okmányra, drágább lesz beszerezni: a 7 nap alatt, soron kívüli eljárásban készülő útlevélnél az alapáron felül 19 ezer forint a pótdíj, 3 napos, sürgősségi eljárás keretében 29 ezer forinttal kell többet fizetni. Amennyiben 24 órán belül van szükségünk az útlevélre, 39 ezer forint lesz a pótdíj; az azonnali útlevelet csak személyesen és csak a Központi Okmányirodában (Budapest, XIII. kerület, Visegrádi utca 110-112.) lehet igényelni. + egy kis érdekesség: a világ összes hivatalos útlevele, akár színek szerint is csoportosíthatod.