Írország

Smaragdzöld sziget két részben: Írországban és Észak-Írországban a túrázók, a rejtélyek és kastélyok szerelmesei, valamint a szórakozni vágyók is megtalálják számításukat, akár rövidebb, akár hosszabb időre érkeznek.

A zöld sziget valójában két országból áll: Írországból és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországból. Két dolgot itt feltétlenül meg kell kóstolni: az ír sört és az ír whisky-t; ezt akár közvetlenül a forrásoknál, azaz a hétemeletes Guiness Raktárban és az Old Jameson whisky-lepárlóban is megtehetjük.Az ír főváros, Dublin a György-korabeli impozáns épületek ódon hangulata ellenére nagyon is modern, fiatalos város, ezt a Temple Bar szórakozónegyedben, a Liffy folyó partján, a zöld parkokban, de még a patinás Trinity College környékén is lépten-nyomon érzékelhetjük.  A nyüzsgő várostól csak egy ugrás a kikötői fókáról és világítótornyáról ismert, hangulatos kis település, a félszigeten álló Howth. Egy hasonlóképp rövid és közeli kiránduláshoz kiváló célpont a dublini-öbölben a csodás parkban álló Malahide kastély is.

írlátkép

Dublinhoz képest Galway sokkal inkább hagyományőrző, egyben bohém kisváros, ugyanakkor népszerű tengerparti üdülőhely is, a hangulata miatt érdemes felkeresni. Aki a leghagyományosabb ír falvakra kíváncsi, annak a csakis gyalog és biciklivel bejárható Aran-szigeteket ajánljuk a Galway-öbölben, ahol régi világítótornyok és rejtélyes műemlékek is színesítik a különleges atmoszférát.Az észak-ír főváros, Belfast fő látványossága a Titanic Múzeum: a kiállításon minden apró részletet megtudhatunk az itt összeállított, legbiztonságosabbra épített, mégis tragikus véget ért óceánjáró hajó rövid életéről.A legendásan zöld ír vidék káprázatos látnivalókkal szolgál. Az Írország kertjének is nevezett déli Wicklow megyében aPowerscourt Házban a japán és az olasz kertépítészet remekeit is megcsodálhatjuk. Az egyik leglátványosabb természeti csoda a Moher-sziklák nevű képződmény: a mintegy 8 kilométer hosszan húzódó, 200 méter magas, függőleges sziklafalsorról pazar kilátás nyílik az óceánra. A Boyne-völgyben a piramisoknál is régebbi monolitikus misztikus sírhelyek állnak, a Kerry-gyűrűn, Írország leghosszabb és legrégibb gyalogútján pedig a Killarney Nemzeti Park legszebb részeit érintve szakadékokat, vízeséseket, vaskori erődöket és ősi kolostorokat is láthatunk.Írországban a számtalan kastély szinte mindegyikének van valami – legalább állítólagos – különlegessége. Ilyen a Blarney kastély is, ahol akrobatikus mutatványok árán lehet megcsókolni a legenda szerint ékesszólást ajándékozó Blarney-követ; az aprócska Kilgarvan melletti romkastély varázslatát pedig az adja, hogy a belsejében nőtt egy kis erdő.Az észak-ír partszakaszon a leggyönyörűbb rész az óriások útjának nevezett, több tízezer bazaltoszlopból álló kalandos és legendás túraút, csapkodó hullámokkal és lengőhidakkal

Kategória: Európa
Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,