Írország

Smaragdzöld sziget két részben: Írországban és Észak-Írországban a túrázók, a rejtélyek és kastélyok szerelmesei, valamint a szórakozni vágyók is megtalálják számításukat, akár rövidebb, akár hosszabb időre érkeznek.

A zöld sziget valójában két országból áll: Írországból és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországból. Két dolgot itt feltétlenül meg kell kóstolni: az ír sört és az ír whisky-t; ezt akár közvetlenül a forrásoknál, azaz a hétemeletes Guiness Raktárban és az Old Jameson whisky-lepárlóban is megtehetjük. Az ír főváros, Dublin a György-korabeli impozáns épületek ódon hangulata ellenére nagyon is modern, fiatalos város, ezt a Temple Bar szórakozónegyedben, a Liffy folyó partján, a zöld parkokban, de még a patinás Trinity College környékén is lépten-nyomon érzékelhetjük.  A nyüzsgő várostól csak egy ugrás a kikötői fókáról és világítótornyáról ismert, hangulatos kis település, a félszigeten álló Howth. Egy hasonlóképp rövid és közeli kiránduláshoz kiváló célpont a dublini-öbölben a csodás parkban álló Malahide kastély is.

írlátkép

Dublinhoz képest Galway sokkal inkább hagyományőrző, egyben bohém kisváros, ugyanakkor népszerű tengerparti üdülőhely is, a hangulata miatt érdemes felkeresni. Aki a leghagyományosabb ír falvakra kíváncsi, annak a csakis gyalog és biciklivel bejárható Aran-szigeteket ajánljuk a Galway-öbölben, ahol régi világítótornyok és rejtélyes műemlékek is színesítik a különleges atmoszférát.Az észak-ír főváros, Belfast fő látványossága a Titanic Múzeum: a kiállításon minden apró részletet megtudhatunk az itt összeállított, legbiztonságosabbra épített, mégis tragikus véget ért óceánjáró hajó rövid életéről. A legendásan zöld ír vidék káprázatos látnivalókkal szolgál. Az Írország kertjének is nevezett déli Wicklow megyében a Powerscourt Házban a japán és az olasz kertépítészet remekeit is megcsodálhatjuk. Az egyik leglátványosabb természeti csoda a Moher-sziklák nevű képződmény: a mintegy 8 kilométer hosszan húzódó, 200 méter magas, függőleges sziklafalsorról pazar kilátás nyílik az óceánra. A Boyne-völgyben a piramisoknál is régebbi monolitikus misztikus sírhelyek állnak, a Kerry-gyűrűn, Írország leghosszabb és legrégibb gyalogútján pedig a Killarney Nemzeti Park legszebb részeit érintve szakadékokat, vízeséseket, vaskori erődöket és ősi kolostorokat is láthatunk.Írországban a számtalan kastély szinte mindegyikének van valami – legalább állítólagos – különlegessége. Ilyen a Blarney kastély is, ahol akrobatikus mutatványok árán lehet megcsókolni a legenda szerint ékesszólást ajándékozó Blarney-követ; az aprócska Kilgarvan melletti romkastély varázslatát pedig az adja, hogy a belsejében nőtt egy kis erdő. Az észak-ír partszakaszon a leggyönyörűbb rész az óriások útjának nevezett, több tízezer bazaltoszlopból álló kalandos és legendás túraút, csapkodó hullámokkal és lengőhidakkal.

Ha felkeltettük érdeklődésedet, keresd a körutazásunkat: DUBLIN - KILKENNY - KILLARNEY - LIMERICK - GALWAY KÖRÚT