Toszkána Csodái

Toszkána! Itt még a Nap is máshogy süt! Az égbe nyúló tuják, a sűrű olajfaligetek, a jellegzetes farmházak, na meg a szépséggel, művészettel és történelemmel csordultig teli ódon városok minden utazó lelkét rabul ejtik. Vigyázat, Toszkána függőséget okoz!

Toszkána nem egyszerűen Észak-Olaszország leglenyűgözőbb régiója, hanem komplett életérzés. Itt minden kő, minden táj és minden napszak olyan szépséget áraszt magából, ami azonnal beleivódik a látogatóba is. Ez az átható erő és harmónia, ami még fotón és filmen is érzékelhető, élőben igazán lehengerlő. Ugyan Toszkána a Tirrén-tengernél több száz kilométernyi csodás partszakasszal is rendelkezik, nem a strandok jelentik a térség legfőbb vonzerejét – az Orbetello-lagúna természetvédelmi területe viszont mindenképp megér egy látogatást. A régióban mindenki rendkívül büszke az etruszk múltra: ezeréves városfalak és etruszk romok lépten-nyomon felbukkannak. A dimbes-dombos vidéken sok egymáshoz hasonló, ódon kisvárost találni: a kiváló állapotú régi házakkal szegélyezett szűk, macskaköves utcákon sétálva néha nehéz is elképzelni, hogy a falak mögött modern élet folyik. Nyáron ráadásul rengeteg fesztivált és középkori rendezvényt is tartanak ezeken a helyeken, így alkalomadtán valódi időutazónak érezhetjük magunkat.

Toszkána

A sok kis ékszerdoboz közül az egyik legkiemelkedőbb San Gimignano városa, amely a Világörökség része; másoknak a főtér színes legyezőt mintázó burkolatáról és a tradicionális lovas játékról, a Palióról ismert Siena a kedvence. Cortonában a hegytetőn álló katedrális, a közeli Arezzóban a templomok és palazzók sokasága, Luccában a körbesétálható, vastag városfal, és a rendszeresen hatalmas antik piaccá alakuló óváros mind-mind csak töredéke annak, amiből összeáll ez a varázslatos „élni jó” érzés. Toszkána két legjelentősebb nagyvárosa Firenze és Pisa. Utóbbi az egyik legrégebbi olasz város, Firenzéhez hasonlóan ez is az Arno folyó két partjára épült. A Csodák terén, a zöld gyeppel borított Piazza dei Miracolin álló ferde torony és a mellette lévő Dóm egyértelműen kötelező látnivaló, és innen már csak alig 8-10 kilométerre remek strandokat is találunk Marina di Pisánál. Firenzében már nyoma sincs a vidéki nyugalomnak: a reneszánsz bölcsője ma nyüzsgő nagyváros, több hónapra elegendő látnivalóval, múzeumokkal, galériákkal. A szinte feldolgozhatatlan mennyiségű építészeti és művészeti kinccsel büszkélkedő városból a Dóm-tér és a legrégebbi híd, a kis üzletekkel és ötvösműhelyekkel beépített Ponte Vecchio megtekintése nélkül nem szabad távozni. Az Uffizi-múzeum önmagában is több napos program, de a zseniális Leonardo da Vinci múzeuma és a Boboli-kert egy rövidebb látogatásba is belefér. Az éhes utazót Toszkánában legfeljebb a bőség zavara bizonytalaníthatja el: a mindig friss, egyszerű alapanyagokból készült vad- és halételek, gombák, tésztafélék ízletesek és laktatók, melyeknek tökéletes koronája a helyi Chianti vörösbor vagy az édes vin santóba mártogatott cantuccini.

Ha felkeltettük érdeklődésedet, keresd a körutazásunkat: TOSZKÁNA CSODÁI