Santorini

Santorini vagy más néven Thira a Kükládok leglátványosabb szigete, vulkánjának köszönhetően egyedülálló hely az Égei-tengeren.

Santorni IBUSZ

A sziget korábban kör alakú volt, míg az i.e. előtt 1500-ban kitört vulkán a középső részt a tengerbe nem süllyesztette, illetve az emiatt képződött hatalmas hullámok Kréta szigetét is elérték, ami közvetve hozzájárulhatott a minoszi civilizáció összeomlásához. Egy népszerű elmélet szerint a thérai kitörés a forrása Atlantisz legendájának is. Manapság a sziget félhold alakja hosszú belső öblöt képez, amelyet „calderának” neveznek, amely a földön a legnagyobb ilyen jellegű képződmény. A sziget fővárosát Thirának vagy Firának hívják, ezen kívül a szigeten 13 kisebb-nagyobb település található, a legtöbb helyen megtartották a hagyományos építészeti stílust, ezért is ismert a sziget hófehér és kék házairól. .

Miért az IBUSZ-t válassza santorini-i nyaralásához?

 • Amennyiben 2021. március 31-ig foglal, 15% előfoglalási kedvezményt adunk.
 • Mindezen felül extra 20%-os kedvezmény a jegyárból a saját szervezésű májusi, júniusi és szeptemberi (augusztus 25-e után induló) indulású repülőgépes külföldi utazások esetén, mely szintén tartalmazza a kötelezően fizetendő díjakat.

 

Tokkal - Vonóval

IBUSZ_ Tokkal-vonoval

Weboldalunkon, plakátjainkon és egyéb hirdetéseinkben feltüntetett díjak az utazás meghirdetett programjában szereplő minden kötelezően fizetendő díjat tartalmaznak. A díjon felül -igény szerint- fizethető: fakultatív programok, vízumdíjak, valamint az útlemondási és utasbiztosítás (BBP)díja.
Bízunk benne, hogy utasaink is elkötelezettek maradnak az átláthatóság és az IBUSZ iránt!

 

Serenity of Thera - Greece, Santorini - 5d Mark III RAW video from Andrii Sirenko on Vimeo.

Úti célok és üdülőhelyek

Figyelem:

Görögországban idegenforgalmi adó fizetendő a helyszínen, melynek összege:

 • apartmanos elhelyezés, valamit 1 és 2 csillagos hotelek esetében: 3,5 EUR/studió vagy szoba/hét,
 • 3 csillagos hoteleknél: 10 EUR/szoba/hét,
 • 4 csillagos hoteleknél: 21 EUR/szoba/hét,
 • 5 csillagos hoteleknél: 28 EUR/szoba/hét,

KAMARI falu

Kamari település a sziget keleti oldalán található, hosszú, vulkanikus, feketehomokos strandja a a Mesa Vouno hegy lábától több km hosszan húzódik. A partmenti sétányt nyaranta lezárják a forgalom elől, így itt hangulatos séták tehetők. A település különböző színvonalú szállásai között mindenki megtalálja a kedvére valót. Hangulatos központjában tavernák, vendéglők, kávézók, báros és üzletek nyújtanak szórakozási és vásárlási lehetőséget. Különböző sportolási lehetőségek is elérhetőek, a búvárkodástól kezdve a lovaglásig. A tenger gyorsan mélyül, a kristálytiszta vízben kisebb kövek és sziklák is találhatóak, viszont ez a környezet kedvez a sokrétű élővilágnak így érdemes búvárszemüveggel készülni. Fira, a festői főváros mindössze 8 km-re található és könnyen elérhető.

Perissa település

A sziget délkeleti részén található népszerű üdülőfalu, a Kamari melletti Mesa Vouno hegy másik oldalán. Tengerpartja hosszú és tágas, kristálytiszta kék vízzekl és fekete homokkal. Perissa partja szomszédos strandokkal, Perivolos és Agios Georgios-szal együtt egy egybefüggő, napágyakkal és napernyőkkel teli partszakaszt képez. Perissa a sziget vízisport központja, és itt találhatóak a legkülönlegesebb bárok is. A tavernák mind görög, mind nemzetközi ételeket készítenek, legtöbbjük a vízparton helyezkedik el. Szinte az összes szálloda a parton vagy nagyon közel található, így ideális hely a nyaralásra.

 • Elhelyezkedés: 12 km-re Fira városától, 15 km-re a repülőtértől, 10 km-re a hajókikötőtől
 • Közlekedés: autóbusz járat Fira városába, hajójárat Kamariba
 • Tengerpart: 6 km hosszú fekete homokos tengerpart
 • Vizi sportolási lehetőségek: búvárkodás, vízisí, szörfözés, jetski, banánhajó, vízibicikli, ejtőernyő

Fira városa és Firostefani

Thira, Santorini fővárosa. A vulkán kalderájára épült, így panorámikus kilátást nyújt a vulkánra és a sziget híres naplementéire. A város a régi kikötő felett található, ahonnan egy 556 fokos, széles, kanyargó lépcsősor vezet fel. Fira különleges ötvözete a velencei és a kükládikus építészetnek, ami a város kupolás templomaiban, lépcsős sikátoraiban és napsütötte teraszaiban látható. Emellett találhatók itt különféle bárok és klubok tradicionális házakban, stílusos kávézók gyönyörű kilátással, vagy a hegy szélére épített éttermek és tavernák. Fira macskaköves utcáit járva egyértelmű, hogy a város a régi világ varázsát vegyíti a modern kényelemmel. A különleges légkör, az pezsgő nappali és éjszakai élettel együtt felejthetetlen élményt nyújt. Firostefani, a város északnyugati része, ami még magasabban helyezkedik el a várostól, és teraszairól egyedi kilátást nyújt a vulkánra és a sziget nyugati részére.

 • Elhelyezkedés: 7 km-re a repülőtértől, 10 km-re a hajókikötőtől
 • Közlekedés: autóbusz járatok a sziget településeire, taxi, libegő és szamaragolás az óvárosi részbe (hegyre), autó és motorkerékpár kölcsönzés
 • Tengerpart: saját nincs, Kamari 9 km, Monolithos 8 km, Perissa 13 km
 • Egyéb: éjszakai bárok, klubok nemzetközi és görög zenével; éttermek, bevásárló helyek, hal és zöldségpiac, pékség, ajándékboltok; bankok illetve bank automaták; egészségcentrum, fogorvos, gyógyszertár; múzeumok

Imerovigli település

A falu neve a görög „vigli” szóból ered, jelentése „megfigyelőközpont” vagy „obszervatórium”. Egy különleges hely, ami különleges kilátást nyújt a vulkánra és az egész szigetre 300 méter magasból, a kaldera legmagasabb pontjáról. Fira városától nem messze található, és fényűző, tradicionális stílusban épült szállásokat nyújt.

 • Elhelyezkedés: 2km-re Fira városától, 8 km-re Oia városától, 9 km-re a repülőtértől, 11 km-re a hajókikötőtől
 • Közlekedés: autóbusz járat Fira és Oia városába
 • Tengerpart: saját nincs, Kamari 11 km, Monolithos 10 km, Perissa 15 km
 • Egyéb: éttermek, halas éttermek és tavernák

Szállások

Fakultatív programok

Fakultatív kirándulásokat és autóbérlést, a telepített idegenvezetőnknél lehet befizetni (helyi partnerünk szervezésében).

CALDERA REGGELI HAJÓKIRÁNDULÁS a King Thiras Hajóval

39 EUR/fő

A kirándulás a busz transzferrel kezdődik a felvevő ponttól a Athinios kikötőjéig, és a King Thiras hajóval folytatódik, mellyel NeaKameni lávaszigetéhez megyünk. A King Thiras itt megáll, hogy a földúton felmehessünk a még most is aktív vulkán kráteréhez. Ezután visszasétálunk az ösvényen és visszaszállunk a hajóra. Áthajózunk a másik lávaszigethez, Palea Kamenihez, ahol elérjük a termálforrásokat. A hajó körülbelül 50 méterrel a nyílástól áll meg, hogy a kénzöld vízbe be tudjanak merülni, és relaxáljanak, élvezzék a kilátást. A hajó innen Thiriasia szigetére visz minket, ami régen Santorini része volt, a nagy vulkánkitörés előtt. 2 órát fogunk Thirasiaban maradni, lehetőség lesz úszni, ebédelni a tengerparton vagy felfedezni Manolas faluját, a kanyargó lépcsőivel és tradicionális házaival. Oia alatt hajózva, az athiniosi kikötő felé vezető úton, csodás képeket lesz lehetőségük készíteni a sziklákról és a lélegzetelállító tájról. Athiniosban a kikötőnél fog várni a busz, hogy visszavigye Önöket oda, ahol a kirándulást kezdték.

 • Látogatás: Vulkán – Termálforrások – Thirasia sziget – Kirándulás az Oia nevű falu alatt
 • Italok, szendvicsek és kávé a fedélzeten a bárban találhatóak (nem tartalmazza az ár)
 • Busz transzfer a kikötőtől/kikötőig.
 • Minden nap
 • Körülbelül 7 óra az egész kirándulás.

CALDERA & OIA NAPNYUGTA a King Thiras hajóval

44 EUR/fő

Busszal kezdünk a felvevő pontnál, majd Athinios kikötőjébe érkezve felszállunk a King Thiras hajóra. Első megállóként NeaKameni lávaszigetéhez megyünk. A King Thiras itt megáll, hogy a földúton felmehessünk a még most is aktív vulkán kráteréhez. Második megállónk egy másik vulkáni sziget, a Palea Kameni. A hajó körülbelül 50 méterrel a nyílástól áll meg, hogy a kénzöld vízbe be tudjanak merülni, és relaxáljanak, élvezzék a kilátást. A termálforrás után Thiriasia szigetére hajózunk, ami régen Santorini része volt, a nagy vulkánkitörés előtt. 2 órát fogunk Thirasiaban maradni, lehetőség lesz úszni, ebédelni a tengerparton vagy felfedezni Manolas faluját, a kanyargó lépcsőivel és tradicionális házaival. A szigetet elhagyva a hajó az athiniosi kikötőbe visz minket. Itt vár ránk a busz, hogy elvigyen minket Oiába, ahol megnézzük a napnyugtát. A kirándulás fél órával a napnyugta után ér véget. Itt a felvevő pontnál találkozunk, ahonnan a busz mindenkit visszavisz oda, ahol kezdte a kirándulást.

 • Hajó & Busz túra
 • Látogatás: Vulkán – T
 • ermálforrások – Thirasia sziget –Oia nevű falu napnyugtára
 • Italok, szendvicsek és kávé a fedélzeten a bárban találhatóak (nem tartalmazza az ár)
 • Busz transzfer a kikötőtől/kikötőig.
 • Minden nap
 • Körülbelül 10 óra az egész kirándulás.

Szállások

Figyelem

 • A fakultatív kirándulások leírásai és árai tájékoztató jellegűek. Pontos részleteket az érkezést követően a helyszínen kapnak. Befizetésre szintén helyszínen EUR-ban, vagy az adott ország pénznemében van lehetőség.
 • A helyszínen fizethető fakultatív programlehetőségeket nem az IBUSZ szervezi, azok teljesítésért nem felel. A fakultatív programokkal kapcsolatos kifogást a programok szervezőjénél, a helyszínen köteles az utas jelezni.
 

Hasznos tudnivalók a Santorini-i utazáshoz

Utazási lehetőségek repülővel

Budapest - Santorini (JTR) - Budapest Június Július Agusztus Szeptember
Smart Wings (charterjárat) 16., 23., 30. 07., 14., 21., 28. 04., 11., 18., 25. 01., 08., 15., 22., 29.

Beutazási szabályok

Görögországba történő belépéshez magyar állampolgároknak vízum nem kell. Görögország az EU tagja, így bármilyen schengeni országban elkövetett szabálysértés a belépést kizárja.

 1. ) Szükséges dokumentumok: személygépkocsival, autóbusszal ill. repülővel történő utazás esetén magyar állampolgárok új típusú személyi igazolvánnyal is utazhatnak. Az utazási dokumentumoknak, akár személyi igazolványról, akár útlevélről legyen szó, a görög állam belépésétől számítva 3 hónapig érvényesnek kell lennie. Gyermekeknek is rendelkezniük kell érvényes utazási okmánnyal, személyi igazolvánnyal ill. útlevéllel. Személygépkocsival történő utazás esetén nemzetközi zöldkártya kiváltása kötelező! Az okmányok érvényességéért az utasok maguk gondoskodnak.
 2. )Külföldi állampolgárok, illetve magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok részére vízuminformációkkal nem rendelkezünk, ezért a saját nagykövetségen kell érdeklődniük.
 3. )Kérjük az utazásra feltétlenül vigyék magukkal az IBUSZ által kiállított részvételi jegyet, útlevelet ill. személyi igazolványt, valutát, hitelkártyát, Baleset-, Betegség-, Poggyászbiztosítást (BBP), vezetői engedélyt, gépkocsis utazásnál a forgalmi engedélyt és a kötelező nemzetközi zöld kártyát. Az utazáshoz elengedhetetlen részvételi jegyet csak a teljes részvételi díj befizetésekor adjuk ki, illetve charter repülővel történő utazás esetén a repülőjegyet indulás előtt a repülőtéren vehetik át.

hivatalos nyelv

görög, de az angolt széles körben megértik

Időeltolódás

+ 1 óra

Hivatalos pénznem

Euro

Pénzváltás

A bankok nyitvatartási ideje: hétfő-péntek 9–14.00 óráig, szombaton zárva vannak. Az üdülő településeken találhatók kisebb pénzváltók, utazási irodák, amelyek egész héten, késő estig nyitva tartanak.

Telefon

Görögországba 00-30-xxx; Magyarországra: 00-36-xxx

Hálózati feszültség

220 V.

Ivóvíz

a csapvíz fogyasztásra nem javasolt

Üzletek

Az üzletek nyitva tartása hasonlóan alakul a mediterrán országokéhoz. Általában a szieszta időszakban, vagyis 15-18 óra között zárva tartanak, de az üdülő településeken ezt sokszor nem tartják be, késő estig várják a vásárlókat. A tavernák, kávézók és egyéb szórakozóhelyek szintén az éjszakai órákig nyitva tartanak.

Bankok

hétfő–péntek 9–14 óra között.

Autókölcsönzés

Minimum korhatár 23 év, minimum 1 éves jogosítvány, útlevél (néhol elegendő a személyi igazolvány) szükséges. Kérjük mielőtt autót vagy motort bérelnének, győződjenek meg a biztosítási feltételekről. Csak biztosított járműveket béreljenek. Kérjék idegenvezetőjük segítségét a helyszínen.

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége

10675 Athén, Karneadou 25-29. Kolonaki.

Telefon: 0030 21-07256800