Omán

Egzotikus kalandok a tömjén földjén: irány Omán! Mesebeli sivatagok, egyedi szépségű természeti kincsek, mágikus helyszínek, élő tradíciók és 7000 év történelem – ma már kevés olyan pontja van a nagyvilágnak, amely még igazán felfedezésre vár, de a vendégszerető Ománi Szultánság épp ilyen.

indulási időpontok

 

Egzotikus előfoglalási akció az IBUSZ-tól!

szállások

 

Omán területének 80%-át homok borítja, a maradék egyötöde azonban lenyűgöző változatosságú képet mutat. A romantikus sivatagi dűnék mellett a több ezer méter magasba nyúló hegyvonulatok, a hűsítő vizű medencékkel teli völgyjáratok, a zöld oázisok és a csodálatos tengerparti fövenyek számtalan helyszínt kínálnak túrázáshoz és pihenéshez egyaránt, miközben lépten-nyomon élő hagyományokkal és kulturális kincsekkel is találkozhatunk.

Mivel az omániak nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, illetve a tömegturizmus káros hatásainak kivédésére, leghamarabb az ökoturisták és kalandturisták számára kezdett vonzó célponttá válni a többségében ibádi muszlim vallású ország, ahol a hetvenes években szinte még kövezett út sem volt, ma pedig a népviselet és a hagyományos kecskevásárok remekül megférnek egymás mellett a kényelemmel és luxussal.

A szultánság jelenleg a Perzsa-öböl legszínesebb turisztikai kínálatát nyújtja, az ország egyik legizgalmasabb része pedig kétségtelenül a délnyugati Dhofar régió. Részben az ezer éve működő világörökségi csodának, a Falaj öntözőrendszernek köszönhető, hogy sivatagi országhoz képest ez a rész rendkívül zöld, ám a térség mikroklímája még inkább meghatározó: a nyári hónapokban érkező monszun, a Khareef varázsolja buja zölddé a Dhofar-hegységet, a banán- és papaya-ültetvényeket, és ez teszi csodálatosan kellemessé a hőmérsékletet a tengernél a téli-nyári nyaraláshoz egyaránt.

 

Miért az IBUSZ-t válassza egzotikus pihenéséhez?

  • Garantált csoportos indulások Budapestről
  • Partnerirodánk alkalmazásában álló, tapasztalt, magyar nyelven beszélő idegenvezető
  • Rendszeresen frissülő last minute akciók
  • Előfoglalási kedvezmények 2019 október 31-ig

 

Térkép

 

szállások

 

Salalah

A régió kulturális és gazdasági központja az ország második legnagyobb városa, Szalála (Salalah), az Arab-tenger egyik ékköve, melynek óvárosa és bazárja megőrizte középkori állapotát. Salalah területe már az ókorban a tömjénkereskedelem egyik központja volt, és ma is a királyok illata lengi be az egész várost – a szakértők egyöntetűen állítják, hogy a Dhofar régió déli részén növő tömjénfák adják a világ legjobb tömjéngyantáját. Ha nem érünk oda szüretre, a védett tömjénfaligetet akkor is érdemes megnézni a Wadi Dawkah nemzeti parkban, és megkóstolni a tömjénmézet. A városhoz közeli Al Baleed régészeti parkban még tömjénmúzeumot is találunk a régmúlt romjai és a tengerészeti történelmet bemutató kiállítás mellett.

Hawana Salalah from Backstage Pictures on Vimeo.

szállások

Látnivalók

Omán múltjához sokféle módon közel kerülhetünk: vethetünk egy pillantást Imran és Jób próféták sírjára, vagy Szálih próféta tevéjének lábnyomára, de ellátogathatunk olyan közeli helyekre is, mint a masszív erődjéről és romos házairól ismert tengerparti Mirbat, vagy az igen szép mecsettel büszkélkedő bájos halászfalu, Taqah. Ez utóbbi település közelében a csodálatos lagúnát sem szabad kihagyni, legalább annyira különleges természeti kincs, mint az Al Mughsayl strandnál lévő Marnif sziklaképződmény, ahol a lukakon át szökőkútként tör fel a hullámzó tengervíz, teljesen egyedi hanghatás kíséretében.

Strandok

Strandok szempontjából Salalah és környéke tagadhatatlanul különleges, nem véletlenül nevezik a Kelet Karibjának is – aminek persze része az is, hogy a lenyűgözően természetes, puha fehér homokos strandokon tevék felbukkanása sem kizárt. Bár a strandokkal itt nem könnyű betelni, frissítő élményekért a hegyvidék felé is elindulhatunk; a Wadi Darbat és a Sahalnoot-völgy tájai piknikezőknek, kirándulóknak és evezősöknek egyaránt rendkívüli élményt nyújtanak. Ha még többre vágyunk, búvárkodást, bálna- és delfinlest, off-road kalandokat is beiktathatunk a programba, ráadásul itt megvalósulhat mindenki legromantikusabb álma, a tengerparton lóháton vágtázás is – persze tevét is lehet bérelni. Aki pedig igazán bátor és kíváncsi, még azt is kipróbálhatja, hogy mennyire kapcsol ki a gravitáció Tawi Atair közelében a varázshegyen…

Shopping

Ahogyan más keleti országokból, így Ománból sem lehet szuvenírek nélkül hazatérni: igazi keleti hangulatért, tömjénért és hagyományos kézműves portékákért az Al Husn piacra (szuk) kell ellátogatni, a hatalmas Salalah Mall bevásárlóközpontot már csak tradicionális építészeti kialakítása miatt is érdemes megnézni, a hölgyek pedig a Ladies Mallban kipróbálhatják, milyen egy kizárólag nők számára fenntartott plázában vásárolni.

 

Menetrendek

Honnan - Hová Indulási idő: Érkezési idő:
Budapest(BUD) - Doha(DOH) 08:05 15:20
Doha(DOH) - Salalah(SLL) 18:05 21:35
Salalah(SLL) - Doha(DOH) 22:45 00:35+1
Doha(DOH) - Budapest(BUD) 01:50 05:40

menetrendváltozás jogát a légitársaság(ok) fenntartják

Qatar Airways menetrend szerinti járatával Budapestről, dohai átszállással, Budapest-Doha-Salalah-Doha-Budapest útvonalon

 

Hasznos információk

Hivatalos név:

Ománi Szultánság

Deviza előírások:

A nemzetközileg ismert hitelkártyákat szinte mindenhol elfogadják. Az ország fizetőeszköze az ománi riál 1 EUR kb. 0,44 OMR

Hivatalos nyelv:

Arab, általánosan beszélt idegen nyelv az angol és a német

Beutazási szabályok:

magyar állampolgárok turista céllal csak vízummal léphetnek be Ománba. A vízumot utazás előtt elektronikusan kell igényelni, melyhez szükség van az útlevél fényképes oldalának másolatára, valamint elektronikus igazolványképre. A turistavízum kiadásának alapvető feltételei: érvényes útlevél a hazautazástól számított 6 hónapig, egyszeri belépéssel maximum 30 napig tartó tartózkodás, oda-vissza repülőjegy. A vízumkiadás várható ideje 1-2 munkanap.

Hálózati feszültség:

220/240 V

Éghajlat:

Májustól szeptemberig rendkívül magas páratartalmú levegő és 40 c körüli hőmérséklet uralkodik az ország nagy részén; csak a keleti parton és a hegyekben hűvösebb az idő. Az évi többi részén 25 c körüli a hőmérséklet, ilyenkor azonban megerősődik a szél.

Egészségügyi tanácsok

Kötelező védőoltás nincs, ajánlott oltások: hepatitis A és B. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, csak palackozott víz fogyasztása engedélyezett! További információ a www.oek.hu oldalon.

Időeltolódás:

+3 óra

Diplomáciai képviselet:

Metoon Destination Managment http://www.mezoontravel.com/ Way No 2905/129, Building No 414, Al Burj Street, Rex Road, Muscat, Sultanate of Oman, Customer Contact Centre : +968 2486 3232

Egyéb információ:

A csomagjaikat a budapesti repülőtéren végig fel tudják adni, azokat legközelebb Salalahban látják viszont, így ajánlatos mindent, amire a hosszú út alatt szükségük lehet, a kézipoggyászba csomagolni. A kézi poggyászba ne csomagoljanak szúró eszközt (pl. körömreszelő), fegyvernek látszó tárgyat, folyadékot (maximum 100 ml engedélyezett lezárható, átlátszó műanyag tasakban). Gyógyszer esetén orvosi igazolás szükséges!

A nemzetközi szabványoknak megfelelően a feladandó poggyász súlya max. 23 kg/ fő (személyenként max. 1 poggyász adható fel), a csomag mérete max. 158 cm (hosszúság + szélesség + magasság együttesen), a kézipoggyászé max. 10 kg/ fő lehet, amelynek mérete 55 x 25 x 35 cm. Kézipoggyásznak számítanak: kézitáska, aktatáska, kamera, laptop vagy bármely, akár kisebb méretű táska. Amennyiben a kézipoggyásza súlya vagy darabszáma meghaladja az engedélyezett keretet, a súlykeretet illetve az engedélyezett darabszámot, poggyászként fel kell adni. Amennyiben így túlsúly keletkezik, túlsúlydíjat kell fizetni. Díjmentesen feladható poggyász: 23 kg/fő (a szabad súlykeret összevonása a járatainkon technikai okok miatt nem lehetséges díjmentesen. Tehát 2 vagy több fő csak akkor pakoljon 1 db 23 kg-nál nehezebb bőröndbe, ha a túlsúlydíjat hajlandók kifizetni, ha nem, akkor vigyenek fejenként 23 kgnál könnyebb poggyászokat).

Az Ománi Szultánságban a pihenőnapok (hétvége) pénteken és szombaton vannak, a munkanapok vasárnaptól csütörtökig tartanak. Bár Omán egy nagyon liberális ország, mégis vannak rendelkezések melyek a turistákra is vonatkoznak. A tengerparton, medencéknél a monokini viselését valamint a nudizmust tiltják. A országban az alkoholfogyasztás engedélyezett, de 15:00 és 18:00 óra között alkohol értékesítése, valamint felszolgálása a szállodákban sem engedélyezett.

Étkezés, italfogyasztás: a szállodában a vacsorához a férfiaknak hosszúnadrág viselése kötelező. Az all inclusive ellátás keretében az italok mindegyike importált (kivéve a gyümölcsleveket). A borok általában Dél Afrikából, a sör Hollandiából, a vodka Finnországból és Oroszországból, a whisky az Egyesült Királyságból származik.