Érzékek birodalma - Szlovénia ínyenceknek

Szlovénia, Érzékek birodalma - Szlovénia ínyenceknek, Goriska Brda

Kulináris élvezetek, mediterrán ízek, nemes nedűk zamata, szemet gyönyörködtető látvány, napsütötte lankás lejtők, csend, nyugalom, harmónia…

Indulás oda Indulás vissza Részvételi díj
4 nap 3 éjszaka
Indulás oda Indulás vissza Részvételi díj
2022.09.29 - 2022.10.02
129 900 Ft / fő
Indulás oda Indulás vissza Részvételi díj

Tulajdonságok

 • 4-5 napos utak
 • gasztronómia
 • hegyvidék
 • körutazás
 • Közép-és kelet Európa
 • világörökség
 • Szomszédolás
 • Tavaszi szomszédolás
 • Újdonságok
 • városlátogatás

Program

1. nap

Indulás Budapestről a kora reggeli órákban. Utazás a Ljubjanica folyó mentén épült szlovén fővárosba, Ljubljanába, ahol reneszánsz, barokk és szecessziós épületek egész sorát láthatjuk, gyönyörű hidakkal, parkokkal tarkítva. A Hármas híd a város spirituális központja. A Preseren tér a belváros legforgalmasabb helye, itt található a vörös színű ferences templom, az Urbanc-ház, a költő Presener szobra, a Smalc-ház. Innen indul a Plecnik- árkádsor, mely a Sárkányos hídig tart. Napközben élelmiszer árusok kínálják finom portékáikat, itt kapott helyet a szabadtéri piac is. A tér belső oldalán áll a Szt. Miklós-székesegyház, a XVIII. századi barokk egyik legszebb európai épülete. Rövid szabadprogram után tovább utazás Nova Gorica környékére, szállás elfoglalása, fakultatív vacsora.

2. nap

Reggeli után Szlovénia egyik legkiemelkedőbb borvidékével, Goriska Brda-val ismerkedünk. A szlovén Toszkánának is nevezett régiót szőlőkkel, gyümölcsösökkel borított, szelíden hullámzó dombok alkotják, tetejükön egy-egy falu vagy kisváros, legmagasabb pontjukon egy templommal. E bukolikus tájat csend és nyugalom, mediterrán hangulat, az olasz-szlovén gasztronómia remekei, világszínvonalú borok, páratlan kilátás, rendezett kis települések jellemzik. A legszebb kilátást a Gonjace kilátótoronyból élvezhetjük, melynek felső szintjére egy 23 méter magas, karcsú betonoszlopra tekeredő csigalépcsőn keresztül jutunk fel, ahonnan parádés körpanoráma nyílik a környék szőlővel borított lankáira, a dombtetőn álló falvakra, a távolban a Júliai-Alpok csipkés hegyláncára, sőt tiszta időben az Adriára is. Innen a legszebb a kilátás az előttünk fekvő Šmartno városára is. Az ötbástyás, középkori városfallal körülvett, bájos kisváros közepén magasodik a Szent Mártonról elnevezett templom, mely a régió legnagyobb temploma. Goriška brda másik fontos települése, egyben a régió fővárosa, Dobrovo, melyet az 1600-as évek elején épült, késő reneszánsz stílusú, négytornyos, négyzetes alaprajzú várkastély ural. Ellátogatunk egy helyi borospincébe, ahol megkóstoljuk e napsütötte vidék zamatos borait. Szabadidő ebédelési lehetőséggel. Majd folytatjuk utunkat a szlovén karsztvidékre, mely nemcsak kulturális és természeti csodáiról, hanem kiváló boráról a Teran-ról és prosciutto-járól is ismert. Stanjel romantikus kisvárosa, egy már messziről látható, teraszosan beépült dombon fekszik. Báját az egyedi tornyú templom, a hatalmas, reneszánsz várkastély, az impozáns városfalak, az egymás mellett sorakozó, terméskőből épült ódon házak és a látványos Ferrari-kert adják. Séta a két bástyakapun elérhető óváros girbe-gurba utcácskáin. Ezt követően a közeli Scuka család birtokára látogatunk, ahol megismerjük a prosciutto egyedülálló érlelésének történetét. Az érintetlen természet és az egyedülálló karsztklíma lehetővé teszi a húsok természetes érlelését, füstölés nélkül. Az élményt gazdagítja a különféle prosciutto-k kóstolása helyi termelők sajtjai, házi kenyér és egy pohár kiváló borterán társaságában. Visszatérés a szálláshelyünkre, fakultatív vacsora.

3. nap

Reggeli után a gyönyörű szlovén karsztvidék zöldellő tájainak ölelésében fekvő lipicai majorságot keressük fel. A világhírű ménesnek otthont adó Lipica lótenyészetét 1580-ban I. Ferdinánd alapította. A 16. században alapított ménes Szlovénia történelmi és kulturális örökségében az egyik legfontosabb helyet foglalja el. A világ leghíresebb lovai közé tartozó lipicai fajta 2016-ban az UNESCO Világörökségek része lett. Ismerkedés a ménessel és a farmmal (belépő a díjban). Majd folytatjuk utunkat a szlovén tengerparthoz, a festői Piran városába, mely egy a tengerbe benyúló, hosszú földnyelven fekszik. Óvárosa a velencei gótikus építészet gazdag tárháza. Az egyedi tervezésű terek színes épületeikkel, a városképet meghatározó, dombon található Szent György templom és harangtorony elvarázsolják az idelátogatókat. Séta az igazi mediterrán kisváros hangulatos szűk utcácskáin, majd szabadidő következik. Utunk következő állomása a szlovén Adria legnagyobb városa, egyben kikötővárosa, Koper, ahol az ismert Vinakoper borospicét keressük fel. Borfajtáinak nemessége és pazarsága a szlovén Isztria ezeréves borászati és szőlészeti hagyományának örökségéhez köthető, valamint az isztriai talaj kitűnő természeti adottságainak, és a helyiek szorgalmas kezének a terméke. A borospincében tett vezetett túra után, borkóstolás (kétféle bor, sajt és kenyér). A kellemes program után visszatérünk szálláshelyünkre, fakultatív vacsora.

4. nap

Reggeli után Szlovénia legnagyobb, Európa kilencedik legnagyobb barlangjához a Postojnai cseppkőbarlanghoz utazunk. A világhírű szlovén barlang kb. 70 millió évvel ezelőtt keletkezett. 5200 m hosszú barlangrész látogatható meg részben barlangvasúton, részben gyalogosan. A különösen sokféle színű és formájú cseppkő páratlan élményt nyújt. Barlangtúránk után hazautazás, útközben rövid pihenő, a finomságokat is tartogató Trojanéban, ahol megkóstolhatjuk a csokoládés és ízes fánkokat. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

Tudnivalók

 • Helyszínen fizetendő belépőjegyek: 30 EUR/fő
 • Utazás: légkondicionált autóbusszal
 • Felszállási lehetőségek: Budapest, Székesfehérvár, Siófok, Zalakomár
 • Elhelyezés: 3*-os szálloda, 2 ágyas szobáiban
 • Ellátás: reggeli, vacsora felár ellenében kérhető (Vacsora felár 16.900 Ft/fő)
 • Minimum létszám: 30 fő

Indulási időpontok

Tokkal vonóval

A feltüntetett díj az utazás meghirdetett programjában szereplő minden kötelezően fizetendő díjat tartalmaz, és a szálláshely legolcsóbb szobatípusára vonatkozik. A díjon felül -igény szerint- fizethető: fakultatív programok, vízumdíjak, valamint az útlemondási és utasbiztosítás (BBP)díja. További lehetőségek és a létszámnak megfelelő pontos ár meghatározásához használja a „Tovább” gombot.

2022.09.29 Busszal 4 nap 3 éjszaka 129 900 Ft / fő Tovább
Még több időpont ›

Szlovénia

Az Alpok és az Adria ékszerdobozának is nevezik ezt a szomszédságunkban fekvő kis országot, mely a magyar turisták számára egyre népszerűbb célpont. Festői tengerszemek kis szigetekkel, zord hegyek hófedte hegycsúcsokkal, hágók, zúgó folyók és vízesések, csodálatos barlangok, parányi, ám annál szebb tengerpart: mindez Szlovénia. Európa legzöldebb országa, mert területének majdnem felét erdő borítja.

Hasznos tudnivalók a szlovénia utazáshoz