Karpathosz

Karpathoszi nyár

Görögországban valahogy hűségesebb az ember.  Nem feltétlenül a párjához, hanem a jól bevált üdülőhelyéhez. Nehezen változtatunk, ha egyszer már eltöltöttünk egy felejthetetlen hetet valahol, ahol sütött a nap, és a kristálytiszta tenger selymesen hullámzott. Bár minden nap szóba került a mediterrán étkezés jótékony élettani hatása, mégsem tettek jót vonalainknak Kostas giroszai a sarki tavernában, és a parti bárban elszürcsölt koktélok számolatlan kalóriái. Nem bántuk, imádtuk.  Nos, hagyjuk magunk mögött a tavalyi idillt, és induljunk felfedező útra Karpathosz szigetére, ahol minden bizonnyal hasonlóan kerek lesz majd a világ.

Karpathosz a Dodekaniszosz-szigetek második legnagyobb tagja. Félúton található Kréta és Rodosz között.  A sziget területe körülbelül 300 négyzetkilométer.  Fővárosa Pigadia (Karpathosz), ahol az állandó lakosok száma 2100 fő. Itt található Karpathosz legnagyobb kikötője, és a sziget leghosszabb 2,5 km hosszan elnyúló homokos strandja. A város modern, és korszerű infrastruktúrával rendelkezik, ahol üzletek, kávézók, éttermek, szórakozóhelyek színesítik az esti sétát. A Pigadia feletti dombon áll az Agia Kiriaki templom, ahonnan pompás kilátás nyílik Amoopira és Afiartisra. Utóbbi a szörfösök paradicsoma, ugyanis a szigeten gyakoriak az erősebb légmozgások, amelyek kedveznek a hullámlovasoknak.

Karpathosz változatos partszakaszokkal büszkélkedhet, vannak köztük finom homokos strandok, apró és lapos kavicsos partok, és sziklásak is, amelyek különösen a búvárok körében népszerűek. Apelliát a világ egyik legszebb strandjaként tartják számon, és Kyra Panagia partja is méltán vált híressé. Az aktív nyaralást kedvelők táborában közkedveltek a gyalogos és biciklis, sőt a barlangi túrák is. A szigeten hosszanti irányban magas mészkőhegység húzódik meg, mely észak felé egyre magasabb, és vadregényesebb. Legmagasabb pontja a Kali Limni, ahonnan lenyűgöző látvány tárul a szemünk elé. A sziget mérete megtévesztő, a szerpentinek, és az utak milyensége miatt érdemes elég időt szánni a kirándulásokra. A helyi mesefaluba, Olymposra is kanyargós út vezet fel, ám a panoráma kárpótol a viszontagságokért. Megérkezvén pedig úgyis búcsút kell inteni járműveinknek, mert ezekkel a faluban egyáltalán nem lehet közlekedni. A kényelmes lábbeli erősen ajánlott, mert a szintkülönbség miatt a séta semmiképpen nem nevezhető majd könnyednek. Olympos mindennapjait átszövi a hagyomány. A nők népviseletben teszik a dolgukat, míg a férfiakat leginkább éneklés, zenélgetés vagy vidám beszélgetés közben láthatjuk. A faluban még ma is 75 szélmalom maradványa látható, amelyből mindössze négy működőképes. Innen pár kilométerre található a sziget második legnagyobb kikötője, Diafani, mely mostanában már üdülőhelyként is szerepel a sziget turisztikai kínálatában. A sziget Archeológiai Múzeumát Arkassában kereshetjük fel, a helyi népművészetben pedig az orthosi Néprajzi Múzeumban mélyedhetünk el.

A tömegturizmus még napjainkban sem jellemző a szigetre. Találunk még olyan éttermet, ahol a konyhában, a fazékba kukkantva dönthetjük el, hogy mi legyen az ebédünk. Elmerenghetünk magányosan a parti fövenyen, útitársunk lehet egy kecske, és kortyolgathatunk Ouzót a helyi Kafenióban, ahol a falu férfijai örömzenélnek lírán, lanton, kecskedudán.

Foglaljon az IBUSZ-nál most előfoglalási kedvezménnyel !

Kategória: Európa
Címke: ,