Kefalónia – Corelli kapitány szigete

kefalonia-melissinai-barlangEgy sziget, amely a leggyönyörűbb görög strandokat rejti. Igazi gyöngyszem a türkizkék Jón-tengerben, amelynél csak a nimfákbarlangjának tava csodásabb színű. Kefalónia a dúsan zöldellő ligetek, a holdbéli tájak, a meredek sziklafalak és a varázslatos partok földje, amely mindenkit elvarázsol. Vadregényes vidék, szívből jövő vendégszeretet, simogató tenger és remek Robola bor – mi más kell egy tökéletes nyaraláshoz?

A Jón-tenger szigetvilágának különleges ékköve Kefalónia. Egyike az utolsó érintetlennek nevezhető, turisták által még nem teljesen belakott görög vidékeknek, így tökéletes választás az igazán nyugodt nyaralások kedvelőinek.
Sokak szerint az itteni hófehér homokos Myrtos a legesleggyönyörűbb görög strand, bár szoros versenyben van vele a vörös homokos Xi, na és persze a Corelli kapitány mandolinja című filmben is szereplő, fehér kavicsos Antisamos. Bármerre is járunk a partvidéken, csakis szép és még szebb szakaszokat találunk, van bőven választék homokos, kavicsos és sziklás, lassan és gyorsan mélyülő vizű strandokból – a legizgalmasabb talán mégis Mounda, ahol a sekély, meleg, kristálytiszta tenger partja a teknősök kedvenc tojásrakó helye.
kefalonia-panoramaA sziget épületeinek jelentős részét porig rombolta 1953-ban egy óriási földrengés, a fővárost, Argostolit is teljesen újjá kellett építeni. Egyedül az északi csücsökben lévő Fiskardo városa úszta meg a katasztrófát. Színpompás, vidám házai között mesésen mediterrán a hangulat, egy picit több luxussal és nyüzsgéssel, mint a közeli keskeny földnyelvre épült, szintén szivárványszínű épületekkel és szűk utcácskákkal teli Assos faluban, mely egy csodás öbölre néz.
Kefalónia kanyargós szerpentinekkel összekötött települései közül említésre méltó még a szórakozóhelyekben és üzletekben gazdag Lassi, valamint a déli partoknál Skala, a csendes, nyugodt üdülőfalu, ahol egy 2. századi római villa romjai között csodálatosan épségben maradt mozaikok is láthatók.
A sziget egyik legfontosabb kikötővárosa a már említett filmben is látható Sami, környékén több különleges látnivaló is akad. A legismertebb a Melissani-barlang, amelyet a nimfák barlangjának is neveznek: csónakkal a déli órákban érdemes itt vízre szállni, mikor a beeső napfény a 36 méter mély barlangi tavat átlátszó türkiz csodává varázsolja. Szintén a közelben található a Drogarati cseppkőbarlang, amelyet remek akusztikája miatt időnként koncertteremnek is használnak.
kefaloniaSamiból hajóval könnyű átjutni Odüsszeusz birodalmába, az Iliászban megénekelt Ithakára, de a sziget más kikötőiben is igen nagy a választék part körüli és szomszédos szigeteket célzó hajós kirándulásokból. Az üvegfenekű hajókból a vízi élővilág is jól megfigyelhető, és nagy esély van rá, hogy utunkat delfinek is kísérik.

Kefalónia az IBUSZ-szal

Kategória: Európa
Címke: ,
2 comments on “Kefalónia – Corelli kapitány szigete
  1. Kata es Sarababa szerint:

    Sziasztok!Mivel IBUSZ visz minket-e csodás szigetre és sehol nem találok értelmes válaszokat megprobálok majd minden olyan tapasztalatot gyüjteni ami egy családos utazót érdekel!Mi 10 honapos babaval utazunk a szigetre !Remélem sikerül majd valakinek jo tanácsokkal szolgalni!Nemsokara jelenkezem és megosztom tapasztalataimat! 🙂

  2. Kata es Sarababa szerint:

    Sziasztok!Hát hazaértünk 🙁 🙂 A sziget csodás volt még így is hogy pici babaával mentünk!Köszönet IBUSZnak hogy ilyen kedves segítőkész idegenvezetőnk volt!Szállásunkról annyit hogy kellemes hely tiszta és nagyon kedvesek a házgazdák!!!A babaágy lehetett volna sokkal jobb de ezt leszámítva nagyon kényelmes volt a szállás ami Svoronatában a Helenas Studio es Apartmanban volt a medence tiszta és kellemes hőmérsékletű.Autot kötelező bérelni a szigeten mert különben semmit nem lát az ember!Autó méretétől függ az összeg és persze az időtartamtól bérlés min.3 nap 150euro-400ig van az ár CBR kölcsönzőnél!babaételeket nem nagyon lehet kapni ha igen akkor 3szoros áron de a többi élelmmiszer nem túl drága de az itthoni ár duplája de nem szabad átszámolni!!!bejártuk a szigetet ahova tudtunk elmentunk 1 teli tankkal 670km mentünk.Leírni nem lehet mert látni kell annyi szép hely van a szigete!Jelenleg 1L benzin 1,78euro disel 1,48euro.szúnyogriasztót mindenki vigyen mert az kell 2 a minimum mert akkor tuti nem riogatnak minket!Napágyak ernyővel 6-8euro egész napra a parton de venni is lehet az üzletekbe kb 10-20 euro.Az ételek éttermekbe 5-10euro/főétel hal ételek jóval drágábbak 20-50euro/kg vagy adag a GYROS 2-3euro között italok cola2,50 euro sör 3euro a többi 2-5 euró között van!Gyrosost nem nagyon találni inkább vendéglő van de lehet elvitelre kérni!Mi csodásan éreztük magunkat szívesen visszamennék!!!
    I ♥ KEFALONIA