Kefalónia - Corelli kapitány szigete

Egy sziget, amely a leggyönyörűbb görög strandokat rejti. Igazi gyöngyszem a türkizkék Jón-tengerben, amelynél csak a nimfák barlangjának tava csodásabb színű. Kefalónia a dúsan zöldellő ligetek, a holdbéli tájak, a meredek sziklafalak és a varázslatos partok földje, amely mindenkit elvarázsol. Vadregényes vidék, szívből jövő vendégszeretet, simogató tenger és remek Robola bor – mi más kell egy tökéletes nyaraláshoz? A Jón-tenger szigetvilágának különleges ékköve Kefalónia. Egyike az utolsó érintetlennek nevezhető, turisták által még nem teljesen belakott görög vidékeknek, így tökéletes választás az igazán nyugodt nyaralások kedvelőinek. Sokak szerint az itteni hófehér homokos Myrtos a legesleggyönyörűbb görög strand, bár szoros versenyben van vele a vörös homokos Xi, na és persze a Corelli kapitány mandolinja című filmben is szereplő, fehér kavicsos Antisamos. Bármerre is járunk a partvidéken, csakis szép és még szebb szakaszokat találunk, van bőven választék homokos, kavicsos és sziklás, lassan és gyorsan mélyülő vizű strandokból – a legizgalmasabb talán mégis Mounda, ahol a sekély, meleg, kristálytiszta tenger partja a teknősök kedvenc tojásrakó helye.

A sziget épületeinek jelentős részét porig rombolta 1953-ban egy óriási földrengés, a fővárost, Argostolit is teljesen újjá kellett építeni. Egyedül az északi csücsökben lévő Fiskardo városa úszta meg a katasztrófát. Színpompás, vidám házai között mesésen mediterrán a hangulat, egy picit több luxussal és nyüzsgéssel, mint a közeli keskeny földnyelvre épült, szintén szivárványszínű épületekkel és szűk utcácskákkal teli Assos faluban, mely egy csodás öbölre néz. Kefalónia kanyargós szerpentinekkel összekötött települései közül említésre méltó még a szórakozóhelyekben és üzletekben gazdag Lassi, valamint a déli partoknál Skala, a csendes, nyugodt üdülőfalu, ahol egy 2. századi római villa romjai között csodálatosan épségben maradt mozaikok is láthatók. A sziget egyik legfontosabb kikötővárosa a már említett filmben is látható Sami, környékén több különleges látnivaló is akad. A legismertebb a Melissani-barlang, amelyet a nimfák barlangjának is neveznek: csónakkal a déli órákban érdemes itt vízre szállni, mikor a beeső napfény a 36 méter mély barlangi tavat átlátszó türkiz csodává varázsolja. Szintén a közelben található a Drogarati cseppkőbarlang, amelyet remek akusztikája miatt időnként koncertteremnek is használnak.

Samiból hajóval könnyű átjutni Odüsszeusz birodalmába, az Iliászban megénekelt Ithakára, de a sziget más kikötőiben is igen nagy a választék part körüli és szomszédos szigeteket célzó hajós kirándulásokból. Az üvegfenekű hajókból a vízi élővilág is jól megfigyelhető, és nagy esély van rá, hogy utunkat delfinek is kísérik. Kefalónia az IBUSZ-szal