Korfu - szerelem első látásra

Görögország szinte minden szeglete képes rabul ejteni az utazókat. Van ahol a történelmi és építészeti emlékek, van ahol a természet szépsége és tengerpart fövenye, míg máshol a lélegzetelállító kilátás kápráztat el bennünket. Korfun pedig mindez együtt is fellelhető. Nyaraláskor talán a legfontosabb szempont a tengerpart, amiből itt mindenféle megtalálható. Strandolhatunk homokos partszakaszon, apró kavicsos, vagy nagy fehér köves strandokon, és a sziklák szerelmesei sem maradnak hoppon, hiszen még akár homokkősziklákon is élvezhetik a nyári nap sugarait. Kipróbálhatunk számtalan vízi sportot, búvárkodhatunk, vagy csúszdázhatunk egész nap a sziget színvonalas vízi vidámparkjában.

Persze, azért érdemes a tengerparti élményeket kirándulásokkal fűszerezni. Kihagyhatatlan élmény a főváros, Kerkyra. A  411 éven át tartó velencei uralom, majd a francia megszállás, és végül az angol kormányzás is nyomot hagyott a városon. Apró terek, szűk sikátorok, lépcsősorok, árkádok teszik változatossá a sétát. A Régi erőd tetejéről lenyűgöző a kilátás a városra. Az előtte húzódó hatalmas tér az Eszplanada tenger felőli végében a Királyi palota impozáns épülete látható. Ma többek között Ázsiai Művészetek Múzeuma kapott helyet benne, több mint 10000 darabos gyűjteménnyel. A tér másik oldalán az óváros kezdődik, itt pompázik a Liston, amely árkádjaival, kandelábereivel a párizsi Rue de Rivoli-ra varázsol minket. Egy jeges frappé, egy finom mézes baklava, és miénk a világ. A várostól alig két kilométerre található Kanoni, a prospektusokból ismert panorámájával. A megkapó látványt nyújtó Egér-sziget, a 17. századi Vlaherna kolostor, és a meredeken le és felszálló repülőgépek mind-mind hálás fotótémák. Szintén közel van a városhoz az Achilleon, ismertebb nevén a Sisi-palota, amely a kötelező látnivalók sorát gyarapítja. Erzsébet királynő 1861-ben járt először a szigeten, és bizony első látásra beleszeretett. Később palotát építetett, amit Akhilleuszról, kedvenc mitológiai hőséről, nevezett el. A türkizkék öbleiről, apró barlangjairól híres Paleokasztritsán bár a víz hidegebb, mint máshol a szigeten, az élmény páratlan.

Motorcsónakkal vagy vízibiciklivel felkereshetjük ezeket a valószerűtlenül kék öblöcskéket, a barlangokba betérve tengerszemet és korallokat is láthatunk. A tenger élővilágát tanulmányozhatjuk búvárszemüveggel, békatalppal, de a kényelmesebbek az üvegfenekű hajót is választhatják. A tengeri élőlények alapos megismerésére pedig, a parttól nem messze található múzeum akváriumait fürkészve is van mód. A strandoláson kívül érdemes felkaptatni a XIII. századi férfikolostorhoz, ahonnan igen szép a kilátás, de nem szabad ezzel megelégedni, irány Lakones falucska, a Bella Vista, ahonnan Európa egyik legszebb kilátása tárul a szemünk elé. Aki pedig még itt sem szeretett bele Korfuba, annak bizonyára Lappföld a zsánere.