London

Változékony időjárás, változatos programok: az angol főváros még akkor is hónapokra elegendő élményt nyújt, ha a fő turistalátványosságokat már mind megnéztük. Londonba akár egy hosszú hétvégére is érdemes elrepülni – hogy aztán újra és újra visszatérjünk.

 A színes kultúrájú város fő nevezetességeit bárki fel tudja sorolni. A híres óratorony, a Big Ben, több mint 150 éve mutatja és harangozza a pontos időt, a Buckingham-palotánál óramű-pontossággal zajlik az őrségváltás, és muszáj legalább egy hosszabb pillantást vetni a felnyitható Tower-hídra és a masszív Towerre, az egykori börtönre, ahol a legenda szerint mindig kell hollóknak élniük, különben a monarchia elpusztul. Ha pedig a Picadilly Circus, a Westminster apátság és a Trafalgar Square is megvolt, ideje felkutatni a Londonra annyira jellemző érdekességeket.

A város felfedezését érdemes a Temze partján álló óriáskeréken, a London Eye egyik kabinjában kezdeni, hogy fentről körülnézve megismerjük a főbb pontokat. Bár a londoni metrórendszer remek, kár lenne a föld alatt utazgatni, a kétemeletes piros busz, a doubledecker fedélzetén sokkal autentikusabb London – és sokkal több mindent is láthatunk (persze a buszmegállóknál ne feledkezzünk meg arról, hogy bal oldali a közlekedés!).

A benti programokat esős időre jobb tartogatni, ilyenkor jöhet a lenyűgöző Természettudományi Múzeum, a British Museum, a viaszhírességekkel teli Madame Tussaud panoptikum vagy egy klasszikus angol pub. Ha viszont jó az idő, inkább csavarogni érdemes. A mókusetetéssel egybekötött piknik a St. James, a Regent’s vagy a Hyde parkban mindig remek kikapcsolódás. Egy ráérős séta a Temze partján, a Notting Hillen vagy Camden és a Soho bohém forgatagában az igazi londoni hangulatba enged betekintést, és persze a piacokon is el lehet kószálni-kóstolgatni néhány órát, a Borough Market és a Covent Garden piaca különösen ajánlott.

Film- és könyvrajongóknak London számtalan egyéb szempontból is izgalmas lehet. Például a Da Vinci-kód című regény helyszíneit is tematikusan végig lehet látogatni a városban, a gyerekeknek pedig nagy élményt jelenthet a Harry Potter Land, a Londontól pár mérföldre lévő filmstúdióban.

London színes forgatagában kár az időt étterembe beülésre vesztegetni, jobban járunk, ha csak jártunkban-keltünkben harapunk valamit. A klasszikus fish and chips (hal és sült krumpli) és a háromszög-szendvics mellett az indiai és ázsiai kifőzdék kínálatából bátran választhatnak a fűszeres ízek kedvelői, és legalább egyszer a bőséges, szalonnával, tojással és babbal dúsított igazi angol reggelit is ki kell próbálni, elég energiát ad az egész napos városnézéshez.

Ha felkeltettük érdeklődésedet, keresd a körutazásunkat: LONDONI SÉTÁK