Mexikó

Sombrero, tequila, fehér homokos tengerpartok és letűnt indián civilizációk emlékei: a közép-amerikai Mexikó az aktív pihenésre és a kultúrára vágyóknak megszámlálhatatlan különlegességet, spirituális, művészeti, természeti és persze kulináris csemegét is kínál.

Olmékok, maják, toltékok és aztékok otthona volt több ezer évig a mai Mexikó – és bár a spanyol hódítók nagy pusztítást végeztek, az egykori kultúrák és az indián civilizáció nyomai szerencsére még ma is több helyütt láthatók. Romtemplomok és piramisok bukkannak elő a buja trópusi esőerdőkben; az egyik ilyen kihagyhatatlan látnivaló a maja-tolték romváros, Chichen Itza a Kukulkan (Tollas Kígyó) piramissal, a Harcosok Templomával és a csillagvizsgálóval. Szintén a Yucatán-félszigeten található a lenyűgöző Tulum, a tengerparti sziklafalra épült maja város, valamint a dzsungel mélyén elterülő Coba, ahol a terület legmagasabb piramisát a meredek lépcsőkön még mindig meg lehet mászni.

A félsziget világhírű üdülőhelye, Cancún nem véletlenül közkedvelt: a fehér homokos tengerpart és a színpompás korallszirtek a nyaralók és búvárok számára egyaránt paradicsomi körülményeket nyújtanak. A világ tíz leghosszabb víz alatti barlangja közül nyolc a Playa del Carmen és Tulum között húzódó Maja Riviérán található. A hajóval megközelíthető Isla Mujeres sziget hangulatos ódon kisvárosával és csodás tengerpartjával szintén remek úti cél, ahogy a Xcaret Plus ökológiai park is, ahol a barlangfolyó, az állatkert és az akvárium látnivalói mellett akár delfinekkel is úszkálhatunk.

A főváros, a 18 millió lakosú, nyüzsgő Mexikóváros számtalan „leg” otthona: itt található a világ legnagyobb tere, a Zocalo, és Dél-Amerika leghatalmasabb székesegyháza, az eklektikus stílusban épült Catedral Metropolitana is. A várostól nem messze fekszik Teotihuacán, vagyis a hely „ahol az emberek istenekké váltak”. Időszámításunk előtt 100 környékén az egykori nagyváros hirtelen néptelenedett el, de csodálatos épületei megmaradtak: a Nap- és Hold-piramis, a köztük húzódó, színes falfestményekkel szegélyezett Holtak Útja, Quetzalcóatl temploma és a Jaguár-palota feledhetetlen élményt jelentenek. Szintén a főváros közelében van a ma is aktív, hatalmas Popcatépetl tűzhányó – a lábánál fekvő Puebla településen a piacot sem szabad elkerülni!

Mexikóban járva a fűszeres, ízletes és laktató hagyományos ételeket érdemes mindenütt megkóstolni: igazibb tortillát és chilit máshol nemigen ehetünk, és ha már itt vagyunk, a tequila fogyasztásának autentikus szokásait is a legjobb helyben elsajátítani.