Mire érdemes odafigyelni, ha igazán ütős képeket szeretnél a vakációdról?

Íme, néhány ötlet, hogy a nyaraláson készült képek biztosan albumba kerüljenek.

 1. Készülj fel! – készítsd elő a gépedet, tisztítsd meg az objektíved és ismerkedj az úti céllal.
 2.  Ma már a legolcsóbb (de márkás) kompakt fényképezőgépek is több és jobb szolgáltatásokat nyújtanak, mint akár csak 1-2 éve. A komolyabb kompaktok pedig még kis manuális játékot is engednek, ahol olyan alapvető beállításokat módosíthatunk, mint például a fehéregyensúly (segít, hogy a színek valódiak legyenek a képen), a rekeszidő (a beérkező fény mennyiségét szabályozza) és akár a fókusz (mi legyen éles a képen és mi nem). Ne szégyelld, vedd elő a gép kézikönyvét, vagy típus alapján keresd meg online és kezdj el ismerkedni a gép tulajdonságaival eszköztárával és élesben is próbáld ki a funkciókat. Figyeld meg, hogy néhány próbálkozás után a fenti szabályokra is figyelve sokkal többször fogod hallani a “De jól nézek ki ezen a fotón!” “Nagyon szép lett a kép!” felkiáltásokat.
 3. A horizont nem a kép közepére való
  A kezdő tájképfotósok szinte ösztönösen teszik a horizontot a kép közepére. Pedig nem oda való. Döntsük el, hogy a képünkön mi a hangsúlyosabb, az ég, vagy a föld, és ennek megfelelően helyezzük el a horizontot.

  Bundestag 2013

  Bundestag 2013

 4. Legyen mindig kéznél a fényképező!
 5. Figyelj mindig az élességre!
 6. Figyelj a részletekre is, érdekes maradandó emlék lehet egy-egy kultúráról.
 7. Merjünk piszkosak lenni
  Általában igaz, hogy egy adott témáról jobb képet tudunk készíteni, ha lehasalunk és alulról fényképezünk, vagy ha felmászunk egy magasabb helyre pl. egy fára és madártávlatból fotózunk. A siker titka, hogy olyan szemszögből mutassuk meg a témát, ahogy hétköznapi körülmények között az egyszerű szemlélő nem láthatja.

  Plitvicei Tavak 2013

  Plitvicei Tavak 2013

 8. Fény-árnyék hatás – a téma soha ne legyen árnyékban!
 9. Az egyik legalapvetőbb hiba, hogy a lényeg a fotó közepén látható. Ez az amiből 90%-os biztonsággal megállapítható, hogy profi, vagy amatőr készítette-e a képet. Ha nem is kell tudományos számológéppel kalkulálni az aranymetszés szabályát, a kétharmad, egyharmad megoldás is remekül működik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fotózandó témát nem középre, hanem a kép egyik széle felé (a képet fejben három részre osztva) az egyik szélső harmadba toljuk, így sokkal izgalmasabb képet kapunk a végén. Ha esetleg a nagy sietségben nem sikerül a kamerát szépen pozícionálni, akkor se ess kétségbe, utólagos képkivágással még simán megtalálod a helyes képarányokat.

  Symi szigete 2013

  Symi szigete 2013

 10. Készíts szokatlant, ne a klisék határozzanak csak meg!
 11. Légy kreatív! A mozgalmasabb, érdekesebb beállítású családi képek mindig nagyobb sikert érnek el.

Forrás: www.player.hu és a www.fototipp.hu képek: K.R.K

Kategória: Utazási tanácsok
Címke: , , ,