Párizsi romantika

Még csak szerelmesnek és művésznek sem kell ahhoz lenni, hogy Párizs megérintse az embert, a francia főváros egyszerűen mindenkire hatással van, aki erre jár. A filmekből, képeslapokról és könyvekből jól ismert épületek sajátságos vonzerővel bírnak, szinte elképzelhetetlen, hogy bárki is kihagyja a főbb nevezetességeket, annak ellenére, hogy számtalan kevésbé ismert csoda is várja itt az utazót.


A logikus elrendezésű, sugárutakkal szabdalt világvárosban tájékozódni sem nehéz, könnyű megtalálni az öreg hölgynek is nevezett Eiffel-tornyot, a Diadalívet és a kívül-belül lélegzetelállító Notre-Dame-ot. Meglepő, hogy a gótikus katedrális tőszomszédságában, a Sorbonne és a bohém Quartier Latin közelében szinte kisvárosi nyugalom honol a Szajna által körülölelt Szent Lajos-szigeten, itt érdemes leülni egy kávéra vagy legendás fagylaltra Berthillonnál, mielőtt újra a Párizsra jellemző nyüzsgő forgatagba vetnénk magukat.
Aki a Montmartre-on a híres-hírhedt Moulin Rouge-tól indulva a számtalan festőművész, zenész és zsúfolt bisztró között elhaladva feljut a hófehér, meghatóan gyönyörű Sacré-Coeurig, jól teszi, ha meg is kerüli a bazilikát, más nagyvárosban ugyanis nemigen látható házak közé ékelt szőlőskertet, ahol ősszel még borfesztivált is tartanak.
Párizsban csak a múzeumokban is több hónapot el lehet tölteni, így ha rövidre szabott az időnk, nem biztos, hogy a hatalmas Louvre bejárása a legjobb választás; a Rodin-múzeumhoz hasonló, kisebb méretű tárlatok és galériák is rengeteg szépséget mutatnak rengeteg művészeti ágban és stílusban.
Mivel Párizs a divat egyik fővárosa, a patinás üzletekben még akkor is érdemes körülnézni, ha semmit nem akarunk vásárolni. A magas üvegtetős, árkádos Vivienne- és Colbert-galéria építészeti szempontból is érdekes, és az élmény nem lehet teljes a forgalmas Champs-Elysées csillogó kirakatai nélkül.
Rengeteg a látnivaló és éjjel-nappal lüktet a város, így pihenésként jólesik néha csendesebb környékeken barangolni. A sok híresség nyughelyeként ismert Père Lachaise temető, a Tuileriák kertje, vagy a város szélén álló Parc de la Vilette is remek hely a lazításra, ez utóbbit ráadásul hajóval is lehet érni a belvárosból az árnyas Saint-Martin-csatornán.
Párizs felfedezéséhez persze pár nap édeskevés, de ahhoz épp elég, hogy felejthetetlenül varázslatos élményekkel legyünk gazdagabbak.

Kategória: Európa
Címke: ,