Róma – csak keményen

Rómában egyrészt az olasz mentalitás, másrészt a folyamatosan jelenlévő turistacsoport-tömeg miatt meg kell tanulni határozottan és céltudatosan létezni. Aki például a metrómegállókban fizikailag nem harcol ki magának utat, az bizony vagy bennmarad a szerelvényben, vagy nem tudja azt megközelíteni. Akár be-, akár kiszálláskor komoly test-test elleni küzdelmet kell vívni, amely igaz a frekventáltabb utcákban is. Az is mindennapos, hogy az ember lábán keresztülhúzzák a „gurulós” bőröndöt , vagy fellökik egy kereszteződésben.  Mégis, Rómát mindenképpen érdemes felfedezni, az épületek falából árad a történelem, a tereken, parkokon, műemlékeken érezhető a múlt dicsősége, a pizza pedig…hm..Isteni !

roma-forgalom

Repülővel a Ciampino, vagy Fiumicino ( ez utóbbi a főreptér ) Repülőtérre érkezhetünk. A Ciampino kicsi, egyépületes repülőtér. A terminálból kilépve enyhe sokként ér minket a látvány, ahogy az egymás után érkező repülőkről kiözönlő, több száz ember kígyózó, tömött sorokban várakozik az érkező buszokra, remélve, hogy bejut a központba. Sajnos mivel sehol sincs kiírva, melyik társaság busza honnan indul, ébernek kell lenni. A terminálban már a kijövetel előtt meg kell venni a buszjegyeket, választva a lehetőségek és a társaságok között. Ha valaki közvetlenül a Termini pályaudvarra – ez nagyjából Róma központja – akar bejutni, mindegy melyik a busztársaságot választja, a szolgáltatás és az árak megegyeznek ( kb.11 EUR/út ). De ! Ezekre a közvetlen járatokra váltanak a legtöbben jegyet, így hosszú időbe is beletelhet, amíg buszra ülhet az ember. Szemfülességgel viszont mind időt, mint pénzt lehet megtakarítani : a COTRAL busztársaság menetrendszerinti járatára váltsunk jegyet az első metrómegállóig, melynek a neve „Anagnina”. Ez a jegy csak 1,20 EUR-ba kerül és mivel úgyis vennénk metró napjegyet ( van 1-3-7 napos jegy ), így sokat megspórolunk a másik útvonalhoz képest .Arról nem is beszélve, hogy a tömeg elenyésző töredéke tudja ezt, vagy vált erre jegyet, így első körben felférünk a buszra. Viszont nagyon figyelni kell az érkező buszokra, mert  nincs kiírva, hogy melyik társaság honnan indul, így vadászkutyaként kell vizslatnunk a buszok feliratait és amint meglátunk egy COTRAL buszt, siessünk mellé és nézzük meg, ha az van a kijelzőjén, hogy „ Anangina” , akkor már fel is szállhatunk.Fiumicino reptérről lényegesen szervezettebb és könnyebb a közlekedés lévén, hogy ez a főreptér. Jól látható ikonok és kiírások segítenek minket. Sokfajta transzfer busz indul Róma központjába,pl a Terminire (áruk kb. 8 EUR/ út ), valamint vonattal is egyszerű , a Leonardo Expressz közvetlen járat ( kb. 14 EUR/út ), szintén a Terminire. A metróállomások jól észrevehetőek , jó elhelyezkedésűek, a kiírások, jelzések egyértelműek. A kijáratok elágazóak és néha megtévesztőek, de semmi probléma, ha kijöttünk a felszínre könnyen eligazodunk. A beléptető-kapuk jól működnek. A látványosságok mind jól megközelíthetőek metróval.

hotel-romeJavasolt, hogy a szállások tekintetében olyan szállodát válasszon mindenki, amely metró-közeli. Jó tanács : a Termini pályaudvar környékén optimális a szállás, de csak az egyik oldalán.  Ha szembe állunk az állomás főbejáratával, akkor a bal oldalra eső területen kell keresgélnünk ( itt olyan utcák találhatók pl : Via Volturno, Via dei mille, stb.) Ez a környék nyugodt, csendes. Éles ellentétben a másik oldallal ( pl : Via Globetti, Via Filippo Turati ), amely veszélyes lehet és sokkal lepusztultabb. Étkezésnek maximum reggelit kérjünk a hotelben, a többi étkezést szinte kötelező éttermekben, vagy városnézés közben eltölteni. Pizzákat általában 9-12 EUR-ért fogyaszthatunk, de sétálás közben több helyen is árulnak elvitelre, jó nagy darabot levágnak a kiválasztott pizzából, összehajtják és papírba csomagolják. Ez kb. 3-4 EUR –ba ( dekára mérik le ) kerül és sétálás közben jóllakat. A 3 EUR „bűvös” ár, ennyiért ehetünk az előbb említett pizzából, ennyibe kerül 1 adag ( 2 gombóc ) fagyi,ennyiért iszunk capuccinot elvitelre, vagy egy fél literes kólát is

spanyol-lepcsoA fontosabb látnivalók szinte mindenütt nagyon jól megközelíthetőek. Sok esetben a metrómegálló neve is a látványosság maga ( vagyis Spagna megállóhelynél a Spanyol-lépcsőt, Colloseo megállónál a Colloseumot és a Forum Romanumot, stb találhatjuk). Érkezéskor vegyünk térképet ( 2-4 EUR ), melyen a metróhálózat is szerepel, ezzel könnyen boldogulhatunk.
Nagyon fontos,hogy hasonlóan a többi olasz városhoz a legtöbb templomba nem szabad belépni fedetlen vállal és rövid szoknyában, sortban. A Szentt Péter Bazilikánál a biztonsági őrök határozottan elküldik azt, aki pántos felsőben/atlétában, miniszoknyában, vagy sortban van, akár férfi, akár nő. Több helyen is találkozhatunk azzal a furcsa ténnyel, hogy akár pápákat,papokat, akár gazdagabb támogatókat a templom oszlopaiba, vagy a padlózat alá temettek el. Így , ha az adott templomban sétálunk, lépten-nyomon valakinek a sírján állunk/lépünk. Ez picit morbid érzés, mert az ember nem lép rá a sírokra alapvetően, de ezekben nem tud máshol közlekedni, csak a azokon. A Vatikánban minden kő és beton, úgyhogy nagyon visszaverik a meleget, erre figyeljünk

colosseumA látványosságok belépőjegyei 10-14 EUR-ba kerülnek (pl Colosseum, Vatikáni múzeum ), de van olyan látványosság, mint mondjuk a Borgia-villa, ahová előre elfogynak a jegyek elővételben ( neten lehet megvásárolni ) és a helyszínen már nem lehet venni.
A szökőkutakba tilos belenyúlni, pénzbüntetést kaphat, aki azokból vizezi be magát. Nagyon sok helyen posztolnak csendőrök, akik folyamatosan ügyelnek a biztonságra. Minden látnivalónál, a legtöbb nagyobb téren és szökőkutak mellett is. A Spanyol-lépcsőnél, Trevi kútnál iszonyatos tömeg van. Persze máshol is, de ennél a két látványosságnál viszonylag szűk a tér, ezért tűnik nyomasztóbbnak. A Colosseum jelenleg felújítás alatt áll, ezért állványokkal vették körül. Esténként a Via del Corson és mellékutcáiban érdemes sétálgatni, a Piazza del Popolo-tól kiindulva, rengeteg étterem és nyüzsgő élet található ezen a környéken. Valamint nagyon olaszos hangulata miatt a Trastevere városrészben, de innen nehezebb tömegközlekedéssel visszajutnunk szállásunkra, hacsak az nem abban a negyedben van.

Végezetül, ha úgy érezzük elvesztünk, vagy már sokadjára megyünk össze-vissza és nem találunk egy műemléket a közelben, kövessük valamelyik felemelt esernyőt, vagy zászlócskát, hiszen ez egy csoport , amely bizonyossággal a közeli látványosság felé tart. Ha pedig „szervezett”bulit akarunk, este sétáljunk a Spanyol-lépcsőhöz, ahol akarva-akaratlanul olyan fiatalokba botlunk, akik bulizni mennek és biztosan meghívást kapunk több csoporttól is.

Aki máris kedvet kapott, ide kattintva talál egy remek római ajánlatot.

– Simkó Adrienn –

Kategória: Európa
Címke: , ,