A 12 legszebb strand Parga környékén

 

Aki egyszerre szeretné élvezni a Jón-szigetek strandjainak varázslatos hangulatát és a Görögország északnyugati részén fekvő Epirusz régió csodásan smaragdzöld növényzetét, annak Parga (illetve a hasonlóképp bájos, szomszédos Sivota) az ideális választás. 

Nem csak az Epirusz térségben ez a legkedveltebb nyaralóhely, de a görög szárazföldet tekintve is ez az egyik legbájosabb hangulatú partvidék a dombokon sorakozó színes házikókkal és a város fölött magasodó velencei erőddel. Strandolás szempontjából pedig egyenesen a földi paradicsomba érkeztünk: nem csak a Jón-tenger csodálatos kékeszöld árnyalata miatt, hanem az egészen Sivotáig sorakozó, szebbnél szebb partszakaszoknak köszönhetően is. Találunk köztük nyüzsgő, élettel teli, tavernákkal és vízisport központokkal ellátott strandokat éppúgy, mint csendesebb, rejtettebb, nyugalmas gyöngyszemeket.

Parga közúton könnyen elérhető Athénból (4 óra 5 perc) és Thessalonikiből (3 óra 45  perc) is, míg az Aktio reptér mindössze 1 órányira van Pargától. Tökéletes kiindulópont az egész Epirusz régió felfedezéséhez, a hegyvidék és a kis falvak bebarangolásához is, de az se baj ha végül mindig a tengerparton kötünk ki: íme a 12 legjobb strand Parga közelében.

 

1. Krioneri beach

Parga

Parga fő városi strandja, a Krioneri igazán képeslapra kínálkozó látványt nyújt a védett öbölben elnyúló aranyló homokos fövennyel, tavernákkal, zöldellő környezettel és pompás rálátással Panagia szigetecskére. A kristálytiszta, kékeszöld tenger partján a számtalan kikapcsolódási lehetőséget nyújtó strandon még búvárközpont is van. Aki kicsit meghittebb, rejtettebb strandra vágyik, azt az út végén várja a kisebb, csendesebb Piso Krioneri beach, amely snorkelezésre is kiváló. Itt mindig kevesebben vannak, de a kényelemről és a jeges kávéról mégsem kell lemondani.

  • Felszereltség: Napernyők, nyugágyak, strandbár
  • Megközelítés: Pargából gyalog
  • Távolság Pargától: 50 méter

 

2. Valtos beach

Parga

A széles öbölben 3 teljes kilométeren át nyújtózó Valtos a leghosszabb strand Parga közelében. A homokos és apró kavicsos partszakasz igazi kozmopolita hangulatot áraszt a városhoz közel, a velencei vár alatt. Elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen el lehessen férni, a különböző kikapcsolódási lehetőségek mégis csak karnyújtásnyira vannak, a strandbároktól a vízisport központokig. Ha pedig az aktív környezetet egy kis egyedüllétre cserélnénk, azt is bármikor megtehetjük a központi résztől a szélek felé távolodva.

  • Felszereltség: Napernyők, nyugágyak, éttermek, strandbár, vízi sportok
  • Megközelítés: közúton
  • Távolság Pargától: 1.3 km

 

3. Sarakiniko beach

Parga

A pargai nyaralás nem lehet teljes, ha kihagyjuk Sarakinikót, a környék egyik legszebb strandját.  Tökéletes helyszín egy nyugodtan heverészős naphoz, türkiz víz és buján zöldellő növények ölelésében. A finom homokos és kavicsos strand remekül felszerelt, enni-inni is sok helyen lehet. További előnye, hogy nagyon közel van hozzá a szintén csodás Agios Sostis (picike, sziklákkal körülvett, félreeső) és a Spartila (hasonlóképp meghitt, de homokos) strand is.

  • Felszereltség: Napernyők, nyugágyak, strandbárok, taverna
  • Megközelítés: közúton vagy hajóval Pargából
  • Távolság Pargától: 12 km


4. Lichnos beach

Parga

Parga igazán magasra teszi a lécet, ha strandokról van szó, ennek következő bizonyítéka Lichnos. A város közelében húzódó, finom fehér homokkal és apró kaviccsal borított, élettől pezsgő partszakasz mindennel ellátott, ami az igazi kikapcsolódáshoz kellhet. A gyönyörű zöld háttér előtt csillogó átlátszóan tiszta tenger úszásra és vízi sportokra egyaránt kiváló. Aki kicsit meghittebb, csendesebb pihenésre vágyik, az könnyedén átlátogathat a közeli Agios Giannikis strandra.

  • Felszereltség: Napernyők, nyugágyak, strandbárok, vízi sportok
  • Megközelítés: közúton
  • Távolság Pargától: 4 km

 

5. Alonaki Fanariou beach

Parga

Parga egyszerűen nem tud kifogyni a csodálatos strandokból – ez első látásra nyilvánvaló a zöld lombok alatt fekvő Alonaki Fanariou beach esetében is. A sekély, szélvédett part az elképesztő kékségű tengerrel ideális helyszín a feltöltő pihenéshez, épp csak annyi szolgáltatással, hogy a nyugalom mellett a kényelem is biztosítva legyen. Érdemes minél korábban érkezni a legtökéletesebb hely elfoglalásához.

  • Felszereltség: Napernyők, nyugágyak, büfé
  • Megközelítés: közúton
  • Távolság Pargától: 24 km

 

6. Loutsa beach

Parga

A Pargától Preveza felé tartó úton is találni olyan hosszú strandot, amely aktív szórakozásra és elvonulásra egyaránt ad lehetőséget. A 3 kilométer hosszú Loutsa (más néven Vrachos) partszakaszon a fehér homok és a kék tenger kontrasztja a meghatározó látvány. Mivel a többi, Pargához közeli strandtól eltérően ez a szakasz nyitottabb a Jón-tengerre, szelesebb is lehet. Itt minden korosztály megtalálja a testhez álló vízi sportját, a tavernák és strandbárok sora pedig gondoskodik róla, hogy étlen-szomjan se maradjunk. A látványos naplementét is érdemes itt megvárni, akár egy koktéllal a kezünkben.

  • Felszereltség: Napernyők, nyugágyak, éttermek, strandbárok, tavernák, vízi sportok
  • Megközelítés: közúton
  • Távolság Pargától: 25 km

 

7. Bella Vraka beach

Sivota

Pargától távolodva, már Sivota környékén található a Bella Vraka beach. Az apró Mourtemeno szigetecske mindössze néhány méterre van a szárazföldtől, így könnyen át lehet sétálni, ha ezt a strandot választjuk. A szinte a tengerben álló fákkal és a sekély, lassan mélyülő vízzel ideális választás kisgyerekkel érkezőknek. Természetesen a szárazföldi oldalon sem lesz rossz dolgunk… Szolgáltatásokra ne számítsunk, érdemes tehát étellel és itallal felszerelkezve érkezni, de egy vízisport központot azért találunk, ha épp SUP-on vagy kenuzva szeretnénk bejárni a partvonalat.

  • Felszereltség: vízi sportok
  • Megközelítés: közúton
  • Távolság Pargától: 35 km

 

8. Blue Lagoon beach

Sivota

Mourtos egy másik kis szigetcsoport Sivotával szemben, a Blue Lagoon strand itt található. Ez a gyöngyszem egészen egzotikus hangulatú: a türkiz tengert magas sziklák ölelik körbe a kis öbölben. A hófehér homokon garantált a nyugodt lazulás, ide viszont csakis vízi úton lehet eljutni Sivotából, akár bérelt hajóval is. A tökéletes Jón-tengeri kikapcsolódáshoz ne felejtsük el magunkkal vinni mindazt, amire napközben szükség lehet.

  • Felszereltség: nincs
  • Megközelítés: hajóval
  • Távolság Pargától: 35 km

 

9. Zeri beach

Sivota

Sivotától mindössze 10 percnyire találjuk a szintén tökéletesnek nevezhető Zeri strandot: a kedves kis öbölben sekély a víz, homokos és apró kavicsos a föveny, a lombok pedig vidáman zöldellnek. A közeli, rejtettebb ékkövek felfedezésére bérelt hajóval van lehetőség, a DEI vagy a nagyobb Gallikos Molos beach ugyanezt a gyönyörű környezetet biztosítja, csak kevesebb ember társaságában.

  • Felszereltség: Napernyők, nyugágyak, strandbár
  • Megközelítés: közúton
  • Távolság Pargától: 25 km

 

10. Megali & Mikri Ammos beach

Sivota

Mi lehet jobb egy strandnál? Természetesen két strand! A Megali & Mikri Ammos strandestvérek Sivotától délre találhatók, lefelé haladva először a nagyobbat, a Megali Ammost érjük el. Mindkettő családbarát és remekül felszerelt, de míg a Megalin homokos-kavicsos a parti föveny, a kisebbiken, Mikrin tiszta homokban heverhetünk. A Megali Amnos strandon kicsit több a hely és nagyobb a választék étkezdékből is, a Mikri Amnoson mindössze egyetlen strandbár található. A közelben jó alternatíva még a szintén homokos partú, gyönyörű zöldeskék vizű Zavia strand, érdemes azt is felfedezni.

  • Felszereltség: Napernyők, nyugágyak, tavernák, strandbárok, vízi sportok
  • Megközelítés: közúton
  • Távolság Pargától: 28 km

 

11. Agia Paraskevi beach

Perdika

Bár errefelé szinte mindegyik strand családbarát, a Perdikához közeli Agia Paraskevi kifejezetten kedvence a kisgyerekeseknek. Fő jellegzetessége az öbölben lévő, dúsan zöldellő szigetecske, amely varázslatos kontrasztot alkot a sekély, türkiz vízzel. Ide akár át is lehet úszni, de azért óvatosan az áramlatokkal! A finom homokos, apró kavicsos, szélvédett öbölben még egy szépséges kápolnát is felfedezhetünk – itt minden adott egy tökéletes strandolós naphoz, tavernák és strandbárok ínycsiklandó kínálatával együtt. Az Agia Paraskevi strandra tetszés szerint akár hajóval is érkezhetünk Pargából.

  • Felszereltség: Napernyők, nyugágyak, strandbárok
  • Megközelítés: közúton és hajóval Pargából
  • Távolság Pargától: 15 km

 

12. Karavostasi beach

Perdika

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a Karavostasi strandot ajánljuk Parga közelében. Az aranyszínű, finom homokos partszakasz 700 méter hosszú, a csodakék víz gyorsan mélyül, és minden körülmény a kényelmes, egész napos kikapcsolódásnak kedvez. Nyugágyban, napernyőben, ételben-italban sincs hiány, és ha úgy alakul, kajakot vagy kenut is bérelhetünk. A naplementék rajongóinak itt igazán érdemes hosszan időzniük.

  • Felszereltség: Napernyők, nyugágyak, strandbárok
  • Megközelítés: közúton és hajóval Pargából
  • Távolság Pargától: 16 km

Tekintsd meg a strandokat a térképen

a kényelmesebb tájékozódásért