Omán, Salalah - a téli üdülések új slágere!

Egzotikus kalandok a tömjén földjén: irány Omán! Mesebeli sivatagok, egyedi szépségű természeti kincsek, mágikus helyszínek, élő tradíciók és 7000 év történelem – ma már kevés olyan pontja van a nagyvilágnak, amely még igazán felfedezésre vár, de a vendégszerető Ománi Szultánság épp ilyen.

Az IBUSZ utasai Budapestről egy közvetlen charter járattal, igazán jutányos áron juthatnak el Omán szemet gyönyörködtető, izgalmas fehér homokos tengerpartjára.

Omán területének 80%-át homok borítja, a maradék egyötöde azonban lenyűgöző változatosságú képet mutat. A romantikus sivatagi dűnék mellett a több ezer méter magasba nyúló hegyvonulatok, a hűsítő vizű medencékkel teli völgyjáratok, a zöld oázisok és a csodálatos tengerparti fövenyek számtalan helyszínt kínálnak túrázáshoz és pihenéshez egyaránt, miközben lépten-nyomon élő hagyományokkal és kulturális kincsekkel is találkozhatunk.

Mivel az omániak nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, illetve a tömegturizmus káros hatásainak kivédésére, leghamarabb az ökoturisták és kalandturisták számára kezdett vonzó célponttá válni a többségében ibádi muszlim vallású ország, ahol a hetvenes években szinte még kövezett út sem volt, ma pedig a népviselet és a hagyományos kecskevásárok remekül megférnek egymás mellett a kényelemmel és luxussal.

A szultánság jelenleg a Perzsa-öböl legszínesebb turisztikai kínálatát nyújtja, az ország egyik legizgalmasabb része pedig kétségtelenül a délnyugati Dhofar régió. Részben az ezer éve működő világörökségi csodának, a Falaj öntözőrendszernek köszönhető, hogy sivatagi országhoz képest ez a rész rendkívül zöld, ám a térség mikroklímája még inkább meghatározó: a nyári hónapokban érkező monszun, a Khareef varázsolja buja zölddé a Dhofar-hegységet, a banán- és papaya-ültetvényeket, és ez teszi csodálatosan kellemessé a hőmérsékletet a tengernél a téli-nyári nyaraláshoz egyaránt.

Térkép

Salalah

A régió kulturális és gazdasági központja az ország második legnagyobb városa, Szalála (Salalah), az Arab-tenger egyik ékköve, melynek óvárosa és bazárja megőrizte középkori állapotát. Salalah területe már az ókorban a tömjénkereskedelem egyik központja volt, és ma is a királyok illata lengi be az egész várost – a szakértők egyöntetűen állítják, hogy a Dhofar régió déli részén növő tömjénfák adják a világ legjobb tömjéngyantáját. Ha nem érünk oda szüretre, a védett tömjénfaligetet akkor is érdemes megnézni a Wadi Dawkah nemzeti parkban, és megkóstolni a tömjénmézet. A városhoz közeli Al Baleed régészeti parkban még tömjénmúzeumot is találunk a régmúlt romjai és a tengerészeti történelmet bemutató kiállítás mellett.

SALALAH WEATHER

További szállások

Látnivalók

Omán múltjához sokféle módon közel kerülhetünk: vethetünk egy pillantást Imran és Jób próféták sírjára, vagy Szálih próféta tevéjének lábnyomára, de ellátogathatunk olyan közeli helyekre is, mint a masszív erődjéről és romos házairól ismert tengerparti Mirbat, vagy az igen szép mecsettel büszkélkedő bájos halászfalu, Taqah. Ez utóbbi település közelében a csodálatos lagúnát sem szabad kihagyni, legalább annyira különleges természeti kincs, mint az Al Mughsayl strandnál lévő Marnif sziklaképződmény, ahol a lukakon át szökőkútként tör fel a hullámzó tengervíz, teljesen egyedi hanghatás kíséretében.

Strandok

Strandok szempontjából Salalah és környéke tagadhatatlanul különleges, nem véletlenül nevezik a Kelet Karibjának is – aminek persze része az is, hogy a lenyűgözően természetes, puha fehér homokos strandokon tevék felbukkanása sem kizárt. Bár a strandokkal itt nem könnyű betelni, frissítő élményekért a hegyvidék felé is elindulhatunk; a Wadi Darbat és a Sahalnoot-völgy tájai piknikezőknek, kirándulóknak és evezősöknek egyaránt rendkívüli élményt nyújtanak. Ha még többre vágyunk, búvárkodást, bálna- és delfinlest, off-road kalandokat is beiktathatunk a programba, ráadásul itt megvalósulhat mindenki legromantikusabb álma, a tengerparton lóháton vágtázás is – persze tevét is lehet bérelni. Aki pedig igazán bátor és kíváncsi, még azt is kipróbálhatja, hogy mennyire kapcsol ki a gravitáció Tawi Atair közelében a varázshegyen…

Shopping

Ahogyan más keleti országokból, így Ománból sem lehet szuvenírek nélkül hazatérni: igazi keleti hangulatért, tömjénért és hagyományos kézműves portékákért az Al Husn piacra (szuk) kell ellátogatni, a hatalmas Salalah Mall bevásárlóközpontot már csak tradicionális építészeti kialakítása miatt is érdemes megnézni, a hölgyek pedig a Ladies Mallban kipróbálhatják, milyen egy kizárólag nők számára fenntartott plázában vásárolni.

 

Blog bejegyzéseink Ománról

Tájékoztatás a debreceni járatainkra vonatkozóan! Közlemények
Tájékoztatás a debreceni járatainkra vonatkozóan!
2024. 07. 12.

Tisztelt Utasaink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a debreceni repülőtér technikai okok miatt előreláthatólag július 16-ig zárva tart.

Tovább
Salalah charter feladható poggyász változás! Közlemények
Salalah charter feladható poggyász változás!
2024. 02. 06.

Tisztelt Utasaink!

A február 9-től induló Salalah charterjárataink esetében a személyenként 1 db 23 kg-os súlykeretet 21 kg-ra csökkenti a Smartwings légitársaság. A február 9-én hazaérkező utasainkra a súlykorlát  csökkentése nem vonatkozik!

A kézipoggyász továbbra is személyenként 8 kg lehet. A jegykezeléskor a poggyászok súlyát szigorúan ellenőrzik!

Köszönjük megértésüket!

Tovább
Salalah - Ramadan Közlemények
Salalah - Ramadan
2024. 01. 30.

A Hawana komplexumtól kapott tájékoztatás alapján a hozzájuk tartozó szállodák (Fanar Hotel & Residences, Rotana Hotel Salalah) esetében a vendégek az all inclusive ellátást a Ramadan ideje alatt, (március 10-április 11. között) az alábbiak szerint vehetik igénybe.

Tovább
Pimaszúr Ománban! Közlemények
Pimaszúr Ománban!
2023. 12. 14.

Papp Gergő, vagyis Pimaszúr mélyvízben: felnőtt élete első társasútján, egyből Ománig repült a kalandokért!

Tovább

Fakultatív programok 

Félnapos kirándulás Salalah városában

Programunkat a csodálatos Szultáni Nagymecset meglátogatásával kezdjük, mely péntek kivételével minden nap látogatható reggel 8.30 és 11.00 között. Hölgyeknek kötelező a fejkendő, vagy a hidzsáb megfelelő változata, valamint hosszú ujjú ruhát, hosszú szoknyát, vagy nadrágot illik viselni. A rövidnadrág nem megengedett. Utunkat folytatva ültetvényes között fogunk elmenni az autóbusszal, majd megállunk kókuszt, papayát vagy más helyi gyümölcsöket vásároljunk.  Ezt követően elmegyünk a Al Baleed Régészeti Park Tömjénföld Múzeumba. A történelmi helyszín meglátogatása után, továbbmegyünk az Al Haffa Souq-ba (az üzletek is 13.00 és 16.30 között zárva tartanak) amely egy hagyományos keleti piac, amely a legmegfelelőbb hely különböző tömjénfajták vásárlására.

 • A program díja belépőkkel: 35 USD/fő (helyszínen foglalható)
 • Indulás: vasárnap
 • Buszos kirándulás, angol nyelvű idegenvezetés, magyar nyelvű fordítás

Egész napos „kelet Jebel safari

Kirándulásunk elvezet az Ain Razat természetes forrásaihoz, ahol, - az évszaktól függően- különböző természeti csodák várnak ránk. A monszun időszakában a leglátványosabb a táj, de egy egész évben népszerű helyszín, és javarészt Salalah elsődleges vízforrása. Ezt követően Taqah-ba utazunk, Dhofar kormányzóság tengerparti városába. Ez egy ősi halászfalu volt, mely ma egy csodás várkastéllyal büszkélkedhet, őrházak és kőtornyok biztosítják a védelmét. A váron belüli helyiségek tele vannak antik ékszerekkel, fegyverekkel, bútorokkal, festményekkel és mindennapi tárgyakkal is, hiszen ma is lakható az épület. Következő állomásunk Wadi Darbat oázisa, ami a hegyekben van elrejtve, gyönyörű kilátással Khor Rori türkiz lagúnáira. Az oázis egy természeti csoda, lélegzetelállító vízeséssel, vad növényzettel, barlangokkal, hegyekkel és tavakkal. A következő program a „madarak kútja”-ként is ismert Tawi Ateer felfedezése, ami a Salalah-hegység mészkő borította, leglátványosabb vízlelőhelye. Utunkat tovább folytatjuk a Jebel Samhan- hegyvonulataihoz, egy lélegzetelállító fennsíkot elérve, melynek legmagasabb pontja 2100 méter és területe kb. 4500 négyzetkilométer. Útközben megállunk egy Baobab fánál, majd haladunk tovább a Salalah Anti Gravitációs pontra, ahol megnézhetjük, hogy mássza meg autónk a hegyet „üres” fokozatban.

 • A program díja belépőkkel: 110 USD/fő (helyszínen foglalható)
 • Indulás:hétfőn
 • Jeep-ekkelangol nyelvű idegenvezető

Delfinles

Délelőtt 10-12:00 között, délután 15-18:00 között. Délutáni program tartalmaz fürdőzést is, illetve visszafelé a Naplementét tekinthetjük meg a hajónkról. Délután kapunk vizet, teát, kávét, gyümölcsöt, a délelőtti 2 órás programban ezek nem elérhetőek.

 • A program díja: 55 USD/fő (Helyszínen foglalható, Millenium hotelből plusz transzfer)
 • Indulás:kedden

Egésznapos sivatagi szafari naplementézéssel

A szálloda elől 12.30-kor indulunk a Wadi Dawka oázisba, mely az UNESCO Világörökség része. A Dawka Oázisban található a legtöbb természetben termesztett tömjénfa a régióban. Utunkat az "Ubar elveszett városával" (UNESCO Világörökség) folytatjuk, Dhofar régió egyik ősi lelőhelyére érkezünk, ahol a régészek távérzékelő berendezéssel felfedezték a város maradványait 1992-ben. Ubart körülbelül i.e. 2800 óta lakták emberek. I.sz. 300 körül, a tömjén fontos kereskedelmi központja volt, mielőtt a várost eltemették a dűnék. A helyszínen található kis múzeumban megtekinthetik a régészeti felfedezéseket. Különleges látnivaló a hegy lábánál elterülő hatalmas homokos síkság, a Rub al Khali, egy sivár, száraz sivatag, más néven az üres negyed, mely régészeti lelőhelyeiről ismert. Esti órákban egy lélegzetelállító naplementét láthatunk a dűnék felett. (vacsora felár ellenében)

 • A program díja: 125 USD, 131 USD tevegeléssel, 140 USD vacsorával, 145 USD vacsorával és tevegeléssel (helyszínen foglalható)
 • Indulás:minden nap, szerdán magyar nyelvű asszisztenciával
 • Jeep-ekkel angol nyelvű idegenvezető

Shopping (Salalah Grand Mall és Gold Souk)

2 órás vásárlási lehetőség Salalah legnagyobb plázájában (ajánlott venni: datolya, tömjén, parfüm, csokoládé, férfi papucs, gyermekeknek ruha) plusz 45 perc aranybazár

 • A program díja: 20 USD/fő (helyszínen foglalható)
 • Indulás:csütörtök

Unesco Világörökségi Helyszínek

Meglátogatjuk az UNESCO Világörökség részét képező Al Baleed Régészeti Parkot és a Tömjénföld Múzeumát, ahol bemutatják a történelmi és régészeti örökséget, valamint a régió kivételes tengerészeti hagyományait. Al Baleed nyitvatartása V-Cs 8:30-20:00 és P-Szo 15:00-20:00. A múzeumlátogatás után ebéd egy helyi étteremben, és tovább utazás a Khor Rori kikötőbe, a Sumhuram romváros helyszínére, az ókori Arábia tömjénkereskedelmi fővárosába. A Sumhuram Múzeum és Régészeti Park az egyik UNESCO Világörökségi helyszín részeként számontartott tömjénföld, mely Khor Rori ősi városában található, ahol virágzott a tömjén- és rézkereskedelem. Következő állomásunk Wadi Dawka (UNESCO világörökségi helyszín), más néven "tömjénfák oázisa", amelyben a legnagyobb gyűjtemény található a természetben termesztett tömjénfák közül a régióban. Továbbmegyünk az "Ubar elveszett városába" (UNESCO Világörökség), ahol a régészek távérzékelő berendezéssel felfedezték fel a város maradványait 1992-ben. Ubart körülbelül i.e. 2800 óta lakták, és . isz. 300 körül a tömjén fontos kereskedelmi központja volt, mielőtt a várost eltemették a dűnék. A helyszínen egy kis múzeum mutatja be a régészeti felfedezéseket. A hegy lábánál elhelyezkedő sivár, száraz sivatag, a Rub al Khali, más néven az üres negyed, egy hatalmas homokos síkság, mely régészeti lelőhelyeiről ismert. Esti órákban egy lélegzetelállító naplementét láthatunk a dűnék felett

 • A program díja: 160 USD/fő (helyszínen foglalható)
 • Indulás:minden nap
 • Jeep-ekkel angol nyelvű idegenvezető

Egész napos kirándulás „A történelmi kelet”

Kirándulásunk elvezet az Ain Razat természetes forrásaihoz, ahol, - az évszaktól függően, különböző természeti csodák várnak ránk. A monszun időszakában a leglátványosabb a táj, de egy egész évben népszerű helyszín, és javarészt Salalah elsődleges vízforrása. Ezt követően Taqah-ba utazunk, ami Dhofar kormányzóság tengerparti városába. Ez egy ősi halászfalu volt, mely ma egy csodás várkastéllyal büszkélkedhet, őrházak és kőtornyok biztosítják a védelmét. A váron belüli helyiségek tele vannak antik ékszerekkel, fegyverekkel, bútorokkal, festményekkel és mindennapi tárgyakkal is, hiszen ma is lakható az épület. Következő állomásunk Wadi Darbat oázisa, ami a hegyekben van elrejtve, gyönyörű kilátással Khor Rori türkiz lagúnáira. Az oázis egy természeti csoda, lélegzetelállító vízeséssel, vad növényzettel, barlangokkal, hegyekkel és tavakkal. Ezt követően Mirbat történelmi jelentőségű várkastélyához megyünk, ahol megtekinthető a Kormányzó háza, a régi piac, a falu és a kikötő is. Egy csodás fotómegálló következik, ami nem más, mint az középkori építészet klasszikus példája, Bin Ali ikerkupolás síremléke. Végezetül a Khor Rori kikötőnél található Sumhuram romvárosba látogatunk el. Ez a város az ókori arab kereskedelem tömjén központja is volt. Itt megtekinthető lesz továbbá a Sumhuram Múzeum és Régészeti Park is.

 • A program díja:110 USD/fő (helyszínen foglalható)
 • Indulás:minden nap
 • Jeep-ekkel angol nyelvű idegenvezető

Hasznos információk a kirándulásokkal kapcsolatban:

 • Kirándulásokra az idegenvezetőnél lehet jelentkezni az információs óra végén.
 • Minden esetben hozzák magukkal voucherüket (jegy) amivel igazolni tudják a részvételüket.
 • A buszoknál előfordulhat késés (a hotelekben lévő utasok késéseiből adódóan)
 • Útlevelükről készítsenek másolatot, ami legyen Önöknél a kirándulásokon.
 • Mindig legyen Önöknél kalap, sapka vagy kendő stb. amivel megvédhetik magukat az erős napsugárzástól, illetve ha a program tartalmaz mecsetlátogatást, akkor annak megfelelő öltözékkel készüljenek.
 • Óvják bőröket is, használjanak rendszeresen naptejet, napolajat.
 • Amennyiben az otthon foglalt kirándulást módosítani szeretnék, úgy otthon fogják ezt visszatéríteni Önöknek, a helyszínen ebben az esetben új foglalást kell tenni a részvételi díj befizetésével.
 • Az otthon foglalt kirándulást csak akkor tudjuk elfogadni, ha az IBUSZ ománi képviselőinél is bejelentkeztek rá és megkapták a jegyüket.
 • Az IBUSZ és a SilentSands fenntartja magának a jogot, hogy amennyiben nincs elegendő létszámú jelentkező, vagy az időjárási körülmények nem megfelelőek, úgy törölje a kirándulást.
 • Ha a megadott indulási időpontban az utas nem jelenik meg, automatikusan “no show”-nak minősül
 • A busz nem tud várakozni a felszállási időn túl, ha bárki késne, saját költségre taxival tud becsatlakozni a programokba.
 • A SilentSands, mint ománi partner felel az összes kirándulás szervezéséért, panasz esetén a helyi képviselőhöz lehet fordulni.
 • Minden olyan programért, taxi vagy autóbérlésért, ami nem az IBUSZ képviselőinél lett befizetve, semmilyen felelősséget nem tudunk vállalni, így kérjük, a máshol befizetett szolgáltatásokból fakadó kellemetlenségekkel ahhoz a céghez forduljanak, akiknél a befizetés történt. Köszönjük megértésüket!
 • Az árak USD-ben vannak megadva, ellenben ha bárki EUR-ban fizetne, akkor a váltás 1:1-hez.
 • A jeepes kirándulások árai 4 fő esetén értendőek. Ha valaki másodmagával szeretne programon részt venni, felár előfordulhat vagy más nációval történő összevonás.
 • A buszos kirándulások esetén a gyermekkedvezmény (50%) 12 éves korig érvényes, a jeepek esetében ez betöltött 6 éves kor.
 • A kirándulások során alkohol vásárlására és fogyasztására nincs lehetőség!

A kirándulások árai tartalmazzák:

 • a buszokon és a terepjárókban a palackozott víz fogyasztását,
 • a programban szereplő múzeumok, nemzeti parkok belépőjegyeit,
 • az autóbuszos és repülős túrák esetében magyar idegenvezetőt,
 • a terepjárókkal szervezett kirándulások esetén angolul beszélő (driver-guide) gépkocsivezetőt,
 • repülőgépes kirándulás esetén az adókat és illetékeket.

A kirándulások árai nem tartalmazzák:

 • a borravalót (opcionális)
 • étkezéseket (kivéve Maszkat kirándulást, ahol az ár tartalmazza az ebédet)

Figyelem!

 • A sivatagi szafarikat nem ajánljuk: egészségügyi problémákkal rendelkezőknek, terhes kismamáknak, és 6 éven aluli gyermekeknek, mozgáskorlátozottaknak, fogyatékossággal élőknek. A dűnéken történő rodeó-zást mindenki saját felelőségére veheti igénybe!
 • A kirándulások alkalmával a hölgyek számára a fürdőruha vagy a hasonlóan nem megfelelő öltözet nem megengedett. A Mecset látogatásához a hölgyeknek vállat eltakaró kendő, valamint térdet eltakaró öltözet szükséges. Férfiaknak rövidnadrág és atléta nem megengedett! A mecsetek csak cipő nélkül látogathatóak, ezért zokni viselése javasolt.
 • Minden kirándulásra ajánlott a fejet eltakaró sapka vagy kalap, illetve napvédő krém használata.
 • A terepjárókkal történő kirándulások többségénél hosszabb gyaloglás is előfordulhat, így azokra kényelmes sportcipő ajánlott!

Menetrendek

Közvetlen charter járattal, leszállás nélkül.

2024.10.18 - 2025.05.09.

Honnan - Hová Indulási idő: Érkezési idő:
Budapest (BUD) - Salalah (SLL) 05:00 14:50
Salalah (SLL) - Budapest (BUD) 16:00 20:25

Menetrendváltozás jogát a légitársaság(ok) fenntartják!

Gyakran ismételt kérdések (GY.I.K.)

1. Hány átszállással juthatunk el Ománba?

Már Magyarországról is kényelmesen, közvetlen járattal is eljuthatunk Ománba az IBUSZ-szal, így az átszállás és a csatlakozási bonyodalmaktól nem kell tartani.

2. Kitől kérhetek segítséget az utazás megszervezésekor?

Az IBUSZ teljeskörűen utasai mellett áll, a foglalástól – beleértve a repülőjegyet és a szállást is – egészen a kint tartózkodás idejéig. Fakultatív programjainkon telepített magyar nyelvű idegenvezetőt biztosítunk. A foglalásban és a szervezési kérdések pontosításában kollégáink készséggel segítenek.

3. Milyen típusú szállásokat kínál az IBUSZ?

4-5 csillagos szállodákban helyezzük el utasainkat, amelyeknek többsége közvetlenül a tengerparton található. A legtöbb ajánlatunk all inclusive, magas színvonalú szolgáltatásokat kínál annak érdekében, hogy a pihenésre szánt idő valóban pihentető legyen.

4. Van lehetőség egy személyre foglalni?

Természetesen van lehetőség. Ebben az esetben, kérjük, vegye fel kapcsolatot az IBUSZ munkatársaival!

5. Milyen az általános biztonsági helyzet Ománban és milyen intézkedéseket tesz az IBUSZ az utazók biztonsága érdekében?

Omán a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium által a IV. biztonsági besorolási kategóriába, azaz alacsony biztonsági kockázatot jelentő országok és térségek kategóriájába tartozik. Nem kell számolni terrorfenyegetettséggel, Omán nem tartozik a terrorista szervezetek célországai közé. Az ország utcai közbiztonsága kiváló. Az IBUSZ figyelemmel kíséri a helyi biztonsági helyzetet és a turista beutazásra vonatkozó szabályokat. Az utazók biztonsága érdekében a helyi hatóságokkal és szakértőkkel folyamatos együttműködésben dolgozik.

6. Milyen érvényes okmányok szükségesek a kiutazáshoz?

Az országba történő belépéshez érvényes magánútlevél szükséges. Elvárt érvényessége az országból való kilépés után számított minimum 6 hónap. Nem elegendő az utazáshoz az idegilenes útlevél, személyigazolvány, autóvezetési engedély, anyakönyvi kivonat vagy más egyéb személyes okmány sem. Kiskorúak csak szülői kísérettel és szintén érvényes útlevéllel léphetnek be az országba.

7. Szükséges-e utasbiztosítást kötni?

Az Ománba utazóknak utazási egészségbiztosítás kell kötni, mert – a kiemelten sürgős esetek kivételével – az egészségügyi ellátás a külföldiek számára térítésköteles és az előzetes számla kifizetéséig nem látják el a beteget.

8. Szükséges-e vízum Ománba?

Magyar állampolgárok maximum 14 napos időtartamra vízummentesen utazhatnak be az országba, feltéve, ha rendelkeznek oda-vissza útra szóló repülőjeggyel (amennyiben szárazföldi határon történik a határátlépés, nem szükséges), szállásfoglalással és egészségügyi biztosítással.

9. Milyen pénzt fogadnak el az országban?

Hivatalos pénznem az Ománi Riál (OMR). Szállodákban, nagyobb forgalmú helyeken USA dollárt (USD) és az Eurot (EUR) is elfogadnak, készpénzes fizetésre OMR-ben és USD-ben van lehetőség. Az országban elterjedt a hitelkártyák használata is.

10. Az év melyik időszakában érdemes Ománba utazni, milyen időjárásra lehet számítani?

Omán éghajlata általában száraz és forró, nyáron a déli órákban a hőmérséklet 45-50°C közötti, a téli hónapokban az átlaghőmérséklet napközben 25°C. A páratartalom minden évszakban igen magas. Az utazásra leginkább ajánlott időszak a novembertől áprilisig terjedő időszak.

11. Milyen kulturális, vallási szokásokra kell figyelni Ománban?

Ománban fontos a tisztelet, valamint a muszlim hagyományok betartása. Öltözködés esetében is ajánlott a visszafogottság. Fürdőruha, bikini használata csak a turisták által látogatott tengerpartokon, illetve a szállodai úszómedencéknél elfogadott. Minden egyéb helyszínen vállakat fedő felsőrész és lábakat legalább térdig takaró nadrág – férfiak esetében is –, illetve szoknya viselete az elvárt. A mecsetekbe kizárólag fedett vállal, hajjal és térdet takaró öltözékben lehet belépni. Minden olyan helyen, ahol vegyes nemzetiségű közösség fordul meg – beleértve akár a bazársorokat is – szinten a visszafogott öltözködés az elvárt.

12. Lehet Ománban alkoholos italokat fogyasztani?

Az országban alkohol csak meghatározott helyeken szerezhető be és fogyasztható. Ezt nagyon szigorúan veszik. Tartsuk be az alkoholfogyasztás szabályait! Bizonyos helyeken és az IBUSZ szállodáiban szinte kivétel nélkül lehet alkoholt fogyasztani. Az all inclusive ellátásnak a része, az félpanzios szállodában külön térítés ellenében, a városi szállodában pedig a szobában lehet alkoholt fogyasztani.

13. Befolyásolja az ománi nyaralást a böjti hónap, a Ramadán?

A böjti hónap, a ramadán idején hajnaltól kora estig nyilvános helyen nem ajánlott étel és ital fogyasztása, valamint a dohányzást is ajánlott kerülni. 2024-ben a ramadán várhatóan március 10-én, vasárnap napnyugtakor kezdődik és április 9-én, hétfőn napnyugtakor ér véget.

A Hawana komplexumtól kapott tájékoztatás alapján a hozzájuk tartozó szállodák (Fanar Hotel & Residences, Rotana Hotel Salalah) esetében a vendégek az all inclusive ellátást a Ramadan ideje alatt, (március 10-április 11. között) az alábbiak szerint vehetik igénybe.

 • Étkezések minden étteremben elérhetőek, azoknak időpontjában nem történt változás
 • Alkoholmentes italok fogyasztása minden étteremben és bárban elérhetőek, azoknak időpontjában nem történt változás.
 • Alkoholos italok este 7 és hajnali 1 óra között érhetőek el a szállodák 1-1 kültéri bárjaiban.
 • Minden szoba minibárját naponta feltöltik palackozott vízzel, üdítővel és személyenként 2 doboz sörrel, valamint igény esetén borral. Ezeket a vendégek díjmentesen fogyaszthatják.
 • Az otthonról hozott alkoholos italokat a vendégek a szobáikban korlátozás nélkül fogyaszthatják.

14. Kötelező-e a Covid-19 védőoltás, illetve bármilyen más egyéb oltás?

Az Omán Szultánság jelenleg nem teszi kötelezővé a Covid-19 védőoltást, sem a PCR-tesztet a beutazáshoz. Az egészségügyi ellátás színvonalas, de utas- és egészségbiztosítás kötése ajánlott. Utazás előtt az alábbi védőoltások felvétele ajánlott, de nem kötelező:

 • Hepatitis A elleni védőoltás
 • Hepatitis B elleni védőoltás
 • Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te) elleni védőoltás
 • Hastífusz elleni védőoltás
 • Veszettség elleni védőoltás

15. Hogyan lehet közlekedni az országban?

Ománban kezdetleges a tömegközlekedés. Az ország úthálózata egyébként kiváló, saját gépjárművel, taxival, bérsofőrrel és bérelt autóval lehet közlekedni. Gyakoriak azonban a kisebb közúti balesetek, ezért érdemes körültekintően vezetni. Az útjelzések és a közlekedési szabályok jobbkormányos rendszerhez igazítottak. A sivatagi kirándulásokat érdemes nem egyénileg, hanem szervezett csoportban, helyismerettel rendelkező vezető segítségével megtenni. Fontos a megfelelő felszerelés is: megfelelő ruházat, GPS, elegendő mennyiségű üzemanyag és ivóvíz bekészítése.

16. Ománban használható-e a magyar vezetői engedély?

Az EU logóval ellátott magyar vezetői engedélyt, illetve a nemzetközi vezetői engedélyt korlátozás nélkül elfogadják.

17. Milyen higiénia szempontokat érdemes betartani, fogyasztható-e például ivóvíz?

A városi ivóvíz minősége eltérő lehet. Fogyasszunk inkább palackozott vizet, ezzel is minimalizálva az esetleges megbetegedések kockázatát. A nagyobb szállodákban, éttermekben nagy gondot fordítanak a higiéniára, de tegyük meg, amit lehet, például mossunk rendszeresen kezet, bő vízzel, szappannal. Utcai étkezés esetén válasszunk tisztábbnak tűnő helyeket vagy csomagolt élelmiszereket.

18. Gasztronómiáját tekintve mire lehet számítani, milyen típusú ételek jellemzőek az ománi konyhára?

Az ománi konyha gazdag és változatos. Ételeik gyakran tartalmaznak húst vagy halat, valamint rizst. Jellegzetességük a shuwa és a biryani. A helyi ételek jellemzően gazdagon fűszerezettek, a kebab és a grillezett húsok is igen népszerűek. Különleges lepényeik, kenyereik is nagyon finomak. A tengeri ételek változatosan jellennek meg a konyhájukban. Desszertekben is igen széles a kínálat, amelyek különleges fűszerpárosításokkal és alapanyagokkal készülnek, például a mandula és a rózsavíz felhasználása nagyon gyakori alapanyag édességeikben.

19. Lehet-e drónt használni Ománban?

Az országba történő drón bevitele engedélyköteles, magáncélú használata tilos! Kereskedelmi célú használat esetén is külön engedélyt szükséges kérni. A drónok engedély nélküli használata akár 1 éves börtönbüntetést és 10 000 OMR pénzbüntetést vonhat maga után.

20. Hogyan alakul a boltok, üzletek nyitvatartása Ománban?

A hivatalos időszámítás az országban a hijri, de általában a Gergely naptár szerinti időszámítást is feltüntetik. A ramadán és a hajj (zarándoklat) alatt az üzleti élet, az ügyintézés lelassul. Az ezeket követő 3 napos eid ünnep alatt jellemzően zárva tartanak a hivatalok és a legtöbb üzlet is. A munkanapok és a hétvége eloszlása is eltérő: a munkanapok vasárnaptól csütörtökig tartanak, míg munkaszüneti napoknak a péntek és a szombat számít. Időeltolódással is számolni kell, ez azonban eltérő az európai téli és nyári időszámítás miatt. Utazás előtt erről is érdemes tájékozni.

21. Mennyire gyerekbarát hely Omán?

Az omániak általában kedvesek és vendégszeretőek. Az ország számos látnivalót tartogat, amely egy gyerek számára is érdekes lehet: hosszú tengerpartok, kalandos sivatagi élmények, vidámparkok, különleges természeti látnivalók. Összességében gyerekbarát ország, de fontos hangsúlyozni, hogy a hagyományok betartását és a tiszteletet a gyerekektől is elvárják. Az IBUSZ munkatársai abban is segítséget tudnak nyújtani, hogy milyen gyerekbarát programokat, illetve szálláshelyet érdemes választani.

Hasznos információk

Hivatalos név:

Ománi Szultánság

Deviza előírások:

A nemzetközileg ismert hitelkártyákat szinte mindenhol elfogadják. Az ország fizetőeszköze az ománi riál 1 EUR kb. 0,44 OMR.

Hivatalos nyelv:

Arab, általánosan beszélt idegen nyelv az angol és a német.

Beutazási szabályok:

Magyar állampolgárok oda-visszaútra szóló repülőjegy (amennyiben szárazföldi határon történik a határátlépés, nem szükséges), szállásfoglalás és egészségügyi biztosítás birtokában 14 napos időtartamra vízummentesen utazhatnak az országba. Az utazáshoz Magyar állampolgárok részére útlevél szükséges, ami Ománból történő hazautazás után még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak az Ománi Szultánság bécsi nagykövetségéhez.

betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás kötése kötelező

Hálózati feszültség:

220/240 V. Ománban G típusú konnektor használnak, ezért átalakító szükséges. A szállodákban korlátozott számban USB csatlakozó és európai szabvány is található.

Éghajlat:

Májustól szeptemberig rendkívül magas páratartalmú levegő és 40 c körüli hőmérséklet uralkodik az ország nagy részén; csak a keleti parton és a hegyekben hűvösebb az idő. Az évi többi részén 25 c körüli a hőmérséklet, ilyenkor azonban megerősődik a szél.

Egészségügyi tanácsok

Kötelező védőoltás nincs, ajánlott oltások: hepatitis A és B. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, csak palackozott víz fogyasztása engedélyezett! További információ a www.oek.hu oldalon.

Időeltolódás:

+3 óra

Diplomáciai képviselet:

Egyéb információ:

A csomagjaikat a budapesti repülőtéren végig fel tudják adni, azokat legközelebb Salalahban látják viszont, így ajánlatos mindent, amire a hosszú út alatt szükségük lehet, a kézipoggyászba csomagolni. A kézi poggyászba ne csomagoljanak szúró eszközt (pl. körömreszelő), fegyvernek látszó tárgyat, folyadékot (maximum 100 ml engedélyezett lezárható, átlátszó műanyag tasakban). Gyógyszer esetén orvosi igazolás szükséges!

A feladandó poggyász súlya max. 21 kg/ fő (személyenként max. 1 poggyász adható fel), a csomag mérete max. 158 cm (hosszúság + szélesség + magasság együttesen), a kézipoggyászé max. 8 kg/ fő lehet, amelynek mérete 55 x 25 x 35 cm. Kézipoggyásznak számítanak: kézitáska, aktatáska, kamera, laptop vagy bármely, akár kisebb méretű táska. Amennyiben a kézipoggyásza súlya vagy darabszáma meghaladja az engedélyezett keretet, a súlykeretet illetve az engedélyezett darabszámot, poggyászként fel kell adni. Amennyiben így túlsúly keletkezik, túlsúlydíjat kell fizetni. Díjmentesen feladható poggyász: 23 kg/fő (a szabad súlykeret összevonása a járatainkon technikai okok miatt nem lehetséges díjmentesen. Tehát 2 vagy több fő csak akkor pakoljon 1 db 21 kg-nál nehezebb bőröndbe, ha a túlsúlydíjat hajlandók kifizetni, ha nem, akkor vigyenek fejenként 21 kg-nál könnyebb poggyászokat). a

Az Ománi Szultánságban a pihenőnapok (hétvége) pénteken és szombaton vannak, a munkanapok vasárnaptól csütörtökig tartanak. Bár Omán egy nagyon liberális ország, mégis vannak rendelkezések melyek a turistákra is vonatkoznak. A tengerparton, medencéknél a monokini viselését valamint a nudizmust tiltják. A országban az alkoholfogyasztás engedélyezett, de 15:00 és 18:00 óra között alkohol értékesítése, valamint felszolgálása a szállodákban sem engedélyezett.

Étkezés, italfogyasztás: a szállodában a vacsorához a férfiaknak hosszúnadrág viselése kötelező. Az all inclusive ellátás keretében az italok mindegyike importált (kivéve a gyümölcsleveket). A borok általában Dél Afrikából, a sör Hollandiából, a vodka Finnországból és Oroszországból, a whisky az Egyesült Királyságból származik.

Tokkal - Vonóval

Az IBUSZ Tokkal-Vonóval promóció keretében szervezett Görögország Kréta csodás vidékére szervezett utazásajánlatában megjelölt ár minden költséget lefed.

Weboldalunkon, plakátjainkon és egyéb hirdetéseinkben feltüntetett díjak az utazás meghirdetett programjában szereplő minden kötelezően fizetendő díjat tartalmaznak. A díjon felül -igény szerint- fizethető: fakultatív programok, vízumdíjak, valamint az útlemondási és utasbiztosítás (BBP)díja.
Bízunk benne, hogy utasaink is elkötelezettek maradnak az átláthatóság és az IBUSZ iránt!