Omán, Salalah - a téli üdülések új slágere!

Egzotikus kalandok a tömjén földjén: irány Omán! Mesebeli sivatagok, egyedi szépségű természeti kincsek, mágikus helyszínek, élő tradíciók és 7000 év történelem – ma már kevés olyan pontja van a nagyvilágnak, amely még igazán felfedezésre vár, de a vendégszerető Ománi Szultánság épp ilyen.

Az IBUSZ utasai Budapestről egy közvetlen charter járattal, igazán jutányos áron juthatnak el Omán szemet gyönyörködtető, izgalmas fehér homokos tengerpartjára.

Omán területének 80%-át homok borítja, a maradék egyötöde azonban lenyűgöző változatosságú képet mutat. A romantikus sivatagi dűnék mellett a több ezer méter magasba nyúló hegyvonulatok, a hűsítő vizű medencékkel teli völgyjáratok, a zöld oázisok és a csodálatos tengerparti fövenyek számtalan helyszínt kínálnak túrázáshoz és pihenéshez egyaránt, miközben lépten-nyomon élő hagyományokkal és kulturális kincsekkel is találkozhatunk.

Mivel az omániak nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, illetve a tömegturizmus káros hatásainak kivédésére, leghamarabb az ökoturisták és kalandturisták számára kezdett vonzó célponttá válni a többségében ibádi muszlim vallású ország, ahol a hetvenes években szinte még kövezett út sem volt, ma pedig a népviselet és a hagyományos kecskevásárok remekül megférnek egymás mellett a kényelemmel és luxussal.

A szultánság jelenleg a Perzsa-öböl legszínesebb turisztikai kínálatát nyújtja, az ország egyik legizgalmasabb része pedig kétségtelenül a délnyugati Dhofar régió. Részben az ezer éve működő világörökségi csodának, a Falaj öntözőrendszernek köszönhető, hogy sivatagi országhoz képest ez a rész rendkívül zöld, ám a térség mikroklímája még inkább meghatározó: a nyári hónapokban érkező monszun, a Khareef varázsolja buja zölddé a Dhofar-hegységet, a banán- és papaya-ültetvényeket, és ez teszi csodálatosan kellemessé a hőmérsékletet a tengernél a téli-nyári nyaraláshoz egyaránt.

Térkép

Salalah

A régió kulturális és gazdasági központja az ország második legnagyobb városa, Szalála (Salalah), az Arab-tenger egyik ékköve, melynek óvárosa és bazárja megőrizte középkori állapotát. Salalah területe már az ókorban a tömjénkereskedelem egyik központja volt, és ma is a királyok illata lengi be az egész várost – a szakértők egyöntetűen állítják, hogy a Dhofar régió déli részén növő tömjénfák adják a világ legjobb tömjéngyantáját. Ha nem érünk oda szüretre, a védett tömjénfaligetet akkor is érdemes megnézni a Wadi Dawkah nemzeti parkban, és megkóstolni a tömjénmézet. A városhoz közeli Al Baleed régészeti parkban még tömjénmúzeumot is találunk a régmúlt romjai és a tengerészeti történelmet bemutató kiállítás mellett.

SALALAH WEATHER

Látnivalók

Omán múltjához sokféle módon közel kerülhetünk: vethetünk egy pillantást Imran és Jób próféták sírjára, vagy Szálih próféta tevéjének lábnyomára, de ellátogathatunk olyan közeli helyekre is, mint a masszív erődjéről és romos házairól ismert tengerparti Mirbat, vagy az igen szép mecsettel büszkélkedő bájos halászfalu, Taqah. Ez utóbbi település közelében a csodálatos lagúnát sem szabad kihagyni, legalább annyira különleges természeti kincs, mint az Al Mughsayl strandnál lévő Marnif sziklaképződmény, ahol a lukakon át szökőkútként tör fel a hullámzó tengervíz, teljesen egyedi hanghatás kíséretében.

Strandok

Strandok szempontjából Salalah és környéke tagadhatatlanul különleges, nem véletlenül nevezik a Kelet Karibjának is – aminek persze része az is, hogy a lenyűgözően természetes, puha fehér homokos strandokon tevék felbukkanása sem kizárt. Bár a strandokkal itt nem könnyű betelni, frissítő élményekért a hegyvidék felé is elindulhatunk; a Wadi Darbat és a Sahalnoot-völgy tájai piknikezőknek, kirándulóknak és evezősöknek egyaránt rendkívüli élményt nyújtanak. Ha még többre vágyunk, búvárkodást, bálna- és delfinlest, off-road kalandokat is beiktathatunk a programba, ráadásul itt megvalósulhat mindenki legromantikusabb álma, a tengerparton lóháton vágtázás is – persze tevét is lehet bérelni. Aki pedig igazán bátor és kíváncsi, még azt is kipróbálhatja, hogy mennyire kapcsol ki a gravitáció Tawi Atair közelében a varázshegyen…

Shopping

Ahogyan más keleti országokból, így Ománból sem lehet szuvenírek nélkül hazatérni: igazi keleti hangulatért, tömjénért és hagyományos kézműves portékákért az Al Husn piacra (szuk) kell ellátogatni, a hatalmas Salalah Mall bevásárlóközpontot már csak tradicionális építészeti kialakítása miatt is érdemes megnézni, a hölgyek pedig a Ladies Mallban kipróbálhatják, milyen egy kizárólag nők számára fenntartott plázában vásárolni.

 

Blog bejegyzéseink Ománról

10 + 1 indok, hogy miért utazz el Salalah-ba az IBUSZ-szal Közlemények
10 + 1 indok, hogy miért utazz el Salalah-ba az IBUSZ-szal
2023. 08. 15.

1. Kényelmesen, közvetlen charter járattal, leszállás nélkül repülhetünk, nincs semmilyen bonyodalom az átszállással, sem az esetleges menetrendi, csatlakozási problémákkal, és előzetes helyfoglalásra is van lehetőségünk térítés ellenében.

Tovább
Salalah – a téli üdülések új slágere Közlemények
Salalah – a téli üdülések új slágere
2023. 08. 14.

közvetlen charter járattal, leszállás nélkül az IBUSZ szervezésében a mesés Ománi Szultánság fehér homokos tengerpartjára, Salalah-ba – Magyarországon először

Tovább

Fakultatív programok

Fakultatív kirándulásokat és autóbérlést, a telepített idegenvezetőnknél lehet befizetni (helyi partnerünk szervezésében).

EGÉSZNAPOS MASZKAT (repülővel és ebéddel)

A hajnali indulást követően az Oman Air járatával másfél órás repülőút után érkezünk meg Omán fővárosába, Maszkatba. Ezt követően magyar idegenvezetőnk fogadja a repülőtéren a csoportot. A maszkati városnézés alatt megtekintjük a Nagy Mecsetet, az Operaházat, sétálunk a Szultán palotájához, valamint a palotát őrző Mirani és Jilali portugál erődökhöz, és az Arábia egykor legforgalmasabb kikötőjének helyet adó Muscat-i öbölbe. Látogatás a Bait Al Zubair helytörténeti múzeumba. A program utolsó állomása a Muttrah-i kikötő és bazár. Ezt követően idegenvezetőnk a repülőtéren búcsúzik a csoporttól, mely visszarepül az Oman Air esti járatával Salalah-ba, ahol a telepített idegenvezetőnk várja a csoportot.

 • A program díja:előkészületben (csak itthon foglalható)
 • Indulás:szerdai napokon (limitált létszámmal!)
 • A program időtartama:

   

  2-23 óra között

FÉL NAPOS KIRÁNDULÁS SALALAH VÁROSÁBAN

Salalah, az Arab-tenger egyik ékköve, melynek óvárosa és bazárja megőrizte középkori állapotát. A város fő látványossága a Szultáni Nagymecset és az ország gazdagságát megalapozó tömjén.

Programunkat a csodálatos Szultáni Nagymecset meglátogatásával kezdjük, mely egy különleges csempékkel díszített lenyűgöző műalkotás. Péntek kivételével minden nap látogatható reggel 8.30 és 11.00 között. Hölgyeknek javasolt a fejkendő, vagy a hidzsáb megfelelő változata, valamint hosszú ujjú ruhát, hosszú szoknyát, vagy nadrágot illik viselni. A rövidnadrág nem megengedett. A következő állomásunk egy helyi ültetvény lesz, ahol kókusz, banán, papaya és zöldségültetvények között sétálunk. Ezt követően elmegyünk a Al Baleed Régészeti Parkba, amely az UNESCO Világörökség része, és a Tömjénföld Múzeumba. Itt megtekintjük a régió történelmi és régészeti örökségeit, valamint kivételes tengeri hagyományait. Az Al Baleed Régészeti Park vasárnaptól csütörtökig 8.30-20.00-ig, míg pénteken és szombaton 15.00-20.00-ig látogatható. A történelmi helyszín meglátogatása után, továbbmegyünk az Al Haffa Souq-ba (az üzletek is 13.00 és 16.30 között zárva tartanak), útközben megállunk egy fénykép erejéig az ománi szultán palotájánál, az Al Husn királyi palotánál. Az Al Haffa Souq egy hagyományos keleti piac, mely a legmegfelelőbb hely különböző tömjénfajták vásárlására. Itt lesz lehetőség vásárolni továbbá arany – és ezüstékszereket, valamint textíliákat, ruhákat és egyéb hagyományos műtárgyakat.

 • A program díja belépőkkel:11.000 Ft/fő vagy a helyszínen 35 USD/fő
 • Indulás:vasárnap és hétfőn
 • A program időtartama:09:00-13:00 óra között

FÉL NAPOS KIRÁNDULÁS KELET-DHOFARBAN

Dhofar a legnagyobb kormányzóság az Ománi Szultánságban, melynek legnagyobb városa Salalah. Változatos tájak jellemzik, magas hegyek, természetes források és vízesések, pálmafás tengerpart, a sivatag homokdűnéi és oázisai csábítják a turistákat felfedezésére.

Kirándulásunk elvezet az Ain Razat természetes forrásaihoz, ahol, - az évszaktól függően, különböző természeti csodák várnak ránk. A monszun időszakában a leglátványosabb a táj, de egy egész évben népszerű helyszín, és javarészt Salalah elsődleges vízforrása. Ezt követően Taqah-ba utazunk, Dhofar kormányzóság tengerparti városába. Ez egy ősi halászfalu volt, mely ma egy csodás várkastéllyal büszkélkedhet, őrházak és kőtornyok biztosítják a védelmét. A váron belüli helyiségek tele vannak antik ékszerekkel, fegyverekkel, bútorokkal, festményekkel és mindennapi tárgyakkal is, hiszen ma is lakható az épület. Utunkat tovább folytatjuk a lerombolt Sumhuram város történelmi helyszínére, ami egykor a tömjénkereskedelem ősi központja volt. Anno itt virágzott a tömjén- és rézkereskedelem. (Ajánlott kényelmes ruházat és könnyű túrázáshoz alkalmas lábbeli)

 • A program díja belépőkkel:13.000 Ft/fő vagy a helyszínen 40 USD/fő
 • Indulás:vasárnap és hétfőn
 • A program időtartama:14:00-18:00 óra között

FÉL NAPOS KIRÁNDULÁS NYUGAT-DHOFARBAN

Dhofar a legnagyobb kormányzóság az Ománi Szultánságban, melynek legnagyobb városa Salalah. Változatos tájak jellemzik, magas hegyek, természetes források és vízesések, pálmafás tengerpart, a sivatag homokdűnéi és oázisai csábítják a turistákat felfedezésére.

Kirándulásunk első helyszíne az Ain Garziz, amely a régió egyik jelentős vízforrása volt. Természeti szépsége mellett, történelmi jelentősége miatt is ez Salalah egyik leglátogatottabb helye. A közelben található zarándok helyet Nabi Ayoubként emlegetik a Koránban, valamint Jób próféta is említi a Bibliában. Emellett elmegyünk egy fotózásra a közeli kilátóhoz, ahol gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre. Ezt követően a fúvólyukakról ismert Al Mughsail strandra utazunk, amely egy kötelező helyszín a Dhofar régióban. A tengervíz nagy nyomással zúdul egy földalatti csatornán keresztül, és mint egy gejzír tör fel a sziklán, a hatalmas erő hatására több méter magasságot is elérhet. (Ajánlott kényelmes ruházat és könnyű túrázáshoz alkalmas lábbeli)

 • A program díja:8.000 Ft/fő vagy a helyszínen 25 USD/fő
 • Indulás:kedden
 • A program időtartama:09:00-13:00 és 14:00-18:00 óra között

EGÉSZ NAPOS KIRÁNDULÁS KELET ÉS NYUGAT DHOFARBAN

Dhofar a legnagyobb kormányzóság az Ománi Szultánságban, melynek legnagyobb városa Salalah. Változatos tájak jellemzik, magas hegyek, természetes források és vízesések, pálmafás tengerpart, a sivatag homokdűnéi és oázisai csábítják a turistákat felfedezésére.

Kirándulásunk elvezet az Ain Razat természetes forrásaihoz, ahol, - az évszaktól függően, különböző természeti csodák várnak ránk. A monszun időszakában a leglátványosabb a táj, de egy egész évben népszerű helyszín, és javarészt Salalah elsődleges vízforrása. Ezt követően Taqah-ba utazunk, ami Dhofar kormányzóság tengerparti városába. Ez egy ősi halászfalu volt, mely ma egy csodás várkastéllyal büszkélkedhet, őrházak és kőtornyok biztosítják a védelmét. A váron belüli helyiségek tele vannak antik ékszerekkel, fegyverekkel, bútorokkal, festményekkel és mindennapi tárgyakkal is, hiszen ma is lakható az épület. Tovább utazunk Khor Rori kikötő felé, a lerombolt Sumhuram városába, ami egykor az ősi arab világ tömjénkereskedelemi központja volt. A Sumhuram Múzeum és Régészeti Park a „Tömjénföld” legfontosabb területei, mely az UNESCO Világörökség része. Ellátogatunk Ain Garziz forrásaihoz, amely a Dhofar régió egyik fő vízforrása volt. Főleg esős időszakban a régió egyik legszebb természeti látványossága a zöld dombok és hegyek között megbúvó, néhol tavakká, vagy lezúduló vízesésekké változó vízgyűjtő terület, de minden évszakban kedvelt kirándulási célpont. Útközben megállunk egy fotóponton Nabi Ayoub-hoz közel (Jób Próféta sírja), ahonnan gyönyörű tájkép tárul elénk a környező hegyekre. Ezt követően a fúvólyukakról ismert Al Mughsail strandra utazunk, amely egy kötelező helyszín a Dhofar régióban. A tengervíz nagy nyomással zúdul egy földalatti csatornán keresztül, és mint egy gejzír tör fel a sziklán, a hatalmas erő hatására több méter magasságot is elérhet. (Ajánlott kényelmes ruházat és könnyű túrázáshoz alkalmas lábbeli)

 • A program díja (4 fő/terepjáró esetén):40.000 Ft/fő vagy a helyszínen 110 USD/fő
 • Indulás:vasárnap, hétfő, kedd, szerda, csütörtök
 • A program időtartama:8 óra

EGÉSZ NAPOS „KELET JEBEL SAFARI”

A Jebel Akdar, vagy „Zöld-hegy, a Hajar-hegység egy impozáns hegyvonulata, mely Omán északi részén halad át. A hegyet számos túraútvonal szeli át, a kirándulókat a hegyek között rejtőző oázisok, természetes források és más természeti csodák bűvölik el.

Kirándulásunk elvezet az Ain Razat természetes forrásaihoz, ahol, - az évszaktól függően- különböző természeti csodák várnak ránk. A monszun időszakában a leglátványosabb a táj, de egy egész évben népszerű helyszín, és javarészt Salalah elsődleges vízforrása. Ezt követően Taqah-ba utazunk, Dhofar kormányzóság tengerparti városába. Ez egy ősi halászfalu volt, mely ma egy csodás várkastéllyal büszkélkedhet, őrházak és kőtornyok biztosítják a védelmét. A váron belüli helyiségek tele vannak antik ékszerekkel, fegyverekkel, bútorokkal, festményekkel és mindennapi tárgyakkal is, hiszen ma is lakható az épület. Következő állomásunk Wadi Darbat oázisa, ami a hegyekben van elrejtve, gyönyörű kilátással Khor Rori türkiz lagúnáira. Az oázis egy természeti csoda, lélegzetelállító vízeséssel, vad növényzettel, barlangokkal, hegyekkel és tavakkal. A következő program a „madarak kútja”-ként is ismert Tawi Ateer felfedezése, ami a Salalah-hegység mészkő borította, leglátványosabb vízlelőhelye. A merészebbek helyi vezető segítségével ereszkedhetnek le a sziklás ösvény aljára. Utunkat tovább folytatjuk a Jebel Samhan- hegy vonulatihoz, egy lélegzetelállító fennsíkot elérve, melynek legmagasabb pontja 2100 méter és területe kb. 4500 négyzetkilométer. Útközben megállunk egy Baobab fánál, majd haladunk tovább a Salalah Anti Gravitációs pontra, ahol megnézhetjük, hogy mássza meg autónk a hegyet „üres” fokozatban.

 • A program díja (4 fő/terepjáró esetén):40.000 Ft/fő vagy a helyszínen 110 USD/fő
 • Indulás:vasárnap, hétfő, kedd, szerda, csütörtök
 • A program időtartama:8 óra

EGÉSZ NAPOS KIRÁNDULÁS „A TÖRTÉNELMI KELET”

Omán nem csak sivatag, hegyek és oázisok, számos történelmi emlékkel is büszkélkedhet. Ősi várak, romvárosok, illatos és színes piacok emlékeztetnek az ókori és középkori kelet virágzó korára.

Kirándulásunk elvezet az Ain Razat természetes forrásaihoz, ahol, - az évszaktól függően, különböző természeti csodák várnak ránk. A monszun időszakában a leglátványosabb a táj, de egy egész évben népszerű helyszín, és javarészt Salalah elsődleges vízforrása. Ezt követően Taqah-ba utazunk, ami Dhofar kormányzóság tengerparti városába. Ez egy ősi halászfalu volt, mely ma egy csodás várkastéllyal büszkélkedhet, őrházak és kőtornyok biztosítják a védelmét. A váron belüli helyiségek tele vannak antik ékszerekkel, fegyverekkel, bútorokkal, festményekkel és mindennapi tárgyakkal is, hiszen ma is lakható az épület. Következő állomásunk Wadi Darbat oázisa, ami a hegyekben van elrejtve, gyönyörű kilátással Khor Rori türkiz lagúnáira. Az oázis egy természeti csoda, lélegzetelállító vízeséssel, vad növényzettel, barlangokkal, hegyekkel és tavakkal. Ezt követően Mirbat történelmi jelentőségű várkastélyához megyünk, ahol megtekinthető a Kormányzó háza, a régi piac, a falu és a kikötő is. Egy csodás fotómegálló következik, ami nem más, mint az középkori építészet klasszikus példája, Bin Ali ikerkupolás síremléke. Végezetül a Khor Rori kikötőnél található Sumhuram romvárosba látogatunk el. Ez a város az ókori arab kereskedelem tömjén központja is volt. Itt megtekinthető lesz továbbá a Sumhuram Múzeum és Régészeti Park is.

 • A program díja (4 fő/terepjáró esetén):40.000 Ft/fő vagy a helyszínen 110 USD/fő
 • Indulás:vasárnap, hétfő, kedd, szerda, csütörtök
 • A program időtartama:8 óra

EGÉSZNAPOS KIRÁNDULÁS KÖZÉP-NYUGAT DHOFÁRBA

Dhofar a legnagyobb kormányzóság az Ománi Szultánságban, melynek legnagyobb városa Salalah. Változatos tájak jellemzik, magas hegyek, természetes források és vízesések, pálmafás tengerpart, a sivatag homokdűnéi és oázisai csábítják a turistákat felfedezésére.

Dhofar egyik leggyönyörűbb strandjának meglátogatásával kezdjük a napot. A Hidden (vagyis rejtett) strand kilátója Al Mughsail és a Fizayah strand között található és csodálatos hegyek közötti kilátást biztosít az Arab-tengerre. Következő állomásunk a Shaat víznyelő, és kilátója. Itt egy csodás kilátás várja a látogatókat az Arab-tengerre és az Indiai-óceánra, több mint 1000 méter magasról. (A belépéshez útlevél szükséges!) Utazásunk folytatása előtt lehetőség lesz frissítőket fogyasztani, majd elindulunk Rakhyutba, hogy megtekintsük a gyönyörű falut és a strandot. (Kényelmes, sportos lábbeli ajánlott)

 • A program díja (4 fő/terepjáró esetén):42.000 Ft/fő vagy a helyszínen 120 USD/fő
 • Indulás:vasárnap, hétfő, kedd, szerda, csütörtök
 • A program időtartama:9 óra

UNESCO VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍNEK

Omán régóta az ősi kereskedelmi útvonalak része, segíti a ritka drágakövek, tömjén, arany, faáruk, és távol-keleti fűszerek szállítását és kereskedelmét. Ezért nem meglepő, hogy Ománban négy olyan helyszínt ismert el az UNESCO, amelyek fontosak a történelem és az emberiség fejlődése szempontjából.

A tömjénföld négy eleme élénken ábrázolja a több évszázados tömjénkereskedelmet, hiszen egykor ezen a vidéken virágzott. Figyelemre méltó bizonyítékai a déli Arabia civilizációinak a neolitikum korából. Wadi Dawkha óázis tömjénfái, valamint a karaván romjai a Shisr-i Ubar oázisa, Khor Rori és Al-Baleed kikötői élénken ábrázolják a tömjén kereskedelmet, amely évszázadokon át virágzott ebben a régióban, mint az egyik legfontosabb kereskedelmi tevékenység az ókori és középkori időkben. A tömjénfa (Boswellia Sacra) még mindig megtalálható Wadi Dawkha oázisában, illetve még mindig ott termesztik a tömjént, és évszakonként leszüretelik a termést. Meglátogatjuk az UNESCO Világörökség részét képező Al Baleed Régészeti Parkot és a Tömjénföld Múzeumát, ahol bemutatják a történelmi és régészeti örökséget, valamint a régió kivételes tengerészeti hagyományait. Al Baleed nyitvatartása V-Cs 8:30-20:00 és P-Szo 15:00-20:00. A múzeumlátogatás után ebéd egy helyi étteremben, és tovább utazás a Khor Rori kikötőbe, a Sumhuram romváros helyszínére, az ókori Arábia tömjénkereskedelmi fővárosába. A Sumhuram Múzeum és Régészeti Park az egyik UNESCO Világörökségi helyszín részeként számontartott tömjénföld, mely Khor Rori ősi városában található, ahol virágzott a tömjén- és rézkereskedelem. Következő állomásunk Wadi Dawka (UNESCO világörökségi helyszín), más néven "tömjénfák oázisa", amelyben a legnagyobb gyűjtemény található a természetben termesztett tömjénfák közül a régióban. Továbbmegyünk az "Ubar elveszett városába" (UNESCO Világörökség), ahol a régészek távérzékelő berendezéssel felfedezték fel a város maradványait 1992-ben. Ubart körülbelül i.e. 2800 óta lakták, és . isz. 300 körül a tömjén fontos kereskedelmi központja volt, mielőtt a várost eltemették a dűnék. A helyszínen egy kis múzeum mutatja be a régészeti felfedezéseket. A hegy lábánál elhelyezkedő sivár, száraz sivatag, a Rub al Khali, más néven az üres negyed, egy hatalmas homokos síkság, mely régészeti lelőhelyeiről ismert. Esti órákban egy lélegzetelállító naplementét láthatunk a dűnék felett.

 • A program díja (4 fő/terepjáró esetén):56.000 Ft/fő vagy a helyszínen 160 USD/fő
 • Indulás:vasárnap, hétfő, kedd, szerda, csütörtök
 • A program időtartama:9 óra

FÉLNAPOS SIVATAGI SZAFARI NAPLEMENTÉZÉSSEL

Töltsön egy felejthetetlen délutánt az UNESCO Világörökség részét képező Drawka oázisban és koronázza meg az estét egy naplementézéssel a vöröslő homokdűnék között.

A szálloda elől 12.30-kor indulunk a Wadi Dawka oázisba, mely az UNESCO Világörökség része. A Dawka Oázisban található a legtöbb természetben termesztett tömjénfa a régióban. Továbbmegyünk az "Ubar elveszett városába" (UNESCO Világörökség), Dhofar régió egyik ősi lelőhelyére, ahol a régészek távérzékelő berendezéssel felfedezték a város maradványait 1992-ben. Ubart körülbelül i.e. 2800 óta lakták emberek. I.sz. 300 körül, a tömjén fontos kereskedelmi központja volt, mielőtt a várost eltemették a dűnék. A helyszínen található kis múzeumban megtekinthetik a régészeti felfedezéseket. Különleges látnivaló a hegy lábánál elterülő hatalmas homokos síkság, a Rub al Khali, egy sivár, száraz sivatag, más néven az üres negyed, mely régészeti lelőhelyeiről ismert. Esti órákban egy lélegzetelállító naplementét láthatunk a dűnék felett. (vacsora felár ellenében)

 • A program díja (4 fő/terepjáró esetén):45.000 Ft/fő vagy a helyszínen 125 USD/fő
 • Indulás:vasárnap, hétfő, kedd, szerda, csütörtök
 • A program időtartama:7-8 óra

A kirándulások árai tartalmazzák:

 • a buszokon és a terepjárókban a palackozott víz fogyasztását,
 • a programban szereplő múzeumok, nemzeti parkok belépőjegyeit,
 • az autóbuszos és repülős túrák esetében magyar idegenvezetőt,
 • a terepjárókkal szervezett kirándulások esetén angolul beszélő (driver-guide) gépkocsivezetőt,
 • repülőgépes kirándulás esetén az adókat és illetékeket.

A kirándulások árai nem tartalmazzák:

 • a borravalót (opcionális)
 • étkezéseket (kivéve Maszkat kirándulást, ahol az ár tartalmazza az ebédet)

Figyelem!

 • A sivatagi szafarikat nem ajánljuk: egészségügyi problémákkal rendelkezőknek, terhes kismamáknak, és 6 éven aluli gyermekeknek, mozgáskorlátozottaknak, fogyatékossággal élőknek. A dűnéken történő rodeó-zást mindenki saját felelőségére veheti igénybe!
 • A kirándulások alkalmával a hölgyek számára a fürdőruha vagy a hasonlóan nem megfelelő öltözet nem megengedett. A Mecset látogatásához a hölgyeknek vállat eltakaró kendő, valamint térdet eltakaró öltözet szükséges. Férfiaknak rövidnadrág és atléta nem megengedett! A mecsetek csak cipő nélkül látogathatóak, ezért zokni viselése javasolt.
 • Minden kirándulásra ajánlott a fejet eltakaró sapka vagy kalap, illetve napvédő krém használata.
 • A terepjárókkal történő kirándulások többségénél hosszabb gyaloglás is előfordulhat, így azokra kényelmes sportcipő ajánlott!

Menetrendek

Közvetlen charter járattal, leszállás nélkül.

2023.11.24 - 2024.03.29.

Honnan - Hová Indulási idő: Érkezési idő:
Budapest (BUD) - Salalah (SLL) 05:00 14:50
Salalah (SLL) - Budapest (BUD) 16:00 20:25

2024.04.05.

Honnan - Hová Indulási idő: Érkezési idő:
Budapest (BUD) - Salalah (SLL) 06:00 14:50
Salalah (SLL) - Budapest (BUD) 16:00 21:25

Menetrendváltozás jogát a légitársaság(ok) fenntartják!

Magyar állampolgárok oda-visszaútra szóló repülőjegy (amennyiben szárazföldi határon történik a határátlépés, nem szükséges), szállásfoglalás és egészségügyi biztosítás birtokában 14 napos időtartamra vízummentesen utazhatnak az országba. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak az Ománi Szultánság bécsi nagykövetségéhez

The Sultanate of Oman from SUBURB FILMS on Vimeo.

Hasznos információk

Hivatalos név:

Ománi Szultánság

Deviza előírások:

A nemzetközileg ismert hitelkártyákat szinte mindenhol elfogadják. Az ország fizetőeszköze az ománi riál 1 EUR kb. 0,44 OMR.

Hivatalos nyelv:

Arab, általánosan beszélt idegen nyelv az angol és a német.

Beutazási szabályok:

Magyar állampolgárok oda-visszaútra szóló repülőjegy (amennyiben szárazföldi határon történik a határátlépés, nem szükséges), szállásfoglalás és egészségügyi biztosítás birtokában 14 napos időtartamra vízummentesen utazhatnak az országba. Az utazáshoz Magyar állampolgárok részére útlevél szükséges, ami Ománból történő hazautazás után még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak az Ománi Szultánság bécsi nagykövetségéhez.

betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás kötése kötelező

Hálózati feszültség:

220/240 V. Ománban G típusú konnektor használnak, ezért átalakító szükséges. A szállodákban korlátozott számban USB csatlakozó és európai szabvány is található.

Éghajlat:

Májustól szeptemberig rendkívül magas páratartalmú levegő és 40 c körüli hőmérséklet uralkodik az ország nagy részén; csak a keleti parton és a hegyekben hűvösebb az idő. Az évi többi részén 25 c körüli a hőmérséklet, ilyenkor azonban megerősődik a szél.

Egészségügyi tanácsok

Kötelező védőoltás nincs, ajánlott oltások: hepatitis A és B. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, csak palackozott víz fogyasztása engedélyezett! További információ a www.oek.hu oldalon.

Időeltolódás:

+3 óra

Diplomáciai képviselet:

Metoon Destination Managment http://www.mezoontravel.com/ Way No 2905/129, Building No 414, Al Burj Street, Rex Road, Muscat, Sultanate of Oman, Customer Contact Centre : +968 2486 3232

Egyéb információ:

A csomagjaikat a budapesti repülőtéren végig fel tudják adni, azokat legközelebb Salalahban látják viszont, így ajánlatos mindent, amire a hosszú út alatt szükségük lehet, a kézipoggyászba csomagolni. A kézi poggyászba ne csomagoljanak szúró eszközt (pl. körömreszelő), fegyvernek látszó tárgyat, folyadékot (maximum 100 ml engedélyezett lezárható, átlátszó műanyag tasakban). Gyógyszer esetén orvosi igazolás szükséges!

A nemzetközi szabványoknak megfelelően a feladandó poggyász súlya max. 23 kg/ fő (személyenként max. 1 poggyász adható fel), a csomag mérete max. 158 cm (hosszúság + szélesség + magasság együttesen), a kézipoggyászé max. 10 kg/ fő lehet, amelynek mérete 55 x 25 x 35 cm. Kézipoggyásznak számítanak: kézitáska, aktatáska, kamera, laptop vagy bármely, akár kisebb méretű táska. Amennyiben a kézipoggyásza súlya vagy darabszáma meghaladja az engedélyezett keretet, a súlykeretet illetve az engedélyezett darabszámot, poggyászként fel kell adni. Amennyiben így túlsúly keletkezik, túlsúlydíjat kell fizetni. Díjmentesen feladható poggyász: 23 kg/fő (a szabad súlykeret összevonása a járatainkon technikai okok miatt nem lehetséges díjmentesen. Tehát 2 vagy több fő csak akkor pakoljon 1 db 23 kg-nál nehezebb bőröndbe, ha a túlsúlydíjat hajlandók kifizetni, ha nem, akkor vigyenek fejenként 23 kgnál könnyebb poggyászokat).

Az Ománi Szultánságban a pihenőnapok (hétvége) pénteken és szombaton vannak, a munkanapok vasárnaptól csütörtökig tartanak. Bár Omán egy nagyon liberális ország, mégis vannak rendelkezések melyek a turistákra is vonatkoznak. A tengerparton, medencéknél a monokini viselését valamint a nudizmust tiltják. A országban az alkoholfogyasztás engedélyezett, de 15:00 és 18:00 óra között alkohol értékesítése, valamint felszolgálása a szállodákban sem engedélyezett.

Étkezés, italfogyasztás: a szállodában a vacsorához a férfiaknak hosszúnadrág viselése kötelező. Az all inclusive ellátás keretében az italok mindegyike importált (kivéve a gyümölcsleveket). A borok általában Dél Afrikából, a sör Hollandiából, a vodka Finnországból és Oroszországból, a whisky az Egyesült Királyságból származik.