Indulás előtt, check-in

Indulás előtt

Repülőútra készülve számos olyan különleges dologra kell ügyelni, amire másféle utazás esetén nem figyel az ember. A kényelmes és gondtalan utazás érdekében összeállítottuk a repülőút előtti indulás legfontosabb állomásait és az ezekhez kapcsolódó legszükségesebb információkat.

Kisokos

• Ajánlott minimum 2 órával a járat indulása előtt a jegykezelést megkezdeni
• Érvényes útlevél (+vízum), illetve az Európai Unió tagországaiba személyi igazolvány
• Repülőjegy vagy elektronikus jegy
• Poggyász légitársaságonként változó szabályozás és maximális súlykeret
• Kézipoggyász szintén légitársaságonként változó szabályozás és maximális súlykeret

Mi a teendő a külföldre utazás előtt?

Ellenőrizze útlevelét, nézze meg, hogy érvényes-e! Külföldre utazáshoz érvényes útlevélre van szükség, az Európai Unió tagországaiba magyar állampolgár érvényes személyi igazolvánnyal is utazhat.  Az Európai Unió tagországain kívül érvényes személyi igazolványt elfogadó országok listájáról ill. az elfogadható személyi igazolványok típusairól a vízummentességi megállapodások táblázatban lehet bővebben tájékozódni. Utazás előtt tájékozódjon a célország Magyarországon akkreditált nagykövetségén az útlevél érvényességére, illetve az úti okmányok típusaira vonatkozó helyi követelmények felől! Szükség esetén előzetesen szerezzen be vízumot! Számos országba csak vízummal lehet belépni. A vízummentes országok listája itt olvasható.

Amennyiben a fogadó országgal kötött  nemzetközi megállapodás a magyar állampolgárok számára vízummentességet biztosít, ez a kedvezmény kizárólag a turista, látogató vagy hasonló célú, rövid időtartamú utazásokra vonatkozik. A munkavállalás, jövedelemszerző tevékenység folytatása és hosszabb idejű tartózkodás céljából történő beutazáshoz előzetesen mindig megfelelő vízumot kell beszerezni. Az EGT országokban történő munkavégzést külön jogszabályok szabályozzák.

Felhívjuk figyelmét, hogy az illegális munkavállalás súlyos jogkövetkezményekkel jár! A pontos tájékoztatás és a vízum ügyében forduljon a fogadó ország Magyarországon akkreditált nagykövetségéhez! Külügyminisztérium azt tanácsolja, ha gyanúja vagy tudomása van arról, hogy valamilyen okból Ön nem kívánatos személy lehet bármelyik országban ( pl. korábban összeütközésbe került külföldön a törvénnyel, nem fizetett ki valamilyen bírságot, kiutasították, vagy esetleg elveszett, ellopott útlevelével visszaélhettek) érdeklődjön annak az országnak a budapesti képviseletén, ahová utazni szándékozik. Kisebb bosszúsága lesz, ha el sem indul, mint ha a beutazást tagadják meg Öntől és a határról visszafordítják! A beutazáshoz megfelelő anyagi fedezet szükséges! Az egyes országok a látogatók és a turisták ott-tartózkodásához anyagi fedezet meglétét, előzetes szállásfoglalást stb. írhatnak elő. Ezek hiánya a beléptetés megtagadását vonhatja maga után. Részletes felvilágosítást a felkeresni kívánt ország Magyarországon akkreditált nagykövetsége tud adni.

Feltétlenül kössön utas- és balesetbiztosítást! Ha Magyarország és az adott ország között érvényes nemzetközi szerződés alapján a beutazó magyar állampolgár nem jogosult ingyenes egészségügyi ellátásra, a külföldön szükségessé váló egészségügyi ellátás valamennyi költségét – biztosítás hiányában – saját magának kell viselnie. A biztosítás mindig jó "befektetés", a ráfordított összeg eltörpül a külföldi orvosi ellátás, kórházi ápolás, hazaszállítás és a gyógyszerek magas költségeihez viszonyítva! Ha az Európai Gazdasági Térség országaiba utazik, váltsa ki az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát!

Védőoltások. Gondoskodjon a fertőző betegségek elleni védőoltások felvételéről, amennyiben azokat a nemzetközi egészségügyi szabályok, illetve a körülmények, beleétve a saját egészségügyi állapotát is, megkívánják!

Előzetes ismerkedés a célországgal. Ismerje meg a felkeresendő ország legfontosabb szabályait, szokásait, amelyeket az ott-tartózkodása során be kell majd tartani! Kísérje figyelemmel a Külügyminisztérium utazási tanácsait! Szerezze be a meglátogatni kívánt országokban működő magyar nagykövetségek, főkonzulátusok és tiszteletbeli konzulátusok címeit és telefonszámait! A magyar képviseletek a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. számú törvény rendelkezéseivel összhangban, szükség esetén, segítséget nyújtanak önnek.

További információt a Külügyminisztérium oldalán olvashat.

Check-in

A check-in, azaz a jegykezelés és a poggyászfelvétel, általában a járat indulása előtt két órával kezdődik. Ajánlatos uticéltól függően 2-3 órával indulás előtt a repülőtérre érkezni, hogy mindenre jusson elég idő. Check-in pultok a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a 2A és 2B Terminálok felső - indulási - szintjein találhatók. Minden utasnak azon a terminálon kell kezeltetni a jegyét (vagy elektronikus jegyét), ami a repülőjegyen szerepel. Abban az esetben, ha az utas még otthonról igénybe vette az internetes utasfelvételt (online check-in-t), a kinyomtatott beszállókártyájával szintén az adott légitársaság szerinti terminálra kell mennie, amennyiben szeretné a poggyászát is feladni.

Check-in pultok kiosztása terminálonként:
Terminal 2A Terminal 2B
Aegean Airlines Air Algerie
Aer Lingus Air Canada Rouge
Air Berlin Air China
Aeroflot Russian Airlines Air Baltic
Air France Bulgaria Air
Air Malta Air Baltic
Alitalia British Airways
Austrian Airlines Air Serbia
Belavia Easy Jet
Brussels Airlines El Al Israel Airlines
CSA Czech Airlines Emirates
Egyptair Finnair
Eurowings Iberia
Germanwings Jet2.com
KLM Royal Dutch Airlines Norwegian Air Shuttle
LOT Polish Airlines Qatar Airways
Lufthansa Ryanair
Pegasus Airlines Transavia Airlines
SAS Scandinavian Airlines transavia France
Swiss International Air Lines UTAir Aviation
TAP Air Portugal Vueling Ailines
Tarom Romanian Air Transport  Wizz Air
Turkish Airlines  

Jegykezelés

Jegykezeléshez feltétlen szükséges a repülőjegy, az érvényes útlevél vagy úti okmány, (az EGT tagállamaiba, továbbá a schengeni övezetbe tartozó országokba viszont érvényes személyi igazolvány is elegendő) és - amennyiben a fogadó állammal fennálló kapcsolat megköveteli - érvényes vízum. Javasolt az útlevél vagy úti okmány - illetve a vízum - érvényességének előzetes ellenőrzése, mivel érvényes útlevél, úti okmány vagy vízum; ezek hiányában az utazás megtagadható!

Jegykezeléskor több utazással kapcsolatos kérdés dőlhet el, köztük a végleges ülőhely, a kézipoggyászok mennyisége, az esetleges pótdíj után fizetendő díj mértéke is. A repülőjegy osztályának (Economy - turista, Business - üzleti, First Class - első osztályú) megfelelően, bizonyos biztonsági előírásoktól, illetve a még szabad helyektől függően az utas megválaszthatja, hogy hol szeretne ülni. Az utasok jegykezeléskor kapják meg a beszállókártyát (boarding card), amelyen a következő adatok találhatók: utas neve, járatszám, utazási osztály, beszállókapu száma, beszállás pontos ideje, utas által elfoglalt ülés száma.

A beszállókártyán feltüntetett beszállítási időre időpontig az utasnak minden esetben be oda kell érnie az utasnak a beszállító kapuhoz. Amennyiben a megadott időben nem jelentkezik, illetve túl későn ér oda, a járatról az utas helyét levehetik, törölhetik.

Fast check-in - jegykezelés percek alatt
A repülőtér a 2A és 2B terminálján bizonyos légitársaságok esetében önálló chek-inre is lehetőség van a kihelyezett érintőképernyős felületek, azaz az önkiszolgáló check-in automaták használatával. Mivel ezek a berendezések jelentősen meggyorsítják, hatékonyabbá és egyszerűbbé teszik a bejelentkezést, népszerűségük igencsak megnőtt. Egyre nagyobb igényt mutatnak irántuk mind az utasok – akik így ülőhelyüket is maguk választhatják ki , mind pedig a légitársaságok.
Jelenleg a következő légitársaságok utasai használják a CUSS-kioszkokat: Air France, Finnair, Lufthansa, Egyptair, KLM Royal Dutch Airlines, Brussels Airlines, Austrian Airlines, HOP, Aegean Airlines, Turkish Airlines, Aeroflot Russian Airlines, SAS Scandinavian Airlines, El Al Israel Airlines. Néhány további légitársasággal jelenleg is folynak a tárgyalások a CUSS berendezésekre történő áttérésről.

Poggyász
A poggyász feladása szintén a check-in pultnál történik. Ma már minden légitársaság egyénileg szabja meg a poggyászok maximális szabad súlykeretét, amelynek részleteit utazás előtt ajánlott a légitársaság honlapján ellenőrizni. A megengedett súly túllépése után túlsúlydíjat kell fizetni, a díj mértéke célállomásonként változó. A beszállókártyát csak azután adják ki, hogy az utas befizette a túlsúlydíjat az adott légitársaság vagy a kiszolgáló szervezet ügyfélszolgálatán.
A jegykezelők hivatottak eldönteni azt is - a légitársaságok érvényben lévő szabályai alapján -, hogy melyik poggyász minősülhet kézipoggyásznak, azaz mi vihető fel a repülőgép fedélzetére. A kézipoggyászokra vonatkozó szabályozásokat szintén a légitársaságok honlapján lehet megtekinteni. Amennyiben a kézipoggyász túl nagy vagy túlsúlyos túl nehéz, fel kell adni a többi feladott poggyásszal együtt. Ebben az esetben, ha a feladandó kézipoggyász és a többi poggyász összsúlya vagy darabszáma meghaladja a maximálisan meghatározott keretet, szintén túlsúly pótdíjat kell fizetni.

Útlevélellenőrzés
A check-in pult a repülőgép menetrendszerinti indulási ideje előtt 30 (diszkont légitársaságok esetén 40) perccel bezár, ez időpont után érkező utasok felvétele a járatra már nem lehetséges. Ha az utas nem schengeni övezetbe tartozó országba utazik, a jegykezelés után át kell esnie egy útlevél- vagy utazási okmány ellenőrzésen, ahol a hivatalos okmány mellett a beszállókártyának is kéznél kell lennie, mert ellenőrzés során ezt is elkérhetik. Amennyiben az utas schengeni országból schengeni országba utazik, tehát „határon belül” marad, nem kell okmányellenőrzésen átesnie.

 

Utasbiztonsági ellenőrzés

Célállomástól függetlenül, a repülőjárat indulása előtt minden utas, illetve feladott- és kézipoggyász biztonsági ellenőrzésen esik át. Az utasok ruházatának és kézipoggyászának átvizsgálására a jegykezelés és az útlevél ellenőrzés után kerül sor. Az utasok egy detektoros kapun mennek át, kézipoggyászukat pedig egy röntgen berendezéssel világítják át. Az eljárás célja az, hogy semmiféle szúró-vágó eszköz, fegyver, folyadék, vagy más, a repülés biztonságát veszélyeztető anyag, tárgy ne juthasson fel a gép fedélzetére.


Tranzit
A tranzit területére belépő utas már elhagyta az ország területét, átesett a jegykezelésen az útlevél- és biztonsági ellenőrzésen. A tranzit területe kényelmesebb és változatosabb várakozó hely az előtérnél, hiszen itt számos étterem, kávézó és a legkülönbözőbb üzletek várják az utazóközönséget. Az egyes beszállókapuk előtt bőven találni ülőhelyet is: ajánlatos tehát a várakozási időt a tranzitban tölteni. Telefonálásra, pénzváltásra, vásárlásra itt is bőven van lehetőség. A beszállókapukat a menetrendszerinti indulási idő előtt 30 perccel nyitják meg, ezt a személyzet a hangosbemondóban hirdeti meg. A beszálláshoz a beszállókártya szükséges. Érdemes a tranzitban való tartózkodás ideje alatt ellenőrizni a járathoz rendelt beszállító kapu számát, mivel a forgalom függvényében az esetlegesen változhat. Beszállításkor az utasnak a beszállókártyára és az utazási okmányra is szüksége van, mivel a kapunál mivel a kapunál még egyszer ellenőrzik.

Forrás: www.bud.hu