Utazás az USA-ba

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy NE induljanak el lemerült akkummulátorú elektronikai eszközzel, mert a biztonsági vizsgálat során, átszálláskor a transzfer repülőtereken is kérhetik azok bekapcsolását!

Vízum nélküli utazás az Egyesült Államokba

A magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretében üzleti vagy magáncélból 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, amennyiben az alább felsorolt összes feltételnek megfelelnek:

  • Az utazónak elektronikus chipet tartalmazó érvényes magyar útlevele van. (A vízummentes utazás szempontjából lényegtelen, hogy ez a chip tartalmaz-e ujjlenyomatot.) A magyar útlevélnek érvényesnek kell lennie az utazás teljes időtartamára, valamint az utazó nem veszítette el az útlevelét és nem is lopták el azt tőle.
  • Az utazó rendelkezik vissza-, ill. továbbutazásra érvényes jeggyel, mellyel állandó lakóhelyére visszatér. Amennyiben elektronikus jeggyel utazik, az útiterv másolatát magával kell vinnie és a belépéskor be kell mutatnia az Egyesült Államok bevándorlási tisztviselőjének.
  • Az utazó a korábbi belépései alkalmával betartotta az Egyesült Államokba torténő beutazási szabályokat és továbbra is jogosult amerikai vízumra
  • Az utazó érvényes engedéllyel rendelkezik, melyet a Belbiztonsági Minisztérium ESTA (Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszer) weboldalon keresztül kapott. Kérjük, nyomtassa ki és az utazáskor vigye magával ezt az engedélyt.

A vízummentességi programmal kapcsolatos részletes információkat az Amerikai Egyesült Államok budapesti követségének honlapján talál.

Utazás előtt a repülőtéren

Fontos tudni, hogy a földi kiszolgáló személyzet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren továbbra is a korábban bevezetett szigorú biztonsági ellenőrzést és jegykezelési eljárást alkalmazza. Kérjük, hogy az utazás megkezdése előtt legalább két órával jelenjenek meg a check-in pultoknál.

A vízummentességi program a repülőtéren eltöntendő időtartamot, a jegykezelést és az utasok beléptetésének gyakorlatát nem befolyásolja. A jegykezelő személyzet a korábbi gyakorlatnak megfelelően a beszállító kapuknál továbbra is ellenőrzi az úti okmányokat. Kérjük, hogy vigye magával  a kinyomtatott ESTA-utazási engedélyt.

Fontos tudni azt is, hogy az USA-ba történő belépéssel kapcsolatos végső döntést a bevándorlási tisztviselő hozza meg. A tisztviselő megtagadhatja a belépést az utazótól abban az esetben ha nem rendelkezik utazási engedéllyel, illetve ha oka van azt feltételezni, hogy az utazó a Vízummentességi Program keretein belül tanulni illetve dolgozni fog, vagy 90 napnál hosszabb időt fog kint tartózkodni az Egyesült Államokban.