15 legjobb programlehetőség Lefkadán

Mi jut eszébe, ha Görögország egyik legszebb szigetrére, Lefkadára gondol? Legtöbbünknek természetesen a gyönyörű azúrkék tenger, ahol a kristálytiszta vízben a búvárkodás csupa öröm és felfedezés! De ne feledjük, a világ legrégebbi kultúrája a görög, ami rengeteg csodás kincset tartogat a számunkra, a természeti szépségeken túl is! Ismerje meg Lefkada 15 legjobb programlehetőségét cikkünkből!

1. Porto Katsiki

Lefkadára vagy egész Görögországra vonatkozó turisztikai webhelyeken vagy brosúrákon láthat egy képet erről a rendkívüli strandról, amelyet eltörpít a mögötte lévő fehér homorú szikla. A képek csak utalnak Porto Katsiki igazi fenségére, és a 347 lépcsőn lefelé haladva azon kaphatja magát, hogy megáll és felülről csodálja. Porto Katsiki partján a strand gyönyörű, lekerekített kavicsokkal és elbűvölő türkizkék vízzel rendelkezik.

Porto Katsiki  - IBUSZ

 

2. Egremni Beach

Néhány kilométerre a világhírű Porto Katsikitől Lefkada vad délnyugati részén egy még távolabbi strand található. Egremnit hosszú, hajthatatlan sziklafal védi, és a 2015-ös földrengés után lehetetlenné vált a szárazföldről való megközelítés. A strandra csak hajóval lehet eljutni, függetlenül attól, hogy csoportos hajókirándulásra indul vagy saját hajót bérel. És bár ez nagy erőfeszítésnek tűnhet, érthető, ha megpillantja ezt a hosszú homokos strandot és a tenger varázslatos áttetsző kékjét.

Egremenni IBUSZ

 

3. Panagia Faneromeni kolostor

Lefkada városától tíz percre, magasan egy dombon áll egy kolostor, ahol Szűz Mária, a sziget védőszentjének ikonja látható. Ez a hely évezredek óta spirituális jelentőségű Lefkada számára, és Artemisznek, a vadászat istennőjének temploma volt a helye. Valamivel később, i.sz. 63-ban Pál apostolról azt tartják, hogy tanítványait, Herodiót, Sosionát és Aquilát küldte Lefkadába, hogy terjesszék Jézus igéjét, és ők erről a dombtetőről tartottak prédikációt. A kolostor a 17. századból származik, de tűzvészek után újjá kellett építeni, legutóbb 1887-ben. De nem annyira az építészet miatt érdemes meglátogatni, hanem a benne lévő egyházi múzeum miatt, amelyben liturgikus műtárgyak, például ikonok, ruhák, kelyhek és kéziratok találhatóak Lefkada környéki, megszűnt kolostorokból. A bejáratnál nézzen vissza Lefkada legészakibb csücskében lévő Agios Ioannis strandjára.

Panagia Faneromeni kolostor

 

4. Nidri-vízesés

Könnyű és festői túra indul Nidri tengerparti városából ehhez a szurdokban lévő vízeséshez. Az ösvény illatos citrus- és olajfaligeteken keresztül vezet, majd a keskeny szakadékba, ahol át kell ugrani a csúszós sziklákon. Ha a száraz nyári szezonban utazik, nem zuhogás lesz, hanem áttetsző víz csorog csupán, ami megtölt egy hideg átlátszó medencét az alján, ahol az emberek hűsölnek. Ahol az ösvény belép a szurdokba, van egy bár/kávézó, ha felfrissülésre van szüksége a nidri-i séta után.

Nidri vízesés IBUSZ

 

5. Milos Beach

Az egyik legjobb dolog ezen a hosszú és széles, durva homokos tengerparton az északnyugati parton, hogy nehéz elérni. Az út csak a szikla tetejéig visz, utána pedig egy körkörös sziklás ösvényen kell haladnia. Ez sok látogatót elriaszt, ezért ne lepődjön meg, ha nyár közepén a Milos Beach szinte üres, pedig lenyűgöző. Nincsenek napozóágyakat és napernyőket bérelhető bárok, de ez nem számít, mivel a felület puha, és hozhat saját árnyékolót. A partot itt mérsékelt hullámok fürdetik, amit a felnőttek is elviselnek, de a gyerekek számára időnként kissé erősek lehetnek.

Milos Beach

Ha felkeltettük érdeklődésedet, keresd szállásajánlatainkatLefkadai ajánlatok

 

6. Lefkada Régészeti Múzeum

A sziget körüli barlangokban és ősi városokban, például Nidriben és Meganisiben talált anyagok nagy részét a Lefkada városában található múzeumban mutatják be. A kiállítások a több tízezer évvel ezelőtti középső paleolit kortól a késő római időkig nyúlnak vissza. Négy műtárgyszoba található, amelyek közül az első Lefkada ókori görögországi lakosainak magán- és közéletével foglalkozik. Különösen figyelemre méltóak a líratöredékek, fuvolák és egy vonós hangszer hangdoboza. Egy másik érdekes műtárgy egy kis pecsét, amely azt mutatja, hogy Zeusz fehér bika képében elrabolta Európát. A harmadik szoba a temetkezési szokásoknak van szentelve, és urnák, szarkofágok és felajánlások találhatók, míg a negyedik szobában Wilhelm Dörpfeld német régész számos lelete található, aki kőkori eszközöket és bronzkori ékszereket fedezett fel, miközben bizonyítékot keresett arra, hogy Lefkada Homérosz Ithakája volt.

Lefkada Régészeti Múzeum IBUSZ

A kép forrása: https://www.gtp.gr/ArchaeologicalMuseumofLefkada

 

7. Mikros Gialos

Ez a Lefkada délkeleti részén található strand, amely évente kék zászlót nyert, egy fárasztó út végén található. Az alján egy festői öböl található, amelyet egy kis üdülőfalu szolgál ki, ahol tavernák és nyaralók találhatók. Mikros Gialos egy kavicsos strand, ezért érdemes papucsot vinni és napozóágyat bérelni. A fenyőkkel és örökzöld cserjékkel borított magas lejtőkkel az öböl jól védett a széltől és a tengeri áramlatoktól. A strandon egy kis vízisport központ is található, ahol vízibiciklit vagy kenut bérelhetünk, hogy felfedezzük a közel két kilométer hosszú öblöt.

 

8. Kathisma Beach

Nyolc bárral, kávézóval és étteremmel büszkélkedhet ez a Milos melletti nyugati parton lévő strand, amely júliusban és augusztusban fiatalos, bulizós hangulatot áraszt. Ez nem jelenti azt, hogy a Kathisma Beach káosz, hiszen csaknem egy kilométer hosszúságban van hely fiatalabb és idősebb tömeg számára is. A tenger meglehetősen rakoncátlan tud lenni Kathismán. Érdemes fokozottan vigyázni, ha kicsikkel van itt. Ez azonban semmit sem von le a magas fenyőfákkal borított dombok által szegélyezett hely szépségéből és a tejeskék színűvé váló vízből, amikor a hullámok megcsapják a partot.

Kathisma Beach IBUSZ

 

9. Vasiliki

Ez a virágzó üdülőhely egy széles öbölben, egy déli völgy végén található, és kifejezetten egy tevékenységre, nevezetesen a szörfözésre irányul. Az öböl magas lejtők közé ékelődik, így felmerülhet a kérdés, honnan fúj a szél. Az „Eric” néven ismert konvekció hozza létre, amikor a nap felmelegíti a strandtól keletre fekvő hosszú gerinc egyik oldalát. A szél csak délután erősödik meg, de elég heves lehet, és ebéd után csak tapasztalt szörfösök vannak a vízben. A nap eleje alkalmas arra, hogy a gyerekek és az újoncok először kipróbálják a sportot. Ha ez túl soknak tűnik, találhat egy helyet a kavicsokon, ahol láthatja a vitorlák elsuhanását. Bérelhet kerékpárt vagy kereshet egy sétaútvonalat, hogy feljusson a völgy oldalaira, amely fenséges kilátást nyújt.

Vasiliki IBUSZ

 

10. Lefkatas-fok

Porto Katsikitől délre, a Vasiliki nyugati oldalán található félsziget a Lefkatas-foknál ér véget, amely Lefkada sziget nevét adja. A fokon 70 méter magas fehér sziklák találhatóak, és nem csoda, hogy ez a drámai környezet már az ókorban is jelentős volt a szigetlakók számára. Körülbelül 3000 évvel ezelőtt úgy tartják, hogy ezekről a sziklákról emberáldozatokat hoztak.

Később az elkövetőket leszorították a sziklatetőkről, és ha életben maradtak, csónakokkal felszedték őket. A hagyomány szerint a költő, Szapphó levetette magát a Lefkatas-fokról, amikor Phaon elutasította, míg a mitológiában Lefkatas ezekről a sziklákról ugrott le, hogy elmeneküljön Apollón elől. Csodálja meg a kilátást Ithacára és Kefaloniára, és nézze meg a Doukato világítótornyot, amely 1890 óta áll itt.

Lefkatas-fok IBUSZ

Ha felkeltettük érdeklődésedet, keresd szállásajánlatainkatLefkadai ajánlatok

 

11. Ammoussa strand

A ritkán lakott déli parton egy öbölben elhelyezkedő strandról a mélykék Jón-tengerre nyílik kilátás egészen Ithaca és Kefalonia hegyeiig. Az öböl hosszú falai féken tartják a szelet, a kristályos víz pedig csábító kékeszöld, és kiválóan alkalmas sznorkelezésre. Egyetlen tengerparti bár található itt, ahol napi 3 euróért bérelhet egy pár napozóágyat és egy napernyőt. Ez egy hasznos lehetőség, mivel a strand márványkavicsos felülete nem biztos, hogy mindenki kényelmét szolgálja.

Ammoussa strand

 

12. Kavaliefta strand

Lefkada nyugati partján található strandhoz egyetlen út vezet, mely sokak számára megterhelő lehet. Miután megérkezik, két strand található; Megali Petra, egy köves strand, majd a homokos Kavaliefta strand, mindkettőt egy trükkös ösvény köti össze. Ez utóbbi Lefkada néhány homokos strandjának egyike, és a vízmosásban óriási sziklák rakódnak le. A Kavaliefta strand gyorsan mélyül, de a tenger nyáron általában nyugodt. A vízben lévő fehér üledék csábító türkiz fényt ad a napsütésben.

Kavaliefta strand IBUSZ

 

13. Hajókirándulások

Néhány dolog együtt jár ahhoz, hogy Lefkada nagyszerű hely legyen a hajókirándulások számára, vagy béreljen saját jachtot. A Jón-tengerben, a keleti partoknál található egy kis szigetcsoport, mint például Meganisi, amelynek erősen tagolt partvonala több tucat elhagyatott öböllel és a felfedezésre váró Papanikolis-tengeri barlanggal rendelkezik. Skorpios privát szigete, ahol Arisztotelész Onassis feleségül vette Jacqueline Kennedyt, szintén itt van, és éppen egy évszázadra adták bérbe egy orosz örökösnőnek. Szervezett hajótúra során Lefkada egyes helyeire is eljuthatunk, amelyeket a 2015-ös földrengés szárazföldi úton elérhetetlenné tett, átlátszó vízben fürödhetünk, és a fedélzeten ebédelhetünk (általában friss gyümölcs, souvlaki és tzatziki).

 

 

14. Hegyi kerékpározás

Lefkada terepének csaknem háromnegyede egyenetlen és hegyes, ami zene a hegyikerékpárosok fülének. Általában senki sem vinne mountain bike-ot egy repülőútra, de van néhány kalandsport-cég, ahol kerékpár bérelhető, így egy kihívásokkal teli vagy könnyű túrával bejárható Lefkada legismertebb látnivalói, eljuthatnak akár olyan helyekre, amit autóval nem lehet megközelíteni.

Hegyi kerékpározás IBUSZ

 

15. Lefkada Szőlőbirtok

Mint sok helyen Görögországban, itt is a borkészítés az ókorba nyúlik vissza.

Meredek terepének köszönhetően, amely télen több csapadékot generál, Lefkada éghajlata megfelelő a vörös Vertzami és a fehér Vardea szőlő virágzásához. Három pincészet fogadja a vendégeket: északon a Karsanikos és a Sifloko, ahol a vörösborok dominálnak, és a Lefkas Earth Pincészet délen, ahol a Vardea szőlő a legjobb. A Fterno melletti Lefkas Earth Pincészet rövid és ingyenes körutat tesz elegáns kőépületeiben, hogy megtekinthessék az idelátogatók az antik préseket, a modern rozsdamentes acél kádakat és az automata palackozósort. Az itt termelt borok teljes skálája kóstolható és megvásárolható, a száraz fehér Vardea pedig az, amire érdemes figyelni.

Lefkada Szőlőbirtok IBUSZ

 

Ha felkeltettük érdeklődésedet, keresd szállásajánlatainkatLefkadai ajánlatok