Hová utazzunk áprilisban?

Bár az áprilisi időjárás közmondásosan és a valóságban is gyakran kiszámíthatatlan, ebben a hónapban már jó esély van arra, hogy igazán kellemes tavaszi napokat fogjunk ki, amikor ideális körülmények között lehet megismerni vagy újra felfedezni izgalmas nagyvárosokat, romantikus vidéki régiókat, esetleg akár szigeteket is.
De merre a legjobb ilyenkor elindulni?

Épp elég közel van egy knédlizős-sörözős hétvégéhez, amibe még néhány városi séta is belefér a Károly-híd bohém forgatagával, a hangulatosan eklektikus Óvárossal, a Városháza különleges órájával, na és persze a világ legnagyobb ősi várával.

A francia főváros tavasszal van igazán formában: a virágzó parkok, a Montmartre művészei, a Quartier Latin spontán, életigenlő atmoszférája, a Szent Lajos-sziget utcácskái és a várost átszelő Szajna mind-mind a szerelemről mesélnek ilyenkor.

A Húsvétnak köszönhetően áprilisban olyan különleges programok (és sok csokitojás) is várják ilyenkor a látogatókat, mint a húsvéti tematikájú szervezett teadélutánok vagy a Kensington Palota termeiben és kertjében zajló tojásvadászat. Április egyúttal a Londoni Maraton hónapja is, 21-én pedig a királynő (hivatalosan júniusban tartott, de valójában áprilisi) szülinapját díszsortűz közepette ünnepelhetjük együtt a brit alattvalókkal a Hyde Parkban vagy a Tower szomszédságában. Akit a melegebb, mediterránabb hangulat vonz, annak is van miből választania.

Ilyenkor már javában zajlik a szabadtéri élet, egyre jobban kiszínesedik a pompás piaccsarnok kínálata is a Ramblán, a gótikus és modernista épületek között barangolva pedig kikerülni sem lehet a művészetet – Miró, Gaudí és Dalí alkotásai és hatásai minden apró részletben fellelhetők ebben a gyermekien játékos katalán nagyvárosban, amit rohanás helyett alaposan, ínyenc módon ajánlott kiélvezni.

A portugál főváros meredek utcáin áprilisban még pont nem izzasztó a séta, cserébe az Alfama-negyed macskaköves, regényes sikátorai, a festett azulejo csempékkel borított házfalak, a Bairro Alto-negyedet belengő, fájdalmasan szép fado zene hangjai még jobban kiélvezhetők, mint a turistaszezon közepén. A szintén Portugáliához tartozó Madeira szigete is ideális célpont ebben a hónapban: az Atlanti-óceán virágoskertje vadregényes tájakkal, lenyűgöző túraútvonalakkal, vízesésekkel, lávamedencékkel és természetesen a híres madeira borokkal várja a természet szerelmeseit – a bátrabbak persze az óceánban is megmártózhatnak.

Igazi főnyeremény áprilisban, az olasz csizma teljes hosszában. Barangolás a Garda-tó környékén. A tavaszi színekben pompázó, festői Toszkána felfedezése. Egy jó pizza Nápolyban. Róma életteli zsibongása. Vulkántúra Szicíliában. Firenze reneszánsz csodái. Velence lagúnái. Capri citrusligetei, vagy esetleg mindenből egy kicsi? Bármelyik régió mellett is döntünk, lehetetlen rosszul választani.

 

Aki távolabbi, de nem egzotikus tájakra vágyik, annak ebben az időszakban az USA  keleti partvidékén érdemes körülnéznie. A soha nem alvó New York és a főváros, Washington szédítő és monumentális látnivalóin kívül a közeli Boston, Plymouth, Philadelphia és Baltimore városai is bőven kínálnak újvilági érdekességeket és kalandokat.

És nektek mik a terveitek erre a hónapra? Várjuk ötleteiteket, észrevételeiteket a kommentek között itt, vagy a Facebook oldalunkon!