Hová utazzunk gyerekkel?

A kérdésre a rövid válasz: bárhová.
Ahhoz azonban, hogy a szülőknek és a kicsiknek is élvezetes legyen a nyaralás, sok apró részletre kell már előre gondolni.

19251301_ml

A családi nyaralások megtervezésekor a költségeken túl elsődlegesen a személyes érdeklődési körök és preferenciák döntenek a helyszín kiválasztásakor, de vannak olyan általános megfontolások, amit mindenkinek mérlegelnie kell, ha gyerekekkel indul útnak. Családi vakációnál gyakran nem is maga a nyaralás, hanem az oda-vissza utazás a legsarkalatosabb pontja a tervezésnek. Életkortól és személyiségtől is nagyban függ, hogy mennyire bírja egy gyerek nyűgösködés nélkül a hosszadalmas autózást vagy a repterek nyüzsgését – és a kérdésben természetesen a felnőttek türelme is meghatározó. Minél kisebbek a gyerekek, annál ésszerűbb viszonylag közeli, gyorsan elérhető célpontot választani, de minden utazásra igaz, hogy nagy mennyiségben kell előre gondoskodni olyan játékokról és szórakozási lehetőségekről, amik a gyerekek figyelmét hosszabb távon is képesek utazás közben lekötni. Amennyiben a repülős utazás mellett döntünk, érdemes a gyerekek életkora szerint is megnézni, hogy mit ajánlanak a különböző légitársaságok. Van, ahol ingyenes vagy kedvezményes a gyerekjegy, máshol egy újszülöttnek is teljes árú jegyet kell venni, és az sem mindegy, hogy a gyerekekhez milyen és mennyi poggyász tartozhat.

19098339_m

A tapasztalatok szerint városlátogatásokat csak 10-12 év fölötti, érdeklődő gyerekekkel érdemes bevállalni, a köztes korosztály számára ritkán tűnik izgalmas programnak egy múzeumlátogatás vagy építészeti séta. A klasszikus vízparti vagy erdei, hegyvidéki nyaralás viszont mindenkinek jó választás lehet; a lényeg, hogy a gyerek se unatkozzon és a szülőknek is jusson pihenés. Szálláskeresésnél szintén sok szempontot kell figyelembe venni a gyerek és a szülők igényei szerint. Nem árt például idejében megtudni, hogy mit takar a gyerekkedvezmény, biztosít-e a szálláshely babaágyat és etetőszéket, vagy van-e külön gyerekmedence. Tengerparti nyaralás esetén arról is jó már előre tájékozódni, hogy a strand kavicsos vagy homokos-e, mennyire sekély a víz és vannak-e a parton árnyékos részek. Ha van rá lehetőség, érdemes olyan szállást választani, ahol helyben is van játszóház illetve gyerekmegőrző, így a szülőknek is juthat napi 1-2 óra saját magukra. Bárhová is utazunk gyerekekkel, jó ötlet olyan településen megszállni, ahol a közelben található sima vagy vízi vidámpark, esetleg kalandpark vagy interaktív, gyerekekre szabott tematikájú múzeum – szerencsére ezek nem csak a gyerekeket kötik le, de a felnőtteknek is remek szórakozást ígérnek.