Hová utazzunk októberben?

Amikor pont annyira ősz van, hogy még hiányozik a nyár, de még nincs annyira hideg, hogy nagyon messzi kelljen menni egy kis melengető napsütésért. Az októberi utazások további vonzereje, hogy a nagy tömeg és a kánikula is elkerülhető, ráadásul utószezoni árakon élvezhetjük a pihenést. Indulhatunk?

Akiknek kimaradt a klasszikus, tengerpartos vakációzás a nyáron, még mindig nincsenek elkésve. Horvátországban a dél-dalmáciai részeken októberben is remek időt foghatunk ki; a tenger a hosszan tartó pancsoláshoz talán már hűvösebb az ideálisnál, de egy-egy csobbanás vagy hajókirándulás még jól fog esni.

Egy picivel kell csak többet utazni ahhoz, hogy napsütés és hőmérséklet szempontjából nagyjából biztosra menjünk. Olaszország számos része talán még vonzóbb az indián nyár idején, mint a fő turistaszezonban. Szardínián, a szabadon élő vadlovak és a rejtélyes nurágik szigetén ősszel is csodakék tenger és remek borok várják a késői utazókat; míg Szicíliában az Etna árnyékában a mesés strandokat és a bűbájos falvakat érintve a sziget igazi, hétköznapibb arcát is megismerhetjük ilyenkor. Európa számos szárazföldi vidékét és nagyvárosát szintén érdemes még most meglátogatni. Toszkánában például már nagyban zajlik a szőlőszüret, készülődnek az olíva- és gesztenyeszüretre, az ősz színei káprázatossá varázsolják az amúgy is gyönyörű vidéket, ráadásul ilyenkor már a szabadtéri, természetes termálfürdők vonzereje is megnövekszik. Az ezerarcú Róma és a Vezúv lábánál fekvő Nápoly is mentesül ilyenkor már a turistaáradattól, és felfedezhetővé válik a tipikus olasz hétköznapi élet forgataga.

A lovagsziget, Málta partjainál akár még búvárkodni is lehet az átlagos 20-25 fokban. Kevesebb a tömeg, így könnyebben felfedezhetőek a sziget látnivalói, a gyönyörű történelmi városai és műemlékei. Októberben több fesztivál és esemény zajlik Máltán, amelyek érdekessé tehetik az utazást. Például október elején tartják a máltai Nemzetközi Tűzijáték-fesztivált Valetta kikötőjében. Emellett kulturális események, koncertek és gasztronómiai fesztiválok is várják az utazókat.

Portugáliában októberben a lisszaboni városnézéshez és Európa legnyugatibb pontja, a Cabo da Roca érintéséhez is ideális az időjárás. Jó ötlet a portugál partoktól mintegy ezer kilométerre lévő virágos sziget, Madeira vadregényes vidékét is ilyenkor felfedezni – főként a levadák mentén haladó különleges túraútvonalakon.

További öteleteink:

A holland bulivárosban, Amszterdamban már október 20-ával megkezdődik az utcai felvonulásokkal teli Halloween-fesztivál; Katalónia fővárosában, Barcelonában pedig Miró, Gaudí és Dalí műremekeit a nyárinál lényegesen kisebb tömeg közepette élvezhetjük. A világ legromantikusabb városa, Párizs pedig köztudottan minden évszakban más arcát mutatja, így egy őszi kiruccanással sem nyúlhatunk mellé.

Ha egzotikusabb tájakra vágyunk, időjárás szempontjából most még több helyen figyelembe kell venni a vége felé közeledő monszunos, tájfunos időszakokat. Ázsiában Nepál, Délkelet-Ázsiában pedig a Fülöp-szigetek kifejezett jó választás ilyenkor; ez utóbbi az örök nyár csodás szigete, állandóan 30 fok körüli hőmérséklettel, és igen érdekes hispán-ázsiai kultúrkeveredéssel. Ha az egzotikumot inkább az ezeregyéjszaka romantikájával vegyítenénk, akkor pedig Ománnál nincs is jobb választás így kora ősszel: a szultánság az arab világ legszebb városával, vöröslő homoksivatagokkal, lenyűgöző erődökkel és szikrázó napsütéssel varázsolja el a látogatót.

 

És nektek mik a terveitek erre a hónapra? Várjuk ötleteiteket, észrevételeiteket a kommentek között itt, vagy a Facebook oldalunkon!