Kell-e vízum?

Mexikó, Kuba, Dominika, Bali – ezek azok a legnépszerűbb tengerentúli úti célok, amelyeknél viszonylag gyakran történnek olyan apróbb változások, amelyek a beutazási feltételeket és a vízumokat érintik. Tengerentúli úti célok esetében mindenképpen érdemes közvetlenül utazás előtt az adott ország konzulátusánál érdeklődni, hogy mik az aktuális beutazási szabályok. 2015-ben a négy legnépszerűbb egzotikus pihenőhely – Mexikó, Kuba, Dominika, Bali – esetében a következők érvényesek a vízumokkal és útlevelekkel kapcsolatban.

A magyar állampolgárok turisztikai céllal Mexikóba külön vízum nélkül utazhatnak, de az országba belépéskor ki kell tölteni egy formanyomtatványt. Vízummentesen legfeljebb 180 napig lehet az országban tartózkodni, amennyiben van retúr repülőjegyünk és legalább a kezdeti időszakra érvényes szállásfoglalásunk. Ha ez a két utóbbi feltétel teljesül, de az útlevelünk a belépéstől számított 180 napon belül lejár, akkor természetesen csak az útlevél érvényességi idején belül tartózkodhatunk Mexikóban. Így az egyszerűség és a biztonság kedvéért ajánlott, hogy a beutazástól számítva legalább 1 évig érvényes legyen még az úti okmányunk.

visa2  

Ha Kubába indulunk, még a beutazás előtt kell egy úgynevezett turista kártyát kiváltani; ezt a konzulátuson, de bizonyos esetekben utazási irodáknál is el lehet intézni. A 22 euróba kerülő kártya 30 napig érvényes, igényléséhez érvényes útlevél, megváltott retúr repülőjegy (vagy arról szóló igazolás), valamint egy kitöltött és aláírt formanyomtatvány szükséges. Beutazáskor a kubai hatóságok kérhetik a szállásfoglalás igazolását is. Ideiglenes útlevéllel Kubába nem lehet belépni.

A Dominikai Köztársaságba turistaként utazó magyar állampolgároknak nem kell vízumot kiváltaniuk, viszont belépéskor szükségük lesz egy turista kártyára. A 10 USD értékű kártyával 60 napig lehet az országban tartózkodni; ez beszerezhető utazás előtt a Dominikai Köztársaság nagykövetségén, de érkezéskor a reptéren is kiváltható. Az útlevelünknek az ország elhagyásától számított 3 hónapig kell még érvényesnek lennie.

Az indonéziai Balira turisztikai célból utazóknak a beutazáskor ki kell váltanunk egy 30 napos tartózkodásra jogosító pecsétet, amihez az ország elhagyására jogosító repülő- vagy hajójegyet is be kell mutatni. Ez a 35 dolláros vízum, amely a legtöbb reptéren és kikötőben megvásárolható, egy alkalommal további 30 nappal meghosszabbítható. A vízum előzetesen is kiváltható a budapesti indonéz nagykövetségen: ehhez vízumkérőlap, két színes igazolványkép és a repülőjegy foglalásáról szóló igazolás kell; az ára ebben az esetben 50 USD. Az útlevélnek mindkét esetben a beutazástól számítva legalább hat hónapig kell még érvényesnek lennie.

További információk a vízum ügyintézéssel kapcsoltban  ITT