Magyar művészek kefalóniai útjainkon

A művészek mindig inspirációt keresnek, és egyáltalán nem meglepő, hogy a gyönyörű természeti környezet mindig gyakori ihletadó. Az egyik legkedveltebb görög turisztikai célpont, Kefalónia szigete is termékeny alkotásra ösztönözte több utasunkat.

Sipos Loránd festőművész bármerre jár hazánkban és külföldön, mindig megtalálja azokat a hétköznapi csodákat és lenyűgöző tájakat, amelyek vászonra vagy papírra kívánkoznak. A Jón-tenger gyöngyszemén járva sem maradtak dobozban az ecsetek és festőkellékek – a vízfesték és az olajfesték mellett hangulattól függően tust, fapácot, de akár napolajat is használ képeihez. A mediterrán nyár jellegzetes pillanatait Kefalónia szigetének több pontján is elkapta, így örökítette meg a kék ezer árnyalatában játszó tengert, a türkiz hullámokon ringatózó hajókat, a hangulatos tavernákat, a főváros Argostoli utcarészleteit, Assos virágos kikötőjét, vagy a messze földön híres, két hegyláb által közrefogott Myrtos strandot és Lassi partját.

De hogy Kefalónia mennyire elvarázsolja az embert, azt leginkább az bizonyítja, hogy a görög sziget szépsége nem csak képzett művészekre van hatással, hanem ifjú művészpalántákra is. Idegenvezetőnk meghatóan kedves ajándékot kapott nemrég az egyik kis vendégétől.

A csapat egyik legérdeklődőbb tagja, a 6 éves Robi szüleivel együtt több kiránduláson is részt vett velünk a szigeten, a nyaralás végére pedig akvarell ceruzáival részletesen dokumentálta kefalóniai élményeit.

Nem csak a buszt, helyi állandó sofőrünket, Vassilist és az idegenvezetőnket (természetesen mikrofonnal a kezében) rajzolta le meglehetősen élethűen, de a repülőt is, amelyik erre a csodás szigetre hozta.