Parga: az Epirusz régió egyik leggyönyörűbb települése

Fedezzük fel Pargát!

Nem csak a domboldalba épült színes házikók, az innen nyíló kilátás, vagy a hegytetőn magasodó velencei vár romjai sugároznak egyedi, felejthetetlen atmoszférát, de a környék több más, felfedezésre váró látnivalója is.

A velencei vár

Parga IBUSZ Blog

Kihagyhatatlan élményt kínál Parga jellegzetes külsejű erődítménye a város északi részén lévő kis félszigeten. A vár két úton is megközelíthető: az egyik a városka kanyargós sikátorain vezet végig, a másik a Valtos strandról indul. A nap bármely szakában, ingyenesen látogatható épület este csodás díszkivilágításban ragyog. A panoráma a várból lélegzetelállító: innen a leglenyűgözőbb a színes házak, az elszórt apró szigetek és a zöldellő dombok összképe. Nem véletlenül itt készül a Pargát bemutató legtöbb fotó is. A vár alapvetően biztonságosan bejárható, de táblák figyelmeztetik a látogatót, hogy mindenki csak saját felelősségére barangolhat az erőd területén. Számos népszerűbb és kevésbé ismert sétaösvény is vezet a falak között, akár több órát is el lehet itt nézelődni.

Ali Pasa vár

Ali Pasa vár IBUSZ

A masszív falazatú vár az 1800-as évek elején, védelmi célokból épült. 400 méterrel a tenger fölött magasodva mind a szárazföldről, mind a víz felől érkező támadók elrettentésére szolgált. Pargából bérelt járművel juthatunk el az Anthousa település fölött álló erődhöz, a dombtetőre pár euróért kisvasúttal is felmehetünk, így útközben meghallgathatjuk (angolul) az épület történetét. A vár jellemzően nincs teli látogatókkal, így kényelmesen fel lehet fedezni, a belépés ingyenes. Nem csak a vár, de az egyedülálló panoráma miatt is érdemes ide kirándulni: remekül rálátni innen Parga városára és öbleire, a közeli Agia és Anthousa házaira, és a mindenütt zölden hullámzó dombokra.

Panagia, a templomsziget

Panagia IBUSZ

Parga egyik legjellegzetesebb látványossága a városkával szemközti templomsziget. Panagia közvetlenül a legismertebb strand, a Krioneri Beach apró kavicsos fövenyével áll szemben. A szigeten lévő aprócska templom Szűz Mária nevét viseli, a templomkertben egy kis harangtorony is áll. Panagia közel van a városhoz, de a legjobban a kikötőből vagy a várból láthatunk rá. Bérelhető vízibiciklivel vagy csónakkal is el lehet jutni a szigetre, a bátrabbak akár át is úszhatnak.

Parga strandjai

Parga Strandjai

Parga három stranddal várja a nyaralókat. Az első számú fürdőhely, a Krioneri Parga Beach a város szívében található. A három közül a legkisebb, ugyanakkor legszebb strand a zöld környezetben fekvő, vadromantikus hangulatú Piso Krioneri, a legnagyobb pedig a Valtos beach városi strand, pár száz méterre a központtól. Mindhárom strand igényes, jól felszerelt, bérelhető napernyőkkel és nyugágyakkal, a part mentén bárokkal és éttermekkel.