Peloponnészosz – a mítoszok bölcsője

A mindig kedvelt szigetek mellett Görögország szárazföldi részei néha kissé háttérbe szorulnak az utazók népszerűségi listáján, pedig ezek a területek egynél több vakációra is elegendő élmény lehetőségét rejtik. Az ősi mítoszok és az ókori görög civilizáció központja, a Peloponnészoszi-félsziget például egyszerre kínál mesés strandokat és időutazást, kulturális kincseket és izgalmas túrákat, kulináris kalandokat és gondtalan időtöltést, minden évszakban.

A görög szárazföld legdélebbi – és sokak szerint legszebb – része a jellegzetes nyúlványokkal tagolt Peloponnészoszi-félsziget. Mai nevét a görög mitológiából, a hódító Pelopsz nevű hősről kapta. Az ókori Görögországról szóló történetekben biztosan mindannyian találkoztunk már gyerekkorunkban is a félsziget nevével, ha más nem, Spárta városa, a mükénéi civilizáció, az olimpiai játékok kezdete, vagy épp a Taigetosz-hegy kapcsán.

Élő történelemóra

Ha a történelemórák során nem is sikerült mindig nyomon követni a több ezer éven át nyúló háborúkat, a rengeteg isten és istennő viszályait, a mondák és mítoszok zavarba ejtően bonyolult történetfolyamát, itt a helyszínen egészen biztosan közelebbi kapcsolatba kerülhetünk ezekkel a lenyűgöző mesékkel. Tehetjük mindezt ráadásul szemkápráztatóan gyönyörű és változatos épített és természeti környezetben a magas hegyektől a dús mezőkig, a mélyzöld erdőktől a kobaltkék tengerekig, világtól elzárt kis falvaktól középkori kastélyokig.  

Voidokilia lagúna

Ha Görögország, akkor tenger – ez alapvető kapcsolódás, tengerpart nélkül itt nem nyaralás a nyaralás. A négy félsziget-ujjacskában végződő Peloponnészosz változatos partvonalakkal és nyilvánvalóan rengeteg stranddal rendelkezik, kavicsossal és homokossal, eldugott öblökben vagy hosszan elnyúlóan - nehéz is választani, hogy Voidokilia ökörhas formájú öblében, Elafonisszosz alig ismert szigetén, a tradicionális hangulatú Kardamyli partjainál vagy az ősi Epidaurosz romjainak közelében fürdőzzünk-e a legtöbbet.  

Kulturális látnivalók a peloponneszosz-i félszigeten

Epidaurosz-i színház

Epidaurosz-i színház

Két napozás között aztán bátran belevethetjük magunkat a múltba, bár itt is a bőség zavarával fogunk szembesülni: ókori vagy bizánci épületek? Görög vagy római emlékek? Történelem vagy művészet? Esetleg valami modern? A legjobb persze, ha mindenből jut egy kicsi: Epidauroszban az antik görög színház, az aprócska Olümpiában a kétezer éves sportpályák maradványai, Korinthoszban a legeredetibb korinthoszi oszlopfők és a magyar mérnöki csoda, a Korinthoszi-csatorna, Spárta mellett Misztrász romvárosa, Monemvaszia és Nafplion kastélyai vagy a szédítő magasságokba nyúló Meteóra-kolostorok egyaránt jó választás. 

Nafplion

Ha evésre kerül a sor, a helyi olívabogyót, olívaolajat és narancsot éppúgy muszáj rendszeresen megkóstolni, mint a házi sajtokat, pitéket, tésztákat. Korinthosz egyedülálló aromájú mazsolájából és Monemvaszia messze földön híres édes borából, a Malvasiából hazahozni is érdemes.