Thaiföldre mindig van ezer ok

Akkor is, ha voltál már, akkor is, ha csak álmodoztál róla, és akkor is, ha csak a téli hideg miatt jutott épp eszedbe…

A világnak sok varázslatos és elérhető egzotikus szeglete van, de Thaiföld kiemelkedő vonzerejét az adja, hogy mindig tud újat mutatni, miközben mindig megnyugtatóan ismerős is. Délkelet-Ázsia talán legnépszerűbb turisztikai célpontja akkor is kiváló választás, ha a thai masszázson, az elefántrezervátumokon és a kiváló thai ételeken kívül hirtelen mást nem is tud hozzá kötni az ember. Persze Thaiföld ennél sokkalta többet nyújt…. Az édeni strandoktól és szigetektől a zizgő nagyvárosokig, a vibrálóan életteli nemzeti parkoktól a vallási központokig és apró falvakig annyi csoda várja az utazót lépten-nyomon ebben a barátságos ázsiai országban, hogy még azt sem könnyű elsőre eldönteni, észak vagy dél felé induljunk-e.

Bangkok és a nyüzsgő piacok

A thai királyság fővárosa, Bangkok meseien mozgalmas képet mutat, ahol a színpompás-hangos piacok, a nyugalmat árasztó szentélyek, a modern felhőkarcolók és a hatalmas arany mosolygó Buddha-szobrok gyönyörűen elférnek egymás mellett; az ősi kultúra és a modern élet eklektikus harmóniában fonódik itt össze. A hétköznapi élethez szervesen hozzátartoznak a mindenütt fellelhető kifőzdék – Thaiföldön nem egyszerű éhen maradni –, és természetesen a piacok színes-szagos-hangos kavalkádjai. A többfelé is megtalálható úszó piacok ma már inkább turistalátványosságként szolgálnak (bevásárolni nem itt kell), de a hangulat kedvéért mégis kihagyhatatlanok. Aki kedveli a különleges piacokat, annak a Maeklong vasúti piac is kötelező: a sínekre pakolt portékát hihetetlen gyorsasággal tudják beszedni az árusok, mikor vonat közeledik.

A thai kultúra és a buddhista templomok

Mivel a 95%-ban buddhista vallású országban lépten-nyomon igazán csodás templomokkal találkozhatunk, egész könnyen telítődik velük az ember szeme, épp ezért nem árt kiemelni azt, amelyet mindenképp érdemes meglátogatni: ez a felújított Wat Phra Si Sanphet templom a régi fővárosban, Ayutthayában. Az ősi khmer stílusban épült, három részből álló templomegyüttest kifejezetten királyi ceremóniákhoz használták, és ez szolgált mintául a Bangokban álló Wat Phra Kaew templomhoz is. A thai kultúra átfogó feltérképezéséhez sok év is kevés lenne, de sok érdekesség komoly háttértudás nélkül is maradandó élmény lehet. Ilyen például a találkozás a zsiráfnyakú – a gyerekkoruktól kezdve fémkarikák tornyával nyújtott nyakú Padaung – asszonyokkal a myanmari határnál északon; a több mint ezer éves, templomromjairól és napraforgómezőiről is nevezetes város, Lopburi, amely ma már főként a lopkodásra hajlamos bátor makákó majmok városaként ismert; vagy épp a Kwai folyó klasszikus filmen is megörökített tragikus emlékű, hírhedt hídja.

Tengerparti pihenés Thaiföldön

Miközben Thaiföld minden szeglete ezer élményt kínál, furcsa módon a gondtalan pihenéshez és kikapcsolódáshoz is az egyik legalkalmasabb hely. Pattaya neve talán mindenkinek ismerősen cseng: ez a leghatalmasabb turistaközpont az országban, pezsgő éjszakai élettel, kaszinókkal és persze kilométeres strandokkal. Aki viszont képeslapszerűbb partokra vágyik – márpedig Thaiföldön a strandolást hatalmas vétek volna kihagyni –, az inkább a paradicsomi szigetek közül válogat. A két klasszikus, Phuket és Koh Samui mellett a hippimód laza Koh Pha Ngan, a fiatalos Ko Phi Phi és Krabi is nagy kedvencek, részben természeti adottságaik okán, részben pedig azért, mert a mozirajongók több filmes helyszínt is felismerhetnek errefelé. Aki inkább búvárkodásra vágyna, annak Koh Tao a javasolt cél.

Tipp: repüljön Bangkokba az Aeroflot-tal, Moszkván keresztül!

Az Aeroflot a világon az egyik legfiatalabb repülőgép parkkal teljesít repülőjáratokat kiterjedt útvonalhálózatán, amely optimális, akár két órán belüli tranzit lehetőséget biztosít Európa-Ázsia között, a Sheremetjevo hub-on keresztül.  A magyar piacon az Aeroflot hetente több mint 21 járatot (naponta három járatot) kínál Budapest és Moszkva között, Boeing 737-800 és Airbus 320 repülőgépek üzemeltetésével. Az Aeroflot prémium szintű ajánlata hosszú távú járatain a kényelmes, teljesen hátra dönthető, a 62/60 hüvelyk távolságú ülésekkel (Business osztály) felszerelt Boeing 777 és Airbus 330 repülőgépeken vehető igénybe. Az Aeroflot Business/Turista osztály változatos fedélzeti szórakoztató programot, személyre szabott kiszolgálást és kiváló utas ellátás ajánl, beleértve haute cuisine ételeket, exkluzív borokat és márkás koktélokat, valamint egyedi étlapot, valódi porcelán /üveg edényeket, asztalterítőket, ill. Salvatore Ferragamo úti készletet. Az Aeroflot Business osztály megfelel a valódi prémium szabványoknak még a rövid és középtávú járatokon az Európán belüli viszonylatokban kényelmes üléseket, széles széksorok közötti folyosót és exkluzív fedélzeti ellátmányt biztosítva utasainknak. Az Aeroflot turista osztály elsősorban a kedvezőbb díjakat, ill. a konkurens légtársaságokhoz képes alacsonyabb repülőjegy árakat kínál, amelyet a nemzetközi rangsorolások adatai és az utasok visszajelzései is alátámasztanak. A turista osztály utas-kabinja az ergonómia elveinek megfelelően készült és hátra dönthető üléstámlával, ill. 32 hüvelykes sortávolsággal rendelkezik (repülőgép típustól függően), amely elegendő lábteret, ill. személyes teret biztosít az utas részére. További részletek és repülőjegy foglalás online>