Utazás Görögország kulináris tájain

Utazás Görögország kulináris tájain

Miben is rejlik a görög étkezési kultúra titka?

A görög konyha 4000 éves hagyományra tekint vissza. Arkhesztratosz írta az első görög szakácskönyvet ie. 330-ban. Méltatta a mediterrán konyhát, és különösen a halat. A görög gasztronómia legfontosabb szabályai: természetes alapanyagok, könnyű szószok, valamint a fűszerek és gyógynövények mértékletes használata. Ma így fogalmaznánk: frissesség, minőség adalékanyagok nélkül. A kevesebb több, csak a legjobbat veszed mindenből és mindenből egy kicsit. Természetesen a híres görög olívaolaj sem hiányozhat. Magas a telítetlen zsírsavak aránya és alig van benne koleszterin, így csökkenti a vérnyomást és véd a rák, valamint a szív- és keringési betegségek ellen. Görögországban a vegetáriánusok, valamint a hal- és húsimádók is kedvükre válogathatnak a gazdag ételválasztékban. Valószínűleg a tavernák és éttermek nyugodt légköre is közrejátszik abban, hogy minden különösen finom. Egészséges élvezet, életminőség és vendégszeretet, igazi élmény testnek és léleknek. Az ország gasztronómiája összetéveszthetetlen módon tükrözi népének kultúráját és identitását, mind a kulináris görög egyszerűségben, mind a modern, meglepő nagyszerű ételeiben. Kóstold meg a változatos görög konyha finom ételeit te is!

Dakos (előétel Krétáról)

Dakos IBUSZ

A Dakos egy hagyományos meze, vagy könnyű étel Kréta szigetén, gyakran "görög bruschettának" hívják, könnyen elkészíthető kevés hozzávalóból és főzést sem igényel. A kétszersült árpalisztből, vagy árpaliszt és teljes kiőrlésű búzaliszt kombinációjából készül. Gyakran használnak sokáig eltartható kovászos kenyeret, ezért is volt kedvenc kenyér azokban az időkben, amikor nem volt lehetőség gyakran sütni.

Hozzávalók:

  • 1 nagy árpa, vagy teljes kiőrlésű kétszersült
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagyobb és 2 kisebb paradicsom kockákra vágva
  • 1-2 evőkanál érlelt mizithra sajt, vagy morzsolt feta sajt
  • 1 evőkanál oregánó, vagy kakukkfű
  • frissen őrölt fekete bors, só
  • ízlés szerint görög oregánó, vagy kakukkfű
  • vékonyra szeletelt zöld, vagy fekete olajbogyó és kapribogyó (opcionális)

Elkészítés:

Nedvesítsd meg a kétszersült mindkét oldalát kevés vízzel. Minden kétszersültre csepegtess 1 evőkanál olívaolajat. Add hozzá a paradicsomot és egy evőkanál olívaolajat, majd szórd meg sajtdarabokkal és sózd, borsozd.

Tomatokeftedes (sült paradicsompogácsák)

Tomatokeftedes IBUSZ

Hozzávalók 4 adagra:

  • 500g érett paradicsom
  • 2 közepes méretű hagyma, apróra vágva
  • só és bors
  • 6 evőkanál apróra vágott bazsalikom
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 150g liszt
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

Mossuk meg a paradicsomot és reszeljük le durva reszelőn. Adjuk hozzá a hagymát, a petrezselymet, a bazsalikomot, az olívaolajat és a lisztet, és jól keverjük össze. Adjunk hozzá sót és borsot. A keveréknek alakíthatónak kell lennie, mint a tészta - ha szükséges, sűrítsd meg egy kis liszttel. Tedd óvatosan a keveréket a forró olajba egy kanál segítségével és süsd meg. Ezt a receptet elsősorban a Kükládok szigetcsoporton használják.

 

Házi fűszeres olívaolaj

Oliva IBUSZ

Egy üveg jó minőségű olívaolaj, néhány szál rozmaring, oregánó vagy kakukkfű, 2 gerezd fokhagyma, szem piros és zöld bors, valamint egy kis piros chili (elhagyható) a készítmény. Tedd a friss aromás összetevőket egy üvegpalackba, töltsd fel olívaolajjal, és hagyd állni egy hétig. Ez a gyógynövényolaj egy egyszerű ételt is finommá varázsol.

Tipp: Használd a legjobb minőségű olívaolajat (extra szűz) salátákhoz, főtt zöldségekhez, vagy húsra, halra csepegtetve.

Az olívaolajat is gond nélkül használhatod sütéshez, mivel az sokszor hőállóbb, mint a napraforgóolaj. Ne felejtsd el minden sütés után leszűrni az olívaolajat. Az olívaolajat mindig lassan kell melegíteni. Ha több olívaolajra van szükséged a sütéshez, ne sütés közben add hozzá a hideg olajat, hanem a sütési folyamatok között. Édességekhez és süteményekhez jobb könnyű, finom, erős aromájú olívaolajat használni.