Horvátország

Délnyugati szomszédunk sokszínűsége, gyönyörű tengerpartja, a kristálytiszta, kék tenger, a hangulatos öblök, a napsütés, a mediterrán klíma és vegetáció: a leanderek, bogumilok és levendulabokrok színkavalkádja, a ciprusok, babérfák és pineaerdők, a kabócák elengedhetetlen ciripelése, a történelmi városok, az ezernyi kisebb-nagyobb sziget jellegzetes középkori hangulatot árasztó óvárosai, fehér kőből épült házai, templomtornyai, a kikötők pálmafás sétányai, a kellemes zene, a jókedv, a helyiek vendégszeretete, a finom horvát ételek: prsut, sir, bárány- és birkasültek, a tenger gyümölcsei, a zamatos vörös- és fehérborok, a gyönyörű nemzeti parkok, a számtalan kulturális, szórakozási és sportolási lehetőség egyre több vendéget vonz évről-évre.

CROATIA from Matt Sears on Vimeo.

Tokkal - Vonóval

Az IBUSZ szervezésében Horvátország vidékére indított nyaralások a Tokkal vonóval promóció alá tartoznak, azaz a megjelenített ár minden költséget lefed.

Weboldalunkon, plakátjainkon és egyéb hirdetéseinkben feltüntetett díjak az utazás meghirdetett programjában szereplő minden kötelezően fizetendő díjat tartalmaznak. A díjon felül -igény szerint- fizethető: fakultatív programok, vízumdíjak, valamint az útlemondási és utasbiztosítás (BBP)díja.
Bízunk benne, hogy utasaink is elkötelezettek maradnak az átláthatóság és az IBUSZ iránt!

Úti célok és üdülőhelyek

Isztria

Umag

Az Isztria észak-nyugati partjának kapujában fekvő város és egyben kikötő. Történelme a római időkig nyúlik vissza. Hangulatos óvárosa egy kis félszigeten található. Gyönyörű tengerpartja, hangulatos utcácskái, modern szállodái, a számos szórakozási és sportolási lehetőség évről-évre vonzza a látogatókat.

Porec

Egyike a leglátogatottabb isztriai fürdőhelyeknek. A tengerpart legrégibb városai közé tartozik. Művészettörténeti ritkasága a VI. sz-ból származó, bizánci stílusban épített, mozaikokkal díszített Euphrasius-bazilika, a Világörökség része, ma múzeum. Hangulatos óvárosa, kikötője egy kis félszigeten fekszik.

Rovinj

Az Isztriai-félsziget délnyugati részén található, Pulától 30 km-re. Legvonzóbb része a messzire kimagasló Szent Eufémia templomtól kiinduló, szűk utcákból, sikátorokból álló Óváros. A városka közelében lévő szigetek, Katerina, Crveni Otok és a Limski-fjord, kellemes kirándulásokra adnak lehetőséget.

Pula

A várost még a rómaiak alapították. Számos kultúrtörténeti nevezetesség tekinthető meg: antik szentély, középkori templomok, a különösen nevezetes, jól megőrzött I. századbeli aréna, melyben ma különféle rendezvényeket tartanak

Medulin

Egy római fürdőhely helyén épült kis település az Isztriai- félsziget déli csücskében. Strandja 30 km hosszú és homokos. Érdemes ellátogatni Pulaba, Rovinjba, a festői Limski-fjordhoz, vagy a romantikus Velencébe.

Rabac

Az Isztriai-félsziget keleti partján, Opatija és Pula között félúton található, fenyőerdővel és olajfákkal borított öbölben.

 

Kvarner

Lovran

Opatijától kb. 6 km-re dél-nyugatra található fürdőhely. A két települést tengerparti sétány köti össze. A nyugalmat árasztó, hangulatos kisvárosból számos kirándulási lehetőség nyílik. A szervezett kirándulások általában Opatijából indulnak.

Opatija

A Kvarner-öböl egyik legismertebb fürdőhelye, régi nevén Abbázia, Rijekától 14 km-re, az Ucska lábainál. Csodálatos parkjai, impozáns tengerparti szállodasorai, pálmafás sétányai lenyűgözik az idelátogatókat.Figyelem! Opatijaban mindenütt fizetni kell a parkolásért! A szállodákhoz tartozó parkolóhelyek csak néhány autó parkolására elegendőek. A központban (piactól a Palace/ Bellevue szállodáig) 10.-kuna/óra, központon kívül 5.-kuna/óra. Minden nap (vasárnap is) 7,00-21,00 óra között kell fizetni, ez naponta kb. 10.-EUR. A Parkolóhivatal központjában (LIBURNIJA PARKING d.o.o. Sv Florijana 8) lehet heti jegyet venni kb. 400.-kuna.

Kraljevica

Kedvelt kirándulóhely a Kraljevicai-öböl déli csücskében, Rijekától kb. 25 km-re délre. A Bakari-öböl bejáratánál, két kastély köré épült.

Crikvenica

A horvát tengerpart legrégibb fürdőhelye, mely a régi templomról (crkva) kapta nevét. A település a XIX. század végén vált a Monarchia egyik legfontosabb nyaralóhelyévé. Városi strandja homokos, mely gyermekek fürdőzésére is alkalmas. Belépő a városi strandra kb. 15.-kuna, gyerekeknek 3-14 éves korig kb. 8.-kuna, 3 éves korig ingyenes. A strandon 2 napernyő + 1 nyugágy bérlés kb. 25.-kuna/nap.

Selce

A hangulatos, tengerparti kisváros egy gyönyörű öbölben fekszik, Crikvenica vonzáskörzetében. A városközpont közelében szép, homokos strand húzódik, kicsit távolabb kavicsos öblök sorakoznak. Igazi mediterrán hangulatú városka, mely sokat megőrzött hagyományaiból. A közeli Crikvenicába, a két helységet összekötő, árnyas tengerparti sétányon is besétálhatunk.

Novi Vinodolski

A szőlőről és borairól ismert völgy, Vinodol, a Kapela-hegy lábánál, Crikvenicától 11 km-re délre található.

Krk-sziget

A horvát tengerpart legnagyobb szigete, melyre a Kraljevicánál épült hídon lehet eljutni. Gépkocsival utazóknak hídpénzt kell fizetniük. Hívják arany szigetnek és zöld szigetnek is. Az előbbi elnevezés csodás emlékeire, az utóbbi gyönyörű növényzetére utal. Érdemes ellátogatni a sziget hangulatos településeire, melyek kulturális és természeti látnivalókban is bővelkednek. A sziget leghangulatosabb települése Vrbnik, itt található a világ legszűkebb utcácskája.

Krk város

Ma is a sziget fővárosa. A várost körülvevő városfal a XII-XV. századbanm épült. Érdemes megcsodálni a frangepán várat, az Óratornyot a Városházat. A Város sikátoraiban alig találkozunk kétszáz évesnél fiatalabb épületet.

Njivice

A sziget nyugati partvidékén fekvő kis település, mely homokos strandjairól ismert. Közelében egy karsztvizet magába gyűjtő, édesvizű tó fekszik.

 

Rab-sziget

Mindössze 86 km2-es Rab-sziget, természeti szépségét, műemlékeit, kultúráját tekintve az Észak-Adria egyik legvonzóbb helye. Az „Y” alakú sziget keskenyebbik végével szinte a szárazföldhöz csatlakozik. Ezen a részen közlekedik a STINICA-Misnjak közötti kompjárat, menetideje kb. 20 perc.

Rab város

A kis dombon épült település három legfontosabb utcája a kikötővel párhuzamosan fut. Az óváros templomtornyai már messziről hívogatják a látogatókat. Számos étterem, taverna, bár, fagyizó, ajándéküzlet található itt.

Lopar

A sziget északi részén található település, mely hosszan elnyúló, lassan mélyülő, homokos strandjáról, az ún. „Rajska Plaza”-ról és Marin kőfaragó legendájáról ismert.

Suha Punta üdülőtelep

Rab-sziget egyik legszebb és legzöldebb területén, a hangulatos kis öblökkel tarkított kalifront- félszigeten található az üdülőtelep, a sziget dél-nyugati részén, Rabvárostól 15 km-re.

Közép - Dalmácia

Gradac

A hajdani kis halásztelepülés Split és Dubrovnik között található. Mindig zöldellő olajfáiról, erdőiről, kristálytiszta tengervizéről ismert nyaralóhely. Strandja 2 km hosszú, aprókavicsos, lassan mélyülő, így ideális a fürdőzés szerelmeseinek. Számos kirándulási lehetőséget kínál a település, megcsodálhatjuk Split, Omis, Dubrovnik történelmi emlékeit, Ston középkori várfalait, raftingolhatunk a Cetina folyón, megmászhatjuk a Biokovo hegyet, ellátogathatunk a Neretva völgyébe, Mostarba, a híres zarándokhelyre, Medugorjébe.

Trogir

Az ősi város egy paradicsomi szigetre emlékezteti az embert. A várost i.e. III. században a görögök alapították, akiket rómaiak, bizánciak, horvátok, magyarok, majd 400 évre a velenceiek követtek. Trogir számos történelmi és kulturális látnivalóival egyike a legszebb adriai műemlékvárosoknak. Belvárosát 1997-ben az UNESCO felvette a világ kulturális örökségeinek listájára. Splitből 20 percenként közlekedik autóbuszjárat, menetjegy kb. 2,00 EUR/fő/irány.

Makarska

Az Adria legfestőibb vidéke, mely fölött méltóságteljesen emelkedik az 1762 m magas Biokovo-hegy. Kedvező fekvésén kívül gyönyörű, aprókavicsos tengerpartjának köszönheti, hogy a tenger kristálytiszta.

Trpanj

A Peljesac-félsziget egyik legrégibb települése, mely halászfaluból nőtte ki magát turista paradicsommá. Kristálytiszta víz, eldugott, romantikus öblök és az érintetlen természet vonzza a látogatókat. Ploce-ből komppal (kb. 55 perc), vagy Ston-on keresztül autóval közelíthető meg. A település fekvése miatt ideális különböző kirándulások szervezésére: Split 120 km, Dubrovnik 100 km, Mostar, Medugorje, Neretva völgye.

Kastel Stafilic

Trogir és Split között elhelyezkedő kastély-öbölben hét kastély található, melyek a török elleni védelmi rendszer részeiként létesültek. Hangulatos települései kiváló pihenései és szorakozási lehetőséget bizositanak.

Omis

A Cetina folyó torkolatánál fekszik a kedvelt fürdőhely meredek sziklafalakkal és hatalamas szakadékokkal körülvéve. A 331 m magasan álló Stari Grad romjaitól gyönyörű kilátás nyílik a kanyonra. Omis igazi vonzerej a hosszú homokos strand. A Terület földrajzi adottságai miatt az apartmanok domboldalon helyezkednek el, ahonnana lejtőn keresztűl lehet eljutni a tengerpartra.

Klek

Splittől 130 km-re délre, ploce és Neum között, egy öbölben, olivaerdőval övezett környezetben található település. Dubrovnik, Korcula, Moster, Medugorje közelsége miatt számos kirándulási lehetőség. Érdemes meglátogatni a Neretva menti mandarin, oliva és görög dinnye ültetvényket.

Hvar-sziget

Brac-szigettől délre, vele párhuzamosan terül el a 300 km2 területű sziget. Szőlők, olajfaligetek, gyümölcsösök, levendula- és rozmaringmezők illata érezhető mindenhol. A szigeten számos történelmi műemlék található. A sziget a Split- Stari Grad között közlekedő kompjárattal érhető el, melynek menetideje kb. 1,5 óra.

Jelsa

Hvar-sziget közepén található a kisváros, gyönyörű fenyőerdőkkel, szőlőskeretekkel, olivafákkal és a kristálytiszta, égszínkék tengerrel övezve. A festői környezet, a mediterrán klíma, a számos történelmi és kulturális emlék, a gyönyörű strandok vonzzák a látogatókat. Megközelíthető a Split- Stari Grad (Jelsatól 15 km) között közlekedő rendszeres kompjárattal, vagy a Drvenik- Sucuraj (Jelsatól 50 km) között közlekedő kompjárattal.

Észak - Dalmácia

Karlobag

A gyönyörű Adriai-tenger és a Velebit-hegység találkozásánál fekszik a kisváros. A mediterrán és a hegyvidéki klíma keveredése, a kristálytiszta tenger kellemes kikapcsolódást biztosít az idelátogató vendégeknek.

Primosten

Az alig 2000 lakosú helység szigetre épült, amelyet híd kötött össze a szárazfölddel. Később a lakosok kis földnyelvvel kötötték össze városkájukat a szárazfölddel. Primosten a tengerparti nyaralás teljes kényelmével várja az idelátogatókat.

Rogoznica

Sibenik és Trogir között található település, mely eredetileg egy szigetre épült, de ma már egy hídon keresztül könnyen megközelithető. Kellemes klímája, szép, kristálytiszta tengerpartja, nagyméretű és híres kikötője miatt, Marina Frapa, népszerű ödölőhelya. A kikötő félszigetén egy rendkívül mély és sós tó található, melyet a helyiek Sárákány Szemnek neveztek el.

Sibenik

A várost horvátok alapították a X. században, romantikus, régi negyedei, keskeny, jellegzetes utcái, régi templomai, eredeti állapotban megőrzött városfalai hűen tükrözik a középkori városfejlődés jellegzetességeit. Érdemes ellátogatni a Krka-vízeséshez és a Kornati-szigetcsoporthoz.

Sv. Filip i Jakov

A település Zadartól kb. 20 km-re, délre található. Elnevezése Szent Fülöp és Jakob apostolok nevéhez fűződik, akik a XVI. században templomot emeltek e helységben.

Tribunj

A kis sziget, mely éppen hogy csak csatlakozik a szárazföldhöz, az egyik legnagyobb adriai halászflottával büszkélkedhet. Hangulatos strandolási lehetőséget kínál az idelátogató vendégeknek. Sibenik, Trogir, Split történelmi városa, valamint a Krka és a Kornati Nemzeti Park természeti szépsége számos kirándulási lehetőséget biztosít.

Vodice

A hajdani napsütötte halászfalu mára vonzó nyaralóhellyé nőtte ki magát. A település árnyas, szűk utcácskái, a barokk templom, a hangulatos éttermek, a kézi készítésű ajándékokat árusító boltok elbűvölővé teszik a nyaralást.

Zaton

Zadartól 15 km-re északnyugatra fekvő apartmantelepülés, 1,5 km hosszú tengerpartja gyermekes családok részére ideális. Rendszeres autóbuszjárat Zadarba. Érdemes ellátogatni a közeli Nin, történelmi városába, mely gyógyító iszapjáról is híres.

Zadar

Dalmácia egykori fővárosa és legjelentősebb városa Zadar (Zára), egy félszigetszerű földnyelven fekszik. Óvárosában modern épületek között bukkanunk rá a római, bizánci és román építészet remekműveire.

Dél - Dalmácia

Dubrovnik

Horvátország legérdekesebb és legfestőibb városa. Épségben megmaradt műemlékegyüttese vonzó idegenforgalmi látványosság, melyet az UNESCO a világ kulturális örökségének nyilvánított. Az egész várost a XII. századtól a XVI. századig épített vastag, magas várfalak veszik körül.

Korcula

A 47 km hosszú sziget a dalmát szigetvilág legdélebbi részén helyezkedik el, sűrű, mediterrán növényzete miatt a legzöldebb szigetként szokták emlegetni. Jellegzetességei a helyi borok és az olívaolaj. Itt született Marco Polo, a híres felfedező is. A sziget legjelentősebb városa Korcula, melyet Orebic kikötőjéből 10 perces hajóúttal közelíthetünk meg.

Brac-sziget

Az Adria harmadik legnagyobb szigete, dalmát óvárosai és a piacok jellegzetes fehér mészkőből épültek. Tengerpartja aprókavicsos, lassan mélyülő. A szigetre a Split- Supetar között közlekedő kompjáratokkal lehet eljutni. Két hajótársaság is indít járatokat Brac-szigetére, a Jadrolinija és a Splittours.

Sutivan

Supetar kompkikötő városától 7 km-re található. Kavicsos, köves, sziklás, romantikus öblei várják a napozás és a tengervíz szerelmeseit. Óvárosának szűk sikátorai középkori hangulatot idéznek.

A Plitvicei-tavak

A Plitvicei Nemzeti Park Európa egyik legszebb természeti látványossága, melyet 1979-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. A különféle természeti átalakulások hatására tavak, vízesések, zúgók, források és barlangok tarkította vadregényes táj alakult ki. E gyönyörű park turisták ezreit vonzza évről-évre.

Hasznos tudnivalók

Beutazási szabályok

Érvényes fényképes útlevél, vagy 14 év felett személyi igazolvány szükséges, mely a hazautazás napjáig kell érvényesnek lennie. Az autóval érkezők ne feledjék el, a nemzetközi biztosítás (zöld kártya) megléte kötelező. 2006. január 1-től minden Horvátországba belépő autóban legalább egy sárga-sárgászöld, fényvisszaverő mellénynek kell lennie.

Időeltolódás

Nincs, ugyanabba az időzónába tartozik, mint Magyarország.

Hivatalos pénznem

A kuna, váltópénz a lipa. 1 kuna=100 lipa, 1 kuna=37,50 Ft, 1 EUR=7,5 kuna. Javasoljuk, hogy a helyi pénznemen felül eurót vigyenek magukkal.

Pénzváltás

Lehetséges bankokban (hétköznap 8:30–12:00 és délután 15:00–17:00 óra között, szombaton délig), postahivatalokban (nyitva tartás hétköznap 7:00–20:00 óra között, szombaton 13:00-ig), szállodák recepcióin és az utazási irodákban.

Pénzváltó automatáknál használható kártyák: Eurocard/Mastercard és EC-kártya.

A legtöbb szállodában, étteremben és üzletben elfogadott hitelkártyák: Eurocard/Mastercard, Visa, Diners, American Express.

Hálózati feszültség

220 V.

Telefon

  • Horvátország Magyarországról: 00/385/körzetszám/telefonszám
  • Magyarország Horvátországból: 00/36/körzetszám/telefonszám.

Ivóvíz

A csapvíz fogyasztható.

Üzletek

Az üzletek nyitva tartása hasonlóan alakul a mediterrán országokéhoz. Általában a délutáni órákban zárva tartanak, de az üdülő településeken ezt sokszor nem tartják be, és késő estig várják a vásárlókat. Az éttermek, kávézók és egyéb szórakozóhelyek szintén az éjszakai órákig nyitva tartanak.

Fakultatív programok csak megfelelő létszám esetén indulnak magyar nyelven. Az asszisztensek munkaköre nem egyezik meg a telepített idegenvezetők munkakörével és feladatával. Nem kötelesek és nem is tudnak minden utast és szálláshelyet felkeresni, mivel esetenként egy-egy asszisztenshez több város, település, illetve üdülő övezet is tartozik. Asszisz­ten­seink telefonon elérhetőek, így probléma, kérdés, kérés, információ esetén segítséget nyújtanak utasainknak. Telefonszámaik az adott utasprogramon megtalálhatóak. Nagyobb probléma megoldása érdekében természetesen a helyszínre mennek. A helyszínen befizetett fakultatív programokért irodánk felelősséget nem vállal, esetleges problémáikat kérjük a helyszínen orvosolják.

Közlekedés

Azoknál az útjainknál, ahol kompátkelés van, annak költségét a helyszínen kell fizetni, egyrészt a gépkocsira (a motor cm3-ének mértékében), másrészt utasonként. A kompok általában minden szigethez óránként, a főszezonban folyamatosan közlekednek. Ennek ellenére számítani kell hosszabb várakozási időre.

A kompokra vonatkozó részletes információk megtekinthetők a www.jadrolinija.hr és www.rapskaplovidba.hr oldalakon. Az autópályák használatáért a helyszínen, nemzeti valutában fizetni kell. Részletes információ az autópályákról, autópályadíjakról, közlekedésről a www.hak.hr oldalon.

Hvatalos nyelv

Horvát

Nemzeti ünnepek

Január 1., január 6., Húsvét, május 1., június 22., június 25., augusztus 5., augusztus 15., október 8., november 1., december 25-26

Külföldi állampolgárok vízumának beszerzését (a hatályos jogszabályok miatt) nem tudjuk vállalni.

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége

  • 10000 Zágráb, Jabukovac 2.
  • Tel.: 385 1 4890 906, Fax.: 385 1 4890 906
  • Email: mission.zgb@mfa.gov.hu
  • Misszióvezető: dr. Demcsák Csaba
  • Konzuli Osztály:consulate.zgb@mfa.gov.hu