Olaszország

Olaszország minden egyes területének megvan a maga sajátossága; lehet gondolázni a romantikus Velencében, elmerülni a városok ókori és középkori emlékeiben és persze síelni a hegyekben. Ugyanakkor üdülővárosaiban a tenger, a napfény, a turisták forgataga és a nyüzsgő éjszakai élet nyújt kikapcsolódást. Kínálatunkból mindenki ízlésének megfelelően választhat. A közeli Észak-Adria hosszan elnyúló, lassan mélyülő tengerpartjának köszönhetően ideális nyaralóhely kisgyermekes családoknak.

Cattolicába, Riminibe látogató utasaink feltétlenül kóstolják meg az olasz konyha olyan hírességeit, mint a pármai sonka, a parmezán sajt vagy a híres helyi halászlé, a brodetto. A napsütötte Toszkána a reneszánsz kultúra rajongóit várja, de ne feledkezzünk el az örök város, Róma vagy a Nápolyi-öböl kínálta számtalan műemlékről, természeti szépségről sem. Ezeket a területeket, éppúgy, mint a Garda-tó környékét tavasztól őszig érdemes felkeresni.

Italy from Nathaniel Durman on Vimeo.

Tokkal - Vonóval

Az IBUSZ szervezésében a pihenni vágyók eljuthatnak Olaszország csodás vidékére. A Tokkal vonóval promóció keretében a megjelölt ár minden költséget lefed.

Weboldalunkon, plakátjainkon és egyéb hirdetéseinkben feltüntetett díjak az utazás meghirdetett programjában szereplő minden kötelezően fizetendő díjat tartalmaznak. A díjon felül -igény szerint- fizethető: fakultatív programok, vízumdíjak, valamint az útlemondási és utasbiztosítás (BBP)díja.
Bízunk benne, hogy utasaink is elkötelezettek maradnak az átláthatóság és az IBUSZ iránt!

 

„Bevallom őszintén, hogy hazámról, Olaszországról soha sem tudok elfogulatlanul beszélni. Egyszerűen úgy szeretem, ahogy van. Minden előnyével és hátrányával együtt. Különlegességére még az alakja, a csizma is utal. Kicsit zajosabbak vagyunk, kicsit kaotikusabban közlekedünk, mint Európa más országaiban, és talán férfi hontársaim túlzásba viszik az udvarlást, de ezek már mind-mind a védjegyünknek számítanak. Olaszország minden egyes területének megvan a sajátossága. Lehet síelni a hegyekben, gondolázni a romantikus Velencében, elmerülni az ókori emlékekben Rómában, vagy gyönyörködni Szicília természet adta szépségében, és még nem is említettem Ravennát, Firenzét, Pisa-t, Milánót a többi varázslatos hely mellett. A nagy művészek, mint Da Vinci, Michelangelo, Raffaello alkotásai mind a mai napig velünk, köztünk élnek. Ugyanakkor szeretem a modern kort is. A tengert, a napfényt, a turisták forgatagát, és az éjszakai életet Jesolóban, Riminiben, a zenénket, Ramazottit, Zuckerót. A fantasztikus olasz konyhát még meg sem említettem, amely nemcsak pizzából és spagettiből áll, higgyék el nekem. Jöjjön el hozzánk, hogy mindezt Ön is személyesen tapasztalja meg, ígérem nem fog csalódni.”

Julia Rossini, turisztikai szakember

Úti célok és üdülőhelyek

Észak-Adria

Lignano

A Velence és Trieszt között félúton található üdülőváros az észak-adriai tengerpart egyik legszebb része. Legfőbb vonzereje a 100 m széles, kb. 8 km hosszan elterülő aranyszínű homokos strandja, mely a lagúna és a tenger közötti földnyelven fekszik, Ernest Hemingway „Európa Floridájának" nevezte. Az üdülőközpont 3 alapvető részre tagolható: Lignano Sabbiadoro a városközpont, mely a földnyelv csúcsán helyezkedik el, ez a legmozgalmasabb rész, itt található a legtöbb üzlet, étterem és szórakozó hely (a legnépszerűbb a Miro, 7 tánctérrel rendelkezik), valamint több modern kikötő, itt a legszélesebb a tengerpart. Középen alakult ki Lignano Pineta, melyet fenyőerdők vesznek körül, jóval nyugalmasabb rész, mint a városközpont, így a nyugodtabb pihenésre vágyóknak ajánljuk. És a település legvégén található Lignano Riviera, melyet elsősorban a sportok kedvelőinek ajánlunk, vízi sporteszközök széles választéka bérelhető. Az üdülőközpont területén, illetve közelében vidámparkok (pl. Aquasplash aquapark, Gulliverlandia, Strabilia Lunapark), állatkert (Punta Verde), kerékpárutak, sportlétesítmények, 18 lyukú golfpálya, teniszpályák, mozi, termálközpont és 8 felszerelt kikötő áll az idelátogató turisták rendelkezésére.

Bibione

A Lignano és Caorle között épült adriai üdülőváros a magyarok körében is igen népszerű, melynek 11 km hosszan elnyúló 120 m átlagszélességű, kék zászlóval kitüntetett aranyhomokos strandja a turisták tízezreit vonzza. A város 4 részre tagolódik: a város keleti kapuja Lido dei Pini, a Tagliamento folyó torkolatától a Piazza Zenit-ig tartó rész, majd következik a Spiaggia, mely a termálfürdőig tart, rendkívül nyüzsgő városrész rengeteg sportlétesítménnyel, üzletközponttal és egy kisebb vidámparkkal. A 3. Lido del Sole és a 4. Pineda városrészben található a legtöbb szálláshely, melyeket északon a lagúna és a fenyves erdő határol. A várost nyugatról a Baseleghe kikötő zárja. Bibione főutcáján egymást érik a bárok, éttermek, pizzériák, fagylaltozók és üzletek, valamint termálfürdő várja az itt nyaralókat. A környéken számos kikapcsolódási lehetőség áll az idelátogatók rendelkezésére. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagy élményt nyújthat az aquapark és a vidámparkok: Aquasplash, Gulliverlandia, Stravilia Lunapark, Punta Verda.

Bibionéban partnerirodánkban a szezonban magyar nyelvű asszisztencia segíti az önök zavartalan üdülését. A helyszínen fakultatív kirándulásokra is befizethetnek. Bibionéban kötelező strandhasználati díjat (1 napernyő, 1 nyugágy és 1 strandszék a 4. sortól) kell fizetni, melyet szállodák esetében a részvételi díj már tartalmaz, apartmanok esetében a kulcsátvételkor fizetendő

Lido Altanea

Egy viszonylag rövid múltra visszatekintő üdülőhely Lido Altanea Porto Santa Margheritától kb. 1,5 km-re, Caorlétól pedig 5 km-re (közigazgatásilag Caorléhoz tartozik). A több mint 100 hektáros területen parkok, kertek, vendéglátóhelyek sokasága áll az üdülők rendelkezésére.

Caorle

Az egyik legkedveltebb, festői üdülőhely az Adriai-tenger északi partvidékén Bibione és Jesolo között, melyet halászok és juhászok alapítottak 2000 évvel ezelőtt. Az V. században Caorle volt Észak-Olaszország egyik legnagyobb városa és legfontosabb kereskedelmi központja és kikötője, de az éghajlatváltozás következtében lakosainak nagy része Velencébe költözött át. A „Kis Velence" néven is ismert város Ernest Hemingway kedvenc olasz városa volt, ahol több regényén is dolgozott és néhányban meg is említi a helyet. A város jelképe a Santo Stefano dóm (1038-ban épült) és a hozzá tartozó, 48 m magas harangtorony, mely messziről is látható. Caorle látványosságai közé tartozik a Madonna dell’Angelo templom, a régi kikötő és halászflotta, a halpiac és a kirakodóvásár. A romantikus óvárost szűk sikátorok és pasztellszínű középkori házak díszítik.

Négy partszakasza van: Spiaggia di Levante, Spiagga di Ponente, Duna Verde és Porto Santa Margherita, melyek összesen 15 km hosszan nyúlnak el. A strandok rendkívül szélesek és tiszták, minden nap takarítják és átgereblyézik őket. Számos szórakozóhely, bár, borozó, söröző és rengeteg kikapcsolódási lehetőség várja az idelátogatókat. Caorléban nyaralva mindenképp érdemes megtekinteni a 60 km-re található Velence városát, ahová a régi kikötőből minden nap indulnak hajójáratok.

Lido di Jesolo

Az Észak-Adria talán legismertebb tengerparti üdülőhelye, a magyar turisták számára évtizedek óta vezeti az olasz tengerparti fürdőhelyek népszerűségi listáját. Méltán híressé teszi a 15 km-t meghaladó lassan mélyülő homokos tengerpartja, amely a Sile és a Piave folyók torkolatvidéke között terül el. Érdekessége, hogy két központja van, az egyik, az „óvárosi" (Centro Storico), mely maga Jesolo központja, a másik pedig Lido di Jesolo főutcája (Via dei Mille - Via Guiseppe Verdi - Via Ugo Foscolo - Via Silvio Trentin - Via Andrea Bafile - Via Dante Alighieri) este 20 órától reggel 6 óráig le van zárva a forgalom elől. Európa leghosszabb, majd 10 km hosszú sétálóutcáján egymást érik az üzletek, éttermek, pizzériák, bárok, kávézók, diszkók és egyéb szórakozóhelyek. Az elmúlt években bekövetkezett nagyléptékű korszerűsítésnek köszönhetően immár XXI. századi és nemcsak a „tömegturizmus" igényeit kielégítő modern üdülőhellyé vált. Kicsik és nagyok számára is felejthetetlen kikapcsolódást nyújthat az Caribe Bay élménypark, mely Olaszország legnagyobb víziparkja (80.000 m2), legfőbb látványossága a világ legmagasabb csúszdája (42 m). Velencéhez közeli fekvése miatt azok számára is ideális megoldás, akik hamar elunják a tengerparti heverészést és inkább a városnézést, a kulturális programokat részesítik előnyben (a Punta Sabbioniból induló vízibusszal alig háromnegyed óra alatt Velencébe érhetünk).

Jesolóban kötelező strandhasználati díjat (1 napernyő, 2 nyugágy) kell fizetni (70 EUR), mely a kulcsátvételkor fizetendő(a szállodáknál a részvételi díj már tartalmazza). A fürdőmedencék általában június 6. és szeptember 15. között üzemelnek a helyszínen megjelölt napszakokban, az itt található napozóágyakért általában a helyszínen kell fizetni. Jesolóban magyar nyelvű telepített személyzet segít utasainknak (kivéve augusztus 07-28. között), és egyben tanácsot ad a helyszínen befizethető fakultatív kirándulásokra vonatkozóan is.

Közép-Adria

Lido Degli Estensi

Az olasz Adria egyik legszebb partszakaszán található az elegáns Lido degli Estensi, a Commacchio-i Lidók egyik gyöngyszeme. Sekély öblök és belső tengerek jellemzik, melyek mind a Pó folyó deltavidékéhez tartoznak. A város egy igazi szórakoztató központ, ahol éjszaka sem áll meg az élet. A kivilágított tengeri sétány, a Viale Carducci árkádsorával, obeliszkjeivel, neoklasszikus stílusban épült kioszkjaival, mázas téglával kirakott járdájával hangulatos környezetet teremt a szép üzletek, éttermek, fagylaltozók és éjjeli szórakozóhelyek számára. Itt mindenki részese lehet egy csodálatos nyaralásnak, életre szóló élményekkel gazdagodva. Tengerpartja lassan mélyülő, homokos ami kisgyerekekkel érkező családok számára fontos szempont lehet.

Rimini

Európa egyik leghíresebb és legnagyobb tengerparti üdülőhelye, „Európa Miamija" néven is emlegetik. A több mint ezer szálloda végeláthatatlanul húzódik a 15 km hosszú homokos tengerpart mellett (a napozóágyak és napernyők használatáért a helyszínen fizetni kell). A városban született a híres filmrendező, Federico Fellini is, akinek a történelmi városközpontban múzeuma is van. Óvárosában kétezer éves római kori emlékeket is találunk, a városközponttól északra és délre épült fel az üdülőváros szállodákkal, apartmanházakkal, üzletek sokaságával. Riminire jellemző a pezsgő éjszakai élet, a bárok, éttermek hajnalig nyitva vannak, a fiatalok számára kimeríthetetlenek a bulizási, szórakozási lehetőségek. A vasútvonal az apartmanházak közelében húzódik, emiatt a zavartalan pihenés nem teljes mértékben biztosított.

A városközponttól távolodva egyre kevésbé zsúfolt és egyre inkább családbarát strandokon lehet pihenni. Rimini környékén számos vidámpark, akvárium és delfinárium szórakoztatja a kicsiket, a fiatalokat és a felnőtteket is. Olaszország ezen részén található a legtöbb vidámpark, aquapark, és szórakoztató park: Italia in Miniatura, Fiabilandia, Aquafan, Oltremare, Aquario di Cattolica, Mirabilandia. Remek kirándulási lehetőség a Riminitől kb. 20 km-re lévő San Marino, ahol csodálatos erődítmények, templomok és terek csodálhatók meg az egyedi hangulatú, a tengerszint felett 657 m-re fekvő önálló államban.

Riccione

Rimini és Cattolica között kiépült elegáns tengerparti üdülőhely. Strandjai aranyhomokosak, számos sportolási lehetőséggel. Sétálóutcáin, a viale Dante-n, és a viale Ceccarini-n egymást érik a divatüzletek és az éjszakai szórakozóhelyek, emiatt a fiatalok körében igen népszerű hely Riccione.

Cattolica

Emilia Romagna tartomány gyöngyszeme Cattolica az Appeninek lábánál helyezkedik el, Riminitől 25, Riccionétól 10 km-re. Finomhomokos sekélyvizű strandja minden évben elnyeri az Európa Tanács „Kék Zászló"-ját, amelyet a legtisztább strandok kapnak. Tipikusan családi üdülőhelynek számít, a strandon mindenfelé kisgyerekeket látni. Esténként ingyenes szórakoztató programok – utcabál, tűzijáték, hal- és borkostoló közül lehet választani. Nagy élményt szerezhet a gyerekeknek, és a felnőtteknek is a város híres akváriuma, az Acquario di Cattolica. Remek kirándulási lehetőség az innen autóval kevesebb, mint 1 óra alatt elérhető festői San Marino.

Liguria

Genovától északra és délre húzódik az Olasz Riviéra varázslatos partszakasza, ahol a tenger és a zord hegyek évszázados együttélése sok páratlan természeti szépséget hozott létre. A partszakasz leginkább homokos-aprókavicsos, de léteznek tisztán homokos öblök is. Ma már ritkán élvezhetők maradéktalanul a természet csodái, igaz éppen az ember alkotó tevékenysége tette lehetővé, hogy mind többen megismerjék a kellemes klímájú térséget. Így vált látogathatóvá a partvidék kiemelkedő látványossága a Cinque terre, azaz az “Ötföld" is, amelyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. Az idetartozó települések egy része ugyan még ma is csak hajóval megközelíthető, de feltétlenül szánjanak egy napot erre a szép és kihagyhatatlan kirándulásra.

2004-ben Genova volt Európa kulturális fővárosa és ebből az alkalomból régi pompájában csillog a hajdan igen fontos szerepet betöltött kikötőváros, Columbus szülővárosa. A gyönyörűen restaurált paloták megtekintése mellett érdemes a Régi Kikötőben (Porto Antico) is elidőzni, ahol Európa egyik legnagyobb Aquariuma, Tengerészeti Múzeum és még számtalan szórakozási lehetőség várja a látogatókat. Az általunk ajánlott szálláshelyek Genovától nyugatra, a különös hangulatú kisvároskákkal teli Riviera dei Fiori-n, azaz a virágparton találhatók, amely egészen a franciák nem kevésbé híres azúrpartjáig, azaz a Cote d’Azur-ig ér, így az itt nyaralók kirándulásaik során könnyen átlátogathatnak a szomszédos Monaco állam fővárosába Monte Carlóba, Nizzába és Cannes-ba is.

 

Toszkána

Toszkánát Olaszország legszebb vidékének tartják, ahol a természet csodái és a múlt emlékei kéz a kézben járnak. Az utazót rögtön lenyűgözi az örökzöldekkel, szőlőültetvényekkel és olajfa-ligetekkel tarkított dimbes-dombos táj, és hosszan elnyúló homokos tengerpartja. Az ódon hangulatú középkori városok – mint Firenze, Pisa, Siena és San Gimignano -, és az évezredes kultúra lenyűgöző épületei és műalkotásai mind-mind felfedezésre várnak. Ez a terület olyan művészeket adott a világnak, mint Michelangelo és Leonardo da Vinci, és e tájék szülötte a tenorista Andrea Bocelli is. A gasztronómia szerelmeseinek feltétlenül meg kell kóstolni a toszkán szalámit, a szarvasgombát, a mézet és persze a híres Chianti borokat.

Hasznos tudnivalók

Beutazási szabályok

Érvényes fényképes útlevél, vagy új típusú személyi igazolvány szükséges, mely a hazautazás napjáig kell érvényesnek lennie. Az autóval érkezők ne feledjék el, a nemzetközi biztosítás (zöld kártya) megléte kötelező .

Időeltolódás

Nincs, ugyanabba az időzónába tartozik, mint Magyarország.

Hivatalos pénznem

Euro

Hálózati feszültség

220 V, saját elektromos berendezés használatához néhány esetben a helyszínen bárhol megvásárolható átalakító szükséges lehet.

Telefon

Magyarországról Olaszországba 00 39, Olaszországról Magyarországra 00 36

Ivóvíz

A csapból folyó víz fogyasztásra nem ajánlott

Üzletek

A tengerparti üdülő helyeken 9.00–tól sok esetben este 9.00–10.00–ig, délben 12.00 és 16.00 között szieszta miatt zárva tartanak. A bankok hétfőtől péntekig 9.00–13.00–ig tartanak nyitva, de a pénzváltóhelyek késő estig működnek.

Strandok

Üdülőhelytől függően fizető és szabad strandszakaszok léteznek. A szabad partszakaszon a strandolás térítésmentes, itt a saját napozóeszközök használata is megengedett. A fizető strand használatának díját sok esetben összekötik a bérleti díjakkal, és kötelezően kell azt kifizetni, függetlenül attól, hogy a strandot valóban igénybe kívánják-e venni. Az ezzel kapcsolatos költségekről minden esetben táblázatunk ad tájékoztatást. Ahol nem kapcsolódik a strandhasználati díj fizetése a szálláshelyhez ott általában heti 70–120 EUR strandhasználati díjra lehet számítani. A szállodákhoz és apartmanházakhoz tartozó úszómedencék általában május közepétől szeptember közepéig tartanak nyitva

Apartmanok

Az apartmanokban csak annyi személy szállásolható el amennyi a jelzett létszám. Az esetleges pótágy bérlési lehetőséget apartmanonként külön feltüntetjük. A lakrészek berendezése a tulajdonos ízlésétől függ, ezért a berendezések apartmanonként eltérőek.

Takarítás

Az üdülés alatt az apartmanok tisztántartásáról az utasok maguk gondoskodnak. A helyszínen fizetendő kötelező takarítási díjak a turnusvégi takarítás költségét fedezik, a konyhát ezekben az esetekben is kérik tisztán átadni. Amennyiben nincs kötelezően fizetendő takarítási díj, abban az esetben az utasoknak kell az apartman kitakarításáról gondoskodni elutazáskor. Ha ez mégsem történik meg, úgy a visszafizetendő kaució összegét partnereinknek jogában áll lecsökkenteni.

Ágyneműhuzatról, konyharuháról, törülközőről, WC-papírról és tisztító- szerekről a vendégeknek kell gondoskodniuk, ahol van ágyneműhuzat, azt külön jelezzük.

Kaució

Érkezéskor, a jelentkezés helyén kauciót/letéti díjat kell fizetni, melyet az elutazás napján, az apartman problémamentes átadása után visszakapnak. Háziállatot mind a szállodákba, mind az apartmanokba csak a partnerünkkel történt előzetes egyeztetés esetén lehet vinni. Ahol van parkoló, ott apartmanonként csak egy autó állhat be! Minden apartman egyetlen család részére lett tervezve és berendezve, baráti társaságok részére így kényelmetlen lehet.

Szállodák

A szobák gyakran kisméretűek, egyszerű berendezéssel, kőpadlóval. Előfordulhat, hogy nincs a zuhanyozókban zuhanytálca, a víz az öszszefolyón folyik le. A vacsora, amennyiben erről külön megjegyzés nincs, menüszerinti, ital nélkül. Gyermekkedvezmények csak abban az esetben érvényesíthetők, ha két teljes árat fizető vendéggel egy szobában lakik a gyerek.

Bibione

Bibionéban kötelező strandhasználati díjat (1 napernyő, 1 nyugágy és 1 strandszék) kell fizetni, melyet szállodák esetében a részvételi díj már tartalmaz, apartmanok esetében a kulcsátvételkor fizetendő. További felmerülő költségek (kaució, rezsi, végtakarítási díj) a helyszínen fizetendők.

Lido di Jesolo

Jesolóban kötelező strandhasználati díjat (1 napernyő, 2 nyugágy) kell fizetni, mely a kulcsátvételkor fizetendő az alábbiak szerint: V.25-IX.21.: 60 EUR/apartman/hét (némelyik szállásnál a részvételi díj már tartalmazza). A fürdőmedencék általában június 9. és szeptember 15. között üzemelnek a helyszínen megjelölt napszakokban, az itt található napozóágyakért általában a helyszínen kell fizetni. További felmerülő költségek (kaució, rezsi, végtakarítási díj) a helyszínen fizetendők.

Lido Altanea

Lido Altanea tengerpartján a strandhasználati díj (1 napernyő, 2 nyugágy) nem kötelezően fizetendő, fakultatívan vehető igénybe. (helyszínen fizetendő).

Carola

A részvételi díj tartalmazza a strandhasználati díjat (1 napernyő, 2 napozóágy)

Toszkána

Toszkána tartományban 1 EUR/fő/nap (12 éves kor felett) üdülőhelyi díj fizetendő.

Szicília

Szicíliában Giardini Naxoson, Taorminában, Letojanniban kötelezően idegenforgalmi adó fizetendő, melynek mértéke 1-3 EUR/fő/éj lehet.

Felhívjuk utasaink figyelmét, hogy az olaszországi üdülőhelyeken élénk éjszakai élet folyik, ezért még az általunk csendesnek jellemzett szálláshelyeken is előfordulhat esetenként a megszokottnál nagyobb zaj! Az esetleges idegenforgalmi adó a helyszínen kötelezően fizetendő!

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége

Róma, Via dei Villini 12–16. 00161 Telefon: +390 6 442 30 598 Ügyeleti mobil: +39 348–800–81–59

Magyar Nagykövetség Konzuli Hivatala: Róma, Via Messina 15. Telefon: +3906 4424 9938 Ügyeleti Mobilszám: +39 348–800–8159

Főkonzulátus: Milano, Via Fieno 3., IV. em. Telefon: +390 2–726–009 Ügyeleti Mobilszám: +39 339–621–9517