Korfu

„Sokszor és sokan megkérdezték már tőlem, hogy miért éppen Korfu? Véletlen volt, hogy a sors ide, erre a szigetre sodort. Eleinte én is csak Görögország legzöldebb, természeti értékekkel teli pontjának tartottam, ahova tiszta, sós levegője miatt Sissi óta az asztmások és tüdőbetegségekben szenvedők is szívesen járnak. Időbe tellett, míg ezen túllépve, magam is megláttam való misztikumát, mindig változó, új arcát...”

Frosty Days - "Corfu Island 2013" from Pavel Levchenko on Vimeo.

„Varázsát változatossága jelenti, hogy itt a korinthosziak, rómaiak, velenceiek, franciák, angolok hagyatékaként egyszerre érezhetem magam Velence, Párizs utcáin vagy az angol királyok nyári rezidenciájának egyikében bolyongva. A lüktető, nyüzsgő város forgatagától távol néhány kilométert megtéve rövid idő alatt eljuthatok a csodálatos homokkősziklákhoz Sidariba, Peruladesbe, vagy a sziklás Paleora, Kassiopiba, esetleg a hosszú homokos tengerpartjáról híres Issosra, Halikounasra. Korfut lehet szeretni, vagy nem szeretni, de nem lehet iránta közömbösnek lenni. Minden szépsége mellett vannak hibái is, amelyek inkább mosolyra derítik az embert, mint például órákig kell várni a távolsági buszra, mert kávézik a sofőr, vagy olyan helyekre keveredik az ember a bérelt autójával, ahova járműve el sem fér, mert rosszak a térképek, más irányba mutatnak a táblák. De ez is Korfu, ahol még az ételek íze is más, hiszen magukba hordozzák az olasz és görög gasztronómia keverékének zamatát. A görögök szerint három dolog kihagyhatalan, azoknak, akik Korfura látogatnak: a Vlacherna kolostor és a Pontikoniszi varázslatos látképe, Paleokasztrica festői szépsége és helyi specialitás, a kakaspörkölt tésztával, vagyis a Pastitszádá. Én ezt még kiegészíteném a frappéval, a mindig nyüzsgő Lisztonon.”

További szállások

Korfu, vagy, ahogy a görögök nevezik, Kerkyra, Görögország és a Jón-tengeri szigetcsoport legészakibb szigete, Albániától mindössze 2,5 km-re terül el. A sziget névadója a görög mitológia szerint Kerküra szépséges nimfa, akibe beleszeretett Posszeidon a tenger istene. A „smaragd sziget” nevet dús, örökzöld növényzetének köszönheti, mely ciprusfélékkel, olajfákkal, változatos színekben pompázó vadvirágokkal, citrom-, és narancsfákkal kápráztatja el látogatóit. Korfu évről évre turisták ezreit ejti rabul, természeti szépségei, mediterrán klímája, gyönyörű homokos és sziklás tengerpartjai, kristálytiszta tengeröblei és a helyiek vendégszeretetének köszönhetően. Korfu a Keletet a Nyugattal összekötő tengeri hajóutak ősidők óta ismert fontos állomása volt, emiatt az évszázadok alatt többször esett áldozatul ellenséges támadásoknak, és gyakran került idegen hódítók kézére. Ahogy a korfuiak magukba olvasztották a különböző nemzetek vonásait, egy teljesen egyedülálló kulturális arculat formálódott ki. Ma is látható és érezhető az ókori római, a bizánci, a velencei, a francia és az angol hagyományok egybeolvadása.

Figyelem!

Görögországban idegenforgalmi adó fizetendő a helyszínen, melynek összege:

  • apartmanos elhelyezés, valamit 1 és 2 csillagos hotelek esetében: 3,5 EUR/studió vagy szoba/hét,
  • 3 csillagos hoteleknél: 10 EUR/szoba/hét,
  • 4 csillagos hoteleknél: 21 EUR/szoba/hét,
  • 5 csillagos hoteleknél: 28 EUR/szoba/hét,

Hasznos tudnivalók a korfui utazáshoz

Utazási lehetőségek repülővel 2023

Budapest - Korfu - Budapest Június Július Augusztus Szeptember
SmartWings Charter 15., 22., 29. 06., 13., 20., 27. 03., 10., 17., 24., 31. 07., 14., 21., 28.
Debrecen - Korfu - Debrecen Június Július Augusztus Szeptember
SmartWings Charter 14., 21., 28. 05., 12., 19., 26. 02., 09., 16., 23., 30. 06., 13., 20., 27.

Információk repülős utakról

Fakultatív programok

Fakultatív kirándulásoka, autóbérlést a helyszínen, telepített idegenvezetőnknél lehet befizetni helyi partnerünk szervezésében

Szigettúra busszal

50 EUR/fő

Egész napos kirándulás a sziget legcsodálatosabb helyeire. Első állomásunk a Kanoni-kilátó, ahonnan megcsodálhatjuk a Vlacherna templomot és az Egérszigetet. Korfu város Velencei-negyedében, a hangulatos sikátorok között teszünk egy sétát, gyertyát gyújtunk a sziget védőszentjének, Szent Szpiridonnak. Az Espianada főtéren található a sziget leghíresebb kávéházsora is, a Liston. Utunk során kóstolót kapunk egy Koum-kouát likőrgyárban. Paleokastritsán lehetőség nyílik fakultatív motorcsónakozásra a csodálatos öblökben, barlangokban. A Bella Vista kilátónál ebédszünetet tartunk, ahonnan Európa egyik legcsodálatosabb panorámája tárul elénk. (Az ebédet az ár nem tartalmazza). Ezután látogatást teszünk egy ortodox monostorban, majd a híres fűszerfaluban házi termékeket kínálnak a helyiek.

BBQ hajókirándulás

50 EUR/fő

A tradicionális fából készült hajó a sziget fővárosából indul. A történelmi városrész mellett végighajózva megcsodáljuk a Régi Erődöt és a Garitsas-öblöt. A hajóról látni lehet a Mon Repos palotát is. Az Egérsziget mellett elhaladva megleshetünk egy leszálló repülőt is. Ebédre kikötünk egy homokos tengerparton, ahol a legénység frissen sült ebéddel vár minket (souvlaki, sült kolbász, saláta, tzatziki, kenyér, üdítő, bor). Az ebéd, és annak ideje alatt felszolgált ital árát a befizetett összeg tartalmazza. A parton lehet napágyakat bérelni és van egy vízi sportcenter is, ahol jet ski, fánkozás, banánozás és ejtőernyőzés várja a bátrabbakat. A görög szárazföld epiruszi partja híres öbleiről és barlangjairól. Az egyik szép öbölben vendégeink úszhatnak a kristálytiszta vízben.

Albánia

50 EUR/fő

Utunk során kb. 1 órás hajókázás után érjük el Albánia legdélebbi és az első világháború előtt Görögországhoz tartozó városát, Agii Szarandát. Megérkezésünk után lehetőségük nyílik egy fakultatív kirándulásra (25 EUR), mely során ellátogathatnak Butrintba, ahol a 2000 éves múlttal rendelkező római kori város régészeti ásatások után feltárt épületeit, szobrait tekinthetik meg. A helyszínen befizetett program tartalmaz egy svédasztalos ebédet. A turista vízum 15 euró.

Parga – Syvota – Blue Lagoon

50 EUR/fő

Az epiruszi partok festői kisvárosa, Parga színes házaival, nyugodt öbleivel és a Velencei erődítménnyel a térség legszebb települése. Utunk során végig hajókázunk az epiruszi lagúna legszebb részein, luxus villák és jachtok között haladva a hajóról láthatjuk majd Syvotát, a görög elit kedvenc települését. A legszebb öbölben, Kék Lagúnában vendégeink úszhatnak a káprázatosan türkizkék, kristálytiszta vízben.

Görög folklór est

50 EUR/fő

A vacsorával egybekötött folklór műsor a sziget egyik leghíresebb tavernájában kerül megrendezésre. Vendégeinknek több fogásos vacsorát szolgálnak fel (tzatziki, görög kolbász, feta sajt, görög saláta, báránysült, desszert), a helyi bor korlátlan mennyiségben fogyasztható. Az étkezés után egy több részből álló táncbemutató következik, melynek végén vendégeink is elsajátíthatnak néhány görög tánclépést.

Figyelem!

  • A fakultatív kirándulások leírásai és árai tájékoztató jellegűek. Pontos részleteket az érkezést követően a helyszínen kapnak. Befizetésre szintén helyszínen EUR-ban, vagy az adott ország pénznemében van lehetőség.
  • A helyszínen fizethető fakultatív programlehetőségeket nem az IBUSZ szervezi, azok teljesítésért nem felel. A fakultatív programokkal kapcsolatos kifogást a programok szervezőjénél, a helyszínen köteles az utas jelezni.

Úti célok és üdülőhelyek

A fővárostól délre kb. 20–22 km-re, a szinte egybeépült két település, Messongi és Moraitika a főút mentén helyezkedik el. Mindkét üdülőtelepülés, – de elsősorban a jóval mozgalmasabb, nyüzsgőbb Moraitika – tavernákat, kávézókat, üzleteket, szórakozási lehetőségeket és a pihenéshez szükséges homokos/aprókavicsos, néhol köves tengerpartot nyújtja a nyaralók ezreinek már hosszú évek óta. A tengerparton vízi sportokra is van számtalan lehetőség.

Agios Ioannis Korfu városától délre kb.18 km-re helyezkedik el. A pici üdülőfalu néhány tavernát, kávézót, üzletet és a pihenéshez szükséges tengerpartot nyújtja a nyaralóknak.

Tsaki egy kis hangulatos üdülőhely Korfu városától délre kb. 12 km-re és mindössze 2,5 km-re a valamivel nyüzsgőbb Benitsestől helyezkedik el. Tavernákat, kávézókat, szórakozóhelyeket, üzleteket és a pihenéshez szükséges tengerpartot nyújtja a nyaralóknak.

Kontokali Korfu városától északra kb. 6 km-re helyezkedik el. A kis üdülőfalu tavernákat, kávézókat, üzleteket és a pihenéshez szükséges tengerpartot nyújtja a nyaralóknak.

Gouvia Korfu városától északra kb. 8 km-re helyezkedik el. A kis üdülőfalu tavernákat, kávézókat, üzleteket és a pihenéshez szükséges tengerpartot nyújtja a nyaralóknak.

Sidari A fővárostól északnyugatra kb.42 km-re található kisebb település, itt található a híres Canal d'Amour. A pihenéshez szükséges, különleges homokkövekkel tarkított, lassan mélyülő homokos tengerpartja családosoknak is kedvező adottságokat nyújt. A központban tavernák, kávézók, üzletek, számtalan vásárlási-, szórakozási lehetőséget kínálnak a nyaralók ezreinek már hosszú évek óta. A tengerparton különböző vízi sport lehetőség találhatók. A fővárossal és a környező kisebb falvakkal buszjárat köti össze.

Agios Georgios (Argirades) Korfu városától délre kb. 26 km-re, a sziget nyugati partján elhelyezkedő kis üdülőtelepülés. A pihenéshez szükséges homokos, néhol sziklás, lassan mélyülő tengerpartja családosoknak is kedvező adottságokat nyújt. A közelben, északra található Gardiki középkori erődítmény romjai és a Korission-tó madárvilága a túrázóknak, kerékpározóknak is megfelelő lehetőségeket nyújt. A kis település központban tavernák, kávézók, üzletek kínálnak vásárlási, szórakozási lehetőséget a nyaralóknak. A tengerparton különböző vízi sport lehetőségek találhatók.

Paleokastritsa a sziget egyik leglátványosabb üdülőtelepülése Korfu várostól északnyugatra, kb. 24 km-re helyezkedik el. Tengerpartja, hat változatos adottságú öble (homokos/kavicsos/sziklás), a fürdőzéshez kiváló lehetőségeket nyújt az itt nyaralóknak. Közelében, az északra található Angelokastro középkori erődítmény romjai, a környező kis falvak és a kolostor meglátogatása is nagyszerű lehetőségeket nyújt a kirándulóknak is. A kis település központjában tavernák, kávézók, üzletek, a tengerparton különböző vízi sport lehetőségek találhatók.

Roda a fővárostól északnyugatra kb.35 km-re található kisebb település. A pihenéshez szükséges, lassan mélyülő kavicsos/homokos tengerpartja családosoknak is kedvező adottságokat nyújt. A központban tavernák, kávézók, üzletek, számtalan vásárlási, szórakozási lehetőséget kínálnak a nyaralók ezreinek már hosszú évek óta. A tengerparton különböző vízi sport lehetőség találhatók. A fővárossal és a környező kisebb falvakkal buszjárat köti össze.

Alykes Potamou Korfu városától északra kb.3 km-re helyezkedik el. A kis üdülőfalu tavernákat, kávézókat, üzleteket és a pihenéshez szükséges tengerpartot nyújtja a nyaralóknak.

Szállások

Beutazási szabályok

Görögországba történő belépéshez magyar állampolgároknak vízum nem kell. Görögország az EU tagja, így bármilyen schengeni országban elkövetett szabálysértés a belépést kizárja.

  1. ) Szükséges dokumentumok: személygépkocsival, autóbusszal ill. repülővel történő utazás esetén magyar állampolgárok új típusú személyi igazolvánnyal is utazhatnak. Az utazási dokumentumoknak, akár személyi igazolványról, akár útlevélről legyen szó, az utazás utolsó napjáig érvényesnek kell lennie. Buszos és egyéni utazás esetén az átutazó országok beutazási szabályait is figyelembe kell venni (Észak-Macedóniában hazautazástól számított 3 hónapig érvényes úti okmány szükséges!). Gyermekeknek is rendelkezniük kell érvényes utazási okmánnyal, személyi igazolvánnyal ill. útlevéllel. Személygépkocsival történő utazás esetén nemzetközi zöldkártya kiváltása kötelező! Az okmányok érvényességéért az utasok maguk gondoskodnak.
  2. )Külföldi állampolgárok, illetve magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok részére vízuminformációkkal nem rendelkezünk, ezért a saját nagykövetségen kell érdeklődniük.
  3. )Kérjük az utazásra feltétlenül vigyék magukkal az IBUSZ által kiállított részvételi jegyet, útlevelet ill. személyi igazolványt, valutát, hitelkártyát, Baleset-, Betegség-, Poggyászbiztosítást (BBP), vezetői engedélyt, gépkocsis utazásnál a forgalmi engedélyt és a kötelező nemzetközi zöld kártyát. Az utazáshoz elengedhetetlen részvételi jegyet csak a teljes részvételi díj befizetésekor adjuk ki, illetve charter repülővel történő utazás esetén a repülőjegyet indulás előtt a repülőtéren vehetik át.

Hivatalos nyelv

Görög, de az angolt széles körben megértik.

Időeltolódás

+ 1 óra

Hivatalos pénznem

Euro

Pénzváltás

A bankok nyitvatartási ideje: hétfő-péntek 9–14.00 óráig, szombaton zárva vannak. Az üdülő településeken találhatók kisebb pénzváltók, utazási irodák, amelyek egész héten, késő estig nyitva tartanak.

Telefon

Görögországba 00-30-xxx; Magyarországra: 00-36-xxx

Hálózati feszültség

220 V.

Ivóvíz

A csapvíz fogyasztásra nem javasolt.

Üzletek

Az üzletek nyitva tartása hasonlóan alakul a mediterrán országokéhoz. Általában a szieszta időszakban, vagyis 15-18 óra között zárva tartanak, de az üdülő településeken ezt sokszor nem tartják be, késő estig várják a vásárlókat. A tavernák, kávézók és egyéb szórakozóhelyek szintén az éjszakai órákig nyitva tartanak.

Bankok

Hétfő–péntek 9–14 óra között.

Autókölcsönzés

Minimum korhatár 23 év, minimum 1 éves jogosítvány, útlevél (néhol elegendő a személyi igazolvány) szükséges. Kérjük mielőtt autót vagy motort bérelnének, győződjenek meg a biztosítási feltételekről. Csak biztosított járműveket béreljenek. Kérjék idegenvezetőjük segítségét a helyszínen.

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége

10675 Athén, Karneadou 25-29. Kolonaki.

Telefon: 0030 21-07256800

Tokkal - Vonóval

Az IBUSZ Tokkal-Vonóval promóció keretében szervezett Görögország Kefalonia vidékére szervezett utazásajánlatában megjelölt ár minden költséget lefed.

Weboldalunkon, plakátjainkon és egyéb hirdetéseinkben feltüntetett díjak az utazás meghirdetett programjában szereplő minden kötelezően fizetendő díjat tartalmaznak. A díjon felül -igény szerint- fizethető: fakultatív programok, vízumdíjak, valamint az útlemondási és utasbiztosítás (BBP)díja.
Bízunk benne, hogy utasaink is elkötelezettek maradnak az átláthatóság és az IBUSZ iránt!