Lanzarote

Lanzarote, a vulkáni borok holdbéli szigete

Lanzarote hivatalosan 7 csodával büszkélkedhet – de ebbe a hétbe még nem is számolják bele a híres szőlővidékeket, a remek borokat, a vulkáni krátereket, a víz alatti barlangokat, az elbűvölő strandokat és a sziget 5 saját szigetecskéjét sem…

A Kanári-szigetek legkarakteresebbnek tartott tagján gyakran tényleg olyan érzésünk van, mintha egy másik bolygón járnánk. Nem hasonlítható más helyekhez az az elképesztő táj, ami Lanzarotén körülveszi az embert – nem véletlen, hogy Omar Sharif főszereplésével itt forgatták1973-ban a Rejtelmes sziget című filmet. A hihetetlen lávamezők, a látványos szőlőtermő vidékek, a vulkanikus alapok miatt sok helyütt fekete homokos strandok, a barlangrendszerek vagy épp a smaragdszínű Zöld Lagúna külön-külön is különlegesek, de jelenlétük egyetlen szigeten egyszerre már-már szinte hihetetlen, főleg, hogy közben akár szó szerint is fortyoghat a lábunk alatt a talaj… Lanzarote klímája télen-nyáron egyaránt meleg és száraz, vagyis mindig tökéletesen alkalmas hely pihenésre, túrázásra, strandolásra; tiszta időben akár a marokkói partokat is lehet látni.

LOST IN LANZAROTE from The Lost Avocado on Vimeo.

 

Szállások Iroda kereső

A kifejezetten izgalmas sziget nem a hagyományosan turistás értelemben bővelkedik látnivalókban, ettől is igen különleges. Mindenképp kihagyhatatlan a Timanfaya Nemzeti Park, ahol vulkánok és gejzírek sora szabdalja a tájat, Európában máshol nem nagyon láthatunk ilyet. Ha viszont már úgyis ide látogatunk, muszáj kipróbálni a valódi vulkáni tűzön grillezett ételeket is. Lenyűgöző látványt nyújt El Golfo közelében a Lago Verde is. A sárga és narancsvörös kráterek ölelésében fekvő, félköríves vulkáni kráterben algák színezik az óceán vizét smaragdzöldre – mindez a fekete homokkal és a különleges alakú sziklákkal együtt elképesztő forma- és színorgiát produkál.

lanzarote_IBUSZ

Van egy név, amit a szigeten járva sehogy sem kerülhetünk ki, de nem is érdemes, hiszen César Manrique ezer és egy módon hatással volt – és a mai napig is van – Lanzarote egészére. A helyi születésű képzőművész nem sajnálta az időt és energiát arra, hogy kedves szigetén a természeti értékeket megőrizve fellendítse a turizmust. Rengeteget küzdött például a magasba nyúló szállodakomplexumok és óriás hirdetőtáblák megjelenése ellen, és neki köszönhető az is, hogy a villanyvezetékek a föld alatt futnak. Nagy részben neki köszönhető, hogy a sziget a tudatos természetesség mintapéldája, ahol az épített és natúr elemek rendkívüli harmóniában vannak egymással. Manrique nevéhez fűződik Lanzarote már említett 7 csodája is: a kaktuszparktól a kilátóig mindegyik az ő alkotása, jellegzetes védjegye, a fekete kőtömbök és íves fehér falak ötvözése jól felismerhető mindenütt.

A 7 csoda egyike a Kaktuszkert, ahol a világ minden részéről származó mintegy 1100 különböző kaktuszfajta képviselői kaptak helyet – a növények és az épített környezet együttese legalább olyan izgalmas, mint a 7000 kaktuszpéldány változatossága. Manrique csodái közül a két leglenyűgözőbb két barlang a sziget északi részén, amelyek egyben a világ leghosszabb vulkanikus alagútjaként ismertek. A Los Verdest láva vájta ki és egész az óceán alá húzódik, a szárazföldi első két kilométer viszont látogatható; az elképesztő kivilágítás még csodásabbá teszi az amúgy is gyönyörű természeti képződményt. A másik barlang, a Jameos del Agua mindössze 800 méterre van a „zöld barlangtól”, a szintén láva által kialakított barlangcsodában a világ egyik legkülönlegesebb koncertterme is helyet kapott. Természetesen muszáj meglátogatni a művész egykori házát is a földalatti lávabuborékokból kialakult barlangokban, és Manrique munkáját dicséri az északnyugati részen álló Mirador del Rio kilátó is, ahonnan pazar kilátás nyílik Lanzarotéra, az óceánra és az öt kis szigetre.

Lanzarote_IBUSZ

Az északi csücsökben lévő 5 kis sziget legnagyobbika, La Graciosa teljes egészében nemzeti park – áthajózni ide is, és a Kanári-szigetcsoport legközelebbi tagjára, Fuertventurára is remek program.

Strandok tekintetében általában Lanzarote déli része a kedvenc, itt is leginkább a Playa del Papagayo öblei, de mivel szigetről van szó, természetesen ezer más helyen is találhatunk strandolásra, pihenésre vagy épp szörfözésre kiválóan alkalmas partszakaszokat. A sziget fővárosához közeli Puerto del Carmen és Costa Teguise, vagy a szintén déli Playa Blanca is elég népszerű a nyaralók és búvárok körében, míg a szörfösök főleg az északnyugati részt kedvelik. Igazi falusi, nem kiépített, fekete sziklás strandot Playa Quemadánál kell keresni.

A főváros, Arrecife hangulatos kikötőváros, történelmileg jelentős épületei miatt is megér egy alaposabb sétát. Lanzarotén található a hivatalosan legszebb spanyol település: a vulkanikus hegyek lábánál fekvő, hófehér házakkal és színpompás növényekkel teli Yaiza nem csupán bájos, de autentikusan hagyományos városka is.

Ha kényeztetésre vágyunk, akkor is a helyi ajánlatokat válasszuk: külsőleg a vulkanikus kövekkel végzett lazító testkezelést és a boros testpakolást, belsőleg pedig a remek helyi borokat Lanzarote nemzetközileg is elismert pincészeteiből.

Szállások Iroda kereső

Fakultatív programok

Lanzarote exkluzív félnapos kirándulás

(magyar idegenvezetéssel)

Lanzarotén járva kikerülhetetlen Cesar Manrique neve és munkássága – ez a félnapos túra remek alkalom arra, hogy a sziget szülöttjének zseniális alkotásait is megismerjük.

César Manrique számtalan módon volt hatással Lanzarote egészére: művészetére, építészetére, infrastruktúrájára és turizmusára is. A buszos kirándulás első állomása Manrique hajdani háza, amely még ahhoz is képest is extrém, hogy művészről beszélünk. A 3000 négyzetméteres „ház” valójában földalatti lávabuborékokból kialakult barlangok összessége; az alkotó zseniális módon kombinálta itt is a természetes és a mesterséges elemeket. Ezt követően Teguise felé vesszük az irányt, ahol a piacra is bevethetjük magunkat, de az idegenvezetővel is elindulhatunk egy városnéző sétára. A programot egy újabb Manrique-csodával foglaljuk keretbe: a kirándulás utolsó állomása művészien komponált kaktuszkert. A Jardín de Cactusban a világ több mint ezer kaktuszfajtájának több ezer példánya kapott helyet.

Ára (tartalmazza a belépőket, de az étkezés külön fizetendő):

 • Felnőtt: 54 € / fő
 • Gyermek (12 éves korig): 28 € / fő

Tudnivalok

 • A magyar nyelvű túra vasárnapi napokon indul, legalább 12 fő részvétele esetén.
 • Transzfer: kb. 1 óra
 • Várható indulás: 8-9 óra között
 • A túrán részvevőknek javasolt a kényelmes cipő és a réteges öltözködés.

Exkluzív Lanzarote szigettúra (magyar nyelvű idegenvezetéssel)

Az egész napos túra a tűz szigetén számtalan lélegzetelállító természeti csodát tár elénk.

Salinas de Janubio sólepárló telepétől Los Herviderosba megyünk tovább, ahol a sziklás partot hatalmas erejű hullámok csapkodják. Ezt követően érkezünk El Golfóba, ahol a Lago Verde, az elképesztően smaragdzöld színű tó a sárga és narancsvörös kráterek ölelésében, a fekete homokos vulkáni kráterrel szegélyezve földöntúli látványt nyújt. További tűzhányók várnak ránk a Timanfaya Nemzeti Parkban, ahol kisebb-nagyobb kráterek, vulkánok és gejzírek hosszú sora és lenyűgöző színek tárulnak elénk. A látogatói központban a vulkánon sült húst is kipróbálhatjuk, és egy közel egy órás kisbuszos túrán a távolabbi területekre is bepillanthatunk. A kora délutáni órákban a vulkanikus szőlőtermő vidékek, egészen pontosan La Geria felé vesszük az irányt, a fekete homokon termett szőlőből készült borokból egy bodegában kóstolót is kapunk. Innen nem messze, a vulkanikus táj kellős közepén fogyasztjuk el ebédünket, majd Mancha Blanca faluból a Mirador del Rio kilátóba indulunk. Innen remekül látható Lanzarote öt saját kis szigete, a Chinijo szigetvilág, majd újabb borok és likőrök kóstolása a program. A túra utolsó állomása a Jameos del Aqua vulkanikus alagút; a barlangcsodában a világ legkülönlegesebb, föld alatti koncerttermét is láthatjuk.

Ára (mely tartalmazza az ebédet, a belépőket és a magyar nyelvű idegenvezetést:

 • Felnőtt: 89 € / fő
 • Gyermek (12 éves korig): 252 € / fő

Tudnivalok

 • A magyar nyelvű egész napos túra szombati napokon indul, legalább 12 fő részvétele esetén.
 • Transzfer: kb. 1 óra
 • Várható indulás: 8-9 óra között
 • Várható érkezés: 18– 19 óra között
 • A túrán részvevőknek javasolt a kényelmes cipő és a réteges öltözködés.

Híresebb strandok:

 • Playa de el Reducto (500 m, finom fehér homok)
 • Playa de Playa Honda (2000 m, közepesen finom aranyszínű homok)
 • Playa de Papagayo (a legjobb strand, 120 m, finom fehér homok)
 • Playa de Janubio (950 m, fekete homok, erős hullámzás)
 • Caletón Blanco (500 m, közepesen finom fehér homok)
 • PGuacimeta (1050 m, finom barna homok, tengerparti sétány)
 • Playa Quemada (310 m, kavicsos).

figyelem

 • Felhívjuk Tisztelt Utasaink figyelmét, hogy áraink és a programok leírása tájékoztató jellegűek, pontos információért kérjük, forduljanak a helyi képviselőnkhöz!
 • Ez a szolgáltatás a helyi utazási iroda szervezése, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen reklamációt kizárólag a tartózkodás helyén lehet elintézni. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos reklamációt irodánk nem tud elfogadni.