Maldív-szigetek

A Maldív Köztársaság az Indiai-óceánon, India délnyugati csücskénél található szigetország, mely 26 atollból, 1192 szigetből áll. Ezek közül mindössze kb. 200 lakott, és további 87-et a turisták részére tartanak fenn. Minden szigetet lagúna vesz körül és zátonyszerkezet véd, amely az egyik legexkluzívabb és leglátványosabb víz alatti életet tárja a látogatók elé, ezáltal a búvárok egyik kiemelten népszerű merülő helye.

Az IBUSZ segítségével ellátogathat családjával, barátaival vagy kollégáival az ezernyi káprázatos csodával és látnivalóval kecsegtető Maldív-szigetekre.

Az óceánban elszórt apró szigeteket emiatt főként lenyűgöző természeti látványa miatt keressük fel, a felhőtlen kikapcsolódásról a helyiek vendégszeretete gondoskodik. Trópusi éghajlatának köszönhetően egész évben ideális nyaralásra. Sokan vannak, akik az Indai-óceán szigeteit tartják a legegzotikusabb szigeteknek. Kétségkívül az egyik legtöbbet fotózott, legtöbb érintetlen természeti szépséggel rendelkező szigetekről van szó. A fehér homokos tengerpartjával, a türkizkék víz fölé hajló pálmafáival csábítja a turistákat, ha felhőtlen pihenésre vágynak egy gyönyörű, trópusi környezetben. A szigetek többségén az egyedüli létesítmény maga a hotel épülete, illetve a hozzá tartozó éttermek, bárok, sportlétesítmény, búvár központ.

Maldív-szigetek Időjárás

Tudnivalók

Utazás: FlyDubai menetrendszerinti járatával Budapestről, dubai átszállással, Budapest-Dubai - Male – Dubai - Budapest útvonalon.

Repülőtéri transzfer: Hidroplánnal, belső repülőjárattal vagy gyorshajó transzferrel, az adott hotel leírása szerint.

Menetrendek

2023.12.25., 26.

Honnan - Hová Indulási idő: Érkezési idő:
Budapest (BUD) - Dubaj (DXB) 21:45 06:10
Dubaj (DXB) - Maldív (MLE) 09:55 15:10
Maldív (MLE) - Dubaj (DXB) 10:05 13:45
Dubaj (DXB) - Budapest (BUD) 17:35 20:45

Menetrendváltozás jogát a légitársaság(ok) fenntartják!

Beutazási szabályok:

Hivatalos név:

Maldív Köztársaság

Pénznem:

maldív rúfia (MVR)

Hivatalos nyelv:

A maldív nyelv, más néven divehi a Maldív-szigetek hivatalos nyelve, amely a maláj, az arab és a hindi nyelv keveréke.

Beutazási szabályok:

Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéskor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.

Maldív-szigetekre beutazó magyar állampolgároknak, valamennyi beutazási forma (turisztikai, üzleti, tanulmányi stb.) esetén vízummal kell rendelkezniük. További információt ezen a linken talál, illetve Maldív-szigetek Brüsszeli Nagykövetség honlapján. Vízumkérelmet az érkezéskor a maléi nemzetközi repülőtéren lehet benyújtani. A helyben kiállított vízum érvényességi ideje legfeljebb 30 nap, ami a Maldív-szigeteken való tartózkodás során meghosszabbítható. Erről és a vízumeljárás részleteiről ezen a honlapon tájékozódhat. A vízum érvényességi idejének lejártakor az országot el kell hagyni, a túltartózkodást a maldív hatóságok kiutasítással vagy kitoloncolással büntetik. Yameen elnök 2017. december 7-én ratifikálta a reptér-fejlesztési díjról szóló törvényt. A törvény, mely szerint a helyiek 12 USD, a külföldiek 25 USD reptér-fejlesztési hozzájárulási díjat kötelesek fizetni kiutazáskor az Ibrahim Nasir Nemzetközi Repülőtéren, 2017. április 4-től lépett életbe. A diplomáciai mentességet élvezőknek, a tranzit utasoknak és a két éven aluliaknak nem kell megfizetniük a díjat.

2018. január 17-től a Maldív Köztársaságba üzleti és speciális vízumok igénylése e-mailen keresztül történik, melyet 5 nappal a kérelmező beutazása előtt az alábbi címre kell megküldeni: bv@immigration.gov.mv

A kérelmező a maldív hatóságok visszaigazolását követően utazhat csak be, az általa kinyomtatott igazolással, az érkezéskor a Velana Nemzetközi Reptéren a Bevándorlási Irodában fizethető be a vízum díja. A kérelem nyomtatványnak és az útlevél színes másolatának JPEG formátumúnak kell lennie, a színes útlevélkép pedig 200 dpi felbontású legyen. Minden egyéb dokumentum PDF formátumban kerüljön átküldésre és ne haladja meg az 5MB-t. A kérelmeket egyenként kell küldeni, nem teljes kérelem és megfelelő dokumentáció nélkül a kérelmek visszautasításra kerülnek.

Hálózati feszültség:

220/240V, a csatlakozó hárompontos, nem európai szabvány.

Éghajlat:

A Maldív-szigetek trópusi ország, ennek megfelelően könnyen alakulhatnak ki szélsőséges időjárási helyzetek (heves esőzés, ciklonok, stb.). A Maldív-szigetek alacsony tengerszint feletti magassága miatt a cunamiknak (tengeri szökőárak) kitett ország, így javasoljuk mindig figyelni a kiépített cunami-riadó szolgálat híradásait.

Közegészségügy, egészségügyi helyzet

Az ország földrajzi sajátosságai miatt (26 atoll tartozik hozzá, melyek összesen 1192 szigetből épülnek fel, ebből kb. 200 lakott, 87 pedig turistáknak fenntartott ún. „resort island”) a közegészségügyi ellátó hálózat meglehetősen szegény. Az országban összesen két kórház van, mindkettő a fővárosban, Malé-ban és ezeknek sincs intenzív részlegük (ADK Hospital és Indira Gandhi Memorial Hospital (IGMH)).Az országban folyamatosan növekszik a Dengue-lázas esetek száma, így az ajánlott a szúnyogriasztó eszközök használata. Amennyiben sárgaláz által sújtott területről, országból történik a beutazás a Maldív-szigetekre (még ha csak tranzit országról van is szó!) a helyi hatóságok kérhetik a sárgaláz elleni védőoltás felvételét igazoló kétnyelvű nemzetközi oltási könyvet (International Certificate of Vaccination). Ennek hiányában a belépést akár meg is tagadhatják! Csapvíz (tisztított tengervíz) fogyasztása nem javasolt.

Időeltolódás

Nyáron +3, télen +4 óra, némely szigetek ettől eltérnek. (GMT:+ 5 óra)!

Közlekedés

A helyiek által lakott szigetek, amelyek elkülönülnek a külföldieknek fenntartott 87, ún. „resort island”-októl, általában előzetes engedély alapján kereshetőek fel. Kivételt képez a Malé-sziget, ahol a főváros ill. a Malé-atoll, ahol a nemzetközi repülőtér és számos „resort island” található. A szigetek közti utazás hajókkal, ill. hidroplánokkal történi, figyelembe kell azonban venni, hogy ezen szolgáltatások többsége csak naplementéig vehető igénybe.

Vallással, öltözködéssel, viselkedéssel kapcsolatos tudnivaló

A Maldív-szigetek alkotmánya értelmében muszlim ország, így fordítsunk figyelmet az ebből adódó körülményekre, különösen a ramadán idején. Az iszlámon kívüli minden egyéb vallás látványos népszerűsítése, jelképeinek kihelyezése törvénybe ütköző cselekmény. A szállodákon (melyeknek helyi elterjedt elnevezése: „resort”) kívüli öltözködés során ügyeljünk a helyi szokásokra, a nők fedjék el vállukat, karjukat, ill. ajánlatos hogy hosszú (a bokát is fedő) szoknyát, vagy nadrágot hordjanak. A resortok-on belüli öltözködés az ilyen helyeken megszokott, de a nudizmus ill. a „topless” viselet szigorúan tilos a Maldív-szigeteken, beleértve a resort-okat is!

Szigorúan tilos az országba bevinni robbanóanyagokat, lőfegyvereket, lőszert, pornográfiát, bármilyen az iszlám tanításaival ellentétes anyagot (pl. a Biblia), disznóhúst vagy ebből készült élelmiszert, valamint bármilyen szeszesitalt.

Alkoholos italok csak a resort-okban kaphatók, azok területéről kivinni azonban tilos.

A kábítószer birtoklás, fogyasztás, a vele való kereskedelem minden formája törvénybe ütköző cselekmény, mely akár életfogytiglani börtönbüntetést is vonhat maga után. A maldív kábítószer ellenes törvények nemzetközi összehasonlításban is az egyik legszigorúbbak. Tilos az országból teknőcpáncélt vagy korallokat kivinni.

Diplomáciai képviselet:

Maldív-szigetek - Tiszteletbeli főkonzul, Male’

Felügyelő külképviselet India - Nagykövetség, Újdelhi, Cím: HRC Building, H. Thiyaramaa/Henveiru, Boduthakurufaanu Magu 1. emelet Male’ 20009 Maldív-szigetek, E-mail cím: bureau@maj-official.com, info@honconsulofhungary.mv, Telefonszám: +9603331777, +9607303838, Tiszteletbeli főkonzul: Mohamed Ali Janah

India - Konzuli hivatal, Újdelhi

Magyarország Nagykövetsége Újdelhi, Cím: 2/50-M Niti Marg,Chanakyapuri, New Delhi – 110-021, Telefon: +91 11 2688 1135, Fax: +91 11 2688 6749, E-mail cím: consulate.del@mfa.gov.hu, Telefonszám munkaidőben: +911126881135, Fax: +91 11 2688-6749, Vezető konzul: Bernát Orsolya, Konzul, Migrációs Szakkonzul: Hajdara Erna

Tokkal - Vonóval

Az IBUSZ Tokkal-Vonóval promóció keretében szervezett Görögország Kréta csodás vidékére szervezett utazásajánlatában megjelölt ár minden költséget lefed.

Weboldalunkon, plakátjainkon és egyéb hirdetéseinkben feltüntetett díjak az utazás meghirdetett programjában szereplő minden kötelezően fizetendő díjat tartalmaznak. A díjon felül -igény szerint- fizethető: fakultatív programok, vízumdíjak, valamint az útlemondási és utasbiztosítás (BBP)díja.
Bízunk benne, hogy utasaink is elkötelezettek maradnak az átláthatóság és az IBUSZ iránt!