Mexikó

A Yucatán-félsziget szikrázóan fehér homokos partjairól, türkizkék tengervizéről, színpompás korallzátonyairól, buja őserdőből kivillanó ősi piramisairól, a maja civilizáció felbecsülhetetlenül gazdag emlékeiről világhírű. Az ősi maják városállamokat építettek és virágoztattak fel, történelmük során bámulatosan magas fokú civilizációt hoztak létre. Szertartási központjaik, vallási rituáléik helyszínei, illetve komplett piramis együtteseik az őserdők mélyén csipkerózsika álmot aludtak a XIX. század elejéig.

Mexico - Riviera Maya / Cancun - Playa del Carmen - Tulum - 06/2015 from imAGination on Vimeo.

Igazán felemelő és energiával teli helyek ezek, a maja csillagászat és építészet remekei. Az amerikai kontinens egyik legrégebbi civilizációja a maja, mely az ősi indián törzsekkel ellentétben ma egy megújult, lüktető társadalom. Bár ez a népcsoport több ország területén él, képes arra, hogy fenntartsa nyelvét, életstílusát és hagyományait. Gazdag történelme mellett az ország gasztronómiája is említést érdemel. Nyaralásuk során feltétlenül kóstolják meg a mexikói konyha tradicionális ételeit, a tortillát salsával, a hírhedt chilet (magyarul chili), a tequila-t, a frissítő vagy bódító koktélokat.

Elofoglalási kedvezmények

 • 5 csillagos hotel foglalása esetén 55.000 Ft/fő kedvezmény TOVÁBB
 • 4 csillagos hotel foglalása esetén 44.000 Ft/fő kedvezmény TOVÁBB
 • 3 csillagos hotel foglalása esetén 33.0000 Ft/fő kedvezmény TOVÁBB
 • Az előfoglalási kedvezmény november 15-ig leelőlegezett megrendelésekre érvényes!

Miért az IBUSZ-t válassza a mexikói nyaralásához?

 • Garantált csoportos indulások Budapestről Airfrance és a Lufthansa járataival novembertől februárig
 • Partnerirodánk alkalmazásában álló, tapasztalt, magyar nyelven beszélő idegenvezető
 • Rendszeresen frissülő last minute akciók
 • Előfoglalási kedvezmények 2017  november 15-ig.

Úti célok és üdülőhelyek

Cancún

25 km hosszú és 500 m széles, hófehér homokpadra épült pezsgő város, a nyüzsgést kedvelő vendégek kedvenc üdülőhelye. A közvetlen tengerparti szállodák a Zona Hotelera területére épültek, a szabadidős, sportolási illetve különféle kikapcsolódási, lehetőségek széles kínlata elérhető a közelben.

Riviéra Maya

Cancúntól délre található, amelynek központja Playa del Carmen egykori halászfalu. Megőrizte hagyományos képét, egyre népszerűbb úticél a turisták körében. Tulum és környéke az egyetlen megmaradt tengerparti maya romváros, amely kicsit messzebb van a repülőtértől, viszont igen kedvelt a búvárok körében is, hiszen a tenger vize kristálytiszta és a partoktól már 50 m-re csodálhatják a színpompás korallzátonyokat.

Szállások

Utazási ajánlatok

Csoportos indulási időpontok:

 • 11 nap/9 éj:
  • 2017.11.15-11.25. | 2018.01.10-01.20. | 2018.02.06 - 02.16. | 2018.02.20 - 03.02.
 • 12 nap/10 éj:
  • 2018.01.28-02.08.

Maja körutazás és üdülés Cancúnban vagy Riviera Maya-n (11 nap/ 9 és vagy 12 nap/10 éj)

1. nap: Budapest – Cancún

Elutazás Budapestről az Air France, Lufthansa menetrend szerinti járatával a reggeli/délelőtti órákban, átszállással. Érkezés Cancúnba a délutáni/esti órákban, majd transzfer a Hotel Ramada Cancun 4* szállodába, ahol az első éjszakát töltjük.

2. nap: Rio Lagartos - Ek Balam – Valladolid - Merida

Reggeli a szállodában, majd indulás. Rio Lagartos avagy a „Gyikocskák Folyója”, egy többhektáros nemzeti park, ahol sokféle élőlény mint ibisz, gólya, pelikán, kormorán, sas és krokodil lakik háborítatlan csendben. Időnként még egy-egy delfin is beúszik a környékre némi reggeli reményében. A hatalmas, inkább édesvízi folyó jobbára tónak mondható, mely igen sekély. Közvetlenül határos a karibi kék tengerrel, hatalmas sóhegyeket is látni a parton. Motorcsónakban siklunk a mangrove erdők szegélyezte puha vízen egy leválasztott terület felé, ahol megcsodáljuk a rózsaszín flamingók népes raját. Vehetünk akár szépítő iszapfürdőt is. Következő állomásunk Ek Balam ókori maja város, melyet 1997-ben, viszonylag jó állapotban találtak meg az őserdőben. A Valladolid közelében fekvő archeológiai zóna neve maja nyelven fekete jaguár, ez az állat egyébként a maja mitológia egyik legősibb fantomja. Kivételes stílusú, és a Yucatan-félszigeten egyedülálló fríz, kecses démonok és acsarkodó jaguár állkapocs uralják fő piramisának oltárát. Kőtáblákon királytörténetek, építményeken udvari szokások, képzeletünk filmkockáin pedig a jövő-menő kereskedők, nagykövetek és katonák jelennek meg az egykoron oly előkelő és gazdag városban. Kirándulásunk utolsó állomása Valladolid. A várost 1543-ban alapították a spanyolok egy ősi maja település helyén. Főterén látjuk a ferences rend középkori templomát, a freskókkal díszített városháza mellett pedig a tarka koloniális palotákat. Sürög-forog a mai, modern város, lehet itt autógumi talpú bőrszandált venni és tradicionális huipil ruhás hölgyeket fényképezni. Késő délután transzfer Merida városába, majd szállások elfoglalása a Hotel El Conquistador**** szállodában.

3. nap: Merida – Uxmal - Merida

Reggeli a hotelben majd utazás Uxmal piramisnegyedhez. Uxmal abban a késő klasszikus korban virágzott, amelyben sok más maja város már rég hanyatlásnak indult. Az erdei sétán átböngésszük az öt szintes Varázsló templomát, a maja euro jelekkel díszített Apácazárdát, megmásszuk a Főpap piramisát miközben tanulmányozzuk a falfelületeken a vipera motívumokat, a pici maja kunyhók képeit, vagy az elefántormányos esőisten faragványokat. Ezután bemegyünk egy olyan kakaó múzeumba, ahol megismerjük ezt a világot átformáló növényt, kilessük a park állatkertjében a jaguárt és részesülünk egy kakaó szertartás kozmikus áldásában. A program zárásaként ellátogatunk egy legizgalmas városkájába, Oxkutzcab-ba, mely a térség egyik legszínesebb mezőgazdaságból élő városa. Végig járjuk a helyi piacot ahol van zöldség, gyümölcs, kakaólapocska, méz és minden más, az adott napnak megfelelően. A parasztasszonyoktól kikérdezzük, hogy ezt vagy azt a számunkra ismeretlen zöldéget hogyan kell megfőzni. Ezután hazaindulunk Meridába. Mérida a Yucatán szövetségi állam fővárosa, melynek helyén a középső preklasszikus korszak idején maja település állt. Ma a város egy modern politikai-financiális-kulturális és kereskedelmi központ. A spanyol katedrális mellett koloniális paloták állnak a központban, távolabb elegáns, franciás sugárút húzódik. A főtéren bemegyünk a cukrászdába kukorica fagyit kóstolni és a színpompás boltokban vásárolhatunk helyi szőnyeget, ékszert, féldrágakövet vagy épp fából készült gyerekjátékokat. Az éjszakát a Hotel El Conquistador**** szállodában töltjük.

4. nap: Merida – Chichen Itza – Cancún / Riviera Maya

Reggeli a hotelben, majd Chichen Itzá felé vesszük az irányt. Útközben meglátogatjuk Izamal városát is. Izamal – más néven” A Dombok Városa” - pontosan a Yucatan-félsziget közepén található és azt tartják, hogy a térség legelső, ember által lakott helye. Az ősi itza-k alapították és innen származtatható a város neve is: Itzamna vagy Zamna azaz „A Mennyország Harmata”. A spanyol hódítókkal együtt a szerzetesek is elfoglalták Izamal-t, s megfelelő buzgósággal terjesztették a katolikus hitet az indiánok között. Főterén ma is királyi koronaként áll sárga falú, impozáns konvent -és templomegyüttesük. Chichen Itza a leglátogatottabb maja-tolték romváros, az UNESCO világörökség része, 2007-től pedig a világ 7 új csodáinak egyike. Ahogy belépünk a romvárosba, pár perc séta után ott tornyosul előttünk a Kukulkan piramis, ami a tökéletes példa arra, milyen hihetetlenül precíz és magas szintű ismeretekkel rendelkeztek a maja és tolték papok és tudósok generációi. A templomállam lakói egyébként kizárólag ők és a magas rangú arisztokraták voltak. A több évszázados maja időszak után a betelepült toltékok honosították meg Kukulkán – a tollas kígyóisten – tiszteletét, harci szokásaikat és az emberáldozat rítusát, melynek jeleit a város ma is magán viseli. Épületeiket harci eseményekkel, emberszívet lakmározó sasokkal és kígyó -jaguár testű fantáziaállatokkal díszítették. Megnézzük még a Harcosok templomát, a Labdajáték-pályát és az Obszervatóriumot. A program végeztével transzfer az előre kiválasztott szállodába Cancún-ba, vagy Riviera Maya-ra.

5-9. nap: Pihenés, illetve lehetőség fakultatív programokon való részvételre.

Szállás az előre kiválasztott hotelben. (A január 28-i turnusunk 12 nap/12 éjszakás, ezért 1 éjszakával hosszabb az üdüléssel töltött idő a kiválasztott hotelben.)

10. nap: Cancún–Budapest

Pihenés, majd transzfer Cancún repülőterére, hazautazás.

11. nap: Érkezés Budapestre

Szállások | Maja körutazás + üdülés

 

Fakultatív programlehetőségek

Chichen Itzá

A maya civilizáció legjelentősebb és legismertebb ősi városában többek között az évezredes piramisok, obszervatórium, játékok tere, harcosok temploma mesél arról, hogy ez a maya-tolték kultúra miként is létezett. A hatalmas, buja erdős területen a lélegzetünk is eláll a sok matematikai, csillagászati bravúrtól, ahogy a maya világkép esszenciáját, a Vénusz jegyet alkalmazzák, vagy ahogy a Kukulkán piramis elemeinek számadatai a naptár tagolását mutatják. Valladoid városán áthaladva megfigyelhetjük a mai maya életetvitelt is. A főtéren láthatjuk a spanyol alapítású középkori templomot a freskókkal díszített városháza mellett a tarka koloniális és modern házak gyűrűjében.

Egész napos kirándulás ebéddel, belépőkkel, magyar nyelvű idegenvezetéssel (6 főtől) – 85 USD/fő, 5-12 év között 50 USD/fő.

Coba

I. sz. 500 és 900 között a Yucatán-félsziget dúsgazdag kereskedelmi központja volt. Itt látható, és meg is mászható a térség legmagasabb, cukorsüvegre emlékeztető piramisa gőzfürdők, csillagvizsgálók és kikövezett útvonalak mentén. Sétálunk vagy biciklizünk a trópusi őserdőben, figyeljük a madarakat, böngésszük a hatalmas kőlapok véseteit. Ezután beköszönünk egy többgenerációs maya családhoz. A környéken sok a természetes víztároló medence, ahogy évszázadok óta itt hívják: cenote. Megnézzük, hogy képet kapjunk arról, az emberek miként jutottak vízhez ezen az egyébként folyókban igen-igen szegény területen.

Egész napos program ebéddel, belépőkkel, magyar nyelvű idegenvezetéssel (6 főtől) – 100 USD/fő, 5-12 év között 60 USD/fő.

Xcaret Plus

Csodaszép tengerparton fekvő öko/aqua park, amelyben akvárium, állatkert, barlangfolyó is talalható többek között. Felár ellenében lovaglás, PADI búvárkodás, úszás delfinekkel. A nap csúcspontja az a 2 órás pompás show, amely bemutatja Mexikó történelmét a homályba vesző legendáktól a XX. század elejéig, a labdajátékot a mexikói valcerig. Vacsorát a program nem tartalmaz!

Egész napos program ebéddel, belépőkkel – 155 USD/fő.

Tulum-Xel-Ha

Az égből leszálló rejtélyes maya isten városa, amely egy gyönyörű tengerparti sziklafalra és teraszra épült. Fénykorában, a XIV. században korallzátony által védett öblében kulcsfontosságú árucikkek mint. pl. kakaóbab, obszidián, só cseréltek gazdát. Természetesen ennek ma már csak a romjait járhatjuk be. Xel-Ha egy csodálatos park édes barlangvízzel és sós tengerrel. Úszhatunk a kristálytiszta hullámokban vagy búvárkodhatunk a trópusi halak társaságában. Sportosan biciklizhetünk az ökoútvonalon, kis múzeumokban pedig tanulmányozhatjuk a leguánok, színpompás lepkék, burjánzó növények életét.

Egész napos program ebéddel, belépőkkel, sznorkeling felszereléssel, étellel, italfogyasztással, magyar nyelvű idegenvezetéssel (min. 6 főtől) – 135 USD/fő.

 

Szállások | Maja körutazás + üdülés


Menetrendek

Honnan - Hová | 2017.11.15-11.25. | 2018.01.10-01.20. | 2018.01.28-02.08. Indulási idő: Érkezési idő:
Budapest(BUD) - Párizs(CDG) 06:25 08:45
Párizs(CDG) - Cancún(CUN) 12:15 17:15
Cancún(CUN) - Párizs(CDG) 19:30 10:50+1
Párizs(CDG) - Budapest(BUD) 13:25 15:35
Honnan - Hová | 2018.02.06 - 02.16. | 2018.02.20 - 03.02. Indulási idő: Érkezési idő:
Budapest(BUD) - Frankfurt(FRA) 10:30 12:15
Frankfurt(FRA) - Cancún(CUN) 14:25 20:35
Cancún(CUN) - Frankfurt(FRA) 22:45 14:50+1
Frankfurt(FRA) - Budapest(BUD) 16:40 18:10

menetrendváltozás jogát a légitársaság(ok) fenntartják

 

Tudnivalók

 • Utazás: Air France/Lufthansa menetrendszerinti járatával Budapestről, 1 európai átszállással, Budapest-Cancún -Budapest útvonalon.
 • Repülőtéri taranszfer: mini busszal, vagy autóval történik a létszámtól függően, magyar nyelvű idegenvezető várja a vendégeinket a repülőtéren
 • Elhelyezés/ellátás: a körutazás során 4* szállodában reggelivel, a tengerparti üdülés alatt a választott hotelben és ellátással.
 • Idegenvezető: a programokon, fakultatív kirándulásokon magyar nyelvű idegenvezetés

Hasznos informáciok a mexikói utazáshoz

Hivatalos név:

Mexikói Egyesült Államok

Deviza előírások:

hivatalos fi zetőeszköz a mexikói peso (MXN), érdemes amerikai dollárt vinni, mert sok helyen elfogadják. A nemzetközi bankkártyák, hitelkártyák többségét a szállodákban elfogadják. A helyi és a külföldi fizetőeszközök összege nincs korlátozva.

Hivatalos nyelv:

spanyol, de sokan beszélnek angolul..

Beutazási szabályok:

nincsen szükség vízumra, elegendő a belépés napjától számított 6 hónapig érvényes útlevél.

Kiutazási szabályok:

Kilépési illeték 200 peso (kb. 18 USD)

Hálózati feszültség:

110 Volt, átalakító/adapter szükséges.

Éghajlat:

Szubtrópusi. Az éves átlaghőmérséklet 22–27 Celsius fok, az átlagos páratartalom meghaladhatja a 80 %-ot is. A szárazabb téli időszak novembertől áprilisig tart.

Egészségügyi tanácsok

nincs kötelezően előírt oltás, de a Nemzetközi Oltóközpont a következőket ajánlja: diftéria, tetanusz, tífusz, hepatitis A és B elleni vakcina. További info: www.oek.hu

 • Csapvizet ne igyanak, csak palackozott italokat.

Időeltolódás:

-7 óra október-április között. Magyarország 12.00 óra, Mexikóváros 05.00 óra

Diplomáciai képviselet:

Paseo de las Palmas 2005. Lomas de Chapultepec Del. Miguel, Hidalgo México D.F. 11000, Ügyelet: (00)-(521)-55–54-55-50-68