Románia - Ország információk és tudnivalók

erdélyi hangulat

Románia talán legszebb területe, a hatalmas hegyekkel tarkított, vadregényes Erdély. A számos tradíciót őrző település és történelmi látnivaló mellett rengeteg kirándulási lehetőséget nyújt egész évben. Mártózzon meg a Medve tóban, pisztrángozzon a Nagy Küküllőben, vagy mássza meg a Fogarasi havasok csúcsait.

SZÉKELYUDVARHELY
Székelyudvarhely a Nagy-Küküllő folyó felső szakasza mentén lankás dombokkal körülvett medencében fekszik, a hajdani Udvarhelyszék anyavárosa, a későbbi Udvarhely vármegye székhelye volt. Hargita megye második legnépesebb városa gazdag műemlékekben, illetve az Árpád-korból fennmaradt várromok is megtalálhatóak a közelben.

CSÍKSZEREDA
Csíkszereda, Hargita megye székhelye, Erdély délkeleti részén a Csíki havasok és a Hargita hegység közötti medencében, az Olt folyó bal partján fekszik. A Ceausescu érában a régi városközpontot részben elbontották, de a megmaradt részen barátságos sétálóutcát hoztak létre. Számtalan történelmi emlékmű, természeti csoda és néprajzi különlegesség található e vidéken. Csak egy pár közülük: a Szent Anna-tó, a Gyilkos-tó és a Békás-szoros, a Csíksomlyói templom és kegyhely vagy a korondi népművészeti központ és vásár. Csíkszereda legjelentősebb műemléke, történelmi nevezetessége Mikó vára.

SZOVÁTA
Szováta 490 méter tengerszint feletti magasságban található, a fenyves erdőkkel körülvett Medve tó partján, a sóvidék szívében. A klimatikus gyógyüdülőhely, az ízületi és nőgyógyászati panaszok, valamint a perifériás idegrendszeri megbetegedések utókezelésére is kiválóan alkalmas. A heliotermikus tó nevét, a sok szerves anyagot és klórt tartalmazó fekete iszapról kapta, amelyet a gyógypakolásoknál is használnak. A tófürdő Júniustól, Szeptemberig tart nyitva.


Utazási lehetőségek:
Egyénileg
Autóbusszal
Vonattal
Repülővel

románia

Beutazási szabályok: érvényes fényképes útlevél, vagy új típusú személyi igazolvány szükséges, mely a hazautazás napjától számítva még min. 3 hónapig érvényes.Időeltolódás: + 1 óra Magyarországhoz viszonyítva

Hivatalos nyelv: román, de a katalógusban szereplő városokban mindenhol beszélnek magyarul

Hivatalos pénznem: Román Lei Vízum: magyar állampolgárnak nem szükséges 30 napig, de beutazáskor kérhetik a napi 60 EUR/fő valuta felmutatását, amennyiben nem szervezett utazáson vesz részt a beutazó, amikor szállását, ellátását voucher-rel nem tudja igazolni.

Hálózati feszültség: 220 V

Telefon: Romániába 00 40; Magyarországra 00 36

Ivóvíz: A csapvíz iható, kivéve, ahol tiltó tábla jelzi.

Nyitvatartás: Az üzletek általában hétfőtől–péntekig 08:00–18:00 tartanak nyitva, néhány üzlet szombaton és vasárnap is nyitva van, illetve nonstop üzletek is vannak a nagyobb városokban!

Vámrendelkezések: beutazáskor vámmentesen bevihető: 250 db cigaretta vagy 250 gramm pipadohány, 1 l likőr és 1 l bor, ajándékok 200 USD értékben. Személyenként és utazásonként 500.000 lejnél magasabb pénzösszeg behozatala és kivitele nem megengedett. A Romániából történő kilépéskor az 500.000 lej összeghatárt meghaladó összeget elismervény ellenében letétbe kell helyezni a vámszerveknél. A letétbe helyezett összeget 3 éven belül ismételt beutazás alkalmával visszaadják.

Idegenforgalmi adó: A helyszínen fizetendő, mértéke 3 és 5% között mozog.

Diplomáciai Képviselet:
Magyar Köztársaság Nagykövetsége:

Bukarest 70202, Str. Jean-Louis Calderon 63-65.
Tel: 40-1-311-15-42, 312 0468,
Fax: 40-1-312-0467, 40 41 312 7470