Irodák

IBUSZ Tatabánya

 

 

 

 

 

 

 

Nyitva tartás:
 
Hétfő: 08:00-17:00
Kedd-Péntek: 8:00-16:00
Szombat: Zárva

Vasárnap:
Zárva

 
Munkatársak

Tomasik-Vizslóczki Gabriella
irodaigazgató

 

Szelmanné Nimsch Mónika
utazási irodai ügyintéző, valuta-és forintpénztáros (valutaváltás)

Molnár Ágnes

valuta- és forintpénztáros


Szolgáltatásaink

 • Repülőjegy értékesítés menetrend szerinti és fapados járatokra
 • Külföldi és belföldi utak széles választéka
 • Jegyek hazai és nemzetközi sporteseményekre, koncertekre
 • Valutaváltás rendkívül kedvező, egyedi árfolyamon
 • Egyéni szállásfoglalás a világ bármely pontjára
 • IBUSZ Utazási utalvány
 • Utasbiztosítás
 • Fizetővendég-szolgálat: IBUSZ szobák és apartmanok
 • Autóbérlés külföldön
 • Western Union pénzátutalás
 • Nemzetközi vonat-és autóbuszjegy értékesítés
 • Vízumügyintézés
 • Városnéző programok
 • Patika és Tempó Egészségpénztár kártya elfogadóhely!
 • SZÉP kártya elfogadóhely!

 


Helyi programajánlat, specialitás


A Szelim-barlang - Egy titokzatos képződmény

A Kő-hegy oldalában 310 méter magasan, a Turul-emlékműtől 200 méterre található. A környék legszebb kirándulóhelye. Mintegy 45 méter hosszú, 12-14 méter széles, több oldalága és két bejárata van.
A város távoli pontjairól is kiválóan látható barlanghoz a Turul-emlékműtől egy kilométernyi tanösvény vezet. A kis túraútvonal alkalmat nyújt arra, hogy az érdeklődők megismerjék a Vértes és Gerecse geológiai történtetét, a parkerdőben élő legjellegzetesebb növény- és állatfajokat.
A Szelim-barlang különleges természeti képződmény: hasonló több is található a mészkőbe vájtan a Gerecse más részein is. A teteje néhány éve beszakadt, 7 méter széles kürtője a felszínen körbejárható.
A 40 ezer éves barlangot az 1930-as években kezdték feltárni, benne az ősember kőszerszámaira és csontjaira bukkantak. A legenda szerint a török hódoltság idején Szelim szultán a barlangba menekült hét falu népét a bejártnál rakott máglya füstjével megfojtotta.
A barlang kulturális célú hasznosítására néhány éve színházi előadásokat, irodalmi esteket, fotótáborokat szerveznek a barlangban, illetve a barlanghoz kötődően.


Egyedülálló Ipari Skanzen - A bányászkodás története "élőben"

A Tatabányai Múzeum - amely 1997-ben az Év Múzeuma címet is elnyerte - 35 ezer tárgyból álló helytörténeti gyűjteménnyel csalogatja az érdeklődőket. Itt látható a 25 ezer tételes régészeti kiállítás, jelentős Árpád-kori anyaggal, valamint két állandó kiállítás: Életképek Tatabánya múltjából címmel és az Amazóniai tollművészet - Boglár Lajos néprajzkutató indián témájú kiállítása.
Az 1988-ban megnyitott ipari skanzen az első olyan természetes környezetben kialakított szabadtéri múzeum hazánkban, amely nem a paraszti élet- és munkakörülményeket, hanem az ipari munkások, elsősorban a bányászok élet- és munkakörülményeit hivatott hitelesen bemutatni. A szénbányászat emlékeinek megőrzésére létrehozott kiállítóhely megnyitása óta folyamatosan bővülő, és tematikájában is gazdagodó kiállításokkal várja vendégeit. A látogatók lehetőséget kapnak arra, hogy múzeumi körülmények között megismerkedhessenek azzal az összetett, nehéz munkával, amit a bányász nap mint nap végzett a föld alatt. Az "öreg XV-ös" akna külszíni létesítményeit abban az állapotban őriztük meg, ahogy valamikor az üzemelés alatt voltak.
Az irodaépületben többek között régi üzemvezetői iroda, bányamérnökség, faléz, ásványkiállítás látható. A történelmi emlékpark a volt bányaüzemek áldozatainak emlékműveit gyűjtötte egybe. Új létesítményként épült meg az első tatabányai lejtős akna kapuzatának másolata a hozzá csatlakozó földalatti bányatérségekkel. Ezt egészíti ki a szabadtéri gépbemutató. 1996-ban átadásra került a volt fürdő épületében a Lois Viktor hangszerszobrait bemutató állandó kiállítás "Hangfürdő" címmel. Ehhez kapcsolódnak a nyári időszakban megrendezett nemzetközi kortárs művészeti táborok és kiállítások.

Tatabányai Múzeum Szabadtéri Bányászati Múzeuma - Ipari Skanzen
2800 Tatabánya, Vágóhíd út. Tel: 34/311-076
Web: http://www.banyaskanzen.hu/
Email: tbmuzeum@axelero.hu

Tatabányai Múzeum
2800 Tatabánya, Szent Borbála tér 1. Tel/Fax: 34/310-495; 34/313-139A Turul-emlékmű - Tanösvény a szobor és a barlang között


Feszty Árpád festőművész kezdeményezésére a millennium idején megalakított Emlkékmű Bizottság Donáth Gyula (1850-1909) szobrászművészt bízta meg a szobor elkészítésével, a kivitelésével pedig a Zellerin Rt.-t. Anyagi okokból 1896-ra nem készült el, csak 1907-ben avatták fel.
Az alkotás Európa egyik legnagyobb madárszobra. A millennium kapcsán Komárom vármegye közössége döntött a bánhidai emlékmű felállításáról, ám pénzhiány miatt csak 1905-ben avathatták fel. Felújítása után, 1992-ben másodszor is felavatták. A jeles alkotás mára Tatabánya meghatározó jelképévé vált. A város címerében is szerepel.
A Kő-hegy tetején néhány éve az önkormányzat Turul-tanösvény néven alakított ki egy másfél kilométeres útvonalat a Turul és a Szelim-barlang között, amely bemutatja a Vértes és a Gerecse jellezetes kőzeteit, növény- és állatvilágát. Felújították a turistajelzéseket, tárgyakat és kiépítették a vízvezetéket, a világítást.
Nevezetességek a környéken: Vitány vára - Kalandos múlt a Vértes szívében

A város közelében található várrom valaha a Vértes egyik büszkesége volt. A Tatai-medence több települése tartozott a várhoz valaha: a vár pusztulása után egy részük a gesztesi, aztán a tatai vár tartozéka lett.
Közel van Felsőgallához, és bár nehezen közelíthető meg, szép kirándulóhely, ritka nevezetesség.


Samu, a Vértes híressége - Homo erectus paleohungaricus

Vértesszőlős legismertebb nevezetessége a Vértes László neves régészünk 1964-ben és 1965-ben öt ásatási ciklusban tárta fel a területet. Itt találta meg a mésztufában a nevezetes Homo erectus paleohungaricus leletet, amelyhez állatcsontok, lábnyomok és tűzhasználat nyomai kapcsolódnak.
Vérteszőlős neve 1965-ben járta be a világot, amikor egy felnőtt egyén (a későbbi Samu: a megtaláláskor, augusztus 21-én Sámuel napja volt)tarkócsontja előkerült. A lelet érdekes azért is, mert a környezetében talált ezközökből ítélve Samu - a fejlettségéhez képest - intelligens volt: kavicsból készült eszközöket használt, ismerte és használta a tüzet, zsákmányai között nagytestű állatok is voltak.
A 300-350 ezer évesre becsült előember-leletek a Nemzeti Múzeum helyi kiállítóterületén, eredeti környezetükben tekinthetők meg. A bemutatóhely környéke természetvédelmi terület.
A község területén talált előember-leletek bizonysága szerint mintegy 500 ezer éve lakott település, az ország egyik legrégibb régészeti lelete révén vált ismertté nemzetközi viszonylatban is.

Cím: Vértesszőlős, Múzeum u. 1.
GPS: LAT: 47° 37.599', LON:18° 23.112', H:190m
Telefonszám: 34/710-350

Nyitvatartás - szezonális
IV.01-VIII.31.: K-P 10-15, Szo, V és ünnepnap 10-18
IX.01-30.: K-P 10-15, Szo, V és ünnepnap 10-17   
X.01-31.: K-P 10-15, Szo, V és ünnepnap 10-16

Tárlatvezetés: Telefonos egyeztetéssel 34/710-350 számon kérhető.

Az állandó kiállítás jegyárai:
Felnőtt:  500 Ft
Diák és Nyugdíjas: 250 Ft

Az állandó kiállítást ingyenesen látogathatják:
- 6 év alatti gyermek
- 70 éven felüli nyugdíjas
- Fogyatékkal élő (+1 fő kísérő)
- Diákcsoport 10-25 főig iskolai szervezésben
- Pedagógus, oktató, közművelődési dolgozó
- Újságíró
- ICOM-, ICOMOS-, ICCROM-kártyával és TKME igazolvánnyal rendelkezőkKirándulások a környéken: Majk - Hiteles helyből műemlék

Tatabánya/Majk: Az Észak-Vértesben, Környe felől haladva Csákvár felé fordulunk és kis kitérővel az erdőben bukkanunk Majkra. A középkori premontrei prépostság helyén Esterházy József gróf és 16 főúri család adományozása révén vált itt lehetővé a kamalduli remeteség megalapítása a 18. század közepén.
1988-ban befejeződött a helyreállítás, a műemlékegyüttes felkerült a magyar kulturális örökség listájára.
Az óránként induló idegenvezetés során a remeteség történetének számos érdekes részletével ismerkedhetnek meg a látogatók.
Nyitva: Minden nap 10-18 óráig
Telefon: 34/361-592
 Megközelíthetőség

Irodánk a Fő téren, az Árpád Hotel és a taxiállomás mellett helyezkedik el.

Kedvencek

Hírlevél feliratkozás

Irakozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülhessen legfrissebb és legkedvezőbb ajánlatainkról!

Kattintson ide a feliratkozáshoz

kék szám: 06 40 428 794

IBUSZ katalógusok

Tekintse meg vagy töltse le aktuális katalógusunkat!

Élmények Korhatár Nélkül (Körutazások és városlátogatások 2016)
További katalógusok
Elfelejtett jelszó