Indonézia - hasznos információk

indonézia

Indonézia közkedvelt idegenforgalmi úti célja Bali, amely a Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb pontja, Jávától Keletre helyezkedik el. 
A viszonylag kisméretű sziget (5.631 km2) homokos tengerpartjaival paradicsomi hátteret 
biztosít a gondtalan kikapcsolódásra. De kulturális élményekre vágyó utazók sem csalódnak itt, hiszen híres képző- és táncművésze-téről, zenei életéről.

Bali híres természeti értékeiről. A változatos növény- és állatvilág iránt érdeklődők sem térnek haza maradandó élmények nélkül. Hat tagból álló vulkánlánca, buja trópusi erdők, rizsföldek, gyümölcsösök tarkítják a mély krátertavak és kanyonok által szabdalt szigetet. A feldíszített templomok különleges harmóniát alkotnak a mandarin, magnólia fák, a szegfűszeg, a különböző orchideafélék, hibiszkuszok, valamint számos különleges trópusi növény illatával átszőtt látványával. A sziget 
lakói az indonéz többségtől eltérően hindu vallásúak.

A sziget főbb üdülőhelyeinek jellege eltérő. Kuta nyüzsgő üzletekkel, szórakozóhelyekkel teli, tengerpartja a magas hullámok miatt elsősorban szörfözőknek ideális. Kutától mindössze 11 km-re épültek ki az újabb üdülőtelepek Nusa Dua és Tanjung Benoa, amelyek elsősorban a magasabb szolgáltatási színvonalat igénylő turisták kedvelt célpontjai, míg Sanur inkább a pihenni vágyóknak kedvez. Csoportos útjainkkal érkező utasaink az ajándék fakultatív kirándulások kere-tén (15 napos csomag esetén 5, míg 10 napos csoportok esetében 3 kirándulást tartalmaz az ár) belül megismerhetik a sziget legnépszerűbb és egyben legszebb látnivalóit.

Beutazás:

Vízum magyar állampolgárok számára szükséges. A helyszínen intézendő (25 USD/fő), figyeljenek oda, hogy útlevelük a hazautazástól számított 6 hónapig legyen még érvényes.

Időeltolódás:

+7 óra

Kilépési illeték:

Bali sziget elhagyásakor a repülőtéren ki kell fizetni az ún. repülőtéri kilépési illetéket. Ennek összege 150.000 Rúpia/fő (kb. 24 USD, mely készpénzben fizetendő) (amennyiben helyközi járattal hagyja el az országot, akkor a kilépési illeték 50.000 Rúpia/fő)

Pénzváltás:

A helyi fizetőeszköz az indonéz rúpia, 1 USD=kb. 11.000 IDR, 1 EUR=kb. 13.000 IDR (pénzváltási lehetőség a helyi repülő-téren is). Erős az árfolyamingadozás.

Közlekedés:

A közlekedés baloldali, elterjedt a taxi meglehetősen 
olcsó tarifája miatt.

Éghajlat:

Kellemes napokat tölthet el Balin egész évben, hiszen az átlaghőmérséklet 25–30 °C között mozog. Ugyan decemberben be-köszönt a monszun időszak, amely márciusig tart, de az eső általában az éjszakai órákra jellemző, és reggelre friss, napsütés várja a kirándulni vágyókat (ennek ellenére érdemes esernyőt magukkal vinni, hiszen napközben 
5 perces eső elképzelhető). Mindennek kö-vetkeztében igen magas a páratartalom (80–90%)

Egészségügyi tanácsok:

Kötelező védőoltás nincs. Az ajánlott oltásokkal kapcsolatosan hívja az ÁNTSZ-t (tel: 06-1-4761100)
 

Áramellátás:

110/220 V

Telefon:

Indonéziából külföldre való telefonálás esetén a nemzetközi hívókód: 001 vagy 007 (nem 00 vagy +, mint Európában). A szállodai szobák többségéből lehet nemzetközi hívást bonyolítani, de számítson arra, hogy magas percdíjakat számolnak fel. A legkedvezőbb megoldás itt is a nyilvános készülék használata. (telefonkártya kb 2 USD)

Öltözet:

A levegő hőmérséklete nappal soha nem csökken le 20–22˚C alá, ezért legcélszeróbb a könnyó, nyárias ruhaviselet, a hegyek-ben kirándulva azonban számítsanak alacsonyabb hőmérsékletre. A templomok látogatásánál elvárt a megfelelő öltözet, amely fedett lábakat jelent férfiak és nők esetében is (érdemes beszerezni szarongot, vagyis derék köré csavarható nagy kendőt – hindu népviselet – ez bérelhető is a helyszíneken).

Diplomáciai Képviseletek:

Indonézia/Bali: Jl.H.R. Rasuna Said Kav. No. X/3, Kuningan,
Jakarta 12950, Tel.: +62 21 520 3459,