KÖTELEZŐK RÖVIDEN 1-2. rész – Mauritiusi programok, avagy mit nézzünk meg feltétlenül?

A türkizkék vizek, fehér homokos partok és a kulturális gazdagság szigete, Mauritius, nem csupán a pihenés és kikapcsolódás helyszíne, hanem számos izgalmas és érdekes programot is kínál az ide látogatóknak. Legyen szó aktív kalandokról, kulturális felfedezésekről vagy egyszerűen csak a paradicsomi tájak élvezetéről, Mauritius minden ízlést kielégít. Kövesse figyelemmel a bejegyzésünket, és fedezze fel velünk a mauritiusi utazás csodálatos programlehetőségeit!

"Vad dél-nyugat" túra - Egész napos kirándulás ebéddel:

Mauritius legjelentősebb szárazföldi kirándulása a sziget dél-nyugati szegletébe, a sziget leginkább lenyűgöző látnivalóihoz kalauzolja önöket. A túra a Trou Aux Cerfs vulkáni kráternél indul, mely több tízezer éve nem aktív, és melyet ugyan már sűrűn benőttek a növények és a fák, innen gyönyörű és 360 fokos panoráma tárul önök elé a környező tropikus lankákra és hegyekre. A kilátó után megálló a ‘Voiliers de I’Ocean’ hajómakett múzeumban.

Utunkat a Nagy-fennsíkot átszelve, a sziget legmisztikusabb pontjára, a Szent-tóhoz folytatjuk, mely a többségében hindu vallású és indo-mauritiusi lakosú sziget legszentebb és legfőbb zarándokhelye. Az út két oldalán Siva és Durga 108 láb (33 m) magas, monumentális szobrai, akár két „stoptábla” késztetnek megállásra, ahogy jelzik a szent helyet. Hindu Istenek és Istennők szobrai díszítik a tó körüli területet, ahol 3 szentélybe is betérhetnek - ehhez kapnak a helyszínen egy-egy csinos fátylat. A hely meghittségét élvezve hasznos információkat tudhatnak meg a hindu vallásról, sétálgathatnak a tó partján, miközben önök körül kis majmocskák szaladgálnak.

Ha kellőképpen átszellemültek, tovább indulunk a Black River Georges Nemzeti Park legszebb kilátópontjához, a Macchabée kilátóhoz, ahol több mint 700 méteres magasságból csodálhatják a hegygerinc által szegélyezett, erdőkkel gazdagon benőtt hegyoldalt és völgyeket, emellett kellemesen hűsölhetnek a tengerszinten jellemző, afrikai hőség után. A Black River Gorges Nemzeti Park területe az utolsó érintetlen hely, amit a szigetre érkező első, holland telepesek nem taroltak le a cukornádtermesztés érdekében. A nemzeti park számos ritka növény- és madárfajnak ad otthont és kis majmocskákkal itt is találkozhatunk.

Ezután Chamarel felé vesszük az irányt, ahol kiadósat ebédelhetnek az autentikus faluban, majd a Chamarel rumgyárba látogatunk. Mauritiuson termelik a világon a legjobb minőségű cukrot, melyből a világon az egyik legjobb minőségű rum is készül. A rumgyár múzeumként is működik, helyi idegenvezetőnk a rumkészítés fortélyaiba avatja be önöket, melyet kóstoló követ; több, mint 10-féle, helyben készült rumot és likőrt kóstolnak, az alapkategóriától a prémiumig.

A likőrök is nagyon ízletesek, pl. a vanília, kókusz-, fűszer- és kávélikőrt is megízlelhetjük. A kóstoló után vásárlásra is nyílik lehetőség a rumgyár ajándékboltjában. A programot a sziget két ikonikus jelképe, a 90-méter magas Chamarel vízesés, valamint a 7-színű föld megtekintésével zárjuk. A Chamarel geoparkban lehetőség nyílik kis szabadidőre, mely során az óriásteknősöket is megnézhetik.

Ismerje meg mauritius-i szállásainkat >

Hallottak már a repülő rókáról, azaz a mauritiusi gyümölcsevő denevérről? Ha hálókkal bevont fákat látnak a szigeten nyaralásuk során, az bizony miattuk van, ugyanis még a kemény kókuszt is megrágják. Odakint biztosan észreveszik majd a jelenlétüket, mert denevérhez képest elég nagy méretűek. Nem kell tőlük tartani, hisz egyáltalán nem veszélyesek és nagyon édesek. A turisták előszeretettel keresik és fotózzák őket, kétségtelenül hozzátesznek Mauritius turisztikai vonzerejéhez. A helyiek amúgy csak denevéreknek hívják őket, hisz mindenütt ott vannak. Október-november környékén a legaktívabbak, mikor érik a licsi, mely az első számú kedvencük.

Tudták-e? Mauritiuson - szőlőültetvények nem lévén - licsiből készítik a bort.

Népszerű szuvenír a Takamaka borászat kínálata. A licsibor desszertbor jellegű és édeskés vagy nagyon édes, a szőlőből készült borral ellentétben pedig minél frissebb és fiatalabb, annál jobb, a szavatossága mindössze 2 év.

És hogy hol láthatnak sok-sok „repülő rókát”? A Pamplemousses Botanikus Kertben, ahova „A Dodó nyomában” kiránduláson látogatunk, melyet mauritiusi kaleidoszkópnak is hívnak, annak színessége miatt. „Kövessék a Dodót”, látogassanak el Mauritius fővárosába, Port Louis.ba és a sziget legszebb botanikus kertjébe, a Pamplemousses-ba! A fővárosban ismét megtapasztalhatjuk a sziget sokszínűségét. Port Louis – szerény méretei ellenére – meglehetősen sokarcú város: hindu és keresztény templomok, mecsetek, kínai negyed, régi és modern városrészek egyedülálló kompozíciója, melynek csipkézett hegyek adnak képeslapra illő hátteret. A programot egy kilátóval indítjuk, hisz a városra kiváló panoráma nyílik a Citadelláról (Fort Adelaide), ahonnan a La Pouce-hegy és a híres Pieter Both látványa is elénk tárul. A Pieter Both egyébként a kalandorok és extrém mászók egyik legkedveltebb célpontja a szigeten, és IGEN! a „fejet” is meg lehet mászni (persze csak profi túravezetővel és kellő tapasztalattal).

Betérünk a helyi piacra, valamint a környéken található bevásárlóutcákra, ahol helyi kézműves termékeket és számtalan szuvenírboltot találunk (természetesen középpontban a dodóval). Kártyával vagy külföldi valutával sajnos csak elvétve lehet fizetni, váltani kell mauritiusi rúpiára.

A tengerparti sétány felé véve utunkat megnézzük a sziget jelentős forgalmú kikötőjét, ahol óceánjáró hajók is megállnak pár napra, hogy az utasaik valamelyik népszerű turistahely szállodáiban pihenjenek.A kikötő emellett jelentős kereskedelmi elosztóhely, pl. Dél-Afrikával és Dél-Amerikával is szoros kapcsolatokat ápol a sziget. (Jó hír ez a borkedvelőknek, és van is bőven minőségi választék).

A városnézést autentikus, kreol ebéd követi, majd az ebédet egy botanikus kertben sétálhatjuk le.

Kreol ebédünk eltöltése után leereszkedünk a Pamplemousses Botanikus Kertig, majd a Cukormúzeumba (L’Aventure du Sucre) is ellátogatunk. A Pamplemousses botanikus kert (Sir Seewoosagur Rangoolam kert) legnépszerűbb látnivalója az Amazonasi óriás tündérrózsa, és ha szerencsénk van, épp látogatásunk alkalmával virágzik. Ha mégsem, a botanikus kertben található növényzet és fa különlegességek mindenért kárpótolják önöket.

A kert területén szarvasokat is láthatnak, és ha késődélután járnak itt, a mauritiusi repülő rókákat is megszemlélhetik, akik nagy példányszámban élnek errefelé.