Montenegro - ország információk és hasznos tudnivalók

Az Adria déli részén fekvő 13.812 km2 területű és 648 ezer lakosú ország, közel 290 km hosszú tengerparttal. A fekete hegyek országát, nevéhez híven, festői szépségű, vad, 2000 méteres hegyek és csodálatos öblökkel tarkított türkizkék tenger jellemzik. Nemcsak azoknak ajánljuk, akik a hosszú, homokos és aprókavicsos, nagy strandokat kedvelik, hanem azoknak is, akik a sziklás, zegzugos partokat keresik.

Montenegró Szerbia szomszédságában található, itt szinte a fellegeket érik a ­Dinári-hegység legmagasabb csúcsai. Önállóvá válása óta különösen nagy hangsúlyt fektet az idegenforgalomra, amelyet mi sem igazol jobban, minthogy sorra emelkednek a 294 km hosszú partszakaszon az újabb és újabb szállodák. Ennek a kis balkáni országnak sajátos hangulata van. Ez többek között viharos történelmére vezethető vissza. Itt hagyták kezük nyomát a rómaiak, az olaszok, a spanyolok, a franciák, és ezek keveréke fokozatosan sajátos jelleget adott az itteni délszláv kultúrának. Építészeti, kulturális emlékei mellett jóval jelentősebbek természeti adottságai. A hatalmas hegyek között patakok, vízesések zúdulnak alá, izgalmas kirándulásokat ígérnek a kanyonok. Montenegróban minden könnyen elérhető méretéből fakadóan. Ismét egy olyan hely, ahol akár egy nyaraláson belül hódolhat a hegymászásnak, a raftingolásnak, a természetbúvárkodásnak a nemzeti parkokban sétálva, vagy csak élvezheti a napozás jótékony előnyeit a Kék Zászlós partok egyikén. Minden nap teljesen más élményekkel gazdagodhat.

Miért az IBUSZ-t válassza montenegrói nyaralásához?

Tokkal - Vonóval

Az IBUSZ szervezésében a pihenni vágyók eljuthatnak Montenegro lenyűgöző vidékére. A Tokkal vonóval promóció keretében a megjelölt ár minden költséget lefed.

Weboldalunkon, plakátjainkon és egyéb hirdetéseinkben feltüntetett díjak az utazás meghirdetett programjában szereplő minden kötelezően fizetendő díjat tartalmaznak. A díjon felül -igény szerint- fizethető: fakultatív programok, vízumdíjak, valamint az útlemondási és utasbiztosítás (BBP)díja.
Bízunk benne, hogy utasaink is elkötelezettek maradnak az átláthatóság és az IBUSZ iránt!

Úti célok és üdülőhelyek

Herceg Novi

A horvát határtól alig 10 km-re fekszik Herceg Novi, igazi mediterrán hangulatú kisváros, melyet természeti környezete tesz egyedivé. Északról 1600-1800 m magas hegyek, délről a Kotori-öböl partja szegélyezi a húszezer lakosú települést. Belvárosában jellegzetes szűk utcácskákat, sikátorokat, hangulatos tereket és teraszos kávézókat találhatunk. A városka tengerparti sétányán tavasztól őszig pezseg az élet. Közvetlen közelében fekszik Igalo, a nemzetközi hírű klimatikus gyógyhely is, de autóval egy órán belül elérhető a világörökségi védelem alatt álló Kotor városa, a hasonlóan hangulatos Budva, vagy a turisták körében legnagyobb népszerűségnek örvendő Bar is. A horvát határ túloldalán fekszik (50 km) a szintén világörökségi védelem alatt álló Dubrovnik is.

Budva

A Lovcen hegy meredek lejtői alatt található a budvai riviéra és modern központi városa, Budva. A 2500 éves város viharos történelme során létrejött kulturális örökség szintén látványosságokban gazdag. A keleti és nyugati kultúra fantasztikus kontrasztja nem csupán Budván, de Montenegró egész tengerpartján különleges hangulattal bír.

Ulcinj

Az adriai partok egyik legrégebbi városa, 500 évvel időszámításunk előtt is vannak a városra utalások. A lakosság 80%-a albán nemzetiségű, így a városban a muszlim kultúra dominál, sajátos hangulatot kölcsönözve annak. Ulcinj Montenegró legdélebbi városa, 12 km-re van az Albán határtól. Az óváros a tengerből emelkedik ki, jellegzetes sziklanyelvek ,,támasztják alá", területét ma is lakják..

Hasznos tudnivalók

Beutazási szabályok

Érvényes útlevél, ill. személyi igazolvány, személygépkocsival utazóknak jogosítvány és forgalmi engedély, valamint a nemzetközi zöldkártya (kötelező nemzetközi biztosítás), az IBUSZ által kiállított voucher, baleset-, betegség, poggyászbiztosítás.

Utazás

Egyénileg

Időeltolódás

Nincs, ugyanabba az időzónába tartozik, mint Magyarország.

Hivatalos pénznem

Euro

Hálózati feszültség

220 V.

Ivóvíz

Iható, de javasolnánk, hogy palackozott ásványvizet vásároljanak. (1,5 l-es palack kb. 50-70 centbe kerül).

Közlekedés

Az autópályákon és a fél-autópályákon úthasználati díj fizetendő a helyszínen. Az utakon rendszeresek a közúti ellenőrzések, sebességmérések, s gyakoriak az igazoltatások. A határon való belépéskor környezetvédelmi adót kell fizetni, 10.-EUR/autó, mely 1 évre érvényes.

Üdülőhelyi díj

Egyes szállodáknál a helyszínen fizetendő.

Telefonhívások

Montenegró hívószáma Magyarországról 00-382, Magyarországé Montenegróból 00-36-körzetszám-telefonszám.

Fontosabb telefonszámok

Rendőrség: 122, Mentők: 124, Tűzoltóság 123.

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége

Ambasada Republike Madarske, 81000

Podgorica, Kralja Nikole 104.

Tel.: 00382-81-602-880, 602-910, Fax: 00-382-81-625-243