Szlovénia

Az Alpok és az Adria ékszerdobozának is nevezik ezt a szomszédságunkban fekvő kis országot, mely a magyar turisták számára egyre népszerűbb célpont. Festői tengerszemek kis szigetekkel, zord hegyek hófedte hegycsúcsokkal, hágók, zúgó folyók és vízesések, csodálatos barlangok, parányi, ám annál szebb tengerpart: mindez Szlovénia. Európa legzöldebb országa, mert területének majdnem felét erdő borítja. Hangulatos, régi időkből jól megőrzött várak, templomok, városok, fi nom borok, és a szlovén emberek vendégszeretete teszi az itt töltött időt felejthetetlenné. Az ország az év bármely szakaszában felkereshető, mert a csodálatos szlovén tengerpart mellett a túrázásra és síelésre alkalmas hegyvidékek, a karsztvidékekben megbújó barlangok és azok páratlan képződményei, valamint a régi idők emlékeit őrző városok nyújtanak csodálatos élményeket az idelátogatóknak.

Bled - Slovenia from Byron Banasiak on Vimeo.

 

Miért az IBUSZ-t válassza szlovéniai nyaralásához?

Tokkal - Vonóval

Az IBUSZ szervezésében a pihenni vágyók eljuthatnak a Szlovénia csodálatos vidékére. A Tokkal vonóval promóció keretében a jelzett ár minden költséget lefed.

Weboldalunkon, plakátjainkon és egyéb hirdetéseinkben feltüntetett díjak az utazás meghirdetett programjában szereplő minden kötelezően fizetendő díjat tartalmaznak. A díjon felül -igény szerint- fizethető: fakultatív programok, vízumdíjak, valamint az útlemondási és utasbiztosítás (BBP)díja.
Bízunk benne, hogy utasaink is elkötelezettek maradnak az átláthatóság és az IBUSZ iránt!

Úti célok és üdülőhelyek

Bled

A Júlia-Alpok lábánál fekvő páratlan természeti szépségű település, Bled az ország egyik legismertebb pihenőhelye. A 3000 m-ig magasodó hegykoszorú, a fellegvár és a Bledi-tó közepén található kegytemplom sok látogatót vonz évről évre.

Koper

Eredetileg egy szigeten állt, egyik korai elnevezése is innen ered: Kecske-sziget, Caprea, azaz Koper, Szlovénia egyetlen tengeri kereskedelmi kikötője, egyben 3. egyetemi városa. A város olasz hangulatú főterét érdemes megtekinteni, valamint a Pretori Palotát és a Szt. Nazarius Székesegyházat.

Portoroz

A legismertebb szlovén üdülőhely. A parkokkal tarkított szállodaváros klimatikus gyógyfürdőhelyként is ismert. Tengerpartja változatos, a városi strand homokos, lassan mélyülő, napernyő, nyugágy bérelhető.

 

Körutazások és városlátogatások

Szlovénia

Hasznos tudnivalók a szlovéniai utazáshoz

Utazási lehetőség

Egyénileg

Beutazási szabályok

Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal utazhatnak. Személygépkocsival utazóknak jogosítvány és forgalmi engedély, valamint a nemzetközi zöldkártya (kötelező nemzetközi biztosítás).

Időeltolódás

Nincs

Hivatalos pénznem

Euro

Úthasználati díjak

2008. július 1-tôl a szlovén autópályákat is csak matricával lehet igénybe venni. Heti matrica díja 15 EUR/szgk, havi 30 EUR/szgk. Matricát a szlovén határon ill. Magyarországon a MOL benzinkutaknál lehet. Bővebb információ a http://www.slovenia.info oldalakon található.

Hálózati feszültség

220 V.

Ivóvíz

Az egész ország területén a csapvíz iható.

Fontosabb telefonszámok

Rendőrség: 113, Mentők: 112, Tűzoltóság: 114.

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége

cím: Ulica Konrada Babnika 5., 1210 Ljubljana-Sentvid,

tel.: 00 386 1 583 04 00,

fax: 00 386 1 512 18 78