Török rivéra

A Török Riviérán, a Földközi-tenger festői déli partvidékén lépten-nyomon tapintható a történelem és a mitológia, ugyanakkor a természeti szépségek valódi kincsestára. A balzsamosan illatozó fenyvesek, narancsligetek, a datolyától roskadozó pálmafák, a türkiz ezernyi árnyalatában csillogó, kristálytiszta tenger, Kék zászlós strandok, lenyűgöző vízesések, a Taurus-hegység égbe törő csúcsai, a tengerbe nyúló sziklapartok és az aranyhomokos strandok évről évre vonzzák a turistákat. A törökök vendégszeretete és konyhaművészete, a mesés kelet bazárjainak szín-, illat- és árukavalkádja páratlan élményt szereznek az itt pihenőknek.

Az százhúsz éves IBUSZ által szervezett 2023-as utazások keretében ügyfeleink kipihenhetik az év fáradalmait a Török riviéra egzotikus tengerpartjain.

Miért az IBUSZ-t válassza törökországi-i nyaralásához?

  • Budapesti bázissal és magyar személyzettel rendelkező charterjárattal, verhetetlen utasbarát menetrendekkel rendelkezünk
  • Előre kiválaszthatja ülőhelyét a repülőgépen (felár ellenében)
  • Előre kiválaszthatja fedélzeti ellátását (felár ellenében), számos hideg és melegétek kínálatunkból
  • A helyszínen tapasztalt magyar idegenvezetőink gondoskodnak utasaink zavartalan nyaralásáról

A Török Riviéra minden korosztály számára egyedülálló élményekkel szolgál, és programok széles skálájából válogathat az ideutazó. Kulturális programok egész sora vár itt ránk és a természet kincseit sem kell nélkülöznünk. Szálláshelyek tekintetében is mindenki találhat számára megfelelőt, hisz a kisebb, városi szállodáktól a hatalmas resortokig minden elérhető, akár családi nyaralásra, akár nászútra érkezzünk.

Szállások

Artemis Princess Hotel+
AKCIÓS ÁR
Tokkal vonóval
2023. 05. 06. - 05. 13. (7 éj)
All Inclusive
All Inclusive
Repülővel
254 840 Ft
209 088 Ft
Club Dizalya Hotel
AKCIÓS ÁR
Tokkal vonóval
2023. 10. 21. - 10. 28. (7 éj)
All Inclusive
All Inclusive
Repülővel
310 700 Ft
296 700 Ft
Dizalya Palm Garden Hotel
AKCIÓS ÁR
Tokkal vonóval
2023. 10. 21. - 10. 28. (7 éj)
Ultra All Inclusive
Ultra All Inclusive
Repülővel
310 700 Ft
296 700 Ft
Dream Family Club Hotel - AI
AKCIÓS ÁR
Tokkal vonóval
Dream Family Club Hotel - AI
2023. 10. 21. - 10. 28. (7 éj)
All Inclusive
All Inclusive
Repülővel
248 225 Ft
234 225 Ft
Dream World Resort Hotel
AKCIÓS ÁR
Tokkal vonóval
2023. 10. 21. - 10. 28. (7 éj)
All Inclusive
All Inclusive
Repülővel
296 000 Ft
282 000 Ft
Glamour Resort & Spa AI
AKCIÓS ÁR
Tokkal vonóval
2023. 10. 21. - 10. 28. (7 éj)
All Inclusive
All Inclusive
Repülővel
307 025 Ft
293 025 Ft

További szállások

 

Indulási napok 2023

Hamarosan

 

Fakultatív programok 2022

Fakultatív kirándulásokat, a helyszínen, telepített idegenvezetőnknél lehet befizetni (helyi partnerünk szervezésében). A kirándulások a helyszínen EUR-ban fizetendők, a díjak tájékoztató jellegűek, további információt irodáinkban kaphatnak.

Manavgat Hajókirándulás

40 EUR/fő, 20 EUR/gyermek (6-12 éves korig)

Egész napos kirándulás Manavgat városába, melyben meglátogatjuk a Manavgat vízesést, egy szép mecsetet, ahol az iszlam vallásba kapunk egy kis betekintést. Ezután hajóra szállunk, és egészen a torkolatig hajózunk. Felfrissülésként megmártózhatunk a torkolatnál, ahol a hűs édesvizű folyóvíz és a sós-langyos tengervíz összefolyik, majd eltöltjük finom ebédünket a hajón. Végezetül a manavgati heti piacnapon bazározhatunk is. Igazi kikapcsolódást és felfrissülést ígér ez a nap. Italok és snackek külön fizetendők.

Antalya Városnézés

40 EUR/fő, 25 EUR /gyermek (6-12 éves korig)

Kellemes, egésznapos kirándulás, mely során elsőként a Düden parkban található számtalan kisebb-nagyobb vízesést látogatjuk meg (kb. egy óra szabadidő), továbbá megérezhetjük Antalya hangulatát, és vásárlási szenvedélyünknek is hódolhatunk. A vízesés megtekintése után egy ékszer és egy bőrboltba látogatunk, ahol vásárlásra is nyílik lehetőség. Ezt követően irány a város; sétát teszünk Antalya régi városrészének szűk utcáin, megtekinthetjük a történelmi látnivalókat: Hadrianus kapuját, a különleges építésű Yivli-Minaretet, illetve a 2-órás szabadidő keretében elmerülhetünk a bazári forgatagban. Ételek és italok egyénileg fizetendők.

Sealanya Delfin-Show / Seapar

Delfin-show: 55 EUR; gyermek (4-9 éves korig) 45 EUR

Show+park: 75 EUR, gyermek (4-9 éves korig) 65 EUR

Delfinúszás: 150 EUR

Elsőként megtekintjük a delfinárium kb. 45-50 perces műsorát a delfinek, fókák különleges mutatványaival. A show után fotózkodhatunk is a delfinekkel (díj ellenében). A vállalkozó kedvűeknek páratlan élményt nyújt a delfinekkel való úszás. Az úszás előzetes regisztrációt követően, 4-6-fős csoportokban történik, és kb. 20 perc időtartamú. A nap hátralevő részében pedig felejthetetlen szórakozást biztosít a térség egyik legkülönlegesebb víziparkja – beléphetünk Atlantis elsüllyedt városába, egy nagy akváriumba, úszkálhatunk a ritka és színes trópusi halakban bővelkedő lagúnában vagy a rájamedencében, de egy cápamedencében is merülhetünk. A kicsiket gyermekmedence, minicsúszda és kalózhajó várja. Életre szóló élmény kicsiknek-nagyoknak egyaránt.

Alanya Hajókirándulás

40 EUR, gyermek (6-12 éves korig) 20 EUR

Legalább 5-órás All Inclusive hajókirándulás az Alanya-félsziget körül. Felfedezzük a Kalózbarlangot, a Szerelmesek barlangját és a Foszfor-barlangot. Ebédünket a hajó fedélzetén fogyasztjuk el, majd habparti garantálja a felhőtlen szórakozást. A kirándulás során számtalan lehetőség nyílik a gyönyörű türkizkék tengerben való fürdőzésre és ha szerencsénk van, még delfint is láthatunk.

Land of Legends szórakoztató park

85 EUR/felnőtt 75 EUR/gyermek (4-11 éves korig)

Delfinúszás: 150 EUR

Törökország Disneylandje, élménypark, vidámparkkal es vízividámparkkal, delfin-show-val, Masa és a Medve rajzfilmfigura előadással. Itt minden korosztály számára van megfelelő szórakozási lehetőség. A Land of Legends szórakoztató parkon belül található delfin-show után kezdődik a kb. 30 perces, csoportos delfinúszás program (egyénileg, 8 év és 120 cm felett ajánlott).

Alanya Jeep Safari

40 EUR/felnőtt, 20 EUR /gyermek (6-12 éves korig)

Egész napos poros mulatság a Taurusz-hegység vadregényes tájain off-road szakaszokkal, vízicsatával, egy török falu meglátogatásával. Ebéddel, fürdési lehetőséggel. Az ebédnél az italok külön fizetendők.

Éjszakai Jeep Szafari

40 EUR/felnőtt, 20 EUR /gyermek (6-12 éves korig)

Kaland, izgalom és romantika vár Önökre, ha velünk tartanak ezen az éjszakai túrán. Éjszakai jeeptúránk első megállóját a híres alanyai kalózvárnál tartjuk, majd vacsoránk elfogyasztása után éjszakai off-road túrát teszünk a Taurusz-hegységben, ahol hastánc show is vár ránk. A vacsoránál az italok külön fizetendők.

Sapadere Kanyon

40 EUR/felnőtt, 20 EUR /gyermek (6-12 éves korig)

Egész napos kirándulásunk során csodálatos hegyvonulatok, török falvak, narancsligetek, banánültetvények között, gyönyörű tájakon vezet az utunk. Túránk során egy mecsetet és egy selyemszövő műhelyt is meglátogatunk. A programot barlanglátogatás is színesíti. A kanyont 750 méter hosszú fahídon járhatjuk be, az ebédet is itt fogyasztjuk el. Az ebédnél az italok és a barlangbelépő a helyszínen külön fizetendők.

Anatolia Tüze Táncelőadás

60 EUR/felnőtt, 30 EUR /gyermek (6-12 éves korig)

Életreszóló élmény az aspendosi arénában lévő, világhírű, több rekordot tartó tánccsoport másfél órás előadása, mely Anatolia történelmét mutatja be.

Pamukkale

95 EUR/felnőtt

Egész napos kirándulást teszünk Pamukkaléba, amit az UNESCO a világörökség részévé választott. Hófehér mészkőmedencéiről híres, melyeket a földfelszín alól feltörő, körülbelül 35 °C-os forrásvíz hozott létre, amikor lezúdult a domboldalon. Odaúton megtekintünk egy mecsetet és részletesebben megismerkedünk a török iszlám történetével. Dél felé érkezünk Pamukkaléba, ahol a mészkőteraszokban gyönyörködhetünk. A visszaúton nomád sátrak mellett haladunk el és lehetőségünk nyílik a nomád életstílus felfedezésére is.

Monster Szafari

100 EUR/felnőtt, 70 EUR /gyermek (6-12 éves korig)

Igazi adrenalinlöket a Köprülü Kanyon Nemzeti Parkban. Poros, sáros, vizes mulatság. Motorcsónak + Monster buggy + Rafting vadvízi evezés egybekötve. A díj tartalmazza az ebédet, italfogyasztás a helyszínen fizetendő.

Rafting

40 EUR/felnőtt, 20 EUR /gyermek (6-12 éves korig)

Vadvízi evezés a Köprülü folyó gyorsabb folyású szakaszán. A bázison utasaink megkapják a védőfelszerelést, majd vízre szállnak a csónakokkal, hivatásos túravezetőkkel. A 14 km-es távon több zúgón haladnak keresztül, az ebéd a folyóparton kerül elfogyasztásra. A helyszínen az élményekről készült fotók megvásárolhatók. Az ebédnél az italok a helyszínen fizetendők.

FONTOS!

Az aktuálisan elérhető programokról, kirándulásokról és a részvételi feltételekről a helyszínen ad felvilágosítást a szervezők helyi képviselője. A fakultatív programokat a törökországi partnereink szervezik és bonyolítják, ezekkel kapcsolatban őket illeti minden felelősség. A résztvevők által az indulás előtti napon lemondott programok esetében csak akkor járhat pénzvisszatérítés a már befizetett részvételi díjból, ha a résztvevő orvosi igazolást tud bemutatni a lemondás okaként. Minden kirándulás esetén van minimum létszám, erről a helyi képviselő adhat tájékoztatást. Magyar nyelvű idegenvezetőt csak bizonyos létszám fölött tudnak a programokhoz biztosítani. Amennyiben szükséges, érdemes a kirándulás/program előtti napon előre megrendelni az ébresztőt, a másnapi hideg reggelicsomagot, illetve a későbbi vacsorát – ezeket a kirándulási szelvény birtokában lehet intézni.

Üdülőhelyek

Antalya

Antalya a Török Riviéra fővárosa, Törökország egyik legkedveltebb nyaralóhelye, csodálatos tengerpartjaival, természeti szépségeivel és építészeti emlékeivel évről évre visszacsábítja a turistákat. A város egy öbölben terül el, partvonala sziklás. A Taurusz-hegység több mint 2500 méterével magasodik a város fölé, mely az ég kék hátterével, a völgyekkel, a szakadékokkal és barlangokkal gyönyörű természeti kincseket tár elénk. Antalya központjától 10-15 km-re fekszik a híres Lara Beach, 20 km-re Kundu, ahol többnyire 5 csillagos hoteleket találhatunk közvetlenül a homokos tengerparton, ahol fürdés közben - tiszta időben - a Taurusz-hegység páratlan szépségű vonulataiban is gyönyörködhetünk. A városközpontba dolmussal vagy taxival könnyen be lehet jutni.

A terület már 50.000 évvel ezelőtt lakott volt. A várost Pergamon királya alapította Kr. e. 2. században, a környező ókori településekből. Ennek a változatos tájnak a mitológiája is színes. Antalya nyugati hegyeiben élt a tűzokádó szörny, Khymera, akit Bellerophontész győzött le. A város közelében változott Daphné babérfává, kinek a levelei Apollónt és seregeit koronázták. Az óváros meredek, szűk utcái és a sikátorok labirintusa még mindig a múltat idézik, ám a felújított házakban most kis butikhotelek és stílusos kávézók és éttermek találhatók. A város egyik legjobban megőrzött műemléke Hadrianus kapuja, mely i.sz. 130-ban épült a császárvárosban tett látogatásának emlékére, de érdemes megtekinteni a szeldzsuk városfallal körbevett óvárost is. A lélegzetelállító Karpuz Kaldiran vízesésnél is megéri egy látogatást tenni, mely 30 méter magasból zúdul a sziklákra.

A térség klímája igen kellemes, a tél enyhe, a négy évszakot ténylegesen csak a naptárból ismerhetjük. Antalya növényvilága is igen változatos. A sok napsütésnek és a kedvező klímának köszönhetően különböző trópusi növények is megtalálhatók a vidéken, pl. számos kaktuszfajta mellett a citrusfélék és a banán is megteremnek ezen a területen.

Antalya az ország egyik leggyorsabban növekvő, és egyik legmodernebb, legdivatosabb települése. A pálmákkal szegélyezett sétányok Antalya legvonzóbb bevásárló paradicsomai. Az óváros számtalan bazárja és butikja fantasztikus kínálatot rejt akár aranyról, szőnyegről, bőráruról vagy szuvenírekről legyen is szó. A városban több modern pláza is található, ahol török és nemzetközi butikok kínálatából válogathatunk. Konyaalti városrészben aquarium, vidámpark és delfinárium is található, ahol akár a delfinúszás életre szóló élményét is megtapasztalhatjuk. A városközpont mindkét oldalán hosszan elhúzódó kavicsos és homokos strandok találhatóak. Lara és Kundu városrészeken kiváló minőségű ötcsillagos szállodák széleskörű szolgáltatásokkal és homokos strandokkal várják vendégeiket. Konyaalti partja kavicsos, a Kemer felé vezető út mellett húzódik. Antalya belvárosában a part sziklás, lejutni általában hosszú lépcsősoron keresztül lehetséges, és stégekről ereszkedhetünk a tengerbe.

Belek

A nyugodt, pínea fenyvesekkel körülölelt üdülőparadicsom Antalya városától 35 km-re, keletre terül el. A térségben főként minden igényt kielégítő, 5 csillagos luxusszállodák és golfpályák találhatók. Olyan, pihenésre vágyó utasainknak ajánljuk ezt az üdülőövezetet, akik távol szeretnének nyaralni a város zajától és valódi kényeztetésre vágynak. A természetes állapotában meghagyott környezetben épült luxushotelek, klubszállodák és üdülőfalvak magasfokú kényelmet biztosítanak. Minden szolgáltatás első osztályú és ideális környezetet biztosít az ide érkezőknek. Belek régióhoz tartozik a Belek üdülőváros szomszédságában lévő Kadriye és a tőle néhány km-re található Bogazkent is, melyek a beleki „zöldövezeten” kívül helyezkednek el és kedvezőbb árú szálláshelyeket kínálnak.

Belek központjában hangulatos üzletekbe látogathatunk, és csak úgy, mint a legtöbb török városban, kis fűszerbazárokat és ajándékboltokat is találunk. Széleskörű sportolási lehetőségek állnak rendelkezésünkre; az ország legjobb golfpályái várják az ideutazókat. Játék közben a környék páratlan kilátása tárul elénk. A golfpályákat az európai golfozók elvárásainak megfelelően alakították ki. Belekben az év minden hónapjában lehetőség nyílik golfozásra, a rendkívül kedvező időjárásnak köszönhetően még télen is. Több szállodának saját golfpályái vannak; a legnagyobbak a Gloria és a Carya Golf Clubok. Ezenkívül Belek szállodái remek felszereltséggel bírnak kongresszusok és konferenciák szervezéséhez is. A termek technikailag a legmagasabb minőségű felszerelésekkel rendelkeznek, mely lehetővé teszi a találkozók és értekezletek legprofesszionálisabb megrendezését. Belekben a szállodák többsége télen is nyitva tart, mikor is elárasztják őket a golfturisták, professzionális futballpályáinak köszönhetően nemzetközi rangú csapatok utaznak ide, konferenciaközpontjaiban nemzetközi konferenciákat, politikai találkozókat bonyolítanak.

Belek ideális kiindulópontja a térség legkedveltebb kirándulásainak, innen a környék legtöbb látnivalója könnyen megközelíthető. Közel van Perge városa és Aspendos híres amfiteátruma. Side antik óvárosát is meglátogathatjuk és innen Antalya is könnyedén elérhető, továbbá több római és görög kori várost is érdemes felkeresni, mint például Olympust és Termessost.

A nyaralóövezet hosszú homokos, illetve aprókavicsos tengerparttal rendelkezik. A szállodák szépen gondozott parkokban, egy hatalmas fenyő- és eukaliptuszerdőkkel körülölelt területen találhatóak. Belek növény- és madárvilága igen gazdag. Több mint 100 madárfaj honos itt, és a közel 600 különböző növény közül 29 csak ezen az egyedülálló és páratlan vidéken terem. Mivel ez a terület ezer éve a Caretta teknősök otthona, ezért az érdekükben, június és augusztus között zajártalom elleni korlátozásokat vezetnek be a tengerparton.

Side

A Török Riviéra egyik legkedveltebb üdülővárosa Antalyától 70 km-re keletre terül el. Az egykori halászfalu egy, a tengerbe hosszan benyúló félszigeten található, mely mára az egyik leghangulatosabb turistaközponttá nőtte ki magát. Side történelmi központjában megszámlálhatatlan bolt, étterem, diszkó és bár várja az odalátogatókat. A keskeny utcák emlékművei történelmi hangulatot árasztanak. Side nyüzsgő üdülővárosa ideális hely, ha ókori romokat akarunk felfedezni, strandolni és vásárolni vágyunk anélkül, hogy túlságosan messzire kellene utaznunk. A központban bőr, ékszer és ajándéktárgy üzletek, hosszú bazársor, számtalan bár és étterem várja a nyaralókat. A sétálóutcák, kis panziók és eredeti, családi üzemeltetésű vállalkozások segítettek megőrizni Side falusi báját.

A város alapításának pontos dátuma nem ismert, nevének jelentése gránátalma. Side rendkívül hangulatos óvárosa a térség kiemelkedő antik településének emlékeit őrzi, lépten-nyomon piacterek, fürdők és templomok tűnnek fel. Az ókori várost védő falak és kapuk maradványai ma is állnak, csakúgy, mint a vízvezetékek, melyek a Taurusz-hegység lábától szállították a vizet a környező településekre. A régi fürdőket helyreállították, ma múzeumként üzemelnek, melyekben néhány antik szobrot és egyéb Sidében talált emléket állítottak ki.

Side egyik legjelentősebb épülete 15.000 férőhelyes amfiteátruma. A kétemeletes színház 20 méter magas, és - ellentétben az ókori színházakkal - nem hegyoldalra épült, hanem teljesen szabadon áll. A város bazársorára a Vespanianus császár emlékére emelt kapun keresztül juthatunk el. A félsziget csúcsában áll az Athéna és Apollón templom, melynek jó állapotban fennmaradt romjait is megtekinthetjük. A számos földrengés ellenére Side megőrizte épületeinek többségét. A város ideális kiindulópontja a környékbeli, nevezetesebb kirándulásoknak; ha Sidében vagy a környéken nyaralunk, nem hagyhatjuk ki a Manavgat-vízesés megtekintését, mely frissítő enyhülést nyújt a forró nyári időben. Itt láthatjuk a Török Riviéra egyik legszebb mecsetét, melynek négy tornya már messziről hívogatja az odalátogatókat. Hajótúrára indulhatunk a Manavgat-folyón, mely egyenesen a tengerbe torkollik, így alkalmunk lehet sós és édes vizű fürdőzésre is.

Side két strandja a félsziget két oldalán helyezkedik el; mindkettő homokos, a nyugati part kiépültebb és lassabban mélyül, a keleti part pedig ahogy távolodunk, aprókavicsossá válik. Kumköy, Evrenseki, Colakli és Gündogdu széles, aranyhomokos strandjai évről évre visszavonzzák a turistákat, míg a homokos-kavicsos strandokkal rendelkező Sorgun zöldellő, gyönyörű természeti környezettel várja a nyaralókat.

Alanya

A Török Riviéra egyik legrégibb és leglátogatottabb üdülőhelye, mely Antalyától 135 km-re keletre fekszik. Forgalmas, ugyanakkor kellemes hangulatú, a pálmákkal szegélyezett főút pedig szállodákkal, üzletekkel, éttermekkel és kávézókkal hívogat bennünket. Alanya történelme egészen azokig az időkig nyúlik vissza, mikor az emberek még nem találták fel az írást. Kalózok otthona volt, kiket még a Római Birodalom sem tudott ellenőrzése alá vonni. Később az anatóliai szeldzsuk birodalom fővárosa lett, melyet a szultán olyannyira megkedvelt, hogy felújítása után a várost saját magáról nevezte el. Többszáz éves történelmének köszönhetően Alanya ma az UNESCO világörökség egyik jelöltje; 2006. augusztus 20-a óta Keszthely testvérvárosa.

Alanya meredek hegyfoka és erődje már kilométerekről látszik, melyről lélegzetelállító kilátás nyílik a város strandjaira és a Taurusz-hegység páratlan szépségű vonulataira. A 13. században épült fellegvár 6,5 km hosszú falrendszere a hegyoldalon egészen a vízpartig kanyarog. A lőrésekkel ellátott oromzatról festői panoráma tárul elénk. A vár alatti meredekebb területeken lerombolt szeldzsuk épületek láthatók, míg a vízparthoz közel gerendavázas oszmán lakóházakkal találkozhatunk. A város kikötőjéből élménydús hajókirándulásokat tehetünk a közeli öblökbe, és barlangokba. Érdemes meglátogatni a Damlatas barlangot is, mely Alanya legismertebb, cseppkövekkel ékesített barlangja, ami még a szárazföldről elérhető.

Alanya pezsgő éjszakai élete miatt különösen a fiatalok körében kedvelt, de bármely korosztály talál magának való szórakozást. A Kleopátra strand előtt húzódó tengerparti sétány és a kikötő, melyet kávézók, bárok, éttermek és szabadtéri diszkók öveznek, tökéletes esti kikapcsolódást jelent az idelátogatóknak. A város központjában megszámlálhatatlan üzlet és bazársor áll a vásárolni szándékozók rendelkezésére. A Sealanya-ban, a régió delfináriumában, szórakoztató percekben lehet részünk a delfin- és fóka-show-n, emellett a delfinúszás feledhetetlen élményét is megtapasztalhatjuk.

Alanya széles, homokos-aprókavicsos strandjai megkapták a „kék zászló” minősítést, mely a strandok tisztaságának és rendezettségének nemzetközi elismerése. Alanya híres strandjainak egyike a Kleopátra strand, mely a város nyugati részén található, körülbelül 2 km hosszú és homokos. Ez a város legkedveltebb tengerparti szakasza, mögötte kávézókat, éttermeket, pálmafákkal övezett sétányt és szállodákat találunk. Oba városrész kb. 4 km-re található Alanya központjától, homokos-kavicsos strandokkal. Mahmutlar kb. 20 km-re fekszik Alanyától, strandjai homokosak, néhol sziklásak. A néhány kilométerre fekvő üdülőterületek, Konakli, Incekum, Avsallar és Okurcalar strandjai változatosak és szállodánként eltérőek; jellemzően homokos-kavicsosak, néhol sziklásak, azonban aranyhomokos strandokat is találunk (pl. Incekum).

Szállások

Ajánlat kérés

Beutazási szabályok:

Törökországba magyar állampolgárok turistacéllal kizárólag érvényes magánútlevél birtokában léphetnek be, melynek a hazautazás napjától számítva további min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Gyermekek számára külön útlevél szükséges. Az útlevél érvényességét belépéskor a helyi hatóságok szigorúan ellenőrzik. 2014-től magyar állampolgárok vízummentesen léphetnek be az országba (fél éven belül maximum 90 napos tartózkodás erejéig). Megkérjük minden kedves nem magyar állampolgárságú utasunkat, hogy a rájuk vonatkozó beutazási és vízumszabályokról az illetékes nagykövetségeiken érdeklődjenek. A fenti szabályok be nem tartása esetén felmerülő többletköltségek minden esetben az Utast terhelik.

Hivatalos nyelv:

Török. A turistaközpontokban általában beszélnek angolul, németül, oroszul.

Időeltolódás:

Magyarországhoz viszonyítva nyáron +1 óra, télen +2 óra. Törökországban 2015 óta nem állítanak órát, egész évben a nyári időszámítás van érvényben.

Hivatalos fizetőeszköz:

Török líra (TRY), váltópénze a Kurus (Kr). 1 TRY = kb. 40 HUF

Oltások:

Nincs előírt kötelező védőoltás. A javasolt oltásokkal kapcsolatban kérjük, tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán. (www.oek.hu)

Ivóvíz:

Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette a különböző kiszerelésben vásárolható ásványvizeket javasoljuk.

Áramellátás:

220 V/ 50 Hz, adapter nem szükséges. Áramkimaradás alkalmanként előfordulhat, mely miatt a vízellátás is akadozhat, mert a legtöbb szállodában az azt biztosító rendszer is árammal működik.

Biztonság:

Törökországban a turisták által látogatott területeken általában jó a közbiztonság, értékeikre viszont mindig fokozottan figyeljenek, főként, ha városokba vagy bazárokba látogatnak. Kérjük, hogy a szállodákban mindig használják a széfet!

Borravaló (baksis):

Kérjük, hogy a helyi szokásoknak megfelelően készüljenek némi aprópénzzel (baksissal). Török sajátosság, hogy szinte mindenhol, a buszokon, éttermekben és a szállodákban ki van helyezve az ún. „Tip Box”, melybe illik bedobni egy kis aprópénzt (baksist), amennyiben meg vagyunk elégedve a szolgáltatással. Nagyra értékelik, ha a szállodai alkalmazottaknak, londinereknek, kirándulásokon a sofőröknek, idegenvezetőnek borravalót adnak.

Pénzváltás:

Törökországba elsősorban EUR, illetve USD kivitelét javasoljuk. A nagyobb üdülőhelyeken, nagyobb üzletekben, szupermarketekben ugyan EUR-val vagy US dollárral is fizethetünk, az átváltási árfolyam azonban így kedvezőtlen lehet, azaz kicsivel magasabb árat fizethetünk ugyanazért a termékért. Pénzt váltani pénzváltókban, bankfiókokban és minden szállodában lehetséges, azonban elsősorban bankokban javasoljuk, melyek hétköznapokon általában 09:00-12:00 és 13:00-17:00 között tartanak nyitva. Bankautomatát szintén találunk minden banknál, illetve az üdülőövezetekben. Hitelkártyával, nemzetközi bankkártyákkal szinte minden szállodában, szupermarketekben és kisebb, ún. marketekben is lehet fizetni.

Hívások indítása:

Magyarország hívószáma Törökországból 00 36 … Törökország hívószáma Magyarországról 00 90 …

Követség:

Magyar Nagykövetség Törökországban: Cím: Sancak Mahallesi, Layoş Koşut Caddesi No. 2. 06550 Yıldız, Çankaya, Ankara / Türkiye Telefon: (00 90) (312) 405-8060; Fax: (00 90) (312) 405-8933 E-mail: mission.ank@mfa.gov.hu Web: https://ankara.mfa.gov.hu/

Tokkal - Vonóval

Az százhúsz éves IBUSZ által szervezett 2023-as Tokkal - Vonóval utazások keretében ügyfeleink kipihenhetik az év fáradalmait a csodás Török riviérán.

Weboldalunkon, plakátjainkon és egyéb hirdetéseinkben feltüntetett díjak az utazás meghirdetett programjában szereplő minden kötelezően fizetendő díjat tartalmaznak. A díjon felül -igény szerint- fizethető: fakultatív programok, vízumdíjak, valamint az útlemondási és utasbiztosítás (BBP)díja.
Bízunk benne, hogy utasaink is elkötelezettek maradnak az átláthatóság és az IBUSZ iránt!